Pui Basquaise Poulet Basquaise
#1
Postat 13 June 2010 - 05:14 PM
Ingrediente :
1 pui de +/- 1,8kg (de preferinta fermier)
150g de jambon sec (o felie mai grosuta, sau o bucata de crosa) facultativ
1kg ardei grasi rosii sau ardei rosii amestecati jumi-juma cu ardei verzi
3 cepe
3-4 catei de usturoi
1 cana zdravana de vin alb sec
1kg rosii, sau doua cutii de rosii în bulion
1foaie de dafin
sare, piper, cimbru, boia (piment d'Espelette pentru cine are), ulei de masline
Se coc ardeii, se curata, se desfac în fîsii.
Se taie puiul în opt bucati (ca sa taiati pieptul mai usor în patru, nu uitati sa scoateti iadesul).
Într-o cratita cu trei patru linguri de ulei de masline încins, se pun bucatile de pui, se asezoneaza (sare, piper, cimbru, boia) si se rumenesc pe toate partile la foc iute.
Se taie ceapa pestisori si usturoiul felii.
Se scot bucatile de pui din cratita si se pune ceapa, în acelasi ulei, la foc mic, cu un praf de sare, pîna devine translucida si fondanta.
Se adauga usturoiul si jambonul taiat bucatele, se asezoneaza.
Dupa cinci minute se toarna cana de vin alb sec deasupra, se lasa sa fiarba la foc mic, amestecînd des.
Dupa zece minute se adauga fîsiile de ardei copt si se continua fierberea la foc mic pîna aproape se evapora tot lichidul.
Se adauga rosii curatate de piele si taiate bucati, sau cele doua cutii de rosii în bulion, se amesteca si se mai da un clocot.
Se adauga bucatile de pui la sos, se acopera cratita si se lasa sa fiarba 30-40 minute, amestecînd din timp în timp.
Daca sosul scade prea tare, se adauga doua trei linguri de apa. Se rectifica asezonarea si se serveste fierbinte (de obicei cu orez fiert natur, dar nu e musai).
Reîncalzit, a doua zi, e si mai bun.
Pofta buna!
#2
Postat 13 June 2010 - 05:55 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 13 June 2010 - 05:56 PM
Alexandru, la 13 June 2010 - 05:14 PM, a spus:
Pofta buna!
Blasfemie! Auzi, cica sa inlocuiesti puiu'! No way, Jose, me cu pui va face!
Furaciosi baschetzii astia, s-or luat dupa mancarica de ardei copti din mosi stramosi, or mai pus ceva ierburi de-ale lor si gata, a iesit puiu'n baschetzi
Cum se face ca la voi se gasesc gogosari si in tara vecina dai cu pusca si nu gasesti?
Faina reteta!
#4
Postat 13 June 2010 - 05:57 PM
Maya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:
Tuturuttu-tu-tu-tu ? Zghiuzmi? You talkin' to me?
#5
Postat 13 June 2010 - 07:45 PM
arata imbietor si tare bunutz.
#6
Postat 13 June 2010 - 07:51 PM
Maya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:
Io, io, pot sa vin io???
Lapona Enigel, la 13 June 2010 - 05:57 PM, a spus:
Soro, impartim ardeii Mayei? Ce zici?
#7
Postat 13 June 2010 - 08:37 PM
Stella Bella
#8
Postat 13 June 2010 - 08:50 PM
Alexandru, arata super super si o s-o incerc neaparat ca sunt innebunita dupa ardeii copti
#9
Postat 13 June 2010 - 09:18 PM
Olgutza, la 13 June 2010 - 08:50 PM, a spus:
Alexandru, arata super super si o s-o incerc neaparat ca sunt innebunita dupa ardeii copti
Apai asa molduveanca-ni eshti? Sa tradezi tu mancarica de ardei copti auzi! tz tz tz!
#10
Postat 13 June 2010 - 09:20 PM
#11
Postat 13 June 2010 - 09:26 PM
Maya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:
Mi-ati luat-o inainte da' vin si eu.
Ai mei maninca ardeii ca pe orice altceva eu insa mor dupa ardei copti.
Merçi mon cher
#12
Postat 13 June 2010 - 09:41 PM
#13
Postat 13 June 2010 - 11:36 PM
Alexandru, la 13 June 2010 - 09:41 PM, a spus:
Mhm, stii tu ceva .
#14
Postat 14 June 2010 - 12:50 PM
#15
Postat 14 June 2010 - 12:55 PM
#16
Postat 14 June 2010 - 02:39 PM
laura_lala, la 14 June 2010 - 12:55 PM, a spus:
As paria ca ar merge la fix si cu o mamaliga mai vîrtoasa
#18
Postat 30 June 2010 - 02:29 PM
Aici este painea aceea de malai "broa" care a mers brici la aceasta mancarica:
Feliile stopite cu ulei de masline extra virgin presat la rece:
Portia mea!
#19
Postat 30 June 2010 - 03:19 PM
laura_lala, la 30 June 2010 - 02:29 PM, a spus:
Aici este painea aceea de malai "broa" care a mers brici la aceasta mancarica:
Feliile stopite cu ulei de masline extra virgin presat la rece:
Portia mea!
Laura draga ti-a iesit super!!! cred ca musafirii au fost incantati!!!
Multumiri pt reteta maestre!!!