Socata, ginger-ale, etc.- Fizzy drinks Bauturi acidulate de fermentatie cu zahar
#1
Postat 16 May 2010 - 09:44 AM
OK!
.
.
Doresc sa amintesc ca pornind de la reteta de baza a socatei se pot prepara diverse bauturi acidulate inlocuind sau combinand florile de soc cu cele de salcam, ghimbirul, flori de tei, petale de trandafir, flori de lamai sau portocal, menta, fructe zdrobite - coacaze, zmeura, capsuni, fragute, etc.
Am sa-mi permit din nou sa dau reteta lui Radu Anton Roman si tot comentariul ulterior, incredibil de savuros
SOCATÃ
• 11 litri apã • 10 g drojdie • 5 lãmâi
• 600 g zahãr • 600 g miere
• 10 pãlãrii de floare de soc (merg si flori uscate)
• mirodenii, dupã gust: vanilie, scortisoarã, nucsoarã
• Într-un borcan de 12 litri se asazã pe fund florile de soc
• Lãmâile se taie-n patru, se storc un pic peste flori, cojile se pun si ele
la suc, împreunã cu mirodeniile
• Drojdia se desface în putinã apã si se varsã în borcan
• Se dizolvã în apã zahãrul si mierea, se adaugã florilor
• Se umple borcanul cu apã, se acoperã cu o farfurioarã
• În câteva zile fierbe (mai agitãm si noi zeama), se limpezeste, se trage de pe drojdie în sticle bine legate, se bea rece, cã e mai-iunie, si e vipie – si e exact ce trebuie – spumoasã, dulce, acrisoarã (cicã si diureticã)!
De prin ’85 încoace, socata se amestecã destul de imprudent în borcanele noastre. La-nceput am crezut cã-i vreo idee pestritã de-a mai minti sãrãcia, dar, vãzând câte lãmâi si cât zahãr înghite (mai tineti minte cât era ratia pe lunã la tarã si cât era la oras?) a trebuit sã recunosc cã au înnebunit românii (de foame si sete) si dau bunãtate de ratie pe flori.
Noi, care adunam tot anul ratia de zahãr de la gura copiilor si mãtusilor bolnave (sã spunã Ileana Dehelean cât a furat de la ceaiul nepoatelor), Noi, care mituisem asistentele de la toate spitalele de diabetici ca sã ne dea liste cu adrese de bolnavi (nu îndrãznesc sã-mi amintesc cã proiectasem un aparat de dializã ca sã le luãm, la schimb, sângele cel dulce),
Noi, care convingeam familiile îndoliate (dându-le ratia noastrã de ulei, brânzã, carne si ce mai era drãmuit, adicã totul!) sã ascundã decesele în tãcere (si decedatii în debara) câte o lunã pentru a le putea ridica noi ratia de zahãr si asa nefolositoare,
Noi ne-am vãzut brusc si dur concurati de cazanele de socatã din toatã tara!
Dar sã vã lãmuresc chestia, cã povestea e mai lungã: inventasem, prin ’78, vinul de sufragerie. Dorel Visan depusese brevetul la Teatrul National din Cluj, eu la primãria din Bobohalma iar Nicu Ciolovan – cel mai curajos si mai hotãrât dintre noi – scrisese o vedere la Paris, la o verisoarã de-a nevesti-sii.
Disperati de sãrãcie seacã, revoltati de posircãreala – citeste pisorcealã progresivã a vinurilor din comert, ne-am hotãrât sã ne facem noi însine vinul nostru cel de toate zilele.
Dupã ce Nicu s-a întors de la studii din Rahova, cu o mânã ruptã si fãrã limbã-n gurã, cã l-au pus tovarãsii profesori sã dea extemporale în francezã (dacã tot scrisese la Paris) si i-au fãcut observatie cu ranga, „parce-que il s’obstinait à matraquer la langue“, ne-am apucat de treabã.
Ne-am vândut cãmãsile de pe noi, drepturile de autor, cultura generalã, si ce mai aveam nefolositor si am cumpãrat butoaie si damigene. În sufragerie am montat instalatia de fermentare. În balcon am pus damigenele la limpezit. În dormitor am aranjat vinoteca, învechind vinul cum se cuvine, pe perioade lungi si foarte lungi – cinci pânã la zece zile maximum, cã mai mult nu rezista, mai ales dacã trecea vecinul Gutã Bãiesu cu Stefan Bãnicã pe la noi.
Ne-am cumpãrat si un storcãtor modern (putin cam costisitor, ce-i drept) pe Dan Condurache, foarte eficient dar care consuma mult (din ce storcea) si ducea si la copii, la teatru, cã Fane Iordache mai gusta pe vremea aceea. În fine, ne-am organizat. Dar, spre surprinderea noastrã nedisimulatã, oricâti struguri luam si vin fãceam, era, în fiecare an, si mai putin!
Mãi drãcie! Dorel Visan, care era specialistul nostru tehnic – întrucât jucase într-un film cu Mereutã iar Clujul era la numai 200 km de Blaj – s-a gândit sã facem si vin de-a doua. Adicã, dupã ce am tras mustul, sã punem apã si zahãr peste boascã,
cã tot vin iese, si chiar mai limpede. Zis si fãcut! A iesit minune! Mari specialisti, unii de talie mondialã – un masinist de la „Bulandra“ si o vecinã de a lui Sebi Stefãnescu – au declarat vinul nostru secund ca vin cu origine controlatã controversatã (Turda 121, et.
10, ap. 123 pt.conf.) iar podgoria din sufragerie a primit o medalie din miez de pâine pe care a mâncat-o la o betie Ovidiu Iuliu Moldovan si s-a balonat.
Succesul uluitor ne-a dus la vin de-a treia, de-a patra mânã si asa mai departe, colectând, dupã cum v-am spus, zahãrul din toate sursele cu eforturi, idei si sacrificii enorme si umane. Când am ajuns la vin de-a saptesprezecea mânã, lucrurile arãtau asa: vinul rosu era în sfârsit limpede cu luciu – mai alb ca apa dupã o lunã de fermentatii îndrãcite
– dar, dacã-l trãgeam în pahar, se fãcea maro si-ncepea sã plângã în hohote.
Eram în culmea succesului! Nimic nu ne-ar fi oprit. Probabil cã în ’89 am fi ajuns la vin de a mia douã sute treizeci si doua mânã, dupã calculele mele, dacã n-ar fi apãrut concurenþa asta scârboasã a socatei, bãuturã nealcoolicã, culmea! Am devenit însã victimele modei care ne-a distrus o industrie prosperã si modernã, si ne-a superhidrosocatat.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 16 May 2010 - 10:02 AM
.
Ce nu a mentionat maestrul Roman in reteta culeasa de Domnia sa, a fost raderea cojii de lamaie inainte de stoarcere. Mierea se poate inlocui cu zahar.
Cam un kilogram de zahar la 8-10 litrii de apa in functie de cat de dulce sau de alcoolizata dorim sa iasa bautura.
Un sfert sau mai putin din cantitatea de apa se poate aduce la fierbere si dizolva zaharul in ea apoi se amesteca cu restul de apa aducand-o pana pe la circa 30 de grade. E bine sa fie calduta, dar nu vrem nici febra puternica pentru a nu ucide drojdiile.
.
.
Dupa ce se filtreaza (filtrele de cafea sunt foarte bune) se imnbuteliaza in peturi de plastic se sigilieaza etans si se pastreaza la rece.
E bine sa se destupe cu petul racit bine in prelalbil asezat in ghiuveta. Dopul se desfileteaza o spira, lasam sa iasa gazul, etc.
Am auzit si de accidente intamplate cu peturi cu socata uitate nesupravegheate care au explodat. (plasticul paote taia ca briciul ) Asa ca se recomanda un pic de atentie.
Daca mai aveti capete de sifon ce se ataseaza pe peturile de plastic, acestea sunt excelente caci se poate lasa sa iasa gazul actionand parghia cu sticla rasturanata cu fundul in sus.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#3
Postat 16 May 2010 - 08:51 PM
oare in ce recipient se mai poate face ca nu am nici un borcan mai maricel? in sticla de platic merge? tare as vrea sa fac...
#4
Postat 17 May 2010 - 05:40 AM
kira, la 16 May 2010 - 08:51 PM, a spus:
oare in ce recipient se mai poate face ca nu am nici un borcan mai maricel? in sticla de platic merge? tare as vrea sa fac...
Tiens, tiens! O alta sibianca
Ieri m-a intrebat o prietena din Germania exact acelasi lucru.
Sigur ca se poate in orice alt recipient, chiar si de plastic care sa nu aiba miros/gust. O galeata de plastic, diverse bidoane, etc. O "sticla" de plastic din acelea mari de dozator de apa...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 18 May 2010 - 12:17 AM
acum stau in Italia si de asta nu am si eu un borcat sa-mi fac socata...dar daca nici in Germania nu sunt...
O sa ma mai uit pe la pravalii sa vad daca gasesc vreaun recipient mai adaptabil, daca nu "sticla" de plastic
#6
Postat 18 May 2010 - 02:26 PM
kira, la 18 May 2010 - 12:17 AM, a spus:
Noa, servus!
Da, sibian din Imperiul austro-strungar
O sa ma mai uit pe la pravalii sa vad daca gasesc vreaun recipient mai adaptabil, daca nu "sticla" de plastic
Vezi de unde poti "organiza" un water dispenser. Se gasesc la supermarket-uri inclusiv in RO si poti folosi si apa din ele .
.
.
Maine o trag la sticle caci se evapora suspect de mult si abnuiesc ca cineva umbala cu paiul in borcan printre floriile de soc
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 18 May 2010 - 04:59 PM
kira, la 18 May 2010 - 12:17 AM, a spus:
acum stau in Italia si de asta nu am si eu un borcat sa-mi fac socata...dar daca nici in Germania nu sunt...
O sa ma mai uit pe la pravalii sa vad daca gasesc vreaun recipient mai adaptabil, daca nu "sticla" de plastic
Abia astept sfarsitul de saptamana sa merg la padure dupa soc. Ador socata, pacat ca florile de soc dureaza asa putin.
Oare se poate face socata si din flori uscate?
Eu am cumparat de la Ikea, dar orice alt magazin o fi bun, o vaza mare de vreo 10 l
Stiu ca suna caraghios, dar nu am avut alta soultie si im trebuia socata (daca fac socata pun o poza) Arata ca un borcan mare iar la gat e mai ingusta si pot sa pun o farfurie mica deasupra, pe post de capac. Na, poate mai face careva ca mine si mergem sa ne laudam cu vazele )
#8
Postat 18 May 2010 - 05:21 PM
Airla, la 18 May 2010 - 04:59 PM, a spus:
Abia astept sfarsitul de saptamana sa merg la padure dupa soc. Ador socata, pacat ca florile de soc dureaza asa putin.
Oare se poate face socata si din flori uscate?
Citeaza
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 18 May 2010 - 05:32 PM
#10
Postat 19 May 2010 - 12:28 AM
W Mamadeus Paparotti, la 18 May 2010 - 02:26 PM, a spus:
kira, la 18 May 2010 - 12:17 AM, a spus:
Noa, servus!
Da, sibian din Imperiul austro-strungar
Vezi de unde poti "organiza" un water dispenser. Se gasesc la supermarket-uri inclusiv in RO si poti folosi si apa din ele .
.
.
Maine o trag la sticle caci se evapora suspect de mult si abnuiesc ca cineva umbala cu paiul in borcan printre floriile de soc
Servus!!
Multumesc pentru imagine, acum stiu ce alternative pot gasi.
Pai nu cred ca-i de mirare ca se umbla cu paiul la cat de buna imi imaginez ca e...
#11
Postat 19 May 2010 - 12:30 AM
[quote name='kira' date='17 May 2010 - 11:17 PM' timestamp='1274134644' post='37716']
Eu am cumparat de la Ikea, dar orice alt magazin o fi bun, o vaza mare de vreo 10 l
Stiu ca suna caraghios, dar nu am avut alta soultie si im trebuia socata (daca fac socata pun o poza) Arata ca un borcan mare iar la gat e mai ingusta si pot sa pun o farfurie mica deasupra, pe post de capac. Na, poate mai face careva ca mine si mergem sa ne laudam cu vazele )
[/quote]
Idee indrazneata dar daca isi face treaba...
#12
Postat 20 May 2010 - 11:17 AM
Eu am facut(de fapt e inca la macerat) lichior dement
Iar la sugestia mea, el a facut ... Ment-fir
In reteta de socata a schimbat florile de soc cu frunzele de menta si ca starter pentru fermentatie a folosit kefirul, in loc de drojdie.
Spune ca in loc sa dureze 4 zile (acum la noi e friguleanu') a fost gata in doua zile.
Mi-a marturisit totusi o nemultumire. Ca nu m-a crezut pe cuvant de la inceput si a incercat doar intr-un borcan de 5 l.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#14
Postat 27 May 2010 - 05:35 PM
#15
Postat 28 May 2010 - 12:14 PM
Maneki Neko, la 27 May 2010 - 05:35 PM, a spus:
O saptamana mi separe un pic cam mult pentru florile ce s-au macerat in apa. Probail ca gustul e prezent insa in absebta fermentatiei care descompune zaharul in bixod de carbon si alcool nu-mi dau seama cat de acidulata a iesit socata ta.
In mod normal ai avea nevoie de un starter pentru fermentatie. Drojdie, granule de chefir, etc.
Cu ele prezente, la temperaturile de acum de sfarsit de primavara ar trebui sa fie gata de tras in sticle cam in maximum 3 - 4 zile.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#16
Postat 28 May 2010 - 05:22 PM
#17
Postat 28 May 2010 - 05:34 PM
Maneki Neko, la 28 May 2010 - 05:22 PM, a spus:
Nu-ti pierde increderea. Sigur vei reusi.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#18
Postat 10 June 2010 - 11:55 PM
Trandafirata cum se face?Se folosesc numai petale de la anumite sorturi de trandafiri,sau pot pune de la orice trandafiri ce gasesc in magazin in buchet?
#19
Postat 12 June 2010 - 10:26 AM
Siropul se trandafiri se face dintr-un anumit soi ,nu din cei ce-i gasesti in mag.In genere sunt cei catifelati care miros dulceag.
#20
Postat 12 June 2010 - 02:16 PM
petunie, la 10 June 2010 - 11:55 PM, a spus:
Trandafirata cum se face?Se folosesc numai petale de la anumite sorturi de trandafiri,sau pot pune de la orice trandafiri ce gasesc in magazin in buchet?
Petu, pe aici e plin de flori de soc. Si-s de alea mari cat roata carului! Chiar joi am cules cateva si astept sa fie gata socata.......
Pentru culceata de trantafiri se folosesc doar petale de la soiul special de culceata. Nu mere cu petale de la florile din magazin, ori de prin parcuri. Ai mei au la tara cateva tufe de astea si zilele astea cu asta se indeletnicesc - tata se lupta cu schinii si albinele, ca sa culeaga florile, iar mama alege petalele si culceteste la greu!