Forum Culinar: Bolo de Melaço - reteta braziliana - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bolo de Melaço - reteta braziliana Chec cu melasa (din trestie de zahar)

#1 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 10 March 2010 - 04:42 PM

Imi ramasese pe raftul din camara un borcan aproape plin de melasa din trestie de zahar, folosisem vreo 3 linguri la o tarta pentru socru-miu, asa am ramas cu pleasca, nestiind ce sa fac ca sa consum restul. :rolleyes:

Mi-a venit intr-o dimineata ideea sa caut pe siturile culinare braziliene, poate acolo sa-i gasesc vreo intrebuintare. Si am gasit pe acest site, aceasta reteta: Bolo de Melado - Chec cu melasa!

Va pun si niste poze luate de pe net, cu diverse borcane cu melasa neagra din trestie de zahar.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822959995.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822960773.jpg

Consistenta e asa:

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822960414.jpg

Foarte circumspecta am purces la executarea checului, ieftin si rapid dealtfel.

Totul e masurat cu ceasca de ceai (- ceva intre ceasca de cafea si cana de apa - masura ar fi 60% dintr-o cana pentru apa) si lingurita mica (aceea pentru cafea expresso)

Ingrediente:

3 oua medii (eu am pus 2 medii M si 1 mare L)
3/4 (trei sferturi) ceasca de ulei, sau 1 ceasca margarina ori unt topit
1 ceasca de zahar
1 ceasca de melasa
2 si 1/2 cesti faina de grau
1/2 ceasca apa calda (cca 100 ml)
..............
1 lingurita nucsoara praf
1 lingurita cuisoare praf
1 lingurita scortisoara praf
1 lingurita ghimbir (crud ori praf)
..............
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822966905.jpg

Sa trecem la treaba! Separam albusurile de galbenusuri.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822966988.jpg

Spargem galbenusurile, adaugam uleiul, amestecam incet, apoi punem zaharul (eu am pus doar jumatate de ceasca), melasa (am incalzit-o putzin in prealabil ca s-o pot scurge din borcan) si condimentele.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822967082.jpg

Amestecam cu mixerul. In ceasca plina pe jumatate cu apa calda dizolvam lingurita de bicarbonat si cea de praf de copt (vor face reactie spumoasa) si o tunam in maglavaisul de galbenusuri.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822967247.jpg

Punem faina, eu am amestecat cu telul, cu grija, fiindca era vasul prea mic pentru pus mixerul. :lol:

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822967367.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822967475.jpg

Batem albusurile bine, cu un strop de zahar sau sare (cum faceti voi de obicei)

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822967564.jpg

Amestecam albusurile la galbenusuri, cu grija, ca sa pastram pufosenia

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822966585.jpg

Tapetam tavile (eu am 2 tavi de chec) cu ce avem la indemana, eu le-am uns cu ulei si le-am tapetat cu gris (in graba nu reusisem sa gasesc punga cu pesmet fin :tongue3: )

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822968982.jpg

Turnam compozitia in mod egal si dam la cuptorul preincalzit, timp de coacere de 30 minute la 200ºC.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822969078.jpg

Dupa 30 minute scoatem din cuptor, facem proba cu paiul, al meu era gata. Asa cum e, fierbinte, presaram pe deasupra zahar tos.
eu n-am mai avut rabdare si am gustat asa cald.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822968603.jpg

O portie si pentru voi!

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126822966702.jpg

Sa va povestesc acum despre gust! Este exceptional, e divinal, e ca o turta dulce pufoaaaasa pufoasa, e exotic, condimentat si picant. E cel mai pufos chec ce l-am mancat vreodata, dar e si insiropat in acelasi timp. E tare greu de explicat. Am ramas extrem de surprinsa de finetea acestui chec ce se face rapid. Apoi eu iubesc turta dulce!!! :scratch:

Cred ca o glazura alba de zahar l-ar fi facut mai aspectuos, mai "de sarbatoare".

POFTA BUNA !

#2 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 10 March 2010 - 04:48 PM

Laura, arata minunat checul si nu pot decat sa ma gandesc ca e delicios (combinatia de condimente mi se pare grozava). Mai greu cu melasa pe la noi, eu nu am vazut in magazine pe aici, altfel, merita facut!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#3 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 10 March 2010 - 04:58 PM

La noi se gaseste pe raft in supermarketuri langa miere, majoritatea provine din Marea Britanie. In Romania am vazut la magazinele naturiste, pretul este cam acelasi ca si pe aici (eu am cumparat cu 2,8 € borcanul).

Uite aici 2 situri unde poti gasi online: Situl nr. 1Situl nr. 2

De fapt de asta am pus aici prajiturica fiindca stiu ca nu-i prea usor de gasit melasa asta...ca s-o inlocuim cu miere nu stiu daca se poate, impresia mea e ca mierea "solidifica" coca. Dar eu nu-s experta, poate stiu fetele mai bine. :tongue3:

Edit: si checul e asa mai mulatru din cauza melasei negre. :rolleyes:

#4 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 10 March 2010 - 05:09 PM

Laura, suna bine checul asta, si cred ca aroma e criminala! Cele mai bune caramele mincate vreodata de mine erau cu melasa si ghimbir, iar asta cred ca seamana la gust cu ele :rolleyes:

Cori, melasa am vazut la Mega Image, e linga zaharul demerara, insa e cristalizata.
raluca elena

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 March 2010 - 05:59 PM

Pe mine ma incanta tare exotismele acestea!Nu cred ca gasesc melasa , dar ma mai uit!Obrigado! :rolleyes:

#6 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 10 March 2010 - 06:06 PM

Vezi postarearaluca elena, la 10 March 2010 - 05:09 PM, a spus:

Laura, suna bine checul asta, si cred ca aroma e criminala! Cele mai bune caramele mincate vreodata de mine erau cu melasa si ghimbir, iar asta cred ca seamana la gust cu ele :rolleyes:

Cori, melasa am vazut la Mega Image, e linga zaharul demerara, insa e cristalizata.


Ralu & Laura, sar'mana, ma uit! Ideal ar fi sa gasesc lichida, vom vedea ce iese :tongue3:
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 10 March 2010 - 08:44 PM

Arata tare bine Laura desi nici eu nu am ingredientele....

#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 March 2010 - 12:50 PM

Eu am intrat sa ma dau mare.Am gasit si cumparat melasa! :floare: Revin cu checul, il fac maine cu Manu, ca-i acasa(gradinite si scoli in greva)!

#9 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 11 March 2010 - 03:38 PM

Vezi postareaEataly, la 11 March 2010 - 12:50 PM, a spus:

Eu am intrat sa ma dau mare.Am gasit si cumparat melasa! :rolleyes: Revin cu checul, il fac maine cu Manu, ca-i acasa(gradinite si scoli in greva)!


Sper sa iasa bine si sa va placa, din cauza mea te-ai deranjat sa cauti melasa. Mai ales lui Manu ca el e beneficiarul principal al bunatatilor ce le faci :hungry: . Ai gasit neagra sau aurie? Daca va place foarte dulce pune o ceasca de zahar, daca va place "normal" atunci pune doar jumatate, asa cum am pus si eu. In reteta originala se pune in coca 1 ceasca, dar mie mi s-a parut prea mult dulce si zaharul si melasa, mi-a fost frica si am redus. Dupa gustul meu e suficient si jumatate. Spor la treaba! :scratch:

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 March 2010 - 04:03 PM

E neagra, ca cea din poza ta!Nuuu, prefer mai putin dulce.Multumesc de sfat pun mai putin zahar.Si, da, e vina ta.ca pui retete bune.Eu mai vreau exotisme!Obrigado! :rolleyes:

#11 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 March 2010 - 11:02 PM

Uaaaa, ce fain arata checul!...da eu n-am vazut melasa in viata mea...Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 13 March 2010 - 02:36 PM

Brasil, ta na na na na na na an na, Brasil, Brasil.Un miros in casa, o bunatate! Ce arome!Laura multumesc de reteta!Bolo are vreun semnificat?Sau inseamna chec?Eu am turnat tot in forma de silicon in forma de stea, sper sa nu supar brasilienii.
Gustul aduce a turta dulce si de caramel.Melasa mea era lichida rau.N-a trebuit s-o incalzesc.Am pus doar scortisoara, mi-era frica sa nu fie prea iute pentru Manu.Am pus o jumatate de ceasca de zahar si a fost perfect.Nu mi-a iesit asa negru ca al tau, desi melasa era neagra.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-9-126848333257.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-9-126848374261.jpg

#13 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 13 March 2010 - 09:39 PM

Oooo ce bine arata! :P Sa stii ca brazilienii n-au de ce sa se supere ca nu-i mulatru, ca si creolele-s frumoase. :lol:

Chiar ma gandeam la intrebarea ta si realizez ca noi romanii avem asa de multe nume pentru dulciuri, aici sunt doar 4: bolo(bolu) = prajitura, tort, chec, cheesecake, cozonac, tarte (tartî) = tarta, torta (torta)= rulada, semifrio (semifriiiu) = tarta fara coacere . Cand cineva iti zice «vou trazer um bolo» = am sa-ti aduc un...e surpriza ca nu stii daca vine cu tort, prajitura, chec ori niscaiva dospituri. :P :lol:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi