Ciorba de cartofi cu sos romanesc

Reteta culinara » Retete culinare » Retete borsuri, supe, ciorbe » Ciorba de cartofi cu sos romanesc

Ciorba de cartofi cu sos romanesc

Ingrediente:

700-800 g cartofi vechi sau noi, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, bors, zeama de castraveti, zeama sau sarede lamaie, boia sau pasta de ardei, tarhon, leustean, patrunjel, sare, 10 - 100 ml smantana

Mod de preparare:

In circa 1 1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete sau afumate impreuna cu o ceapa taiata in sferturi) clocotita, se adauga cartofii taiati in cuburi de 2 cm si 1/2 lingurita cu sare, lasandu-i sa fiarba pana ce se moaie (cca 15 miute).Apa se va pune in functie de substanta cu care se va acri ciorba, ca aceasta sa nu fie prea rara.Intre timp, se prepara, sosul romanesc.Faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pana cand capata culoarea maro-deschis, amestecand tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugand untdelemnul si o ceapa rasa fin, un varf de lingurita cu boia dulce, amestecandu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga, apoi, cate putin din supa, amestecand ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert cateva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cate putin si se drege cu smantana.
  Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbanta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sase rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cand clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completandu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu "Delikat" sau sare ,daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smantana.

Adauga comentariu la reteta - Ciorba de cartofi cu sos romanesc


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Roastbeef a la Jamie
Inghetata de nectarine si caise
Chiftelute din orez
Supa cu turnatei
Ardei umpluti
Rosii umplute cu orez
Ciocolata
Rulada de omleta
Dulceata de grapefruit
Dulceata de portocale cu ciocolata
Tort de ciuperci
Rulouri din piept de pui
Pulpa de porc la cuptor in sos de portocale
Cotlete de vinete
Tocanita de naut la cuptor