Forum Culinar: Pui Basquaise - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pui Basquaise Poulet Basquaise

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 13 June 2010 - 05:14 PM

Este o reteta specifica din Sud-Vestul Frantei, din Tara Bascilor. De obvicei se acomodeaza puiul cu preparatia "a la Basqauaise", dar puteti încerca si cu miel, vitel, porc, limba, sa chiar ca garnitura la o omleta si de ce nu, lînga o pereche de cîrnati fripti.

Ingrediente :

1 pui de +/- 1,8kg (de preferinta fermier)
150g de jambon sec (o felie mai grosuta, sau o bucata de crosa) facultativ
1kg ardei grasi rosii sau ardei rosii amestecati jumi-juma cu ardei verzi
3 cepe
3-4 catei de usturoi
1 cana zdravana de vin alb sec
1kg rosii, sau doua cutii de rosii în bulion
1foaie de dafin
sare, piper, cimbru, boia (piment d'Espelette pentru cine are), ulei de masline

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644181531.jpg

Se coc ardeii, se curata, se desfac în fîsii.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644183056.jpg

Se taie puiul în opt bucati (ca sa taiati pieptul mai usor în patru, nu uitati sa scoateti iadesul).

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644185117.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644187683.jpg

Într-o cratita cu trei patru linguri de ulei de masline încins, se pun bucatile de pui, se asezoneaza (sare, piper, cimbru, boia) si se rumenesc pe toate partile la foc iute.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644190071.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644192162.jpg

Se taie ceapa pestisori si usturoiul felii.
Se scot bucatile de pui din cratita si se pune ceapa, în acelasi ulei, la foc mic, cu un praf de sare, pîna devine translucida si fondanta.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644193862.jpg

Se adauga usturoiul si jambonul taiat bucatele, se asezoneaza.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644195555.jpg

Dupa cinci minute se toarna cana de vin alb sec deasupra, se lasa sa fiarba la foc mic, amestecînd des.
Dupa zece minute se adauga fîsiile de ardei copt si se continua fierberea la foc mic pîna aproape se evapora tot lichidul.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644198465.jpg

Se adauga rosii curatate de piele si taiate bucati, sau cele doua cutii de rosii în bulion, se amesteca si se mai da un clocot.
Se adauga bucatile de pui la sos, se acopera cratita si se lasa sa fiarba 30-40 minute, amestecînd din timp în timp.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644204692.jpg

Daca sosul scade prea tare, se adauga doua trei linguri de apa. Se rectifica asezonarea si se serveste fierbinte (de obicei cu orez fiert natur, dar nu e musai).
Reîncalzit, a doua zi, e si mai bun.

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-3-127644208424.jpg

Pofta buna!
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 June 2010 - 05:55 PM

Arata excelent si e total pe gustul meu!Ai mei nu le au cu ardeii deloc,dar tot o sa fac mîncarica asta cu o alta ocazie,si invit pe cineva care adora ardeii :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2010 - 05:56 PM

Vezi postareaAlexandru, la 13 June 2010 - 05:14 PM, a spus:

Este o reteta specifica din Sud-Vestul Frantei, din Tara Bascilor. De obvicei se acomodeaza puiul cu preparatia "a la Basqauaise", dar puteti încerca si cu miel, vitel, porc, limba, sa chiar ca garnitura la o omleta si de ce nu, lînga o pereche de cîrnati fripti.

Pofta buna!


Blasfemie! Auzi, cica sa inlocuiesti puiu'! No way, Jose, me cu pui va face!
Furaciosi baschetzii astia, s-or luat dupa mancarica de ardei copti din mosi stramosi, or mai pus ceva ierburi de-ale lor si gata, a iesit puiu'n baschetzi :pupic:
Cum se face ca la voi se gasesc gogosari si in tara vecina dai cu pusca si nu gasesti? :pupic:

Faina reteta!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#4 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2010 - 05:57 PM

Vezi postareaMaya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:

Arata excelent si e total pe gustul meu!Ai mei nu le au cu ardeii deloc,dar tot o sa fac mîncarica asta cu o alta ocazie,si invit pe cineva care adora ardeii :P


Tuturuttu-tu-tu-tu :pupic: ? Zghiuzmi? You talkin' to me? :pupic: ^_^
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#5 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 13 June 2010 - 07:45 PM

Si eu la fel ca Lorica , ma gandeam ca-s "furaciosi" rau baskezii bre.
arata imbietor si tare bunutz.

#6 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 13 June 2010 - 07:51 PM

Vezi postareaMaya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:

Arata excelent si e total pe gustul meu!Ai mei nu le au cu ardeii deloc,dar tot o sa fac mîncarica asta cu o alta ocazie,si invit pe cineva care adora ardeii :)


Io, io, pot sa vin io??? :toothy9;

Vezi postareaLapona Enigel, la 13 June 2010 - 05:57 PM, a spus:

Tuturuttu-tu-tu-tu :toothy9; ? Zghiuzmi? You talkin' to me? :snorting: :hug:


Soro, impartim ardeii Mayei? Ce zici? :beer2:

#7 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2010 - 08:37 PM

Bine ti-i dau tie pe aia mai amarati :toothy9; .

Stella Bella :snorting: :toothy9;
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 13 June 2010 - 08:50 PM

Hehe.. cand doua se cearta, a treia castiga :toothy9;:toothy9;

Alexandru, arata super super si o s-o incerc neaparat ca sunt innebunita dupa ardeii copti :snorting:
Imagine postata

#9 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2010 - 09:18 PM

Vezi postareaOlgutza, la 13 June 2010 - 08:50 PM, a spus:

Hehe.. cand doua se cearta, a treia castiga :toothy9;:beer2:

Alexandru, arata super super si o s-o incerc neaparat ca sunt innebunita dupa ardeii copti :toothy9;


Apai asa molduveanca-ni eshti? :snorting: Sa tradezi tu mancarica de ardei copti auzi! tz tz tz!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#10 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 13 June 2010 - 09:20 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 13 June 2010 - 09:18 PM, a spus:

Vezi postareaOlgutza, la 13 June 2010 - 08:50 PM, a spus:

Hehe.. cand doua se cearta, a treia castiga :beer2::hug:

Alexandru, arata super super si o s-o incerc neaparat ca sunt innebunita dupa ardeii copti :toothy9;


Apai asa molduveanca-ni eshti? :snorting: Sa tradezi tu mancarica de ardei copti auzi! tz tz tz!


Apoi nu o tradez, Lori!!'Facem un fusion :toothy9;
Imagine postata

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 June 2010 - 09:26 PM

Vezi postareaMaya, la 13 June 2010 - 05:55 PM, a spus:

Arata excelent si e total pe gustul meu!Ai mei nu le au cu ardeii deloc,dar tot o sa fac mîncarica asta cu o alta ocazie,si invit pe cineva care adora ardeii :toothy9;

Mi-ati luat-o inainte da' vin si eu.
Ai mei maninca ardeii ca pe orice altceva eu insa mor dupa ardei copti.
Merçi mon cher :snorting:

#12 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 13 June 2010 - 09:41 PM

Puteti folosi ardeii cruzi, taiati fîsii, dar dupa mine, nici gustul nici textura nu au sa fie la nivel. Parerea mea :snorting:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#13 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2010 - 11:36 PM

Vezi postareaAlexandru, la 13 June 2010 - 09:41 PM, a spus:

Puteti folosi ardeii cruzi, taiati fîsii, dar dupa mine, nici gustul nici textura nu au sa fie la nivel. Parerea mea :whip2:



Mhm, stii tu ceva :tongue3: .
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#14 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 14 June 2010 - 12:50 PM

Oare s-ar supara tare baschezii daca am pune langa o strachina cu mamaliga vartoasa? :occasion14: Arata foarte bine mancarica asta, as vrea s-o fac saptamana viitoare pentru 6 persoane, crezi ca legumele din reteta ta de aici sunt suficiente? Ca la carne ma descurc eu cu calculele... Se mananca cu paine? Ori ai alta sugestie?

#15 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 14 June 2010 - 12:55 PM

Ah, sunt chioara, am vazut ca ai sugerat orezul, e bine fiindca fameleonu' meu adora orezul! :love7: Si cred ca voi pune la masa un fel de paine de malai ("broa"), traditionala in Portugalia si Galiza/Galicia, sper sa nu-mi puna vreo bomba cei din Tara Bascilor. :occasion14:

#16 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 June 2010 - 02:39 PM

Vezi postarealaura_lala, la 14 June 2010 - 12:55 PM, a spus:

Ah, sunt chioara, am vazut ca ai sugerat orezul, e bine fiindca fameleonu' meu adora orezul! :D Si cred ca voi pune la masa un fel de paine de malai ("broa"), traditionala in Portugalia si Galiza/Galicia, sper sa nu-mi puna vreo bomba cei din Tara Bascilor. :lol:


As paria ca ar merge la fix si cu o mamaliga mai vîrtoasa :occasion14:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#17 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 26 June 2010 - 08:42 PM

Multam, D'Artagnandru ! :pupic:

Imagine postata


(a mers la fix linga o friptura la gratar si piine insamintata :hug: )

Imagine postata



#18 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 30 June 2010 - 02:29 PM

Aseara am facut si eu puiul Basquaise (cu bucati de piept de pui). Foarte gustos! A fost la superlativ, multumim de reteta. :occasion14: Sigur se va repeta! Scuzati calitatea pozelor, le-am facut cu telefonul mobil.

Aici este painea aceea de malai "broa" care a mers brici la aceasta mancarica:

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-97-127790083424.jpg

Feliile stopite cu ulei de masline extra virgin presat la rece:

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-97-12779008314.jpg

Portia mea!

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-97-127790083288.jpg

#19 Useril este offline   dora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 860
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationItaly

Postat 30 June 2010 - 03:19 PM

Vezi postarealaura_lala, la 30 June 2010 - 02:29 PM, a spus:

Aseara am facut si eu puiul Basquaise (cu bucati de piept de pui). Foarte gustos! A fost la superlativ, multumim de reteta. :occasion14: Sigur se va repeta! Scuzati calitatea pozelor, le-am facut cu telefonul mobil.

Aici este painea aceea de malai "broa" care a mers brici la aceasta mancarica:
Feliile stopite cu ulei de masline extra virgin presat la rece:
Portia mea!


Laura draga ti-a iesit super!!! cred ca musafirii au fost incantati!!!

Multumiri pt reteta maestre!!! :)


#20 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 09 July 2010 - 08:22 PM

s-a repetat cu piepturi de pui si ardei capia copti =))

Imagine postata

ne-a placut mult si varianta asta :cheers:

Imagine postata





Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi