Forum Culinar: Bacalhau no Forno à Portuguesa - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bacalhau no Forno à Portuguesa - Cod sarat la cuptor in maniera portugheza

#1 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 26 April 2010 - 06:33 PM

Zerda mi-a cerut sa scriu o reteta (din multele existente) in care se poate prepara codul desarat si re-hidratat, numit aici la noi bacalhau. Eu nu obisnuiesc sa prepar acest fel de peste, noi il mancam la soacra mea. Desi pare simplu mie mi-e cam frica de procedeul de desarare si re-hidratare, am incercat o data si nu mi-a reusit. :floare: E chestie cu chichitz, daca-i prea sarat nu-i bun, daca e prea desarat iar nu-i bun. Tre' sa nimeresti exact gustul acela specific...Cu siguranta voi incerca in viitorul apropiat si voi reveni cu imagini pas cu pas.
Pana atunci am ales aceasta reteta ce se pregateste in toate casele portugheze de Craciun, de Pasti, ori cand le este pofta. Reteta o am de la soacra mea.

Ingrediente pentru 4 persoane:

4 bucati de cod desarat si rehidratat (bucata tre' sa aibe cca 200g per portie)
1,2 kg de cartofi
2 cepe mari curatate si taiate rondele
3-4 catei de usturoi curatati si taiati rondele
1 ardei mare, rosu ori galben taiat fasii
600 g rosii coapte taiate rondele
1 foaie de dafin despartita in 2 bucati
150 ml vin alb
200 ml ulei de masline
2 ramuri patrunjel verde
sare, piper, boia dulce

*****

Etapa 1: Desaratul si rehidratatul codului. Dureaza 24 de ore.

Asa arata el in magazin, ti-l taie acolo bucati, asa ca in imagine

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127229767182.jpg

Cele 4 bucati alese se pun intr-un vas pe care-l umplem cu apa rece si-l varam la frigider. In decurs de 24 de ore trebuie sa schimbam apa de cel putzin 4 ori.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127229780177.jpg

Dupa 24 de ore el se umfla si pierde din sare, dar nu total. Scurgem de apa, punem degetul si apoi gustam, inca trebuie sa simtim gust de sare. Cam asa arata re-hidratat:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127229790092.jpg

Cine gaseste de cumparat bacalhau gata rehidratat, scapa de etapa nr. 1

******

Curatam cartofii de coaja si-i taiem cuburi. Curatam ceapa, usturoiul si rosiile, le taiem rondele. Ardeiul il taiem fasii. Se alege un vas/tava termorezistenta in care se va si servi mancarea la masa.

Pe fundul tavii se aseaza jumatate din rondele de ceapa, usturoi, tomate si jumatate din fasiile de ardei. Se pune jumatatea de foaie de dafin si un ram de patrunjel verde.
in centrul tavii/vasului punem cele 4 bucati de cod, in jurul lor asezam cuburile de cartofi. Presaram pe cartofi sare, piper si boia dulce, dupa gust.

Pe deasupra imprastiem restul de rondele de ceapa, rosiile, usturoiul, precum si fasiile de ardei, firul de patrunjel si cealalta jumatate de foaie de dafin.

Stropiti cu vinul si cu uleiul de masline.

Puneti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 170ºC si lasati sa se coaca vreme de 50 de minute. Din cand in cand deschideti si stropiti cartofii si pestele cu sosul din tava.

Cand este gata se aduce vasul/tava direct din cuptor si se aseaza in locul unde se va servi masa.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-12722995643.jpg

POFTA BUNA! :violent1:


Imaginile le-am luat de pe net. :headbang:

#2 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 26 April 2010 - 07:08 PM

Deci imi place!! :bounce: :bounce: :bounce:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#3 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 26 April 2010 - 07:13 PM

Sa stii ca o sa incerc reteta aceasta care suna tare delicios!

Dar fileul nostru e rehidratat oare sau e file congelt dupa eviscerare??????? Nu e nici gros fileul dar nici uscat ? :bounce:

#4 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 26 April 2010 - 07:41 PM

Vezi postareayoyo, la 26 April 2010 - 07:13 PM, a spus:

Sa stii ca o sa incerc reteta aceasta care suna tare delicios!

Dar fileul nostru e rehidratat oare sau e file congelt dupa eviscerare??????? Nu e nici gros fileul dar nici uscat ? :bounce:


Yoyo, fileul ce se gaseste in Romania este "proaspat" adica e prins pestele, e curatat, eviscerat, filetat si congelat. Asta al nostru e cod preparat. Il prind, ii taie capul si il eviscereaza, il taie in 2 pe lung, apoi il tavalesc prin sare si-l pun la uscat. E un procedeu vechi de 500 de ani, era preparat in asa fel incat sa poata fi transportat pe distante lungi si sa reziste la caldurile din sud. Acest cod deshidratat si sarat se numeste bacalhau in portugheza, bacalao in spaniola, baccalà in italiana si bakaliaros in greaca. Cel mai apreciat bacalhao este cel ce provine din Norvegia. Nu atat captura, cat prepararea sa. Culmea este ca norvegienii desi sunt mari specialisti in sararea si deshidratatea codului ei nu-l mananca asa, ei mananca pestele in forma sa proaspata si considera ca bacalhau-ul este o mancare pentru saraci. :bounce: Nu mai e cazul, in ziua de azi e deja un peste scump.
Aceasta preparare ii da un gust si un miros special, pentru unii e o delicatesa altii nu-l pot suferi, e cam ca si cu branza cu mucegai. Parerile sunt impartite. Nu si in Portocalia, aici il mananca de mici copii, sunt deja obisnuiti.

Reteta ce am scris-o aici merge si cu cod simplu. Va fi asa, ca un peste la cuptor.

Edit: Codul este un peste neutru, uneori e chiar fad. Preparat prin acest procedeu de sarare si "invechire" capata parca un gust si un miros particular, iar dupa ce-i gatit se desface fasii-fasii, parca e mai zemos. Oricum e diferenta mare, nici nu s-ar zice ca-i acelasi soi de peste.

#5 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 26 April 2010 - 07:47 PM

Vezi postareazerda, la 26 April 2010 - 07:08 PM, a spus:

Deci imi place!! :bounce: :bounce: :bounce:

Cand pui mana pe niste bucati de bacalhau sa faci neaparat, asta e o reteta simpla, nimic elaborat, insa ingredientele si mai ales cartofii "fura" din acel gust special al pestelui, e una din retetele pure, nu afecteaza gustul "primar" al bacalhau-lui.

Daca vrei ceva mai elaborat, ceva mai exotic, da semnal si-ti gasesc ceva pe masura! :D

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 26 April 2010 - 11:44 PM

Cu reteta asta mi-ai adus aminte de prietenul meu italian.
El mi-a adus cod uscat,sarat acum 2 ani.
Cred ca pestele provenea din Norvegia.
Era sarat si uscat la vant.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 27 April 2010 - 04:48 PM

Vezi postareaPiscotel, la 26 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Cu reteta asta mi-ai adus aminte de prietenul meu italian.
El mi-a adus cod uscat,sarat acum 2 ani.
Cred ca pestele provenea din Norvegia.
Era sarat si uscat la vant.


Da,da asta e! =)) Si ce impresie ti-a facut? Iti mai aduci aminte? Le-am dus si eu cod uscat si sarat la ai mei in Romania si nu le-a placut! Cand au fost aici soacra-mea mandra nevoie mare a transpirat ca sa pregateasca bacalhau si somon, noi, partea portugheza am ras bacalhau-l si ai mei au topit somonu', nici nu s-or atins de mancarea nationala. :pupic:

Din cate imi aduc aminte nici Adriana noastra nu-i mare fan baccalò. =))

#8 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 16 March 2011 - 09:54 AM

Vezi postarealaura_lala, la 27 April 2010 - 04:48 PM, a spus:

Din cate imi aduc aminte nici Adriana noastra nu-i mare fan baccalò. :lol:


Laura, in schimb eu l-as minca dimineata, la prinz si seara ... :hungry: Da' a devenit al naibii de scump ! :wacko:

(cu toate astea am facut o portie - merci de inspiratie ! :floare: )

Imagine postata



#9 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 March 2011 - 01:51 PM

Vezi postarealaura_lala, la 27 April 2010 - 04:48 PM, a spus:

Vezi postareaPiscotel, la 26 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Cu reteta asta mi-ai adus aminte de prietenul meu italian.
El mi-a adus cod uscat,sarat acum 2 ani.
Cred ca pestele provenea din Norvegia.
Era sarat si uscat la vant.


Da,da asta e! :hungry: Si ce impresie ti-a facut? Iti mai aduci aminte? Le-am dus si eu cod uscat si sarat la ai mei in Romania si nu le-a placut! Cand au fost aici soacra-mea mandra nevoie mare a transpirat ca sa pregateasca bacalhau si somon, noi, partea portugheza am ras bacalhau-l si ai mei au topit somonu', nici nu s-or atins de mancarea nationala. :P

Din cate imi aduc aminte nici Adriana noastra nu-i mare fan baccalò. :P


a facut intr-un an prietena mea cand am fost la ea in vizita in Italia, baccalà. L-a pus de seara la hidratat afara pe balcon pana a doua zi (la pranz sau poate cina, nu-mi mai amintesc). Era o vara torida. Cand a deschis cratita sa-l pregateasca, cat si pe parcursul prepararii si coptului intreaga casa (cred ... ca si bloc, cartier... comuna :floare: ) miroseau a peste stricat. Nu stiu daca a gresit ea ceva, sau daca asa trebuia, pentru ca nu am mai avut curiozitatea de atunci, l-am trecut la chestii pe care nu doresc sa le incerc, desi mananc branzeturi mucegaite, pesti si fructe de mare. Nu l-am gustat :lol: ... duhoarea imprastiata nu mi-a permis sa fac acest experiment :wacko:, desi mi-au spus ca e un peste extrem de scump de 55€/kg...de parca mie de pret imi pasa ...era nasul meu in joc ... :P . Tin minte ca arata ca o tocanita... mirosul de peste stricat (in acceptiunea mea olfactiva) se pastra .
Poate greseala a fost ca trebuia rehidratat in frigider, vara fiind ... nu stiu ... :P

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#10 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 28 January 2013 - 12:33 AM

zilele trecute mi-am parfumat bucataria, dar nu cu miros de peste stricat, ci cu bacalao facut cum scrie la carte =))

Imagine postata

Imagine postata

pofta mare ! :toothy9;

Imagine postata




Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi