Prajitura "Opera"
#1
Postat 19 March 2010 - 10:35 PM
Prajitura “Opera” este prajitura preferata a domnului barbat, care de cate ori mergem in Franta, nu rateaza ocazia de a o savura … am gasit si pe alte meleaguri, dar gustul difera foarte mult.
Cautam de mult timp o reteta care sa-mi placa si dupa ce am studiat mai multe, m-am oprit la reteta postata de Cristina K … si nu-mi pare rau, e poate cea mai fina si eleganta prajitura pe care am facut-o vreodata. N-am facut decat o singura abatere de la reteta, la blat in loc de 4 oua intregi am folosit cele 4 galbenusuri ramase si 2 oua intregi.
Prajitura este compusa din 4 blaturi si 3 tipuri de crema: bavareza, de cafea si ganache si sirop.
Ingrediente pentru toata prajitura: 12 oua ( din care la 10 se separa albusurile de galbenusuri) , 550 g zahar,140 g faina, 240 ml lapte, 110 g migdale macinate, 340 g ciocolata amaruie, 500 ml smantana pentru frisca, 225 g unt, 3 plicuri de ness decafeinizat, o fiola esenta vanilie, o fiola esenta rom, 5 g gelatina, o lingurita de praf de copt.
Eu am inceput prin a separa albusurile de la 10 oua pe care le-am pus deoparte, impreuna cu 4 galbenusuri si cu cele 2 oua ramase , pentru prepararea blatului. Am preferat sa incep cu prepararea cremelor, deoarece necesita un timp mai mare de racire decat blatul.
Pentru crema bavareza am folosit: 240 ml lapte, 90 g zahar, 3 galbenusuri, o fiola de esenta de vanilie, 5 g gelatina, 170 g ciocolata amaruie, 360 ml smantana pentru frisca.
Am amestecat zaharul cu laptele si le-am pus la foc mic pana aproape de punctul de fierbere, apoi am turnat treptat peste galbenusurile mixate in prealabil intr-o craticioara, amestecand continuu.
Am pus craticioara pe bain marin, amestecand in continuare pana cand crema s-a ingrosat putin.
Am turnat crema intr-o cana mare , umpland-o pana la jumatate ( atat vom folosi din ea).
Cat timp s-a racorit putin, am pus la inmuiat 3 foi de gelatina ( 5 g ) Am lasat-o putin sa se racoreasca, apoi am adaugat o fiola de esenta de vanilie si gelatina stoarsa. Am amestecat bine pana la omogenizarea completa.
Am mixat smantana pana cand a capatat consistent unei crème ( deci nu pana la stadiul de frisca).
Peste ciocolata topita pe baie de aburi si luata apoi de pe foc, am adaugat crema cu gelatina, amestecand bine ( nu e recomandabil sa lasati vasul pe foc, gelatina se poate altera si crema nu se va mai intari),
apoi smantana batuta, continuant sa amestec pana cand s-a omogenizat.
Am lasat-o sa se raceasca, apoi am pus-o in frigider.
Pentru crema de cafea am folosit: 25g apa+ o lingura, 3 plicuri mici de ness decafeinizat, 140 g zahar, 3 galbenusuri, 225 g unt.
Am topit nessul intr-o lingura de apa fierbinte.
Untul l-am pus 20 secunde la cuptorul cu microunde si apoi l-am amestecat putin cu lingura sa se inmoaie
Apa si zaharul le-am pus la foc si am obtinut un sirop pe care l-am turnat fierbinte peste galbenusuri in timp ce le mixam.
Am continuat sa mixez pana cand s-au racit, apoi am adaugat treptat untul si la sfarsit nessul dizolvat. Am pus crema la frigider. N-am reusit sa fac poza cremei de cafea, dar culoarea si consistenta de va vedea la pasii ansamblarii.
Pentru crema ganache am folosit: 140 ml smantana pentru frisca, 170 g ciocolata amaruie.
Am pus smantana la foc si am incalzit-o foarte bine ( fara sa o fierb). Am rupt ciocolata bucatele si am turnat peste ea smantana fierbinte, amestecand foarte bine pana cand ciocolata s-a topit complet si compozitia a fost complet omogena.
Crema nu se pune la frigider, altfel risca sa se intareasca prea tare.
Pentru sirop am folosit: 100 g zahar, 100 ml apa, o fiola esenta de rom.
Am pus la fiert apa cu zaharul si pana cand zaharul s-a topit complet. Le-am luat de pe foc, am lasat sa se raceasca si am adaugat o fiola de esenta de rom.
Pentru blat am folosit: 10 albusuri+ 2 oua intregi+ cele 4 galbenusuri ramase, 220 g zahar, 140 g faina, o lingurita de praf de copt, 110 grame de migdale fin macinate.
Am amestecat faina cu praful de copt si migdalele si le-am cernut impreuna. Am impartit zaharul in doua.
110 grame de zahar le-am amestecat cu cele 4 galbenusuri si cele 2 oua intregi, mixand foarte bine pana cand si-au dublat volumul si s-au albit.
Am batut cele 10 albusuri spuma tare, apoi am adaugat treptat in ele restul de 110 g zahar, mixand in continuare .
Jumatate din ele le-am incorporate treptat in amestecul de galbenusuri, amestecand delicat, de sus in jos, avand grija sa nu scot aerul din compozitie.
Am adaugat apoi cate putin din amestecul de faina, continuand sa amestec incetisor. Am incorporat apoi si cealalta jumatate de albusuri, in acelasi mod.
Cantitatea este potrivita pentru 4 foi cu dimensiunea de 30X30 cm, dar eu nu am o astfel de tava, asa ca am copt 3 foi in tava de aragaz cu dimensiunea de 30/40 si am taiat apoi cate o fasie de 10 cm din care am construit o foaie.
Am pus deci o treime din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat. Am copt fiecare foaie la 200 grade Celsius timp de 7-8 minute, apoi le-am lasat sa se raceasca.
Cum blaturile s-au racit destul de repede, am scos cremele din frigider si am inceput ansamblarea prajiturii.
Am taiat intai, asa cum am spus, cate o fasie din fiecare blat cat sa-mi ajunga pentru a construe inca unul.
1) Am asezat primul blat in tava, l-am pensulat cu sirop si am intins peste el jumatate din crema de cafea.
2) Am asezat deasupra blatul din 3 bucati, l-am pensulat cu sirop si am pus peste el toata crema bavareza.
(Din pacate nu am poza la acest pas, ai mei erau infometati si tot veneau in bucatarie sa intrbe cand mancam).
3) Am pus cel de-al treilea blat, l-am pensulat cu sirop si am intins peste el jumatate din crema ganache
4) Am pus ultimul blat, l-am uns cu sirop si am intins deasupra restul de crema de cafea. L-am pus la congelator ( frigider foarte rece) pana cand crema s-a intarit sufficient ( 10-15 minute), apoi am adaugat peste ea restul de crema ganache si am intins-o cu grija.
Am pus prajitura la rece.
Se taie cand s-a racit, cu ajutorul unui cutit fierbinte bine ascutit, inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data.
Eu am taiat-o dupa numai 2 ore, cand cremele nu erau inca foarte bine inchegate, dar domnul barbat n-a mai avut rabdare pana a doua zi.
E o prajitura foarte fina pe care o poti servi cu mandrie si celor mai pretentiosi musafiri, nu e recomandabil insa sa te apuci de ea daca ai probleme cu timpul si nu te inarmezi cu rabdare.
O sa pastrez reteta pentru ocazii speciale si o recomand cu caldura oricui are rabdarea si curiozitatea de a o incerca.
Multumirile noastre calduroase Cristinei K pentru reteta.
EDIT
Cantitatea de crema ganache este la limita, deci trebuie distribuita cu foarte mare atentie, altfel nu va ajunge pentru finisarea prajiturii. Pentru cine doreste sa nu aiba aceasta grija, exista optiunea de a creste cu 50% cantitatile pentru crema. Nu recomand dublarea cantitatilor deoarece stratul va fi prea gros, iar gustul si aspectul prajiturii va fi modificat.
#2
Postat 19 March 2010 - 10:51 PM
#3
Postat 19 March 2010 - 10:57 PM
#4
Postat 19 March 2010 - 11:12 PM
Am ramas ca la dentist
Cum spuneam si dincolo, la checul aperitiv... cand o avea ziua 48 de ore, atunci m-oi incumeta sa o fac Te felicit pentru rabdare.. eu de cate ori am mai facut cate ceva mai complicat, tot timpul am gresit ceva, dar tie ti-a iesit totul perfect
#5
Postat 19 March 2010 - 11:20 PM
Nu ma pun cu tine,ca asta-i munca de chinez.
Sa-i spui barbatului ca poate sa te pupe pe toate partile .
Bravo !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 20 March 2010 - 02:05 AM
Foxyy, la 19 March 2010 - 10:51 PM, a spus:
Geany, la 19 March 2010 - 10:57 PM, a spus:
Fetelor, nu sariti pe mine, sa nu va inchipuiti ca am gatit totul azi, astea sunt retete mai vechi, dar inca nu le postasem aici pe forum. N-am mai gatit ceva serios cam de o luna. Am tot zis ca-mi fac timp sa pun toate retetele postate anterior si aici, asa ca azi cand am prins momentul am inceput actiunea.
Olgutza, la 19 March 2010 - 11:12 PM, a spus:
Am ramas ca la dentist
Cum spuneam si dincolo, la checul aperitiv... cand o avea ziua 48 de ore, atunci m-oi incumeta sa o fac . Te felicit pentru rabdare.. eu de cate ori am mai facut cate ceva mai complicat, tot timpul am gresit ceva, dar tie ti-a iesit totul perfect
Sa stii ca prajitura cere intr-adevar mult timp, iti ia cam jumatate de zi, chiar daca te misti repede, deoarece e nevoie si de timpul de intarire al cremelor. Eu am facut-o pentru revelion si sub forma de tort, dar am facut o parte din creme cu o seara inainte, astfel incat a doua zi a mers totul mai repede. Multumesc frumos.
Piscotel, la 19 March 2010 - 11:20 PM, a spus:
Nu ma pun cu tine,ca asta-i munca de chinez.
Sa-i spui barbatului ca poate sa te pupe pe toate partile .
Bravo !
Piscotel, prajitura e migaloasa, intr-adevar, iar eu nu sunt cea mai rabdatoare fiinta din lume, dar zau daca imi pare de timp sau de munca, este extraordinar de eleganta prajitura asta, iar gustul e deosebit.
Mi-aduc aminte cand am facut-o prima data, se tot invartea copilul neimpresionat prin bucatarie ( care, apropos, arata ca un camp de bataie), nefiind probabil prea convins de viitoarea mea prajitura.
Seara cand a fost gata si a vazut-o taiata a facut ochii mari si a zis: " arata ca-n filme " , apoi dupa ce a gustat din ea a zis: " si gustul e ca-n filme ". Atat am ras de el. Le-am zis sa o savureze atunci, ca nu le-o mai fac prea curand. Am facut-o totusi pentru revelion. Acum ...poate de Pasti, in nici-un caz mai devreme.
#7
Postat 20 March 2010 - 09:30 AM
#8
Postat 20 March 2010 - 11:07 AM
Multumesc frumos.
#9
Postat 20 March 2010 - 04:06 PM
Arata demential de buna , Narnia
#10
Postat 20 March 2010 - 06:07 PM
Mamma mia!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#13
Postat 21 March 2010 - 12:51 AM
Milly, la 20 March 2010 - 04:06 PM, a spus:
Arata demential de buna , Narnia
Te asteptam cu imagini Milly, cred ca o sa o fac si eu de Pasti. Inca nu sunt hotarata, dar probabil ca baietii o sa-mi ceara si nu m-ar lasa inima sa le spun nu.
W Mamadeus Paparotti, la 20 March 2010 - 06:07 PM, a spus:
Mamma mia!
Domnule Paparotti, sunt onorata.
IrinucaPopii, la 20 March 2010 - 11:24 PM, a spus:
Nu se stie niciodata, Irinuca, daca m-ai fi intrebat cu cativa ani in urma, la fel as fi zis si eu ... nu mi-as fi imaginat ca voi incerca vreodata o astfel de prajitura.
Adriana, la 20 March 2010 - 11:36 PM, a spus:
Te pup cu drag, Adriana. E meritul Cristinei K, de la ea am luat reteta, nu stiu de unde o are, eu am vazut multe pe internet, cele mai multe in franceza, dar nici una atat de elaborata si apropiata de original.
#14
Postat 24 March 2010 - 06:13 PM
Poate cand vor mai creste fetele, peste cativa ani buni... acum imi lipseste curajul...
Felicitari! E o capodopera! Sorina
#15
Postat 24 March 2010 - 11:52 PM
- Ingrediente pentru toata prajitura: 12 oua (din care la 10 se separa albusurile de galbenusuri)
- Pentru crema bavareza am folosit: 3 galbenusuri
- Pentru crema de cafea am folosit: 3 galbenusuri
- Pentru blat am folosit: 10 albusuri + 2 oua intregi + cele 4 galbenusuri ramase
Am copiat ce ai scris tu la reteta si nu pricep prea bine faza cu ouale... Repet, sa fiu sigura ca n-am dat pe de-alaturea.
Ai folosit pentru creme 6 galbenusuri, deci ti-au ramas 6 albusuri.
Ai mai pus 4 galbenusuri si 2 oua intregi. Dar la albusuri zici 10. Deci, de fapt si de drept, tu ai pus la blat 6 oua intregi si 6 albusuri?
Intreb, pentru ca as vrea sa fac prajitura si nu vreau s-o dau in bara! Am inteles ca 2 oua se bat intregi cu 4 galbenusuri, procedura pare clara, numai ca n-as vrea sa ma trezesc ca nu-mi ajung ouale, ori ca-mi raman albusuri / galbenusuri nefolosite.
Pana acum, restul retetei am inteles-o!
Saru'mana pentru lamuriri!
#16
Postat 25 March 2010 - 12:46 AM
Foxyy, la 24 March 2010 - 11:52 PM, a spus:
- Ingrediente pentru toata prajitura: 12 oua (din care la 10 se separa albusurile de galbenusuri)
- Pentru crema bavareza am folosit: 3 galbenusuri
- Pentru crema de cafea am folosit: 3 galbenusuri
- Pentru blat am folosit: 10 albusuri + 2 oua intregi + cele 4 galbenusuri ramase
Am copiat ce ai scris tu la reteta si nu pricep prea bine faza cu ouale... Repet, sa fiu sigura ca n-am dat pe de-alaturea.
Ai folosit pentru creme 6 galbenusuri, deci ti-au ramas 6 albusuri.
Ai mai pus 4 galbenusuri si 2 oua intregi. Dar la albusuri zici 10. Deci, de fapt si de drept, tu ai pus la blat 6 oua intregi si 6 albusuri?
Intreb, pentru ca as vrea sa fac prajitura si nu vreau s-o dau in bara! Am inteles ca 2 oua se bat intregi cu 4 galbenusuri, procedura pare clara, numai ca n-as vrea sa ma trezesc ca nu-mi ajung ouale, ori ca-mi raman albusuri / galbenusuri nefolosite.
Pana acum, restul retetei am inteles-o!
Saru'mana pentru lamuriri!
Ai inteles bine, Foxy, doar ca e putin mai alambicat cum le-ai scris. Aproape ca m-ai incurcat si pe mine. Iti spun cum am facut eu.
1) Inainte sa ma apuc de pregatit cremele si blatul, am separat 10 oua astfel: intr-un vas am pus toate albusurile, iar in trei vase mai mici am pus 3+3+4 galbenusuri.
2) Cele doua vase cu cate trei galbenusuri le-am pus deoparte pentru a le folosi la creme;
3) In vasul cu 4 galbenusuri am mai adaugat 2 oua intregi si le-am folosit la prepararea blatului impreuna cu cele 10 albusuri.
Dealtfel eu mi-am impartit toate ingredientele necesare inca de la inceput, tocmai ca sa nu le incurc. Pentru fiecare crema mi-am asezat toate ingredientele deja masurate separat. Cand a venit randul cremei respective, doar am inceput prepararea, nu le-am ami masurat/separat/cantarit. Mie asa mi s-a parut mai simplu, pentru ca fiind mai multe creme si cu anumite ingrediente comune, mi-a fos teama sa nu gresesc cantitatile.
Daca mai ai intrebari, nu ezita sa le pui. Mai dau tarcoale pe aici si mai citesc, chiar daca nu scriu intotdeauna, asa ca o sa urmaresc.
#17
Postat 25 March 2010 - 01:22 PM
Narnia, la 25 March 2010 - 12:46 AM, a spus:
1) Inainte sa ma apuc de pregatit cremele si blatul, am separat 10 oua astfel: intr-un vas am pus toate albusurile, iar in trei vase mai mici am pus 3+3+4 galbenusuri.
2) Cele doua vase cu cate trei galbenusuri le-am pus deoparte pentru a le folosi la creme;
3) In vasul cu 4 galbenusuri am mai adaugat 2 oua intregi si le-am folosit la prepararea blatului impreuna cu cele 10 albusuri.
Dealtfel eu mi-am impartit toate ingredientele necesare inca de la inceput, tocmai ca sa nu le incurc. Pentru fiecare crema mi-am asezat toate ingredientele deja masurate separat. Cand a venit randul cremei respective, doar am inceput prepararea, nu le-am ami masurat/separat/cantarit. Mie asa mi s-a parut mai simplu, pentru ca fiind mai multe creme si cu anumite ingrediente comune, mi-a fos teama sa nu gresesc cantitatile.
Daca mai ai intrebari, nu ezita sa le pui. Mai dau tarcoale pe aici si mai citesc, chiar daca nu scriu intotdeauna, asa ca o sa urmaresc.
Am eu asa un dar, sa incurc totul! De ce sa fie mai usor, daca poate fi mai greu?
Acu' vorbind serios, am inteles toate explicatiile, saru'mana pentru ajutor! Ma duc la treaba, sper sa vin tot azi cu impresiile, daca nu, maine! (de-oi mai avea ce poza! )
#18
Postat 25 March 2010 - 01:46 PM
Foxyy, la 25 March 2010 - 01:22 PM, a spus:
Cu mare drag. bafta cu prepararea, iti tin pumnii.
Eu cred ca o sa-ti ramana, noi am mancat din ea trei zile.
#19
Postat 25 March 2010 - 01:48 PM
sorinadaniela, la 24 March 2010 - 06:13 PM, a spus:
Poate cand vor mai creste fetele, peste cativa ani buni... acum imi lipseste curajul...
Felicitari! E o capodopera! Sorina
Ai dreptate, nu e indicat sa te apuci de ea cand trebuie sa ai grija de buburuze, daca nu ai pe altcineva sa le supravegheze.
Multumesc mult.
#20
Postat 26 March 2010 - 12:49 AM
Bine c-am vazut-o acum...ca tot trebuia sa fac ceva dulce in week-end!!!