Forum Culinar: Paratha - Lipie indiana - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Paratha - Lipie indiana Lipie fara drojdie, prajita in tigaie

#1 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 30 April 2010 - 04:41 PM

Zilele astea am cautat pe net o reteta de paine/lipie care sa nu contina drojdie, sa fie cu coca nedospita. Am gasit aceasta reteta minunata, se numeste Paratha si provine din Nordul Indiei. Denumirile sunt diferite pentru aceeasi reteta (uneori roti, alteori chapati) , totul depinde din zona din care provine. :)
Reteta e destul de rapida, seamana ca "procedeu de fabricatie" cu ceea ce face si Aminarity ori Narnia, insa coca difera. Sper sa va puteti da seama din imagini.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263555176.jpg

Ingrediente:

- 1 cana si 1/2 de faina integrala
- 3 linguri de ulei vegetal (ori ghee)
- 1/4 lingura sare
- jumatate cana cu apa calda

Am pozat si cana, e o cana normala, din cea mare, de apa de 250 ml.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263555432.jpg

Turnam faina in vas, punem sarea, amestecam in compozitia uscata, sa ajunga sarea peste tot:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263555612.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-12726355576.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263555881.jpg

Punem cele 3 linguri pline cu ulei si cam jumatate din apa calda din cana, amestecam cu lingura (ori cu mana) pana cand simtim ca s-a incorporat cat mai multa faina posibil:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263556016.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263556166.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263556296.jpg

Mai trebuia apa, am mai turnat din cana, am inceput sa amestec cu mana si am vazut ca aluatul e cam lipicios.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263556428.jpg

Am presarat inca o lingura rasa de faina, am amestecat cu mana, aluatul a devenit elastic, nu s-a mai lipit de degete. Acum este gata:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-12726355499.jpg

Il ungem cu ulei, il acoperim cu un vas si-l lasam sa stea cam 15 minute:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565296.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565388.jpg

Intre timp pregatim tigaia pentru fript, eu am folosit una de teflon. Am scos facaletul si peria de silicon, am pus ulei pe o farfurioara, asa ca la pregatitul clatitelor.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565595.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565694.jpg

Punem tigaia pe flacara mica data la maxim si lasam sa se incinga bine. Luam o bila cam cat incape in caushul palmei (ori o minge de golf :thumleft: ) si incepem s-o rotunjim cu facaletul, asa mai subtirica, pe masa infainata (eu n-am avut nevoie, coca a iesit maleabila, masa mea de lucru e din marmura si e rece). Coca intinsa are sa aibe mici bule de aer.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565783.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565918.jpg

O punem in tigaia incinsa, o lasam 10 secunde si apoi scuturam tigaia ca sa se desprinda lipia de fundul tigaii. Ea va face asa, niste bulbuci. O intoarcem. Se poate intoarce rapid, chiar si cu mana, nu-i asa de sensibila ca si clatitele. Daca va e frica sa nu va ardeti intoarceti cu cutitul ori o paleta. Ungeti cu putzin ulei:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263566041.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263566197.jpg

Mai lasati vreo 20 de secunde. Intoarceti din nou, va fi partea unsa in jos, imediat lipia va incepe sa se umfle:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263566317.jpg

Lasati la rumenit dupa cum va place, cand e gata o puneti in farfurie.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263565195.jpg

Sectiune de aproape:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263595065.jpg

Se pastreaza intr-o punga de nylon.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-97-127263594686.jpg

POFTA BUNA!!

Mentiuni: Din cantitatile acestea mi-au iesit 6 lipii. Se pot face cu mai putzin ulei in coca, cu cat mai putzin ulei, cu atat mai greu va fi de prelucrat lipia pe masa de lucru. Uleiul/grasimea ajuta deasemenea la pastrarea prospetimii lipiei, asa sunt foarte bune chiar si a doua zi, fiind mai usor de mestecat. Nu se "deschid" asa ca si lipiile dospite.

Un filmulet de unde m-am inspirat, veti vedea ca-i mult mai simplu decat pare in pozele mele. :)

http://www.youtube.c...feature=related

#2 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 April 2010 - 10:34 PM

Laura, de mult ma gandeam sa-ncerc genul asta de paine. hai ca am un motiv in plus sa ma mobilizez.

ca suport de shaorma se pot folosi? sau sunt mai rigide?

#3 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 01 May 2010 - 09:28 AM

o sa incerc sa vad cum ies :cheers:
seamana cu lipiile de la KFC, alea pt meniul twister?

#4 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 May 2010 - 10:18 AM

Frumoase lipii :) !
Cu ce se pot manca?

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 May 2010 - 10:25 AM

Bune!Le-am vazut si cu umpluri diferite, ceapa, cartofi.
Trebuie sa le fac si eu!
Multumesc :) Laura!

#6 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 01 May 2010 - 12:29 PM

Vezi postareamoatza, la 30 April 2010 - 10:34 PM, a spus:

Laura, de mult ma gandeam sa-ncerc genul asta de paine. hai ca am un motiv in plus sa ma mobilizez.
ca suport de shaorma se pot folosi? sau sunt mai rigide?


Moatza draga, un lucru extraordinar ce l-am remercat la ele e ca-s foarte satioase. Adica mananci una neumpluta (mie-mi plac si doar unse cu unt :) ) si-ti tine de foame 4-5 ore, pentru noi operatele. La mine painea normala se digera rapid, dupa 2 ore, daca mananc o chifla facuta sandwich, deja mi-e foame.

Se pot folosi ca suport de shaorma. Insa nu se desfac "plic" ca sa pui mancarea in ele. Se umfla la prajit, apoi se lipesc la loc. Ori n-am eu destula experienta :)

Vezi postareaAminariy, la 01 May 2010 - 09:28 AM, a spus:

o sa incerc sa vad cum ies :)
seamana cu lipiile de la KFC, alea pt meniul twister?


Aminarity, eu cred ca la KFC lipiile sunt din faina de porumb, sunt tortilla. Daca te intereseaza la noi se gaseste faina de malai macinata fin si o sa incerc sa fac reteta de mai sus cu malai. Sa vedem ce iese...Daca iese bine poate gasiti si voi malai fin fin si puteti face.

Off topic: nici nu stii tu ca eu de ani de zile te-am urmarit la lipii si n-am avut curajul sa incerc. :( Mi se parea destul de complicat, asa, mai cu chichitz :) Acum am curaj, deja am practica. :D

Vezi postareaany_annette, la 01 May 2010 - 10:18 AM, a spus:

Frumoase lipii :( !
Cu ce se pot manca?


Da frau liber imaginatiei! O mare parte din populatia Indiei e lacto-vegetariana, ei umplu painile astea cu fel de fel de legume calite in prealabil. De exemplu cartofi bucatele amestecati cu ceapa si ardei, perpeliti in tigaie, cu vinete facute la fel, cu spanac, etc tu cum nu esti vegetariana poti sa umpli cu ce iti trece prin cap. Lipia asta seamana cu lipia de la shaorma, are un gust neutru, merge chiar si cu ceva dulce, miere ori gem. Mie imi place enorm s-o iau fierbinte din tigaie si sa pun pe ea unt. Untul se topeste si mmmmm :)

Vezi postareaEataly, la 01 May 2010 - 10:25 AM, a spus:

Bune!Le-am vazut si cu umpluri diferite, ceapa, cartofi.
Trebuie sa le fac si eu!
Multumesc :) Laura!


Te astept cu poze si cu variatiuni la reteta de baza. Sper sa va placa. :(

#7 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 01 May 2010 - 12:41 PM

Acu' vazui si eu ca tortilla e de mai multe feluri, poate fi facuta cu faina de grau alba, integrala, ori cu faina de malai fina. Poate fi dospita coca ori nu. au si ei multe variante de a face tortilla. Ei bine, reteta asta chiar s-ar putea numi tortilla mexicana din faina de grau integrala.

#8 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 02 May 2010 - 09:36 AM

Vezi postarealaura_lala, la 01 May 2010 - 12:41 PM, a spus:

Acu' vazui si eu ca tortilla e de mai multe feluri, poate fi facuta cu faina de grau alba, integrala, ori cu faina de malai fina. Poate fi dospita coca ori nu. au si ei multe variante de a face tortilla. Ei bine, reteta asta chiar s-ar putea numi tortilla mexicana din faina de grau integrala.



Le-am salvat !
Eu cumpar frecvent lipii,pentru ca le prefer painii.
Acum am sa cumpar faina integrala si le fac in casa.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 02 May 2010 - 10:32 AM

Am cumparat ieri malai galben fin fin si faina de secara. Deja am facut o portie de lipii dintr-un amestec cu toate 3 fainile, a iesit fff gustos insa tare greu de lucrat. Voi mai face o incercare doar cu malaiul, vreau sa fac acele corn/maize tortilla traditionale, mai ales fiindca au putzine calorii si cica sunt gluten free- fara gluten. Am sa revin cu rezultatul si explicatiile de rigoare. :)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi