Forum Culinar: Potjiekos - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Potjiekos

#1 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 03:49 PM

Potjiekos e mancarea preparata in Potjie. Potjie e defapt un ceaun cu 3 picioare, de origine olandeza, foarte popular initial in randul populatie Afrikaans in Africa de Sud. Datorita multitudinilor de retete ce se pot prepara in Potjie, acesta fost adoptat si de restul populatie de culoare iar in momentul de fata are loc fruntas in preparatele traditionale Sud Africane. Eu m-am indragostit de Potjie si il folosesc de cate ori am ocazia chiar daca timpi de pregatire sunt destul de mari rezultatele sunt pe masura. Personal nu as prepara Potjiekos zilnic pentru ca iti ocupa ziua. Dar in weekend-uri o fac cu placere.

Deci sa trecem la treaba: Potjiekos cu gaturi de miel

Sa facem cunostinta cu Dl. Potjie. El e!!

Imagine atasata: 109_c6c05ae4de112fe8148feccfafb384f9.jpg

Ce am pus in oala:
-ceapa rosie;
-ceapa verde;
-tulpini de telina;
-dovlecei;
- ciuperci;
-o conserva de rosii;
-ardei;
-morcovi;
- broccoli si conopida;
- usturoi;
- un pahar de vin - nu cel din imagine, am pus cam 200ml de vin alb;
- condimente: boia picanta; piper, maghiran, nucsoara
- nu l-am pus in poza dar am folosit ulei de masline cam vreo 3 linguri.
si evident
-gaturile de miel un pic prajite.

Imagine atasata: 109_b10319566f3bfff6f25ef250d99d3168.jpg

si o poza cu vedere la gaturi :tongue3:

Imagine atasata: 109_fe3edc87b19442c19d0d3e7c09def87a.jpg

vederea pe geam - noroc ca era racoare afara ca altfel nu stateam in casa :happy2:

Imagine atasata: 109_77d1d96002669c956ed86b04759d6958.jpg

#2 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 04:00 PM

Gatitul in Potjie e simplu.

Se aseaza ingredientele in straturi pornind de la ce se fierbe mai greu. Daca e necesar se face o pauza intre straturi. Se fierbe la foc domol si NU se amesteca.

Am calit un pic ceapa

Imagine atasata: 109_04e1227848f95a26ec96dcad87cb4579.jpg

si apoi am alternat straturile dupa cum se poate vedea in imagini

Imagine atasata: 109_c9bd7a3a8b858d3faba965d89e5b0d2f.jpg

Imagine atasata: 109_37cd0a8017dc14bab8431570cb5e3fc5.jpg

Imagine atasata: 109_acec3d2fe3c0b5a02dc33e03cdc87721.jpg

Imagine atasata: 109_610aaf3a2a5ae36b9fb12ba9baa2ae13.jpg

#3 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 08:10 PM

Intre timp mi-a picat netul :blob8:

Asa deci astea au fost ultimile straturi

Imagine atasata: 109_8f24d5345e46725a3e764f8245fbc2cf.jpg

Imagine atasata: 109_adb06aea330d180627b02c6d40f36b08.jpg

Au urmat condimentele si vinul si le-am lasat fiarba la foc domol.

Capacul l-am ridicat de vreo doua ori cand mi se parea ca fierbe prea tare

Imagine atasata: 109_9a381190d06c746e32bddab6c57187b3.jpg

Am terminat sticla de vin :cheers: am deschis alta intre timp iar dansul a stat cumintel vreo 3 ore.

Imagine atasata: 109_d23de91d5e49ce104e48b86b0f1d128b.jpg

#4 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 08:18 PM

acesta e rezultatul final

Imagine atasata: 109_e01fb9a8084e844530ee2b5296d0bc41.jpg

Iar afara culorile s-au schimbat

Imagine atasata: 109_091e95948d449e966f2374d6b24c4550.jpg

:cheers:

Imagine atasata: 109_b1779a7f181e1715f299c6f7f35b6e23.jpg

Si va poftesc la o portie de Potjiekos.

Imagine atasata: 109_53f445a4edafea91adc1f070278d5846.jpg

Nu e portia mea, eu nu mai mananc carne dar am mancat cu palcere legumele, nu sunt flecaite si simti fiecare aroma in parte.

#5 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 08:25 PM

Imi e drag sa folosesc oloiul asta. De paste anul asta, am facut sarmale. Stiu, nu se fac sarmale de paste dar era tata in vizita si el le adora. Asa ca in premiera am facut sarmale pt tata.

Imagine atasata: 109_50e93edee8c3adfdc46c3dd4667e973d.jpg

si pe masa de Paste la loc de cinste :blob8:

Imagine atasata: 109_a3bd6c3eb05ffb52e6ced19cf23f0f7f.jpg

tata era deja cu mana pe capac :cheers:

#6 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 29 November 2009 - 10:49 PM

Luanda a spus:

Imi e drag sa folosesc oloiul asta. De paste anul asta, am facut sarmale. Stiu, nu se fac sarmale de paste dar era tata in vizita si el le adora.


ei, nu se fac1 se face orice-ti pofteste inima.

Luanda, da' zi-mi si mie: trebuie sa ai un loc special in bucatarie destinat folosirii vasului? cum e treaba?

#7 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 11:14 PM

moatza a spus:

Luanda a spus:

Imi e drag sa folosesc oloiul asta. De paste anul asta, am facut sarmale. Stiu, nu se fac sarmale de paste dar era tata in vizita si el le adora.


ei, nu se fac1 se face orice-ti pofteste inima.

Luanda, da' zi-mi si mie: trebuie sa ai un loc special in bucatarie destinat folosirii vasului? cum e treaba?


Am doua locuri unde pot pune Potjie. Unul in casa, practic in semineu si unul afara. Nu stiu daca am poze cu gratarul din curte dar e costruit din piatra cu o cavitate concava si pot aseza un gratar, grill sau pot pune oala. Oricum, potjie se poate aseza fara probleme pe pietre sau pe ciment.

#8 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 11:26 PM

Luanda, nu mai ai o portie de legume cu gaturi de miel? Mama, ce m-as infinge! As calca stramb in post la cum arata mancarea asta. :floare:

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 November 2009 - 12:22 AM

Superb, Luanda, si ca de obicei, pozele minunate.

Cred ca trebuie sa ai ceva conditie fizica sa-l manevrezi pe Dl. Potjie :lol:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 30 November 2009 - 12:53 AM

Ma gandesc cum s-ar putea adapta reteta asta in bucataria noastra,pastrand cat de cat o nota de autenticitate.
Cred ca facut afara la ceaun,pe carbuni,ar fi cel mai bine.
Sau in vas de lut in cuptor.
Multumesc pentru reteta,imagini si atmosfera ! :lol:
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#11 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 November 2009 - 12:56 AM

Fain tare vasul asta ca si reteta de altfel :lol: !

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 November 2009 - 11:27 AM

Luanda, splendid totul, reteta, unealta, panorama, totul, multumim :love7:
Si....sarmalele se fac cind vrei, mama a venit simbata trecuta, dimineata, iar dupa-amiaza a invirtit sarmale astfel incit seara am mincat sarmale :angry:

#13 Useril este offline   oanaC 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 01 December 2009 - 11:29 PM

Luanda arata grozav, si mancarea si peisajul :lol:

PS pentru ca eu sunt extenuata dar nu ma indur sa ma culc fara sa-mi arunc un ochi pe aici, am citit initial gutui in loc de gaturi...si le cautam de zor prin poza, mai ales ca zicea ca-s la vedere :tongue3:

#14 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 02 December 2009 - 01:01 PM

Te-am urmarit in timp ce postai si n-am vrut sa te intrerup. Vasul acela e o minunatie. Nu-s deloc fana de carne de miel insa pot sa-mi imaginez ce gulyas s-ar face in el!!! :occasion14: Felicitari pentru reteta!

#15 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 02 December 2009 - 01:20 PM

Luanda, faina reteta si, ca de obicei, poze superbe! :occasion14:
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 02 December 2009 - 02:17 PM

Luanda, vreau sa trec la indexare si din ce tara provine reteta, ce pun la reteta ta? Africa de sud?

#17 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 03 December 2009 - 04:49 PM

As vrea sa va raspund in parte dar nu m-am prins cum functioneaza functia multi-quote dar ma bucur ca v-a placut! Multumesc pt aprecieri :pupic:

Lala, eu mai am un potjie mai micut. Am facut si mamaliga in el. Ma gandeam ca e ideal pt magiun si zacusca. Dar eu raman cu idealul pt ca magiun bun ca a lui Kiken nu o sa fac eu in veci. Kiken {SMILIES_PATH}/6.gif=))<" title="arms" />

Adriana, modul de gratit e pur Sud African. Despre reteta as spune acelasi lucru tinand cont ca regula pt potjiekos e: trebuie sa contina carne sau peste, cartofi sau orez si alte legume. Se aseaza in straturi si se fierb la foc mic cel putin 3 ore.

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 December 2009 - 07:02 PM

Luanda a spus:

Adriana, modul de gratit e pur Sud African.

Perfect, mersi frumos.

#19 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 05 December 2009 - 11:19 AM

Luanda, e superb la tine acasa, m-am simtit tare bine, cind ne mai inviti?
raluca elena

#20 Useril este offline   boariu iuliana 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 06 December 2009 - 12:39 PM

Luanda super reteta si poze si locatie :floare: CHiar frumos ce am vazut.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi