Forum Culinar: Conservarea vinetelor - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Conservarea vinetelor

#1 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 06 May 2010 - 01:33 PM

Stiu ca vinetele coapte se conserva foarte simplu la congelator.

Eu caut totusi o alta metoda pentru ca al meu congelator e foarte mic.

Am auzit de o medoda de conservare a lor in ulei, dar nu cunosc amanute.

Orice idee e binevenita si va multumesc dinainte pentru ca stiu ca sunteti plini de idei si experienta.

P.S. E o oferta foarte faina la vinete la lidl si n-as vrea sa o ratez pentru ca aici chiar sunt scumpe tot timpul anului.

#2 Useril este offline   Alexandru 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 06 May 2010 - 01:51 PM

Vezi postareaPisoi, la 06 May 2010 - 01:33 PM, a spus:

Stiu ca vinetele coapte se conserva foarte simplu la congelator.

Eu caut totusi o alta metoda pentru ca al meu congelator e foarte mic.

Am auzit de o medoda de conservare a lor in ulei, dar nu cunosc amanute.

Orice idee e binevenita si va multumesc dinainte pentru ca stiu ca sunteti plini de idei si experienta.

P.S. E o oferta foarte faina la vinete la lidl si n-as vrea sa o ratez pentru ca aici chiar sunt scumpe tot timpul anului.

Se pun taiate felii pe gratar, dupa care se rînduiesc la borcan si se acopera cu ulei.
Altminteri, doar sub forma de piureu, de zacusca, sau de vinete împanate.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#3 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 May 2010 - 01:55 PM

Multumesc de idee Alexandru.

Vreau sa le conserv singure pentru ca nu am timp la dispozitie sa fac zacusca sau alte alea. Sau poate doar cred eu ca n-am timp si de fapt nu ma organizez suficient.

Mie imi plac foarte mult vinetele coapte si pe ele sunt inclinata sa le conserv in pricipal. Dar cu siguranta o sa incerc si vinetele facute la grill, ca si alea imi plac.

#4 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 06 May 2010 - 02:16 PM

Acum cativa ani am pus vinete in borcan, dar nu mai tin minte reteta exact. Era ceva de genul:
- se taie coaja ici-colo, pe lungime
- vinetele se feliaza si se sareaza
- dupa jumatate de ora, feliile de vinete se prajesc rapid in ulei
- se pun la scurs in site ori pe servetele absorbante
- intr-un borcan se pun straturi: feliile de vinete prajite, alternate cu felii de telina si usturoi maruntit
- la final se completeaza cu apa si se sigileaza.
Nu am cum sa vorbesc cu doamna care mi-a dat reteta, din pacate. Memoria mea e cam nesimtita si ma lasa taman cand am nevoie de ea. Dar, poate stie cineva reteta asta. Eu am pus apa si apoi am sterilizat borcanele, prin fierbere. Ulei au deja vinetele de la prajit. Cantitatile imi scapa cu desavarsire la momentul asta, sorry. :notworthy:

#5 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 May 2010 - 05:22 PM

Draga Pisoi uite o reteta tare faina cu vinete(tin ceva timp la borcan in frigider dar nu stiu cat sa-ti spun,oricum cred ca 2-3 saptamani nu ai probleme)deci tai vinetele rondele f, subtiri,le presari cu sare si le pui intr-o sita la scurs(cu o greutate deasupra) sa-si lase amarala,le griliezi(merge chiar si pe plita sau intr-o tigaie,fara ulei fara nik,ka si cum ai coace turtite pe plita ,na..)si le pui in straturi astfel:un strat de vinete le presari cu oregano uscat(si ce alte condimente uscate iti plac tie tip fulgi de ardei iute etc stii tu ca am mai vb, la branza si masline murate)ulei de masline si stropesti cu putin otet,si iar alt strat si tot asa,inchizi in borcan sterilizat si dai la rece...Sunt,f. bune servite la aperitiv cu brnza sau mezelicuri sau ca si garnitura la peste ,snitele fripturi etc...
Daca ti-e frica sa nu-ti placa fa intai o portie si daca nu-ti place incearca si doar in ulei fara otet(uleiul poti sa-l aromatizezi cu ardei iute usturoi rosmarin,stii ca am mai vb.)
Vinete asa am invatat sa fac in Italia(se numesc in carpione)sotului meu si musafirilor le plac tare mult...Alta reteta ar fi parmegeana de melanzane,adica straturi de felii de vinete griliate sau prajite(iti recomand prajite)puse in straturi cu sos de rosii(mozarella
sau alt cascaval)si parmegeano,sau chiar o musaca de vinete.Poate ti-am dat ceva idei chiar daca nu de conservare propriuzisa..Sincer eu vinete nu am conservat decat coapte pt. salata de vinete la congelator,sau zacusca,ghiveci(care poti folosi ca atare dar si ca baza la mancaruri)... :tongue3:

#6 Useril este offline   Piscotel 

• Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 06 May 2010 - 07:18 PM

Stilul clasic de conservare pentru salata de vinete :

Coci vinetele.Le cureti.Le toci sau le mixezi .
Le pui intr-un castron.Le sarezi,normal.
Le asezi in borcanele avand grija sa nu ramana goluri de aer.E important,pentru ca in acele goluri apar probeme de fermentare.
Pentru asta le tragi cateva palmutze la fund.
Nu vinetelor,ci borcanelelor,pe masura ce le umpli.
Lasi deasupra loc cam de un deget si pui in spatiul liber, ulei.
Infiletezi si dai in dunst,cam 40-50 de minute de cand fierbe apa.Sa fiarba domol,dar sa fiarba.
Apoi scoti borcanele din apa,le stergi si le invartesti in paturi = Dunst uscat.
Le lasi asa pana a doua zi.
Gata.

Cand le consumi,arunci uleiul din borcan.
Apoi le prepari ca de obicei,ceapa,ulei,cu maioneza,cum va place.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Olguta 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,342
  • LocationBucuresti

Postat 06 May 2010 - 07:41 PM

Vezi postareaPiscotel, la 06 May 2010 - 07:18 PM, a spus:

Stilul clasic de conservare pentru salata de vinete :

Coci vinetele.Le cureti.Le toci sau le mixezi .
Le pui intr-un castron.Le sarezi,normal.
Le asezi in borcanele avand grija sa nu ramana goluri de aer.E important,pentru ca in acele goluri apar probeme de fermentare.
Pentru asta le tragi cateva palmutze la fund.
Nu vinetelor,ci borcanelelor,pe masura ce le umpli.
Lasi deasupra loc cam de un deget si pui in spatiul liber, ulei.
Infiletezi si dai in dunst,cam 40-50 de minute de cand fierbe apa.Sa fiarba domol,dar sa fiarba.
Apoi scoti borcanele din apa,le stergi si le invartesti in paturi = Dunst uscat.
Le lasi asa pana a doua zi.
Gata.

Cand le consumi,arunci uleiul din borcan.
Apoi le prepari ca de obicei,ceapa,ulei,cu maioneza,cum va place.

Varianta asta o stiam si eu... sunt tare bune, dar cum zice si Pisco, sa nu cumva sa ramana goluri de aer :tongue3:
Imagine postata

#8 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 07 May 2010 - 11:49 AM

Foxxy, Geany, Piscotel si Olgutza, eu va multumesc tare mult pentru idei! :blush:

Piscotel, reteta ta suna apropiat de reteta pe care o cautam eu. Acum ca am atatea idei, o sa incerc probabil o combinatie, ca asa-s eu cand da inspiratia in mine :blush: (de multe ori dau gres, dar mai si reusesc).

O sa revin cu rezultate si impresii.

Iar pentru cine mai stie si alte retete, eu va astept nerabdatoare. :blush:

#9 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 12 May 2010 - 05:19 PM

Am facut in we o conserva care acum sta la frigider. Cum am facut, combinand idei de la voi ;) :

- am spalat si uscat vinetele
- le-am taiat rondele de ~2cm
- le-am pus intr-o tava unsa bine cu ulei
- le-am bagat in cuptor la grill
- le-am intors cand am crezut de cuviinta
- cand au fost gata le-am scos intr-o strecuratoare si le-am lasat de seara pana dimineata la scurs
- am luat un borcan si am alternat ulei, vinete, sare, otzet si din nou pana am terminat vinetele
- o parte din ele au sfarsit in salata seara, cu niste mujdei se usturoi frecat cu ulei, apa si sare; au fost excelente

Despre conserva, abia astept sa-i vina vremea, sa o pap! Multumesc din nou de idei :)

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi