Supa thailandeza picant-acrisoara
Ingrediente :
4oog de crevete crude (congelate)
trei fire de lemon herb (citronelle)
o bucata de ghimbir cam cît degetul mare
doi catei de usturoi
doi ardei iuti
doua linguri de pasta de tamarind acru
o lamîie makrut, sau frunze de makrut
o lamîie verde
trei linguri de sos de peste (nuoc-mam)
ceapa verde, frunze de coriandru
fidea de soia
4oog de crevete crude (congelate)
trei fire de lemon herb (citronelle)
o bucata de ghimbir cam cît degetul mare
doi catei de usturoi
doi ardei iuti
doua linguri de pasta de tamarind acru
o lamîie makrut, sau frunze de makrut
o lamîie verde
trei linguri de sos de peste (nuoc-mam)
ceapa verde, frunze de coriandru
fidea de soia
Se decortica crevetele, pastrînd capetele si carcasele, cozile decorticate se pastreaza pentru ultima etapa.
Se curata ghimbirul si usturoiul si se taie felii
Se strivesc firele de lemon herb cu latul cutitului (un pumn zdravan si se fac placinta)
Se pun carcasele si capetele de crevete la fiert cu usturoiul, ghimbirul, lemon herb si ardeii iuti într-un litru si jumatate de apa, dupa ce dau în clocot se scade focul, se spumuieste bine si se lasa sa fiarba la foc scazut 45min.
Între timp, se înmoaie si se disolva pasta de tamarind în apa calduta.
Se strecoara supa, se strecoara zeama de tamarind, se amesteca în supa, se da din nou totul în clocot.
Separat, într-o craticioara se pune apa la fiert, în momentul în care începe sa clocoteasca se arunca fideaua de soia în ea, se stinge focul, se acopera si se lasa 4min. Se scurge fideaua, se clateste în strecuratoare sub jet de apa rece, se scurge bine.
Se adauga cozile decorticate de crevete în supa, se mai lasa sa sa fiarba pîna devin roz, se da supa la o parte.
Se adauga fideaua de soia, se presara cu ceapa verde si coriandru tocat.