Pagina 1 din 1
Paine pictata
#2
Postat 29 November 2009 - 06:24 PM
Am vazut painici in genul asta mai demult pe net, mi-au placut mult si am dorit sa fac si eu, insa n-am gasit si prezentarea tehnicii, asa ca m-am dus pe firul logic si cred ca am dibuit "vopseaua" in forma galbenusului + coloranti alimentari. Desigur, nu-i neaparat nevoie sa folositi coloranti, poate sa iasa un desen frumos unicolor, dar fiind prima data cand am incercat asa ceva am vrut sa vad care e potentialul culorilor
Bun, puteti folosi diverse aluaturi de paine, eu l-am folosit unul care imi place foarte mult pentru ca se lucreaza usor si iese o paine foarte buna din el.
Pentru maia:
100 g faina
20 g drojdie
apa cat cuprinde (cam 70 g)
Pentru aluat:
500-550 g faina
20 g unt topit
1 lingura sare
apa cat cuprinde (cam 250 g)
Pentru pictat:
1 galbenus de ou
coloranti alimentari
1 pensula subtire
Pentru maia se dizolva drojdia cu putina apa calduta si se toarna peste cele 100 g faina.
Se mai adauga apa cat sa se formeze un aluat neted si elastic, care se framanta putin, apoi se face o bila careia i se taie o cruce in cap si se lasa la dospit, acoperita cu folie, 2 ore.
Cand maiaua e crescuta bine se pune in vasul pentru framantat faina, untul topit, sarea si apa cat cuprinde pentru a forma un aluat neted care se framanta putin. Apoi se adauga maiaua rupta bucatele si se mai framanta 3-4 minute.
Aluatul se lasa la dospit acoperit cu folie, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Acum ii puteti da orice forma doriti. eu am format doua painici rotunde. Painicile formate se pun pe o hartie de copt, sau pe un fund de lemn pe care ati imprastiat putin gris sau malai, se acopera cu un vas sau o folie si se lasa sa creasca inca 20-30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la temperatura maxima. Se bate galbenusul si se amesteca cu ce culoare doriti (eu am optat pentru rogu, galben, verde)
Cand painicile sunt crescute, se cresteaza si se decoreaza. Va rog, nu radeti prea tare, stiu ca am un simt artistic foarte dezvoltat
Le-am copt la cuptorul incins la maxim pentru 10 minute, timp in care am pulverizat de 2-3 ori peretii cuptrului cu apa, apoi am redus temperatura la 180 grade si le-am mai lasat 30 minute. Daca faceti cumba o paine mai mare, nu uitati sa cresteti timpul de coacere.
Bun, puteti folosi diverse aluaturi de paine, eu l-am folosit unul care imi place foarte mult pentru ca se lucreaza usor si iese o paine foarte buna din el.
Pentru maia:
100 g faina
20 g drojdie
apa cat cuprinde (cam 70 g)
Pentru aluat:
500-550 g faina
20 g unt topit
1 lingura sare
apa cat cuprinde (cam 250 g)
Pentru pictat:
1 galbenus de ou
coloranti alimentari
1 pensula subtire
Pentru maia se dizolva drojdia cu putina apa calduta si se toarna peste cele 100 g faina.
Se mai adauga apa cat sa se formeze un aluat neted si elastic, care se framanta putin, apoi se face o bila careia i se taie o cruce in cap si se lasa la dospit, acoperita cu folie, 2 ore.
Cand maiaua e crescuta bine se pune in vasul pentru framantat faina, untul topit, sarea si apa cat cuprinde pentru a forma un aluat neted care se framanta putin. Apoi se adauga maiaua rupta bucatele si se mai framanta 3-4 minute.
Aluatul se lasa la dospit acoperit cu folie, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Acum ii puteti da orice forma doriti. eu am format doua painici rotunde. Painicile formate se pun pe o hartie de copt, sau pe un fund de lemn pe care ati imprastiat putin gris sau malai, se acopera cu un vas sau o folie si se lasa sa creasca inca 20-30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la temperatura maxima. Se bate galbenusul si se amesteca cu ce culoare doriti (eu am optat pentru rogu, galben, verde)
Cand painicile sunt crescute, se cresteaza si se decoreaza. Va rog, nu radeti prea tare, stiu ca am un simt artistic foarte dezvoltat
Le-am copt la cuptorul incins la maxim pentru 10 minute, timp in care am pulverizat de 2-3 ori peretii cuptrului cu apa, apoi am redus temperatura la 180 grade si le-am mai lasat 30 minute. Daca faceti cumba o paine mai mare, nu uitati sa cresteti timpul de coacere.
#4
Postat 29 November 2009 - 08:09 PM
cine stie ,stie!!!!!
super ideea
imi place
arata fff bine painile tale
felicitarici!!!!!!
super ideea
imi place
arata fff bine painile tale
felicitarici!!!!!!
#6
Postat 29 November 2009 - 08:20 PM
Imi ramasese si mie gandul la ele cand le-am vazut, mai demult.Vopseaua maro era ceva de genul graului copt in tigaie si lasat sa infuzeze in apa.Lichidul obtinut se mai fierbea pana la concentratia dorita. Eu chiar m-am gandit sa le pictez cu orz solubil.
Minunate painicile tale, Kiken.
Minunate painicile tale, Kiken.
#7
Postat 29 November 2009 - 10:10 PM
Eataly a spus:
Imi ramasese si mie gandul la ele cand le-am vazut, mai demult.Vopseaua maro era ceva de genul graului copt in tigaie si lasat sa infuzeze in apa.Lichidul obtinut se mai fierbea pana la concentratia dorita. Eu chiar m-am gandit sa le pictez cu orz solubil.
Minunate painicile tale, Kiken.
Minunate painicile tale, Kiken.
Multam Eataly...mi se pare cam mare deranjul cu "vopseaua" de grau...am mai cautat pe net si am gasit ca pentru acea nuanta de maro se poate folosi cafea instant amestecata cu foarte putina apa. In orice caz, o sa fac experimente ca imi place tare chestia asta
#8
Postat 29 November 2009 - 10:13 PM
Inaintea decorului, nu pot sa nu remarc ce frumos s-au dezvoltat, ce rumena e coaja si ce perfect miezul!
#11
Postat 03 December 2009 - 11:23 AM
Sunt de efect asa pictate, fata verde si merg de minune la o masa festiva .
#14
Postat 03 December 2009 - 02:02 PM
Eu ma gindeam ca s-ar putea face de Revelion pictind deasupra 2010.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1