Potjiekos
#1
Postat 29 November 2009 - 03:49 PM
Deci sa trecem la treaba: Potjiekos cu gaturi de miel
Sa facem cunostinta cu Dl. Potjie. El e!!
Ce am pus in oala:
-ceapa rosie;
-ceapa verde;
-tulpini de telina;
-dovlecei;
- ciuperci;
-o conserva de rosii;
-ardei;
-morcovi;
- broccoli si conopida;
- usturoi;
- un pahar de vin - nu cel din imagine, am pus cam 200ml de vin alb;
- condimente: boia picanta; piper, maghiran, nucsoara
- nu l-am pus in poza dar am folosit ulei de masline cam vreo 3 linguri.
si evident
-gaturile de miel un pic prajite.
si o poza cu vedere la gaturi
vederea pe geam - noroc ca era racoare afara ca altfel nu stateam in casa
#2
Postat 29 November 2009 - 04:00 PM
Se aseaza ingredientele in straturi pornind de la ce se fierbe mai greu. Daca e necesar se face o pauza intre straturi. Se fierbe la foc domol si NU se amesteca.
Am calit un pic ceapa
si apoi am alternat straturile dupa cum se poate vedea in imagini
#3
Postat 29 November 2009 - 08:10 PM
Asa deci astea au fost ultimile straturi
Au urmat condimentele si vinul si le-am lasat fiarba la foc domol.
Capacul l-am ridicat de vreo doua ori cand mi se parea ca fierbe prea tare
Am terminat sticla de vin am deschis alta intre timp iar dansul a stat cumintel vreo 3 ore.
#4
Postat 29 November 2009 - 08:18 PM
Iar afara culorile s-au schimbat
Si va poftesc la o portie de Potjiekos.
Nu e portia mea, eu nu mai mananc carne dar am mancat cu palcere legumele, nu sunt flecaite si simti fiecare aroma in parte.
#5
Postat 29 November 2009 - 08:25 PM
si pe masa de Paste la loc de cinste
tata era deja cu mana pe capac
#6
Postat 29 November 2009 - 10:49 PM
Luanda a spus:
ei, nu se fac1 se face orice-ti pofteste inima.
Luanda, da' zi-mi si mie: trebuie sa ai un loc special in bucatarie destinat folosirii vasului? cum e treaba?
#7
Postat 29 November 2009 - 11:14 PM
moatza a spus:
Luanda a spus:
ei, nu se fac1 se face orice-ti pofteste inima.
Luanda, da' zi-mi si mie: trebuie sa ai un loc special in bucatarie destinat folosirii vasului? cum e treaba?
Am doua locuri unde pot pune Potjie. Unul in casa, practic in semineu si unul afara. Nu stiu daca am poze cu gratarul din curte dar e costruit din piatra cu o cavitate concava si pot aseza un gratar, grill sau pot pune oala. Oricum, potjie se poate aseza fara probleme pe pietre sau pe ciment.
#8
Postat 29 November 2009 - 11:26 PM
#9
Postat 30 November 2009 - 12:22 AM
Cred ca trebuie sa ai ceva conditie fizica sa-l manevrezi pe Dl. Potjie
#10
Postat 30 November 2009 - 12:53 AM
Cred ca facut afara la ceaun,pe carbuni,ar fi cel mai bine.
Sau in vas de lut in cuptor.
Multumesc pentru reteta,imagini si atmosfera !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 30 November 2009 - 11:27 AM
Si....sarmalele se fac cind vrei, mama a venit simbata trecuta, dimineata, iar dupa-amiaza a invirtit sarmale astfel incit seara am mincat sarmale
#13
Postat 01 December 2009 - 11:29 PM
PS pentru ca eu sunt extenuata dar nu ma indur sa ma culc fara sa-mi arunc un ochi pe aici, am citit initial gutui in loc de gaturi...si le cautam de zor prin poza, mai ales ca zicea ca-s la vedere
#14
Postat 02 December 2009 - 01:01 PM
#15
Postat 02 December 2009 - 01:20 PM
#16
Postat 02 December 2009 - 02:17 PM
#17
Postat 03 December 2009 - 04:49 PM
Lala, eu mai am un potjie mai micut. Am facut si mamaliga in el. Ma gandeam ca e ideal pt magiun si zacusca. Dar eu raman cu idealul pt ca magiun bun ca a lui Kiken nu o sa fac eu in veci. Kiken {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
Adriana, modul de gratit e pur Sud African. Despre reteta as spune acelasi lucru tinand cont ca regula pt potjiekos e: trebuie sa contina carne sau peste, cartofi sau orez si alte legume. Se aseaza in straturi si se fierb la foc mic cel putin 3 ore.
#18
Postat 03 December 2009 - 07:02 PM
Luanda a spus:
Perfect, mersi frumos.
#19
Postat 05 December 2009 - 11:19 AM
#20
Postat 06 December 2009 - 12:39 PM