Forum Culinar: Lamai - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Lamai cum le folosim

#21 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:27 AM

Vezi postareaAdriana, la 07 July 2010 - 07:55 AM, a spus:

Ce frumusete de lamii.
Daca ai probleme sa gasesti alcoolul pur, poti folosi tuica daca n-o bea nimenea, io asa fac :D
Cristina, o alta idee ar mai fi lemon curd-ul, e o nebunie :D

Husbandule, cin' o sa bei un pic de limoncello o sa uiti de toate durerile :D



Da Adriana si lemon curd este in plan :D
De tuica ce sa zic - am avut o sticla adusa din Romania iar la nunta - am facut visinata din ea - cu sirop de visine cumparat aici ( de import din Croatia). Alta tuica nu mai am :D
Husbandul cam da tarcoale borcanului cu coji de lamaie mcaerate - il mai las 2-3 zile si-l transform in limoncello :D

#22 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:29 AM

Vezi postarearaluca elena, la 07 July 2010 - 06:36 AM, a spus:

Cristina, te invidiez sincer pentru lamii, eu le ador iar ale tale din cite vad eu sint asa cum imi doresc sa gasesc eu: rotunde, zemoase, si dupa cum zici nu foarte acre si parfumate!
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii :D
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi :D


Raluca sa stii ca deja cojile sunt in apa rece si stiu eu ca husbandul abia asteapta sa le faca melcisori :D

#23 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:30 AM

Vezi postareastella, la 07 July 2010 - 08:49 AM, a spus:

Bravo. superbe lamai
, superbe realizari. bravo husby
eu am o unealza care aici se numeste zesteur, si care e de mare ajutor la curatat coaja , doar partea galbena.

iaca pe gogu

http://www.google.ch...=og&sa=N&tab=wi



Mersi pentru sugestie Stella - voi cauta unealta minune :D

#24 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:32 AM

Vezi postareaGeany, la 07 July 2010 - 02:41 PM, a spus:

Draga Cris' (sotule' husbandule care iesti''nu-i dau ideii sa te doara pe tine mana sau ceva promis),am vazut pe Anna Olson,facand cu felii de lamaie pt,dulciuri praji' etc,astfel,oparit felii(rondele de lamaie)cand clocote apa 2 clocote,scurs,facut sirop cantitate egala de apa cu zahar(exemplu,200gr zahar,200ml.apa,cand clocote pus rondelele 2o de min la foc mic,apoi scoase pe un gratar la scurs,ies ca un''vitraliu''nu am incercat dar m-a intrigat ideea,alte retete alba cazapada(praji cu foi a lui,Amina... prajitura cu foi limonada...peste cu lamai la cuptor,,,ce-ar mai fi deja m-am incalzit,limoncello,granitta, inghetata cred ca s-a spus....


Geany am citit, recitit si rerecitit :D si ideea de felii vitraliu suna fff bine. Mersi frumos! Si prajitura este in plan - doar cu o mica modificare.

#25 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:33 AM

Maya, Petunie si Stella - le mai las cam o saptamana si va spun cum sunt la gust si vin si cu niste retete marocane in care se folosesc

#26 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 July 2010 - 09:35 AM

Piscotel si Nico multumesc! Ma bucur ca v-au placut pozele :D :D

#27 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 09 July 2010 - 01:17 PM

GEM DIN MIEZ DE LAMAIE
Initial am vrut sa fac dulceata dar pana la urma a iesit gem. BUn si el - cam amarui a parut la inceput dar dupa un timp e chiar bun.
Dupa ce s-a indepartat coaja ( care este pe foc sub forma de melcisori :tongue3: ) miezul lamaiilor se taie sub forma de rondele.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127867394708.jpg

Rodele se aseaza in straturi intercalate cu un straturi de zahar.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127867401377.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127867412493.jpg

Se fierbe la foc mic pana se leaga. Si a doua zi

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127867418573.jpg
Este destul de parfumata si amaruie la gust. Merge bine pe toast cu unt.



#28 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 09 July 2010 - 08:47 PM

Tu vrei sa ma omori cu zile??? De un' sa scot io un sac de lamai netratate??? Si mai ales, capatate??? :toothy9;
Desi, de le-as capata, n-as paria ca as face la fel de multe gemuri, dulceturi, limonceli si alte celi, asa ca tine!!! Jumate le rod io, ca pe mere! :rolleyes:

#29 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 09 July 2010 - 10:29 PM

Vezi postareapetunie, la 07 July 2010 - 07:33 PM, a spus:

Si eu sunt curioasa tot de alea murate.Nu am mai auzit pana acum :occasion14:


Îs foarte bune, dar se consuma de fapt doar coaja, miezul e potroaca. Daca ai harissa, iei o lamîie din asta murata, scobesti miezul cu lingura si îl arunci, tai coaja cuburi mici, torni deasupra un pic de ulei de masline, un pic de harissa, si întinzi pe o felie de pîine proaspata. O nebunie.
Sigur gasesti si în Germania, pe la dughenele arabesti.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#30 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 10 July 2010 - 03:36 AM

DULCEATA DIN COAJA DE LAMAIE - ideea dupa reteta Annei Foster :occasion14:
Lamaile cu coaja foarte sanatoasa se spala bine.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872515559.jpg

Se roaga frumos =)) sotul sa le curete frumos si cu grija :)

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872520556.png

Sa lasa in apa rece 3 zile timp in care apa se schimba de 3- 4 ori.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872528537.jpg

Se roga si mai frumos :D sotul sa ajute la confectionarea melcisorilor. Notati ata rosie folosita ca sa se vada si sa nu ramana vreun fir prin borcanul cu dulceata :P

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872539332.jpg

Se pune la fiert in sirop de zahar si se fierbe pana se leaga.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872542155.jpg

Si voila pusa in borcane :D

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872551588.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872554468.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127872561155.jpg

Gustul exceptional :D si foarte migaloasa - nu cred ca-l conving pe sot sa mai ajute la asa ceva vreodata :D




#31 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 10 July 2010 - 05:21 AM

COAJA DE LAMAIE CONFIATA
Coaja de lamaie se taie cuburi sau fasii se da in clocot si se arunca apa de doua ori. Se fierbe apoi in sirop de zahar legat pana cand coaja devine translucenta. Se strecoara de sirop se lasa se se usuce cat de cat pe hartie absorbanta si apoi se trece prin zahar tos.
Este un deliciu.
O puteti amesteca in muesli, in prajitura cu branza sau fasiutele le rontaiti ca atare.
Si acum pozele......

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873158279.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873160978.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873163331.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873166458.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873174398.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873177144.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873179491.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873184006.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873188164.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873191248.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873194443.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873197509.jpg

Si mai de aproape pentru voi :occasion14:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873201467.jpg


#32 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 10 July 2010 - 05:25 AM

LIMONCELLO
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127873226083.jpg
=)) :occasion14: hac! :)


#33 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 July 2010 - 08:04 AM

Wow Cristina. felicitari. eu am facut asa din zecile de lamai : intai dat la unii si altii lamai, facut 2 soiuri de limoncello , ras coaja la greu cu zahar ( am deja 2 borcane) pentru aromat diverse, congelat portii pentru prajitura lemon squarres , si marmalade .
o sa fac data aviitoare lamaile marocane murate, si confiatele. ( am facut doar portocale, nu m-am gandit si la lamai )
arata minunat. si inca odata felicitari lui husby pentru ajutor.

#34 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 July 2010 - 12:27 PM

Cristina, ai devenit regina lamiilor :pupic:

#35 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 10 July 2010 - 01:24 PM

Cristina, eu ma mut la tine!!! :pupic:

#36 Useril este offline   Nasha 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 88
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationAuckland - NZ

Postat 15 October 2011 - 02:09 AM

Cum te stiam , Cristina esti o artista.

Lamiile mele is alt soi,( ala patat...care se poate trata dar nu avem motiv )dar is zemoase si ..multe.



totul postat > superlativ !
te pup

#37 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 16 October 2011 - 06:46 PM

Cristina mama lamaiilor,sau Lamaitza te felicit pt. toata munca depusa si pt. faptul ca ai impartasit cu noi aceste minunatii de retete.I-i musai sa le pun in practica! :scratch:

#38 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 October 2011 - 10:24 PM

Vezi postareaCristina, la 10 July 2010 - 05:21 AM, a spus:

[font="Comic Sans MS"]COAJA DE LAMAIE CONFIATA
Coaja de lamaie se taie cuburi sau fasii se da in clocot si se arunca apa de doua ori. Se fierbe apoi in sirop de zahar legat pana cand coaja devine translucenta. Se strecoara de sirop se lasa se se usuce cat de cat pe hartie absorbanta si apoi se trece prin zahar tos.
Este un deliciu.
O puteti amesteca in muesli, in prajitura cu branza sau fasiutele le rontaiti ca atare.


Coaja de lamaie confiata (si de portocala si altele ...) le avea la cea mai renumita pasticerie din Taormina (Sicilia) si erau foarte scumpe 35 sau 40€/kg. Si erau foarte bune. Asa ca pozele tale imi evoca amintiri gustative placute. Din pacate aici nu gasesc netratate, asa ca merci de clatit ochii!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#39 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 08 September 2014 - 01:02 PM

Am dezgropat subiectul ca am avut din nou multe lamai. Am facut lemon curd de data asta si sa vedem ce vom mai face - dulceata din coaja de lamie tare ma tenteaza dar stau tare prost cu timpul liber.

Imagine atasata: monthly_09_2014/post-86-14101741650517.jpg

#40 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 08 September 2014 - 03:21 PM

Cri Cri, cele doua borcane sunt sterilizate dupa metoda clasica?Tine asa lemon curd-ul?
M-as incumeta si eu la doua borcanase cand apar lamaile bune.

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi