Forum Culinar: Ginduri razlete - Forum Culinar

Salt la continut

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ginduri razlete sinteti bineveniti sa adaugati, comentati

#21 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 31 March 2010 - 11:44 AM

Draga Maya nici eu nu stiu prea multe,dar din cate stiu eu la catolici sunt cabine,unde deoparte sta preotul de cealalta''pacatosul'',la noi la ortodoxi(eu sunt ortodoxa)sub poala cum se zice(este acea fasie de material ca un sort),si pacatosul isi marturiseste pacatele,parintele il indeamna la post si rugaciune,prevede canoane,se roaga pt. iertarea pacatelor.etc,fara sa te spovedesti nu te poti inpartasi,ca sa fii''curat''de invierea domnului,cam asta stiu eu...
Acum un banc:''zice ca un politist intervine,vazand o baba ca tipa si se trage de ceasu' mortii,si unu care o taraie...ce se intampla aici cetatene?....pai sa vedeti:azi am fost la biserica sa ma spovedesc....asa f. frumos zice politistul,si??!!..si preotul mi-a zis ca sa fac azi o fapta buna....Asa f. frumos,si??!!...si m-am gandit sa ajut sa treaca o batranica strada....asa f. frumos zice politistul,care-i problema??!!...Paii nu vrea sa treaca dracu' ista di' baba nici de'a naibii....

#22 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,594
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 31 March 2010 - 11:54 AM

Vezi postareaGeany, la 30 March 2010 - 09:39 PM, a spus:

sincer asa se obisnuieste la noi la ortodoxi(dar si la catolici)

La catolici cel putin in Italia poate sa pupe preotul vreuna dintre cartile din care citeste dar lumea de rind nu pupa nimic in biserica si mai ales mina preotului.

Vezi postareaMaya, la 31 March 2010 - 11:31 AM, a spus:

As putea sa jur ca niciunde nu am vazut cabinele alea unde se discuta cu popa.

Sunt Miha, in bisericile de aici, poate in cele mari nu sunt asa de usor de vazut pentru ca sunt in colturi mai discrete, dar intr-o bisericuta mica se vad imediat, cre ca am o poza acasa din bisericuta de la munte, daca imi aduc aminte acasa sa o caut ti-o arat :floare:

#23 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 31 March 2010 - 12:00 PM

Adriana ma refeream la catolici,ca am vazut ca papa isi ofera inelul la pupat...

#24 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,624
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 31 March 2010 - 12:05 PM

Am vrut initial sa comentez mai multe dar ma opresc.

Atat doar: religia si credinta sunt doua lucruri complet diferite si distincte. Sunt obosita de cata ura mondiala se ascunde sub platosa religiei. Eu am adoptat-o pe cea care mi se potriveste sufletului meu. In ceea ce priveste credinta...demult nu mai cred in vorbe, dar continui cu obstinatie sa cred in povesti si desene animate :floare: Imi car pacatele cu mine, care -ca un facut- se ingreuneaza pe zi ce trece- sau poate imi scade mie puterea, nu stiu.

Va dedic aceasta melodie :pupic:
http://www.youtube.c...h?v=kMLU-35R5VU

P.S. Tot tre' sa spun ceva, ca ma mananca sub limba: tare as vrea ca divinitatea aceea care opreste infestarea cu diferiti virusi sa imi picure o picatura si sa imi refaca sistemul imunitar doborat de atat stres. Cu siguranta ca a picurat dar nu a ajuns din cauza grosimii platosei de pacate :pupic:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#25 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 31 March 2010 - 12:48 PM

Bun,m-ati bagat de tot în ceata!Adica ma îndeamna la canon... ceva am stiut eu :floare:
Nu ma putui abtzîne! :pupic:

Adriana,cabinele...sigur nu le-am vazut.Cum spuneam,am fost în doua biserici catolice,si eram ocupata cu altceva.E adevarat ca nu m-am uitat atenta în toate colturile.

Deci eu,tot neclarificata ramîn!
Geany,ce zici tu acolo,suna a regulament..ca daca nu faci una,nu poti face ailalta,si daca faci gresit esti banat!Deci peste tot domina regula junglei.Manînca sau vei fi mîncat!
Eu am vazut papele de vreo cîteva ori pe la televizor,dar mie mi s-a parut ca întinde mîna cu inelul,celor care vor asta,si ca nu se pupa de regula.

Cum zice si Laponel,religia si credinta sînt doua lucruri total diferite.
Am citit cîte ceva din religia catolica,ortodoxa,evanghelica,dar m-am oprit negasind niciodata nimic care sa ma determine sa citesc mai departe.Cu placere,citesc despre Buddhism,Siddhartha...
Despre biserica,dupa cum se observa nu prea stiu multe,dar credinta am.Cred în mine,în familia mea...deci nu ma consider ateu.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#26 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Postari: 8,680
  • LocationTorino

Postat 31 March 2010 - 02:19 PM

Aici se spun bancuri "crestine"?

Isus rataceste prin desert.Se intalneste cu un batran.Il intreaba:
-Ce cauti, mosneagule?
-Il caut pe fiul meu.Poate l-ai vazut.Are cuie in maini, cuie in picioare.
-Tata, eu sunt fiul tau.
-Pinocchioooo!Hai la tata!

#27 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 31 March 2010 - 02:20 PM

Bucata aia de material sub care se pp ca tb sa stai se numeste patrafir. si nu-i nevoie sa stai sub ea. poti sta alaturi de preot (in ortodoxie)si ai o discutie in care-i marturisesti ceea ce consideri tu ca nu ai facut tocmai ortodox: ai furat, mintit (grav, nota mea :D ), omorat, jinduit dupa una-alta, ai tinut sau nu post, avorturi, ma rog, ceea ce stim ca n-ar fi bine.te mai intreaba si preotul. daca spui ca te caiesti sincer ptr ce-ai facut si ca vei incerca sa nu le mai repeti (asta-i f important), preotul iti va da un canon si se va ruga ptr tine. canonul nu inseamna doar sa citesti rugaciuni si sa faci matanii. tb sa faci milostenii, sa ajuti fiinte aflate in nevoie, sa fii mai bun cu aproapele tau, astea imi vin acum. important e sa nu-ti schimbi preotul la care te spovedesti. ar tb sa se creeze o legatura de suflet intre tine si el, sa-ti cunoasca framantarile si sa te ajute sa treci peste ispite. multi preoti indeamna credinciosii catre spovedanie, fiind o fapta pe care o putem face toti, impartasania nu se poate lua in orice conditii de catre oricine. de asemenea, se considera ca daca te spovedesti si lupti sa nu mai pacatuiesti, la urmatoarea spovedanie nu vei marturisi aceleasi pacate.
nu-s deloc patrunsa de credinta si-s si plina de pacate, dar mi-aduc aminte cu drag de toate aceste lucruri in memoria bunicii mele.

#28 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 31 March 2010 - 02:43 PM

Vezi postareamoatza, la 31 March 2010 - 02:20 PM, a spus:

impartasania nu se poate lua in orice conditii de catre oricine.

Moatzo,merci pentru explicatii.
Lamureste-ma putin cu împartasania.De ce?
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#29 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2010 - 02:52 PM

Daca este o functie primordiala si utila a bisericii ortodoxe in asigurarea bunii functionalitati a individului si a societatii atunci este cea a spovedaniei. Nu, nu in sensul de cainta. Spovedania asta e forma arhaica a psihoterapiei si este gratis. Ma rog, preotul percepe anumite taxe pentru anumite servicii, insa pentru spovedanie nu. Ca urmeaza si partea cu canoanele, iertarile etc, pai si asta este o cale la fel de autentica a eliminarii raului din noi (respectiv acele "spirite rele" care se traduc prin mustrari de constiinta, framantari interioare, angoase, panici etc.), o teava de esapament, sa zicem metaforic. Ca preotii sunt oameni normali si habar nu ai peste cine dai - asta e alta poveste. Multi aleg sa tina ochii larg inchisi si sa se orienteze habotnic dupa reguli, lasandu-se intimidati sau convinsi de patrafir. Daca ai putin cap si nu prea mult glaucom, atunci vei patrunde usor sub patrafir si vei cauta omul, dandu-ti sau nu seama daca este un bun duhovnic, respectiv psihoterapeut. Lumea este plina de sarlatani legitimi (cu diploma pe perete) fie ei preoti ori psihoterapeuti. Doar ca pretul difera :D
Pana una alta eu ma spovedesc mie in oglinda, caci inca nu am gasit omul de incredere caruia sa ii dezvalui gandurile si framantarile mele cele mai ascunse. De-a lungul timpului am avut "prieteni" care insa s-au dovedit fie prea preocupati, fie prea intransigenti, fie nu pe aceeasi lungime de unda cu mine, asa ca am renuntat. Poate sunt eu prea severa, insa astept de la cineva sa imi returneze ceea ce ii ofer si eu respectiv macar 5 minute de ascultat cu atentie, rabdare si interes.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#30 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 31 March 2010 - 02:58 PM

Vezi postareaMaya, la 31 March 2010 - 02:43 PM, a spus:

impartasania nu se poate lua in orice conditii de catre oricine.

Moatzo,merci pentru explicatii.
Lamureste-ma putin cu împartasania.De ce?

Dar Maya, e atat de evident, sunt niste reguli instituite de sute de ani de catre diverse fete bisericesti care au stat la baza perpetuarii puterii si autoritatii fetelor bisericesti. Cum putem veni noi acum sa punem sub semnul intrebarii aceste reguli? Imagine postata

Mai, daca rasfoim Noul Testament n-o sa gasim nimic legat de necesitatea spovedaniei (pentru ca la data cand a fost scris nu exista conceptul), cat despre cine poate fi impartasit sau nu, mie mi se pare ca Isus nu face discriminari ci ii primeste in invatatura sa pe toti cei care doresc sa duca o viata molalmente corecta...sau eu ma insel?
Take a walk on the wild side...

artizan

#31 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 31 March 2010 - 03:00 PM

Pentru cei cu mintea deschisa recomand urmatorul film. Il gasiti pe torente si este pe net si subtitrare in romana.

http://www.youtube.c...h?v=eZpREDn4NFA

artizan

#32 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2010 - 03:04 PM

Bucata aia de material sub care se pp ca tb sa stai se numeste patrafir. si nu-i nevoie sa stai sub ea. poti sta alaturi de preot (in ortodoxie)si ai o discutie in care-i marturisesti ceea ce consideri tu ca nu ai facut tocmai ortodox: ai furat, mintit (grav, nota mea :D ), omorat, jinduit dupa una-alta, ai tinut sau nu post, avorturi,

>>>>>>>>>>> Cum totul este relativ, exista atatia ortodocsi care fura, pur si simplu, de foame :D
In ceea ce priveste avortul asta este o tema atat de controversa, in special intr-un spatiu profund dominat si u o populatie coordonata de religia si riturile ortodoxe ca nu se poate sa nu incepi a vorbi despre ea fara sa sara scantei. Atata doar vreau sa completez: daca sutele de fetiscane, domnisoare, femei, mame, sotii, amante, iubite, logodnice etc. s-ar hotara sa nu faca avort si sa vina sa ceara bisericii ortodoxe bani de pampersi, oare cate ar primi? :D

ma rog, ceea ce stim ca n-ar fi bine.te mai intreaba si preotul.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Aici eu gandesc asa: ceea ce ni s-a spus/inoculat cum ca nu ar fi bine :D

daca spui ca te caiesti sincer ptr ce-ai facut si ca vei incerca sa nu le mai repeti (asta-i f important), preotul iti va da un canon si se va ruga ptr tine.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Doar daca o spui sau o faci intr-adevar :)? Intodeauna m-am intrebat: oare de ce este nevoie de validarea durerii si regretului meu fata de ceea ce am facut? Cred ca si asta este un trick psihologic, senzatia de "usurare" a constiintei. Buba este ca, multi se duc la spovedanie, isi marturisesc pacatele cu sinceritate dar nimeni nu este in stare sa spuna daca se caiesc cu adevarat. Ba mai mult, poti vedea cu claritate desertaciunea caintei lor. Vezi postul cu bagatul/scosul din gura ;))

canonul nu inseamna doar sa citesti rugaciuni si sa faci matanii.

tb sa faci milostenii, sa ajuti fiinte aflate in nevoie, sa fii mai bun cu aproapele tau,

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Iar aici Moatzo sunt intru totul de acord cu tine, caci iata adevarata religie :)

astea imi vin acum. important e sa nu-ti schimbi preotul la care te spovedesti. ar tb sa se creeze o legatura de suflet intre tine si el, sa-ti cunoasca framantarile si sa te ajute sa treci peste ispite. multi preoti indeamna credinciosii catre spovedanie, fiind o fapta pe care o putem face toti, impartasania nu se poate lua in orice conditii de catre oricine. de asemenea, se considera ca daca te spovedesti si lupti sa nu mai pacatuiesti, la urmatoarea spovedanie nu vei marturisi aceleasi pacate.
nu-s deloc patrunsa de credinta si-s si plina de pacate, dar mi-aduc aminte cu drag de toate aceste lucruri in memoria bunicii mele.

Si ca sa replic si ultimilor randuri da: aceeasi religie imbraca atat de multe forme si este nuantata de riturile, obiceiurile, superstitiile fiecarui popor/grup social etc. Cred ca asta ii confera ortodoxismului misticismul mult renumit si intre timp foarte "cool" aici in vest. Multi se boteaza aici in religia ortodoxa, neintelegand practic nimic din ea.

Sa pastrezi si sa perpetuezi riturile si traditiile unui popor este parte din pastrarea identitatii nationale. Si in acest punct recunosc functionalitatea bisericii ca institutie.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#33 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • LocationGermany

Postat 31 March 2010 - 03:15 PM

Vezi postareaKikenHana, la 31 March 2010 - 02:58 PM, a spus:

Dar Maya, e atat de evident, sunt niste reguli instituite de sute de ani de catre diverse fete bisericesti care au stat la baza perpetuarii puterii si autoritatii fetelor bisericesti. Cum putem veni noi acum sa punem sub semnul intrebarii aceste reguli? Imagine postata

Da,probabil ca ar trebui sa ma opresc din a pune întrebari la care de fapt stiu deja ca raspunsurile nu ma vor lamuri,ci ma vor baga si mai mult în ceata,si se vor naste noi "De ce-uri?".
Am ajuns la concluzia ca religia este foarte complicata...si de obicei toate întrebarile care duc la raspunsuri si mai complicate sînt legate de minciuni(si cum spune si moatza, minciuna este ceva foarte grav).De aceea nu exista un raspuns,de aceea se impun anumite (asa zise)-reguli,de aceea dupa ce pui întrebari esti mai îmbatat de cap! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

― Jorge Luis Borges

#34 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 31 March 2010 - 03:18 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 31 March 2010 - 03:04 PM, a spus:

Si ca sa replic si ultimilor randuri da: aceeasi religie imbraca atat de multe forme si este nuantata de riturile, obiceiurile, superstitiile fiecarui popor/grup social etc. Cred ca asta ii confera ortodoxismului misticismul mult renumit si intre timp foarte "cool" aici in vest. Multi se boteaza aici in religia ortodoxa, neintelegand practic nimic din ea.

Sa pastrezi si sa perpetuezi riturile si traditiile unui popor este parte din pastrarea identitatii nationale. Si in acest punct recunosc functionalitatea bisericii ca institutie.

Sa incurajeze asadar diferente, diferente care foarte adesea duc la ura fata de cel diferit, ura care foarte adesea produce conflinte, conflicte ce nu o data au degenerat in razboaie...

Aici apare problema, foarte multi sustin chestia asta cu biserica, pastratoare a traditiilor unui popor...mie mi se pare ca Isus avea un mesaj in spiritul globalizarii, daca e sa folosim un termen actual. Mesajul cristic se adreseaza tuturor oamenilor indiferent de rasa, sex, varsta, natie etc. si are ca scop sa-i faca buni si intelegatori uni fata de altii...Mesaj pe care-l gasesc in discrepanta cu rolul pe care bisericile si l-au luat de-a lungul istoriei de definitoare a natiunilor...Imagine postata Of politica asta, peste tot isi baga coada...

artizan

#35 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 31 March 2010 - 03:31 PM

O chestie pe care nu o inteleg...De ce avem nevoie de un bau-bau pentru a face lucruri bune si a fi omenosi cu semenii nostri?Imagine postata De multe ori aud expresia/conceptul "frica de dumnezeu", sau cum a spus moatza mai sus, ca dupa spovedanie trebuie sa faci un bine unor semeni ca sa fi pe deplin iertat, etc? De ce numai in anumite situatii ocazii, preferabil sub amenintarea pacatului si pedepsei divine putem fi umani?

Nu de asta avem ratiune, ca sa despartim binele de rau si sa putem alege binele? Nu de asta exista conceptul de umanitate, ca sa ne ajutoram semenii aflati in nevoie? Nu pentru asta exista molala si simt civic, ca sa nu ne dam in cap unii altora? De ce trebuie sa ne fie frica de ceva ca sa nu facem nedreptati?

Mi se pare aiurea, oamenii au trait si s-au inmultit si inainte de crestinism, etica si morala nu este o inventie crestina, lucru care inseamna ca putem convietui in pace si intelegere si fara bau-bau...

artizan

#36 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2010 - 03:35 PM

Vezi postareaKikenHana, la 31 March 2010 - 03:18 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 31 March 2010 - 03:04 PM, a spus:

Sa incurajeze asadar diferente, diferente care foarte adesea duc la ura fata de cel diferit, ura care foarte adesea produce conflinte, conflicte ce nu o data au degenerat in razboaie...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>Exact! Sa incurajeze diferentele. Pentru ca asa ne pastram autenticitatea! Ca omenirea inca nu a a tins stadiul de acceptare si intelegere asta e alt aspect :D Dictonul "being different is being against me/you/him/her/us/them"
este o unealta la indemana politicienilor si capilor economiei. Ca aceasta convingere este utilizata in arta manipularii, este cu totul altceva. Capitalismul, aparenta vietii simple in societatile industriale si minimizarea educatiei sunt terenul propice infloririi unei astfel de convingeri :D Nu, a fi diferit nu inseamna a fi impotriva cuiva.

Aici apare problema, foarte multi sustin chestia asta cu biserica, pastratoare a traditiilor unui popor...mie mi se pare ca Isus avea un mesaj in spiritul globalizarii, daca e sa folosim un termen actual. Mesajul cristic se adreseaza tuturor oamenilor indiferent de rasa, sex, varsta, natie etc. si are ca scop sa-i faca buni si intelegatori uni fata de altii...Mesaj pe care-l gasesc in discrepanta cu rolul pe care bisericile si l-au luat de-a lungul istoriei de definitoare a natiunilor...Imagine postata Of politica asta, peste tot isi baga coada...

Göobalizarea, termen cu care lucrez in fiecare zi si constituie un punct central al muncii mele, a fost si va ramane pe veci un fenomen economic si politic la baza. Globalizarea nu este ceva specific timpului contemporan ci a inceput cu primul troc intre doua triburi diferite :) Prin urmare un fenomen vechi. Nu a declansat si nu va declansa nicicand o omogenizare culturala si religioasa la nivel mondial :)

Cat priveste mesajul lui Isus, asta era adresat identitatii noastre primordiale de om, indiferent de limba, nationalitate, religie, traditie, cinvingeri s.a.m.d. Cel putin asa interpretez eu. Si nu, faptul ca am o interpretare diferinta nu e deloc echivalent cu respingerea sau combaterea interpretarii tale :D
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#37 Useril este offline   KikenHana 

• fata verde
  • PipPipPipPip
  • Locationinto the wild

Postat 31 March 2010 - 04:04 PM

Lapona ideea mea dorea sa exprime doar atat: desi biserica ar fi trebuit de la inceput sa faca tot posibilul sa-i uneasca pe oameni, de cele mai multe ori nu a facut decat sa-i desparta, iar faptul ca biserica a fost folosita pretutindeni si oricand ca o unealta politica e evident din punct de vedere istoric.

artizan

#38 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Postari: 14,594
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 31 March 2010 - 04:29 PM

Uite Miha am gasit pozele, is 2 bisericute mici pierdute in sate de munte dar au locul pentru confesiune
Fisier atasat  chiesa1.jpg (47.82K)
Number of downloads: 9
Fisier atasat  conf1.jpg (45.87K)
Number of downloads: 8
Fisier atasat  chiesa1.jpg (55.75K)
Fisier atasat  confes1.jpg (47.84K)

#39 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 31 March 2010 - 05:19 PM

Apropos de taxe... eu pe Mara a trebuit sa o botez la Padova, pt ca la noi (Vicenza) inca nu era o biserica romaneasca asa ca stiam deja ce ne asteapta din punct de vedere economic...
La Giulia deja aveam biserica ortodoxa in Vicenza... noua, preot tanar, am presupus noi mai deschis la minte... Deja fusesem la un botez in noua biserica asa ca stiam ca nu ne va taxa exagerat... vorbele lui 'cat puteti'...
Am ramas socati cand la un an distanta ne-a cerut de la obraz 150 de euro pt el si 20 pt dascal... Mi-a placut foarte mult de nasul Giuliei... s-a dus la el si s-au tocmit ca la targ... ce rusine...
Eu de rusinea lui cred ca as fi platit si gata... dar tare m-ar fi ros dupa aia, mai ales stiind ce amarata de masina avea cand a inceput si ce masina avea acum dupa un an de zile...
Poate ca nu m-as fi suparat de loc daca banii aceea ar fi ajutat la o cauza mai buna si nu la umflarea buzunarului personal al preotului... care imi e si tare antipatic pe deasupra... Sorina
Sorina

#40 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2010 - 06:49 PM

Vezi postareaKikenHana, la 31 March 2010 - 04:04 PM, a spus:

Lapona ideea mea dorea sa exprime doar atat: desi biserica ar fi trebuit de la inceput sa faca tot posibilul sa-i uneasca pe oameni, de cele mai multe ori nu a facut decat sa-i desparta, iar faptul ca biserica a fost folosita pretutindeni si oricand ca o unealta politica e evident din punct de vedere istoric.

Atunci am inteles eu gresit postul tau, mea culpa. Interpretasem ca prin faptul ca la noi popa/babili insista sa faci matanii in biserica si ca la catolici te asezi pe bancuta si ingenunchezi pe lemnul din fata pe o pernuta se propaga dihotonia intre popoare. In sensul acesa spuneam eu ca e bine ca biserica pastreaza aceste mici manifestari traditionale, tocmai pentru a pastra "coloritul" specifica fiecarei natii.
Biserica inseamna nu religie, nu credinta ci oameni si impunerea interpretarilor lor religioase multimii in numele institutiei numita biserica. Biserica in calitatea ei de locas de cult inseamna pentru multi un loc linisit, propice meditatiilor, exprimarii credintei lor. Dar rar sa gasesti una in care sa te regasesti pe tine ca fiinta.
Bisericile sunt si obiective turistice, prin urmare cu rol economic -mancatoare/aducatoare de bani si devise.
Buba este ca multe biserici gem de tantzi ca cele citate mai sus, care isi imprumuta cu randul neuronul slabit de atata post din dotarea comuna :))
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic

• 11 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul