I did it my waaaaaaaaay
- zice Moşu Ganuş-Sinatra care doarme in mine.
Tehnic e un hummus ce se prepara cu vinete.
Ingrediente:
2-3 vinete
4-5 linguri de tahini
ceva suc de la o lamaie
3-4 catei de usturoi
o legatura de frunze de patrunjel
o lingurita de fructe de chimion sau chimen
o jumatate de lingurita de sare
o jumatate de lingurita de zahar
o lingura de untdelemn de masline extravirgin
Mod de preparare:
Vinetele se coc. Cel mai indicat pe carbuni pentru "the smokey flavour", sau pe flacara aragazului, sau in cuptor. Se presara cu sare se acopera cu un prosop de bucatatrie udat si stors bine si se lasa sa transpire cateva minute. Nu multe. Se curata de scrumuri si se se lasa pe o tava de plastic sau intr-un blid sa se scurga zeama. Sa nu o aruncati !!!
Fructele de chimion (tot uit si imi vine sa scriu seminte) se prajesc scurt in tigaie fara ulei, pana incep sa faca poc! - Ioai! - Se lasa sa se raceasca si se macina.
Usturoiul se piseaza cu sare si zahar.
Paranteza:
Am vazut demult la un bucatar la tv ca si zaharul gelifica/mujdeieşte usturoiul la fel ca si sarea. Cei cu interdictie la sodiu sa bage in computer. Motivul pentru care l-am introdus ("My way", remember?) e pentru a atenua un pic amareala pastei de susan. Oricum cantitatea e mica.
Revin:
Usturoiul zdrobit se face pasta in mojar impreuna cu sarea si zaharul, se adauga sucul de la o jumatate de lamaie, tahini si apoi se adauga progresiv apa amestecand in timpul acesta, pana obtinem un fel de maioneza. La primele picaturi de apa tahiniul se imbaţoşează apoi se transforma intr-o pasta fina si isi sporeste volumul considerabil. Acum putem pune si chimionul macinat si patrunjelul tocat fin.
Pana aici e deja o reteta in sine pentru un dip/spread foaaaarte delicios si se poate folosi si ca atare. Nu stiu cum se numeste. Pana imi spune cineva am sa-l numesc: "Baba" Stai, c-acuş, acuş, acuş o sa vie si Ganuş!
Dar eu am facut-o si pe asta "My way". Vinetele le-am copt ieri seara. Au lasat o groaza de suc aromat. Eram gata sa-l beau cand mi-a venit idea. In loc de apa, in "
Se toaca vinetele, preferabil cu un tocator de lemn sau plastic.( Eu am si unul de sticla primit ciubuc de la cineva din Medias caruia i-am facut un fuşerai pe vremuri)
Se face mariajul dintre vinetele tocate si sosul de tanini si voila-de-priveste Babaganuşu'.
Deasupra, in castron, se pune o lingura de untelemn de masline, se orneaza cu cateva frunze intregi de patrunjel si se mananca cu pita turceasca, cu lipie libaneza sau cu linguroioul
Nu am poze din pacate de data aceasta, deoarece vinetele au fost coapte noaptea, mancarea am ticluit-o la 4 dimineata si la sase am dus-o deja mamei.