Forum Culinar: Saramura mea de crap - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Saramura mea de crap

#1 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 29 November 2009 - 11:58 PM

Este de departe felul meu favorit, preferabil din crap de Dunare. E important sa fie salbatic, si nu de crescatorie, ca cel salbatic, chiar dac e mare, nu e gras!

Pestele meu a avut 3.5 kg, aproximativ...

Imagine atasata: 60_c1f3953404f1c3aaf9968ce6121f9663.jpg

Urasc sa razuiesc pestii de solzi, ca sar ca nebunii peste tot si oricit ai spala, tot mai gasesti cind si cind cite unul uscat pe faianta :floare:
Metoda mea de curatare a solzilor este de a baga cutitul pe la coada pestelui, dezlipind usor solzii, cu tot cu piele

Imagine atasata: 60_d9c9657d3b40033e2377ad76a15248f2.jpg

Pina ii scot asa:

Imagine atasata: 60_7ed5cbdf67cd93b1ee9f1a4236bda61b.jpg

Apoi am taiat pestele cotlete, le-am dat sare si le-am lasat la scurs.

Imagine atasata: 60_592853b67d23060f883ee4392af6398e.jpg

Cit timp omu' s-a ocupat de gratar afara, eu am facut saramura.

Imagine atasata: 60_0d6774c0e1dfd35754cc0fe98919dbe9.jpg

Vara o fac din rosii proaspete, le calesc in putin ulei, sting cu suc de rosii, adaug cimbru si usturoi. Acum, le-am facut cu rosii de gradina, conservate dupa metodele proprii.

Am calit ingredientele:

Imagine atasata: 60_9ea7ed38c525634fac3efc16c2fe37c6.jpg

Si cind pestele a fost scos de pe gratar, am turnat sosul peste el, si am acoperit vreo 10 minute, sa se infuzeze aromele:

Imagine atasata: 60_4df7b05e3d29773df30c3fe4711dac28.jpg

Poftiti la masa, va rog!

Imagine atasata: 60_7d074034dfe252ee51ed02a057ca51cc.jpg
raluca elena

#2 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 30 November 2009 - 12:05 AM

Deci:

1. De unde crap salbatic? Zi repede, pana nu te dezmeticesti!
2. Tehnica aia cu bagatul cutitului tre sa mi-o arati si mie :lol: (s-ar putea sa nu imi iasa din prima, dar asta e :lol: )
3. Mi-a placut ideea ta de saramura, cu sosul concentrat

:floare:
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#3 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 30 November 2009 - 12:16 AM

Cori, fa-mi placerea si Tu renunta la ideea cu folosirea cutitului :lol:
pestele e adus din delta, si n-a venit singur, a adus cu el niste bureti care au devenit vedeta intr-un folm de scurt metraj ieri :floare:
Dupa ce am dezvoltat saramura asa, nu am mia revenit la cea conventionala!
raluca elena

#4 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 30 November 2009 - 10:35 AM

Asa saramura am mancat acum muuuuuuuuuuuuuuuuuulti ani la Constanta. Si de atunci tot asa o fac parintii mei. Numai ca mai adauga in sosul ala si niste ardei iute copt pe gratar.
Mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaa........... :love7: :P :P :angry:

#5 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 30 November 2009 - 11:34 AM

Iegzact Cami! Lipseste ardeiul iute, ca am avut musafiri cu rosu in git :angry:

De la unchiul meu am invatat, care o stie de la niste pescari lipoveni, numai ca in original, ei faceau 2-3 rosii la gratar, le striveau in mujdei si stingeau cu apa.

Eu am renuntat la apa, pun numai rosii, si le calesc usor in ulei!
raluca elena

#6 Useril este offline   laura laurentiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 November 2009 - 02:14 PM

O, Doamne! Crap de Dunare! :hungry: Minune dumnezeiasca! :)

#7 Useril este offline   MIMI 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 629
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationGalati

Postat 30 November 2009 - 07:16 PM

mamaaa,fata,ce pofta mi-ai facut!!!!!!
[blog='Bucataria mea']http://cumimiinbucatarie.blogspot.com/[/blog]

#8 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 01 December 2009 - 12:14 AM

Raluco! mmmm, ce arome, ce deliciu!! :pupic:
sarut-mana pentru masa!, deja am inghitit bine in sec :)

#9 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 01 December 2009 - 01:23 AM

fetelor, mai am, care ajunge prima?
:pupic:
raluca elena

#10 Useril este offline   MIMI 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 629
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationGalati

Postat 01 December 2009 - 08:25 AM

daca o luam kilometric,cred ca eu sunt prima! :pupic:
[blog='Bucataria mea']http://cumimiinbucatarie.blogspot.com/[/blog]

#11 Useril este offline   mona 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 02 December 2009 - 05:16 PM

raluca elena a spus:

Iegzact Cami! Lipseste ardeiul iute, ca am avut musafiri cu rosu in git :P

De la unchiul meu am invatat, care o stie de la niste pescari lipoveni, numai ca in original, ei faceau 2-3 rosii la gratar, le striveau in mujdei si stingeau cu apa.


Si eu tot asa fac . In plus coc si ardei gras si il pun in zama ;)

N-am facut pana acum in varianta fara apa dar saramura ta arata de milioane =))


#12 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 02 December 2009 - 11:23 PM

Raluco,

Eu la asta nu ma pun cu tine.
Nici nu pescuiesc,nici nu curatz peste sau solzi.....
Is o lady,ce vrei ? ;)
Da ma invit la tine la urmatoarea saramura ca tare bine arata.
Am sa cer si mujdei ! :oops:
Vinul il da eu ! ;)
Daca ma prinzi in zi buna,dau si palinca. ;)
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#13 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 03 December 2009 - 05:49 PM

Daca ma prinzi ca beau palinca, inseamna ca e ultima zi! :drool:

dar de primit te primesc, oricind! {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />

PS. am niste rude la Cluj, la Gherla, nu la facultate =)) am beut la o masa, aveam fro 19 ani, un degetel de palinca... am adormit la ciorba :drool:
raluca elena

#14 Useril este offline   Lizura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 866
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationcrywolf

Postat 10 December 2009 - 07:06 AM

Arata absolut fantastic!
Dar am o nedumerire...mie care is aproape tare de Dunare imi seamana cu un peste marinat.
Saramura la noi are mult piper si ardei iute sa cinti doua zile de la el.
Anyway si mie mi-e tare dor de un crap! Aici numai cu pastravi negociem.
Imagine postata
Imagine postata

#15 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 11 December 2009 - 04:52 PM

Lizura, am facut saramura special fara ardei iute, ca nu puteau musafirii sa manince, dar asa se face, picanta foc. Acum, cu toat sinceritatea iti spun ca mie imi place picant, dar nu sa imi ia un rind de piele de pe git :D

Saramura am incercat-o cu mai multe tipuri de peste: pastrav, somn, stiuca, caras, novac, lin. Nu se compara nimic cu crapul de Dunare!
De marinat nu-l marinez inainte.
raluca elena

#16 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 15 July 2012 - 09:14 PM

saramura lu' dex (extrem de detox)

ingrediente

2 bucăţi de novac (big head carp), care-i vărul asiatic al crapului comun
tije de usturoi (garlic scapes)
ardei iute (bird's eye)
5 roşii cherry coapte bine
pătrunjel
sare grunjoasă

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1215-13423776125961.jpg

cum se face

am pus crapul la prăjit în tigaia de aluminiu turnat pe care am acoperit-o cu sare grunjoasă

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1215-13423776158784.jpg

am tăiat cozile de usturoi, ardeiul iute tailandez, pătrunjelul şi roşioarele cît de mărunt s-a priceput foarfeca cu 5 lame pe care o folosesc la aceste indeletniciri
am fiert un ibric de apă in care am pus două linguri de sare

cînd peştele a fost gata, l-am scos pe o farfurie şi am înlăturat surplusul de sare prin imersie în apă rece

am aşezat peştele intr-o tavă de sticlă şi i-am pus maclavaisul în cap

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1215-13423776201475.jpg

am adăugat apa fiartă şi gata.

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1215-1342377609561.jpg

zeama am servit-o cu polonicul şi a fost o imbinare perfectă intre sărat, iute şi parfumat.

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1215-13423795149207.jpg

#17 Guest_Gelutza_*

  • Grup: Guests

Postat 15 July 2012 - 11:37 PM

Sa va zic si cum am procedat eu astazi...am avut un crap de 1,5 kg. prins de legitimu' pe Dunare. Am dat la o parte capul si coada pentru ciorba care va urma, crapul l-am portionat si a fost fript pe gratar, la jar, grataragiul sef fiind pescarul...sosul pentru saramura l-am facut asa: am zdrobit usturoiul, l-am frecat cu 2 linguri de ulei de masline EV. apoi am adaugat trei rosii decojite zdrobite, o lingurita de sos de hrean, frecat la rece ramas de la o salata cu sfecla si verdeata...dupa ce s-a fript pestele am turnat cat era cald acest sos de usturoi peste el si am servit dupa o jumatate de ora, e divin, nu doar bun!
Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1400-13423881897378.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2012/post-1400-13423882137986.jpg

#18 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 16 July 2012 - 05:06 PM

Aiiiiiiiiiii,cine m-a pus sa intru aici.
arata wow , toate" saramurile ", pupaciubu Ralucai de reteta, nu stiu cand oi gasi eu un crap asa ca al ei,
Gela, nu mai comentez, doar inghit in sec

#19 Guest_Gelutza_*

  • Grup: Guests

Postat 28 August 2012 - 12:11 PM

Vezi postareastella, la 16 July 2012 - 05:06 PM, a spus:

Aiiiiiiiiiii,cine m-a pus sa intru aici.
arata wow , toate" saramurile ", pupaciubu Ralucai de reteta, nu stiu cand oi gasi eu un crap asa ca al ei,
Gela, nu mai comentez, doar inghit in sec

Stellu' numa la tine m-am gandit azi,cand am facut saramura asta, care seamana mult cu a Ralucai, doar ca nu am vrut sa pun peste rosii nici apa, nici suc de rosii (erau rosiile apoase), dar am pus capere!
Aveam si crap, dar noi initial am vrut un gratar cu peste mai subtirel si ne-a impiedicat furtuna. Eu nu stiu ce m-as face fara peste de Dunare!
Imagine aburita din timpul facerii :lol:

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-1346148564004.jpg

Si gata de servit.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13461486481007.jpg

#20 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 August 2012 - 12:41 PM

Sa va fie de bine. arata suuuuuper.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi