De pe site am înteles ca este o reteta cu specific sicilian.
Am respectat cantitatile cît si metoda de preparare prezentata acolo.
Data viitoare fac vinetele dupa metoda mea,la cuptor.
(adica întind feliile pe tava, le pulverizez cu ulei de masline din spray si le rumenesc direct sub gratar)
Nu trag asa mult ulei daca sînt prajite la foc iute si apoi oricum mai îl absoarbe si hîrtia... dar mie mi-e mai comod sa le fac în tava, pentru ca merge mai repede.
- 1400 ml rosii pasate
- 4 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 1 ceapa
- sare fina
- busuioc,proaspat tocat
- 1,5 kg vinete
- sare groaba
- 300 g cascaval/brînza Provola
- 150 g parmigiano reggiano
- ulei de floarea soarelui
Se taie vinetele felii de aproximativ jumatate de cm grosime.
Se sareaza fiecare strat de vinete cu sare groaba si se pun într-un vas cu gauri/sita.
Se acopera cu ceva greu si se lasa asa timp de un ceas.
Instalatia mea:
Între timp se face sosul de rosii. Se curata si toaca ceapa si usturoiul,
se calesc putin în ulei de masline,apoi se toarna rosiile pasate si se lasa la fiert.
Spre sfîrsit se adauga busuiocul tocat si se sareaza dupa gust.
(cînd a fost gata sosul, l-am macinat cu mixerul bat)
Se clatesc feliile de vinete sub jet de apa rece,
apoi se usuca cu hîrtie de bucatarie,
si se prajesc în ceva ulei încins.
Se scot pe hîrtie de bucatarie, pentru a trage surplusul de ulei.
Pe fundul unui vas termorezistent se pune putin ulei de masline
(nu-i vad rostul, dar am respectat reteta ) si sos de rosii.
Se întinde, apoi se aseaza un strat de vinete.
Se acopera din nou cu sos de rosii, se presara parmezan razuit, se aseaza feliile de cascaval.
Se continua asa, pîna se termina ingredientele.
(se pune un strat de vinete pe lung, urmatorul pe lat... si tot asa)
Se încheie cu un strat de vinete acoperit cu sos de rosii presarat cu parmezan.
Se da în cuptor la 200 °c circa 40 minute.
Se scoate si se lasa putin la racorit.
Aici taiat fierbinte.
Rece se taie foarte frumos.
Este delicios... fie cald, fie rece!!!
Notite:
-cred ca merge foarte bine pregatit de cu seara si pus la frigider, copt a 2 zi
-a doua zi e mai bun rece, precum si reîncalzit.
Provola, Provolone, Scamorza... brînzeturile de genul asta le gasesc mai rar. Dar cîteodata au cîte 1 ,2 ,3 bucati mici de 200-250 g(nu mai mult)la brînzaria din Globus... si sînt scumpe fata de ce am vazut în Italia. Chiar aveau si o scamorza din aia micuta afumata si costa 5 euro (200 g)
Nu stiu de ce aici nu au trecere genurile astea de brînzeturi, ca mie îmi plac mult.