Forum Culinar: Parmigiana di melanzane - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Parmigiana di melanzane Italia-Sicilia

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 June 2010 - 01:01 PM

Aici reteta, de pe siteul italian Giallo Zafferano


De pe site am înteles ca este o reteta cu specific sicilian.
Am respectat cantitatile cît si metoda de preparare prezentata acolo.
Data viitoare fac vinetele dupa metoda mea,la cuptor.
(adica întind feliile pe tava, le pulverizez cu ulei de masline din spray si le rumenesc direct sub gratar)
Nu trag asa mult ulei daca sînt prajite la foc iute si apoi oricum mai îl absoarbe si hîrtia... dar mie mi-e mai comod sa le fac în tava, pentru ca merge mai repede.

  • 1400 ml rosii pasate
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • sare fina
  • busuioc,proaspat tocat
  • 1,5 kg vinete
  • sare groaba
  • 300 g cascaval/brînza Provola
  • 150 g parmigiano reggiano
  • ulei de floarea soarelui



Se taie vinetele felii de aproximativ jumatate de cm grosime.
Se sareaza fiecare strat de vinete cu sare groaba si se pun într-un vas cu gauri/sita.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625273437.jpg


Se acopera cu ceva greu si se lasa asa timp de un ceas.
Instalatia mea:


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625276851.jpg


Între timp se face sosul de rosii. Se curata si toaca ceapa si usturoiul,
se calesc putin în ulei de masline,apoi se toarna rosiile pasate si se lasa la fiert.
Spre sfîrsit se adauga busuiocul tocat si se sareaza dupa gust.
(cînd a fost gata sosul, l-am macinat cu mixerul bat)


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625279881.jpg


Se clatesc feliile de vinete sub jet de apa rece,
apoi se usuca cu hîrtie de bucatarie,
si se prajesc în ceva ulei încins.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625283221.jpg


Se scot pe hîrtie de bucatarie, pentru a trage surplusul de ulei.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-12762528517.jpg


Pe fundul unui vas termorezistent se pune putin ulei de masline
(nu-i vad rostul, dar am respectat reteta ) si sos de rosii.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625287991.jpg


Se întinde, apoi se aseaza un strat de vinete.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-12762528987.jpg


Se acopera din nou cu sos de rosii, se presara parmezan razuit, se aseaza feliile de cascaval.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625291896.jpg


Se continua asa, pîna se termina ingredientele.
(se pune un strat de vinete pe lung, urmatorul pe lat... si tot asa)


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625302478.jpg


Se încheie cu un strat de vinete acoperit cu sos de rosii presarat cu parmezan.
Se da în cuptor la 200 °c circa 40 minute.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625307164.jpg


Se scoate si se lasa putin la racorit.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625309213.jpg


Aici taiat fierbinte.


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625311159.jpg


Rece se taie foarte frumos.
Este delicios... fie cald, fie rece!!!


Imagine atasata: monthly_06_2010/post-5-127625313703.jpg


Notite:

-cred ca merge foarte bine pregatit de cu seara si pus la frigider, copt a 2 zi
-a doua zi e mai bun rece, precum si reîncalzit.

Provola, Provolone, Scamorza... brînzeturile de genul asta le gasesc mai rar. Dar cîteodata au cîte 1 ,2 ,3 bucati mici de 200-250 g(nu mai mult)la brînzaria din Globus... si sînt scumpe fata de ce am vazut în Italia. Chiar aveau si o scamorza din aia micuta afumata si costa 5 euro (200 g) :blob8:
Nu stiu de ce aici nu au trecere genurile astea de brînzeturi, ca mie îmi plac mult.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 June 2010 - 01:07 PM

Ti-ai ales o sursa de inspiratie foarte buna, Sonia e foarte priceputa.
Pe mine ma atrage metoda ta de a pulveriza vinetele si a le coace in cuptor.
Bine te-ai intors cu retete :blob8: :drool:

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 June 2010 - 01:17 PM

Vezi postareaAdriana, la 11 June 2010 - 01:07 PM, a spus:

Ti-ai ales o sursa de inspiratie foarte buna, Sonia e foarte priceputa.
Pe mine ma atrage metoda ta de a pulveriza vinetele si a le coace in cuptor.
Bine te-ai intors cu retete :drool: :)


Ador site-ul ala,la fel si pe Sonia.Îmi place si Deborah :)
Multumesc...încerc sa intru în rutina :blob8:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 June 2010 - 01:54 PM

Ma bucur sa te vad "in actiune" Maya!
Parmigiana... e subiect tabù.Eu mai bine n-o fac.Risc sa fac baie in ea, sa-mi fac masca faciala.E prea buna!

#5 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 11 June 2010 - 02:03 PM

Maya, de cand astept reteta asta! :drool:
Am mancat asa ceva la un restaurant italienesc aici in Dublin, restaurant foarte fain dar scuuuump. In sfarsit, cand mergem acolo stim cu siguranta ca mancam ceva bun. Portii destul de mici dar ingredientele au o calitate desavarsita, ca cele pe care le-am gustat in Italia. Mancarica asta mi s-a lipit de suflet :) asa mult mi-a placut. Personal nu ma satur cu o portie din asta, asa ca eu voi servi langa o friptura. Uau ce pofta mi-e. Deseara cred ca asta fac, pentru maine in special (am si vinete ieftine la Lidl - happy me :) ).

Multumesc :blob8:

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 11 June 2010 - 05:31 PM

Deci la mine pe monitor s-a prelins branza si vinetele .
Cred ca se topesc in gura,iar eu balesc de zor.
Combinatia e fatala.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 June 2010 - 08:19 PM

Vezi postareaMaya, la 11 June 2010 - 01:17 PM, a spus:

Ador site-ul ala,la fel si pe Sonia.Îmi place si Deborah :(
Multumesc...încerc sa intru în rutina :(

Deborah? Pe Sonia o am printre prietenele de pe FB.

#8 Useril este offline   Cristinica 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 21-December 09
  • LocationTorino

Postat 12 June 2010 - 04:58 PM

Aha, si eu ma inspir adesea de pe site-ul Giallo. Dar tot mai bine e aici la noi... :D
Felicitari Maya pentru executie si fotografii!

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 June 2010 - 08:11 PM

Vezi postareaEataly, la 11 June 2010 - 01:54 PM, a spus:

Ma bucur sa te vad "in actiune" Maya!
Parmigiana... e subiect tabù.Eu mai bine n-o fac.Risc sa fac baie in ea, sa-mi fac masca faciala.E prea buna!


Lily,merci.Asa si noi,ne putem scalda în parmigiana :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 June 2010 - 08:12 PM

Vezi postareaPisoi, la 11 June 2010 - 02:03 PM, a spus:

Maya, de cand astept reteta asta! :D
Am mancat asa ceva la un restaurant italienesc aici in Dublin, restaurant foarte fain dar scuuuump. In sfarsit, cand mergem acolo stim cu siguranta ca mancam ceva bun. Portii destul de mici dar ingredientele au o calitate desavarsita, ca cele pe care le-am gustat in Italia. Mancarica asta mi s-a lipit de suflet :P asa mult mi-a placut. Personal nu ma satur cu o portie din asta, asa ca eu voi servi langa o friptura. Uau ce pofta mi-e. Deseara cred ca asta fac, pentru maine in special (am si vinete ieftine la Lidl - happy me :D ).

Multumesc :floare:

Pisoias,e o reteta simpla,dar ia ceva timp.Nu e deloc dietetica,si nu din cauta vinetelor prajite în ulei,ci de la atîta brînza...dar e tare buna :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 June 2010 - 08:13 PM

Vezi postareaPiscotel, la 11 June 2010 - 05:31 PM, a spus:

Deci la mine pe monitor s-a prelins branza si vinetele .
Cred ca se topesc in gura,iar eu balesc de zor.
Combinatia e fatala.

Asa mi se pare si mie combinatia,fatala! :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 June 2010 - 08:19 PM

Vezi postareaAdriana, la 11 June 2010 - 08:19 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 11 June 2010 - 01:17 PM, a spus:

Ador site-ul ala,la fel si pe Sonia.Îmi place si Deborah :)
Multumesc...încerc sa intru în rutina :floare:

Deborah? Pe Sonia o am printre prietenele de pe FB.

Asta e Deborah/Debby,aici prezinta o alta reteta pe care am facut-o si e tare buna :D
Pollo alla cacciatora
Si eu o am pe Sonia pe lista de prieteni pe FB,dar nu prea corespondam :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 June 2010 - 08:22 PM

Vezi postareaCristinica, la 12 June 2010 - 04:58 PM, a spus:

Aha, si eu ma inspir adesea de pe site-ul Giallo. Dar tot mai bine e aici la noi... :D
Felicitari Maya pentru executie si fotografii!

Mie-mi plac mult retetele lort.Sînt simple,bine explicate si prezentate video cît si pas cu pas în imagini(nu toate)...asa mai învat si eu italiana :)

:floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 June 2010 - 08:23 PM

Vezi postareaMaya, la 11 June 2010 - 01:01 PM, a spus:

Chiar aveau si o scamorza din aia micuta afumata,si costa 5 euro (200 g) :)
Nu stiu de ce aici,nu au trecere genurile astea de brînzeturi,ca mie îmi plac mult.[/b]



Maya, superba reteta. Imi ploua-n gura numai cand ma uit la poze. Gustul trebuie sa fie nemaipomenit, sunt sigura! :floare:
Am cumparat chiar ieri Scamorza, de la Edeka. 300 g cu 4.49 euro. Mi se pare ca e putin mai ieftina decat multe alte soiuri - marea majoritate a cascavalurilor / branzeturilor costa peste 20 de euro / kg.

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 12 June 2010 - 10:22 PM

Oauu!!Maya ce bine arata...am facut si eu o tentativa''la pas cu pas,imi plac si mie f. mult...ale tale arata bestial,si poze si tot sunt fara cuvinte.... :floare:
Despre gialo zaferano eu nu stiam,desi am facut si pollo alla cacciatora,eu vazusem pe rai uno''alla prova del cuoco''realizat de Alesandra Spisnei,iar vinetele de Anna Moroni(dar le faceam si in Italia)...Stiu ca cine vrea mai usoara reteta poate griglia feliile de vanata,eu personal prefer prajite :D ...
Mi-ai lipsit tare mult... :) :D

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 12 June 2010 - 10:56 PM

Vezi postareaMaya, la 12 June 2010 - 08:19 PM, a spus:

Asta e Deborah/Debby,aici prezinta o alta reteta pe care am facut-o si e tare buna :floare:

Pe ea n-o stiam, mi-ai facut pofta sa-l fac si eu :)

#17 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 14 June 2010 - 01:59 PM

Vezi postareaMaya, la 12 June 2010 - 08:12 PM, a spus:

Vezi postareaPisoi, la 11 June 2010 - 02:03 PM, a spus:

Maya, de cand astept reteta asta! :(
Am mancat asa ceva la un restaurant italienesc aici in Dublin, restaurant foarte fain dar scuuuump. In sfarsit, cand mergem acolo stim cu siguranta ca mancam ceva bun. Portii destul de mici dar ingredientele au o calitate desavarsita, ca cele pe care le-am gustat in Italia. Mancarica asta mi s-a lipit de suflet :appl: asa mult mi-a placut. Personal nu ma satur cu o portie din asta, asa ca eu voi servi langa o friptura. Uau ce pofta mi-e. Deseara cred ca asta fac, pentru maine in special (am si vinete ieftine la Lidl - happy me :love7: ).

Multumesc :occasion14:

Pisoias,e o reteta simpla,dar ia ceva timp.Nu e deloc dietetica,si nu din cauta vinetelor prajite în ulei,ci de la atîta brînza...dar e tare buna :(



Maya, am facut-o si tare-ti multumesc pentru reteta!
N-am facut-o precum am planuit (planul de acasa nu se potriveste cu ala din targ :( ), dar a iesit ceva fuarte bun. Sa vedem daca ma bati pentru modificari: vinetele le-am 'prajit' in cuptor la grill si au iesit minunate. am facut trei transe ca asa au incaput, dar nu mi-a parut rau. a iesit ceva fum, a pornit alarma dar am potolit-o :) . am prajit carne tocata si peste ea am facut sosul de rosii - fuarte bun a iesit. am asamblat-o asa: pasaata (simplu din cutie), vinete, cateva feliutze subtiri de cedar alb, iar vinete, tot sosul de rosii cu carne, iar cateva feliutze subtiri de cedar alb, iar vinete si deasupra rosii in bulion, fara coaja si tocate maruntel. am tinut la cuptor spre o ora cred si am servit cu paste spiralate simple (trase in ulei de masline). A fost fuarte bun si inca mai e ca am facut ditamai tava. Azi la servici asta servesc - cu mare placere.

multam :love7:

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 June 2010 - 09:24 PM

Pai ai facut o musacoparmigiana :occasion14:

#19 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 15 June 2010 - 10:05 AM

Vezi postareaAdriana, la 14 June 2010 - 09:24 PM, a spus:

Pai ai facut o musacoparmigiana :D


daaaa asa e :D
sunt tare bucuroasa pentru ca mai am si azi o portie pentru pranz :D

eu musaca de vinete n-am facut niciodata asa. am facut in cateva randuri cu feliile de vinete parlite pe tigaia grill fara ulei si nu am pus branza de nici un fel.

#20 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 15 June 2010 - 12:32 PM

Vezi postareaPisoi, la 15 June 2010 - 10:05 AM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 14 June 2010 - 09:24 PM, a spus:

Pai ai facut o musacoparmigiana :hug:


daaaa asa e :lol:
sunt tare bucuroasa pentru ca mai am si azi o portie pentru pranz :floare:

eu musaca de vinete n-am facut niciodata asa. am facut in cateva randuri cu feliile de vinete parlite pe tigaia grill fara ulei si nu am pus branza de nici un fel.

Cu riscul de a supara pe cineva si de a parea antipatica,tin sa-ti spun Pisoi ca eu am mancat in Italia facute de Italieni getbegeti,vinete exact cum ai facut tu si tot parmigiana de melanzane o numeau....sunt f. bune ambele variante,delicioase...

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi