Pagina 1 din 1
Parastas Menu de post
#1
Postat 13 March 2010 - 03:28 PM
Dumnezeu s-o odihneasca!
Pentru ca asa pica, in post, am avut ceva de lucru cu parastasul pentru Buni. Am facut 20 de vase pentru impartit, si masa pentru 8 persoane.
Menu:
1. Salata de vinete - vinete coapte, sare, ulei, ceapa:
2. Fasole batuta - fasole, sare, usturoi, ulei.
3. Dovlecei in aluat cu rosii si usturoi - aluatul este facut din bere fara alcool si apa, dupa o reteta data de Nico-Vya
4. Pilaf sirbesc cu chiftelute de soia - soia granule, morcov, telina, amidon, mustar, ceapa, marar:
5. Sarmalute de orez cu soia:
5. Ice tea si fructe:
6. Baclava:
7. Negresa cu mere - mere rase, zahar, ulei, faina, cacao, bicarbonat, coaja de lamiie - si placinta de dovleac cu nuca:
8. Prescuri
9. Coliva:
Masa cu o parte din vase:
La masa s-a mai servit orez cu ciuperci si o friptura, ca Buni, desi tinea cu sfintenie posturile, era totusi carnivora!
Pentru ca asa pica, in post, am avut ceva de lucru cu parastasul pentru Buni. Am facut 20 de vase pentru impartit, si masa pentru 8 persoane.
Menu:
1. Salata de vinete - vinete coapte, sare, ulei, ceapa:
2. Fasole batuta - fasole, sare, usturoi, ulei.
3. Dovlecei in aluat cu rosii si usturoi - aluatul este facut din bere fara alcool si apa, dupa o reteta data de Nico-Vya
4. Pilaf sirbesc cu chiftelute de soia - soia granule, morcov, telina, amidon, mustar, ceapa, marar:
5. Sarmalute de orez cu soia:
5. Ice tea si fructe:
6. Baclava:
7. Negresa cu mere - mere rase, zahar, ulei, faina, cacao, bicarbonat, coaja de lamiie - si placinta de dovleac cu nuca:
8. Prescuri
9. Coliva:
Masa cu o parte din vase:
La masa s-a mai servit orez cu ciuperci si o friptura, ca Buni, desi tinea cu sfintenie posturile, era totusi carnivora!
raluca elena
#2
Postat 13 March 2010 - 03:34 PM
raluca elena, la 13 March 2010 - 03:28 PM, a spus:
Dumnezeu s-o odihneasca!
Raluca, Dumnezeu sa o odihneasca in pace! Frumoase pregatiri, cred ca Buni e multumita de fetele ei
Daca ma primesti la topic, o sa povestesc si eu mai incolo despre parastasul bunicii mele, asa cum l-a facut mama.
Dumnezeu sa ne odihneasca mortii in pace!
#6
Postat 13 March 2010 - 10:17 PM
I-am vazut pozele in fundal.
Scumpa de ea,
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Scumpa de ea,
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 13 March 2010 - 10:35 PM
stella, la 13 March 2010 - 04:35 PM, a spus:
Sa fie primit Ralu. Dzeu s-o odihneasca in pace.
yoyo, la 13 March 2010 - 10:09 PM, a spus:
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
Piscotel, la 13 March 2010 - 10:17 PM, a spus:
I-am vazut pozele in fundal.
Scumpa de ea,
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Scumpa de ea,
Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
Multumesc frumos, fetele!
raluca elena
#8
Postat 13 March 2010 - 11:12 PM
Raluca, vin si eu cu parastasul din decembrie 2008 - acela a fost cu dezlegare la peste.
A fost un parastas simplu, fara masa, doar cu 'farfurii', coliva, si de post (grea provocare!), dar cu dezlegare la peste.
Asa ca a inclus: sarmale de post, coliva, peste prajit, fructe, prajituri...
Sa purcedem la treaba dar...
Cu doua zile inainte, dupa-amiaza am inceput cu sarmalele. Sarmale, care fiind de post, au fost facute cu multe legume si cuiperci, si anume:
2 kg ceapa, 1 kg jumate de praz, juma de kg de morcovi, 1 kg jumate de ciuperci, un borcan de 400 de gr de pasta de tomate, boia dulce (3 linguri), orez (1 farfurie), varza acra (4 capatani), 750 de ml de ulei (pare mult, dar tineti cont ca sunt de post, deci e nevoie de mult mai mult decat la sarmalele obisnuite).
Ceapa tocata marunt a fost calita cu prazul, morcovii rasi, ciupercile taiate bucati, orezul. La sfarsit, dupa ce s-au mai racit un pic, au fost amestecate cu sare, piper, boia si bulion:
Varza a fost desfacuta in foi, desarata si pregatita pentru umplut:
Varza marunta de la miez a fost tocata marunt si pusa pe fundul vaselor in care urmau sa fie fierte sarmelele, impreuna cu foi de dafin si crengute de marar uscat:
Si am facut (aici am prestat si eu) sarmale...o gramada (2 ceaune maaari si unul mai mic)
Dupa care au fost oparite cu apa clocotita si au mers la fiert...pana s-a fiert varza (1 ora jumate, 2 ore, in functie de ceaun)
Delicioase!
Cu o zi inainte, coliva.
Observatie: mama foloseste arpacas cu 'bucatarul' pe el. A mai incercat si cu altfel de arpacas si i s-a topit rau de tot, cu asta de care va zic nu a avut surprize.
Coliva:
1 kg arpacas, 1 kg zahar, 1/2 kg nuca curatata si tocata marunt, coaja de la 3 lamai si 3 portocale, 3 pliculete de zahar vanilat, biscuiti macinati, zahar pudra si cacao pentru ornat.
Arpacasul se alege si se spala in 9 ape:
Se pune la fiert cu o lingura de zahar si 3 farfurii jumate de apa (aceeasi farfurie in care am spalat arpacasul, o putem folosi ca unitate de masura), pana da in clocot, dupa care se da la cuptor la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, pana cand absoarbe toata apa.
Obicei: lingura de lemn folosita trebuie sa fie una noua.
Cand s-a copt arpacasul, se lasa la racit 10 minute si se amesteca cu zaharul si mirodeniile, se acopera cu nuca (pentru a nu face pojghita) si se lasa la racit de tot.
Se amesteca cu nuca bine de tot, si se trece la facut colivele:
Se formeaza colivele, se acopera cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi cu zahar pudra si se decoreaza:
In timpul in care se face coliva, se pregatesc asa-zisele marturii, painici incalzite peste care se pune zahar sau miere si se stropesc cu vin. Ele se impart in timp ce se face coliva.
Se dau la cuptor intr-o tava (trebuie sa fie in numar par), iar dupa ce s-au incalzit se stropesc cu vin, miere sau zahar:
Tot cu o zi inainte, mama a facut placinta cu mere, nuci si stafide (mere rase cu stafide, nuci, zahar, scortisoara, puse in aluat de placinta cumparat):
Sambata dimineata, foarte devreme, mama a plecat cu colivele la biserica si tata a ramas sa faca pestele.
Am avut carasi mici (din aceia dulci de ii mananci cu tot cu oase) si file pangasius, pe care i-a dat prin faina si apoi prin malai:
La farfurii s-a mai pus o chifla, o banana, o mandarina, felii de cozonac de post si in biserica mama a impartit pungute cu mancare (mar, peste, prajitura, sarmale). Farfuriile au fost, bineinteles, insotite de canuta cu vin.
A fost un parastas simplu fata de cele cu care eram obisnuiti, si pentru ca a fost post, si pentru ca nu prea a fost timp de pregatiri foarte elaborate.
Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!
A fost un parastas simplu, fara masa, doar cu 'farfurii', coliva, si de post (grea provocare!), dar cu dezlegare la peste.
Asa ca a inclus: sarmale de post, coliva, peste prajit, fructe, prajituri...
Sa purcedem la treaba dar...
Cu doua zile inainte, dupa-amiaza am inceput cu sarmalele. Sarmale, care fiind de post, au fost facute cu multe legume si cuiperci, si anume:
2 kg ceapa, 1 kg jumate de praz, juma de kg de morcovi, 1 kg jumate de ciuperci, un borcan de 400 de gr de pasta de tomate, boia dulce (3 linguri), orez (1 farfurie), varza acra (4 capatani), 750 de ml de ulei (pare mult, dar tineti cont ca sunt de post, deci e nevoie de mult mai mult decat la sarmalele obisnuite).
Ceapa tocata marunt a fost calita cu prazul, morcovii rasi, ciupercile taiate bucati, orezul. La sfarsit, dupa ce s-au mai racit un pic, au fost amestecate cu sare, piper, boia si bulion:
Varza a fost desfacuta in foi, desarata si pregatita pentru umplut:
Varza marunta de la miez a fost tocata marunt si pusa pe fundul vaselor in care urmau sa fie fierte sarmelele, impreuna cu foi de dafin si crengute de marar uscat:
Si am facut (aici am prestat si eu) sarmale...o gramada (2 ceaune maaari si unul mai mic)
Dupa care au fost oparite cu apa clocotita si au mers la fiert...pana s-a fiert varza (1 ora jumate, 2 ore, in functie de ceaun)
Delicioase!
Cu o zi inainte, coliva.
Observatie: mama foloseste arpacas cu 'bucatarul' pe el. A mai incercat si cu altfel de arpacas si i s-a topit rau de tot, cu asta de care va zic nu a avut surprize.
Coliva:
1 kg arpacas, 1 kg zahar, 1/2 kg nuca curatata si tocata marunt, coaja de la 3 lamai si 3 portocale, 3 pliculete de zahar vanilat, biscuiti macinati, zahar pudra si cacao pentru ornat.
Arpacasul se alege si se spala in 9 ape:
Se pune la fiert cu o lingura de zahar si 3 farfurii jumate de apa (aceeasi farfurie in care am spalat arpacasul, o putem folosi ca unitate de masura), pana da in clocot, dupa care se da la cuptor la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, pana cand absoarbe toata apa.
Obicei: lingura de lemn folosita trebuie sa fie una noua.
Cand s-a copt arpacasul, se lasa la racit 10 minute si se amesteca cu zaharul si mirodeniile, se acopera cu nuca (pentru a nu face pojghita) si se lasa la racit de tot.
Se amesteca cu nuca bine de tot, si se trece la facut colivele:
Se formeaza colivele, se acopera cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi cu zahar pudra si se decoreaza:
In timpul in care se face coliva, se pregatesc asa-zisele marturii, painici incalzite peste care se pune zahar sau miere si se stropesc cu vin. Ele se impart in timp ce se face coliva.
Se dau la cuptor intr-o tava (trebuie sa fie in numar par), iar dupa ce s-au incalzit se stropesc cu vin, miere sau zahar:
Tot cu o zi inainte, mama a facut placinta cu mere, nuci si stafide (mere rase cu stafide, nuci, zahar, scortisoara, puse in aluat de placinta cumparat):
Sambata dimineata, foarte devreme, mama a plecat cu colivele la biserica si tata a ramas sa faca pestele.
Am avut carasi mici (din aceia dulci de ii mananci cu tot cu oase) si file pangasius, pe care i-a dat prin faina si apoi prin malai:
La farfurii s-a mai pus o chifla, o banana, o mandarina, felii de cozonac de post si in biserica mama a impartit pungute cu mancare (mar, peste, prajitura, sarmale). Farfuriile au fost, bineinteles, insotite de canuta cu vin.
A fost un parastas simplu fata de cele cu care eram obisnuiti, si pentru ca a fost post, si pentru ca nu prea a fost timp de pregatiri foarte elaborate.
Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!
#9
Postat 13 March 2010 - 11:55 PM
Cori, mie nu mi-a dat prin cap s afac poze pas cu pas, ca pina la urma retetele sint simple... Ma bucur ca ai pus pozele!
raluca elena
Arata acest topic
Pagina 1 din 1