Bolo de Melaço - reteta braziliana Chec cu melasa (din trestie de zahar)
#1
Postat 10 March 2010 - 04:42 PM
Mi-a venit intr-o dimineata ideea sa caut pe siturile culinare braziliene, poate acolo sa-i gasesc vreo intrebuintare. Si am gasit pe acest site, aceasta reteta: Bolo de Melado - Chec cu melasa!
Va pun si niste poze luate de pe net, cu diverse borcane cu melasa neagra din trestie de zahar.
Consistenta e asa:
Foarte circumspecta am purces la executarea checului, ieftin si rapid dealtfel.
Totul e masurat cu ceasca de ceai (- ceva intre ceasca de cafea si cana de apa - masura ar fi 60% dintr-o cana pentru apa) si lingurita mica (aceea pentru cafea expresso)
Ingrediente:
3 oua medii (eu am pus 2 medii M si 1 mare L)
3/4 (trei sferturi) ceasca de ulei, sau 1 ceasca margarina ori unt topit
1 ceasca de zahar
1 ceasca de melasa
2 si 1/2 cesti faina de grau
1/2 ceasca apa calda (cca 100 ml)
..............
1 lingurita nucsoara praf
1 lingurita cuisoare praf
1 lingurita scortisoara praf
1 lingurita ghimbir (crud ori praf)
..............
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
Sa trecem la treaba! Separam albusurile de galbenusuri.
Spargem galbenusurile, adaugam uleiul, amestecam incet, apoi punem zaharul (eu am pus doar jumatate de ceasca), melasa (am incalzit-o putzin in prealabil ca s-o pot scurge din borcan) si condimentele.
Amestecam cu mixerul. In ceasca plina pe jumatate cu apa calda dizolvam lingurita de bicarbonat si cea de praf de copt (vor face reactie spumoasa) si o tunam in maglavaisul de galbenusuri.
Punem faina, eu am amestecat cu telul, cu grija, fiindca era vasul prea mic pentru pus mixerul.
Batem albusurile bine, cu un strop de zahar sau sare (cum faceti voi de obicei)
Amestecam albusurile la galbenusuri, cu grija, ca sa pastram pufosenia
Tapetam tavile (eu am 2 tavi de chec) cu ce avem la indemana, eu le-am uns cu ulei si le-am tapetat cu gris (in graba nu reusisem sa gasesc punga cu pesmet fin )
Turnam compozitia in mod egal si dam la cuptorul preincalzit, timp de coacere de 30 minute la 200ºC.
Dupa 30 minute scoatem din cuptor, facem proba cu paiul, al meu era gata. Asa cum e, fierbinte, presaram pe deasupra zahar tos.
eu n-am mai avut rabdare si am gustat asa cald.
O portie si pentru voi!
Sa va povestesc acum despre gust! Este exceptional, e divinal, e ca o turta dulce pufoaaaasa pufoasa, e exotic, condimentat si picant. E cel mai pufos chec ce l-am mancat vreodata, dar e si insiropat in acelasi timp. E tare greu de explicat. Am ramas extrem de surprinsa de finetea acestui chec ce se face rapid. Apoi eu iubesc turta dulce!!!
Cred ca o glazura alba de zahar l-ar fi facut mai aspectuos, mai "de sarbatoare".
POFTA BUNA !
#2
Postat 10 March 2010 - 04:48 PM
#3
Postat 10 March 2010 - 04:58 PM
Uite aici 2 situri unde poti gasi online: Situl nr. 1Situl nr. 2
De fapt de asta am pus aici prajiturica fiindca stiu ca nu-i prea usor de gasit melasa asta...ca s-o inlocuim cu miere nu stiu daca se poate, impresia mea e ca mierea "solidifica" coca. Dar eu nu-s experta, poate stiu fetele mai bine.
Edit: si checul e asa mai mulatru din cauza melasei negre.
#4
Postat 10 March 2010 - 05:09 PM
Cori, melasa am vazut la Mega Image, e linga zaharul demerara, insa e cristalizata.
#5
Postat 10 March 2010 - 05:59 PM
#6
Postat 10 March 2010 - 06:06 PM
raluca elena, la 10 March 2010 - 05:09 PM, a spus:
Cori, melasa am vazut la Mega Image, e linga zaharul demerara, insa e cristalizata.
Ralu & Laura, sar'mana, ma uit! Ideal ar fi sa gasesc lichida, vom vedea ce iese
#8
Postat 11 March 2010 - 12:50 PM
#9
Postat 11 March 2010 - 03:38 PM
Eataly, la 11 March 2010 - 12:50 PM, a spus:
Sper sa iasa bine si sa va placa, din cauza mea te-ai deranjat sa cauti melasa. Mai ales lui Manu ca el e beneficiarul principal al bunatatilor ce le faci . Ai gasit neagra sau aurie? Daca va place foarte dulce pune o ceasca de zahar, daca va place "normal" atunci pune doar jumatate, asa cum am pus si eu. In reteta originala se pune in coca 1 ceasca, dar mie mi s-a parut prea mult dulce si zaharul si melasa, mi-a fost frica si am redus. Dupa gustul meu e suficient si jumatate. Spor la treaba!
#10
Postat 11 March 2010 - 04:03 PM
#12
Postat 13 March 2010 - 02:36 PM
Gustul aduce a turta dulce si de caramel.Melasa mea era lichida rau.N-a trebuit s-o incalzesc.Am pus doar scortisoara, mi-era frica sa nu fie prea iute pentru Manu.Am pus o jumatate de ceasca de zahar si a fost perfect.Nu mi-a iesit asa negru ca al tau, desi melasa era neagra.
#13
Postat 13 March 2010 - 09:39 PM
Chiar ma gandeam la intrebarea ta si realizez ca noi romanii avem asa de multe nume pentru dulciuri, aici sunt doar 4: bolo(bolu) = prajitura, tort, chec, cheesecake, cozonac, tarte (tartî) = tarta, torta (torta)= rulada, semifrio (semifriiiu) = tarta fara coacere . Cand cineva iti zice «vou trazer um bolo» = am sa-ti aduc un...e surpriza ca nu stii daca vine cu tort, prajitura, chec ori niscaiva dospituri.