Sfecla rosie cu hrean (garnitura)
#1
Postat 02 June 2010 - 08:18 PM
Cat sta hreanul in frigider (cu capac, sa nu miroasa dupa aia tot frigiderul), se dau cateva sfecle (fierte ori coapte in cuptor) pe razatoare, se da zeama ramasa dupa ras deoparte si apoi se amesteca bine cu hrean. Compozitia recultata se pune in borcane, avand grija sa nu ramane aer pe margini, apoi se da la rece - in camara e bine.
Ca proportii - depinde cat de iute vreti sa mancati si cat suportati, dar cam jumi-juma, in principiu. Daca e foarte iute hreanul, puneti mai multa sfecla.
In momentul in care ati desfacut un borcan, trebuie sa-l tineti la rece, ca sa nu faca mucegai. Si mai trebuie si halit rapid din el, ca altfel se trezeste hreanu' si nu mai e la fel de bun amestecul.
Poate fi folosit pe post de garnitura la salata boeuf, diferite aperitive, sarmale, fripturi, oua fierte / umplute..... si la ce va mai trece voua prin cap si credeti ca v-ar prinde bine la papila!
Pofta buna!
#2
Postat 02 June 2010 - 08:53 PM
#3
Postat 02 June 2010 - 08:55 PM
Ioana, la 02 June 2010 - 08:53 PM, a spus:
N-are nica, gasesti si vineri (sper!).
#4
Postat 02 June 2010 - 09:24 PM
Minunata reteta bravo Foxule ca ai pus-o chiar merita...
#6
Postat 02 June 2010 - 09:32 PM
Geany, la 02 June 2010 - 09:24 PM, a spus:
Minunata reteta bravo Foxule ca ai pus-o chiar merita...
Sfeclele eu le fierb cu coaja intotdeauna si culoarea nu iese asa de tare. Conteaza mult si tipul de sfecla - daca de cruda e mai deschisa la culoare, sunt mari sansele ca dupa fiert / copt sa se albeasca si mai si. Mereu verific sfecla cand o cumpar. Cu cat e mai inchisa la culoare (grena) cu atat mai bine!
Reteta nu stiu exact de unde provine, ca n-am facut cercetari arheologice (stiu, sa-mi fie rusine), dar cel mai des am mancat la bunica-mea dinspre mama, in Bucovina. Se ducea saraca matusa-mea in camara sa rada hreanu' (unde era un frig de te lingeau iepurii) si iesea de acolo rosie la fata de la atata bocit. Da' avea un gust salata aia.... beton de beton! Si hreanu' si sfecla erau din productie proprie si parca acel gust inca nu l-am intalnit in alta parte! Au un gust aparte legumele din livada proprie.
#7
Postat 02 June 2010 - 09:40 PM
any_annette, la 02 June 2010 - 09:26 PM, a spus:
Daaaa si mie imi place mult! L-am corupt si pe jupan sa haleasca asa ceva (el nu stia varianta asta, consuma o chestie cu sfecla bucati). Si ma trezeam de multe ori ca haleste sfecla cu hrean si cu...... paine.
Poate fac zilele astea alta tura si ma prezint cu poze.... sa vedem.
#8
Postat 02 June 2010 - 10:22 PM
Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea!
edit: recunosc crima: si cu cremwursti mananc, cand mananc cremwursti, gata am marturisit!!
#9
Postat 02 June 2010 - 10:27 PM
zerda, la 02 June 2010 - 10:22 PM, a spus:
Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea!
Otet isi pune fiecare dupa pofte, dupa gust. N-am masurat niciodata cat pun, oricum, nu cateva picaturi - mai degraba cateva linguri.
Supa cu sfecla rosie fac destul de des. In strachina, trebe musai si smantana, altfel n-are nici un farmec. Jupanului nu-i venea sa creada ce buna-i zeama de legume!
#10
Postat 02 June 2010 - 10:34 PM
zerda, la 02 June 2010 - 10:22 PM, a spus:
Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea!
edit: recunosc crima: si cu cremwursti mananc, cand mananc cremwursti, gata am marturisit!!
Bun, bun si cu crenwursti!
#11
Postat 02 June 2010 - 10:45 PM
#13
Postat 02 June 2010 - 11:06 PM
#14
Postat 03 June 2010 - 12:08 PM
#15
Postat 03 June 2010 - 08:49 PM
#16
Postat 03 June 2010 - 08:52 PM
Lapona Enigel, la 03 June 2010 - 08:49 PM, a spus:
Da' di ci sa-l chinui pe tat-to? Las' ca io oricum am in plan sa iau maine hrean si sfecla si sa sfecluiesc nitel p-aci! Sa nu-mi uit lunetele, ca altfel o sa bocesc de-o sa inund campurile astea!
#17
Postat 03 June 2010 - 08:55 PM
#18
Postat 03 June 2010 - 08:57 PM
#19
Postat 04 June 2010 - 12:39 PM
Foxyy, la 02 June 2010 - 08:18 PM, a spus:
Cat sta hreanul in frigider (cu capac, sa nu miroasa dupa aia tot frigiderul), se dau cateva sfecle (fierte ori coapte in cuptor) pe razatoare, se da zeama ramasa dupa ras deoparte si apoi se amesteca bine cu hrean. Compozitia recultata se pune in borcane, avand grija sa nu ramane aer pe margini, apoi se da la rece - in camara e bine.
Ca proportii - depinde cat de iute vreti sa mancati si cat suportati, dar cam jumi-juma, in principiu. Daca e foarte iute hreanul, puneti mai multa sfecla.
In momentul in care ati desfacut un borcan, trebuie sa-l tineti la rece, ca sa nu faca mucegai. Si mai trebuie si halit rapid din el, ca altfel se trezeste hreanu' si nu mai e la fel de bun amestecul.
...
Bunica mea pe langa hrean mai punea si chimen romanesc. E foarte bun, se imbina bine gusturile. Ea era din zona Huedinului, de pe langa Cluj. Poate mai sunt fete care stiu de chimen. Sa incerci sa-ti pui vreo 2-3 boabe intr-o lingura de salata de sfecla si sa-mi zici daca ti-a placut gustul!
#20
Postat 04 June 2010 - 12:42 PM
laura_lala, la 04 June 2010 - 12:39 PM, a spus:
Laura, saru'mana pentru pont!
Din pacate, n-am gasit acu' hrean la magazin. Mai incerc diseara, merg si la alte magazine. Acum eram si pe fuga si n-am avut vreme sa intru in toate.