Avem nevoie de:
- 100 de nuci tinere
- 1/2 kg zahar
- 3 pahare de apa
- zeama de la 1/2 lamaie sau bucatele taiate
- optional: vanilie
Nucile se curata de coaja verde sub jet de apa, apoi se lasa intr-o cratita, tot in apa, altfel se innegresc. Dupa ce-au fost curatate toate, se scurg de apa rece si se oparesc in apa clocotita si se lass 10 minute. Se repeta operatia de 4-5 ori (cu apa clocotita).
In cratita in care se face dulceata, se pune zaharul cu apa sa fiarba la foc iute ca sa nu se inroseasca / caramelizeze si cand se leaga siropul se pun nucile scurse bine de apa, apoi coaja de lamaie; daca se pune vanilie, se adauga la ultimele clocote zeama de la 1/2 lamaie (se pune numai zeama la ultimele clocote daca se pune vanilie, daca nu se foloseste vanilie, se adauga lamaia cu tot cu coaja sau simplu numai zeama).
Mama pune lamaia cu tot cu coaja dar nu chiar la sfarsit ca sa fiarba si lamaia.
Spor la treaba si pofta buna!