Forum Culinar: Condimentul Detestat ? - Forum Culinar

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Condimentul Detestat ? I so >:-( hate it!

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 August 2010 - 09:40 AM

Condimentul Detestat ?
I so ef-ing hate it! :hungry:

Care este condimentul, gustul, aroma pe care nu o puteti suporta, sau pur si simplu o urati din adancul maruntaielor?

La intrebarea opusa, despre preferinte - pe cine iubesti mai mult, pe mamica sau pe taticul ? - eu nu as fi in stare sa raspund. Am contabilizat de curand o lista cu cele 44 de condimente pe care le detin (si folosesc) si le iubesc pe toate.

Raspunsul meu este:
In prezent nici unul din cate am incercat pana acum.
Le ador pe toate! :unsure:
Dar mai sti? Poate imi amintiti voi unul.

Totusi, in copilarie faceam mofturi la patrunjelul verde si chimen.
Pana acum 2 ani nu-mi spuneau mare lucru nici caperele. Le spuneam capre rele :). Intre timp am legat o stransa amicitie.

Mamaroata mea s-a acomodat greu cu gustul curryului (dat de schinduff) dar in ultimul timp am surprins-o punandu-l in mancare din cand in cand. Manifesta raceala si fata de shoyu (sosul de soi(a) :) ) si Nam Pla (sosul de peste).
Probabil ca dupa ce voi trece la cele vestnice va arunca sticlele la mine in groapa :)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,583
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 05 August 2010 - 10:20 AM

Vad in retetele de la televizor ale strainilor, americani in genere, coriandolo, nu stiu cum ii zice in romaneste, e identic cu patrunjelul. Il cumpar si il plantez dar pute, mi-e imposibil sa-l folosesc, ma intreb ei cum fac, si il las sa traiasca acolo in ghiveci pina intr-o zi cind mama, satula de cum pute, il arunca :hungry:
Nu stiu daca asta nu e ambientul lui, daca pute si la ei dar pentru mine a fost imposibil sa-l folosesc :unsure:

#3 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 August 2010 - 10:29 AM

Vezi postareaAdriana, la 05 August 2010 - 10:20 AM, a spus:

Vad in retetele de la televizor ale strainilor, americani in genere, coriandolo, nu stiu cum ii zice in romaneste, e identic cu patrunjelul. Il cumpar si il plantez dar pute, mi-e imposibil sa-l folosesc, ma intreb ei cum fac, si il las sa traiasca acolo in ghiveci pina intr-o zi cind mama, satula de cum pute, il arunca :hungry:
Nu stiu daca asta nu e ambientul lui, daca pute si la ei dar pentru mine a fost imposibil sa-l folosesc :unsure:

Adriana, asta este coriandrul(Coriandrum sativum ), eu il folosesc in bucatrie si nu mi se pare ca pute.

Eu de exemplu nu ma dau in vant dupa chimen.De mica il scoteam din covrigeii care ii facea mama.Si nici acum nu m-am obisnuit cu el.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#4 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 05 August 2010 - 10:32 AM

Atunci poate ca am nimerit eu unul defect :hungry: n-am putut sa-i mai dau o sansa pentru ca in anul urmator nu l-am mai gasit.
Ce gust are, seamana a ceva?
Am de exemplu seminte macinate de coriandru si alea sunt ok.
Mie chimenul imi place, aici insa e si anice (anason?) care e identic ca aspect cu chimenul, ala nu-mi place.

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 August 2010 - 10:35 AM

Vezi postareaAdriana, la 05 August 2010 - 10:20 AM, a spus:

Nu stiu daca asta nu e ambientul lui, daca pute si la ei dar pentru mine a fost imposibil sa-l folosesc :)

Coriandru pe romaneste.
Coriandrum sativum, Cilantro, patrunjel chinezesc.
"Fructele (semintele) si frunzele de coriandru poseda arome total diferite si nu se pot substitui unele pe altele....Exista multe discutii in contradictoriu privind aroma frunzelor de coriandru (cilantro). Multi europeni nu se acomodeaza cu ea (o descriu ca avand aroma de cauciuc ars), dar in Asia, America Latina si Africa este extrem de populara (este descrisa ca proaspata, chiar citrica)."

Am plantat si eu iar frunzulitele ce au rasarit mi-au parut la gust la secole distanta de aroma fructelor (semintelor)

"Numele grecesc al plantei ”koriannon” deriva din ”koris”(gandac) :unsure: din cauza mirosului frunzelor. A fost imprumutat in latina pentru a deveni ”coriandrum” si a intrat astfel, pana la urma, in aproape toate limbile europene.

Termenul german ”Wanzendill” (mararul gandacului) si ”Wanzenkummel” (chimenul gandacului) pot fi traduceri ale numelui initial grecesc; denumirile sunt mai curand peiorative si reflecta atitudinea de prudenta manifestata in Europa de nord fata de acest condiment."

Despre fructele de coriandru care imi plac foarte mult

Fructele de coriandru sunt des utilizate in multe tari din Europa, Africa de nord si in intreaga Asie. In regiunea mediteraneeana cultivarea coriandrului este foarte veche, de cateva mii de ani. Coriandrul este mentionat in Biblie, unde este comparat cu manna.
Aroma si gustul semintelor de coriandru creste prin prajire uscata, fara ulei, la foc mic-mediu, timp de cateva secunde. Cel mai adesea, dupa prajire si racire superficiala, semintele sunt macinate. Macinatura proaspata are o aroma si un gust inegalabil, mult superioare macinartuii comerciale.

"Coriandrul, avand gust si aroma blande, este utilizat in cantitati mai mari, mai ales ca are calitatea de a potenta si de a completa aromele celorlalte condimente.

In Europa coriandrul este cunoscut de la inceputul Evului Mediu. Actualmente este folosit in Europa de nord, centrala si de sud la aromatizarea muraturilor si ca ingredient la asezonarea mezelurilor, in special carnati, salamuri, toba etc.

Coriandrul este un ingredient esential in pudrele de curry, sambaar si de masala (in India) ca si in berebere (in Etiopia). De altfel, in bucatariile influentate de bucataria indiana este un ingredient de baza, extrem de popular.
In partea de sud a Indiei este folosit uneori, alaturi de semintele de chimion, la prepararea uleiului aromat numit “tadka”.

Este un ingredient pretios pentru prepararea marinadelor destinate carnii de pui, peste, porc si vitel."

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 05 August 2010 - 10:38 AM

Eu nu suport morcovul! Il urasc! Organic!

Cele dulci se pun? Aici ar fi vanilia si grepefruit!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 August 2010 - 10:44 AM

Vezi postareaAdriana, la 05 August 2010 - 10:32 AM, a spus:

Mie chimenul imi place, aici insa e si anice (anason?) care e identic ca aspect cu chimenul, ala nu-mi place.

anason.

Uzo ! :hungry:
"in trecut se spunea ca un barbat, daca dorea sa-i ofere partenerei un moment de iubire imbatatoare, se grabea sa pulverizeze anason, amestecat cu miere, pe pielea femeii iubite. in secolele trecute semintele de anason erau introduse in saculete, utilizate apoi pentru parfumarea dulapurile si a propriei persoane.
„Semintele de anason fac respiratia usoara si parfumata. Utile pentru a potoli setea, impiedicand in acelasi timp inflamatia stomacului. Cresc productia de lapte la femei si stimuleaza dorinta patimasa.”

Sotia a baut cisterne de ceai de anason in timp ce a alaptat ambii copii (pe care am avut placerea sa-i facem :unsure: ) Acum uraste si ea anasonul

#8 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 05 August 2010 - 10:55 AM

Da, ala e, uzo am avut mereu pe vremea cind sora mea era la facultate pentru ca avea o prietena grecoaica, de atunci il urasc.

Pun si linkul asta, pe care cred ca multi il cunoastem si care e foarte bine facut, despre condimente, eu cea mai mare incredere in el o am si pe el il consult mereu
http://www.uni-graz....engl/index.html

#9 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 August 2010 - 10:56 AM

Giunior nu a mancat in viata lui ou fiert.
Il detesta visceral.

In copilarie daca doream sa nu vina in bucatarie puneam pe prag un ou fiert taiat in doua si avea asupra lui acelsi efect ca usturoiul asupra lui Dracula! :hungry:

#10 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 05 August 2010 - 11:01 AM

Ha, ce fain subiect!

Eu am pe lista neagra urmatoarele:
- coriandrul frunza (praful din seminte il ador!), are un gust si un miros care-mi intorc stomacul pe dos
- ghimbirul simplu: pur si simpu mi se pare prea puternic si-mi rascoleste stomacul; dar daca il folosesc la prajit sau la marinat impreuna cu usturoiul, cum zice la retete, atunci i se anuleaza aroma aia prea puternica si rezulta ceva miam-miam

Cand eram copila nu suportam mararul si chimenul, acum le ador efectiv :hungry:

#11 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 05 August 2010 - 11:03 AM

O, ce ma bucur ca nu-s singura cu coriandru :lol:
In schimb ghimbirul imi place, am o cutiuta cu ghimbir confiat si maninc o bucatica eu si una Puffy =))

#12 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 05 August 2010 - 11:12 AM

Adriana, nu am gustat inca ghimbir confiat, o sa incerc uc prima ocazie, cine stie? =))

La coriandrul frunze sa stii ca i-am dat multe sanse. Si proapspat, si uscat, am incercat in multe retete cu multa rabdare, dar pana la urma verdictul a fost: DIVORT :lol:

#13 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 05 August 2010 - 11:13 AM

Eu nu suport, mirosul de vanilie si nici nuca, alunele de pamant, caju, ce-ori ele in mancare.Nuca n-o suport nici in prajituri. Din cauza asta nu suport nici cozonacul.
In rest sunt unel condimente indiene, care amestecate in diverse combinatii fiind, nu prea stiu care este exact ala pe care nu-l suport, dar cu siguranta este minumum unul.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#14 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 05 August 2010 - 11:16 AM

Eu suport mirosul natural de vanilie dar nu il suport pe cel din parfumuri, sunt niste deodorante de camera pe care le pun in hol unde sunt toti pantofii si citeodata sunt mirosuri neplacute :lol: si cind tre sa le cumparam ma cert cu Marco pentru ca el il vrea pe cel de vanilie eu nu =)) Extrapolind nu suport mirosurile astea dulci nici la parfumuri.

#15 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 05 August 2010 - 11:16 AM

Citeam ca mirosul de seminte proaspete sau frunza coriandrului ar mirosi a chimicale.Hm,Semintele proaspete nu-s cum sunt,dar frunzele nu mi s-au parut a mirosi asa.

A si ce nu-mi mai place e finocchio(fenicul) efectiv nu-l suport.Cand mai sunt racita ma chinui cu ceaiul de fenicul,efectiv imi sta pe creieri.

Ghimpirul in stare pura nici mie nu-mi plac, bagat in mancare e alta"mancare de peste" :lol:

Ma mai gandesc ce nu-mi place.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#16 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 05 August 2010 - 11:17 AM

Vezi postareazerda, la 05 August 2010 - 11:13 AM, a spus:

Din cauza asta nu suport nici cozonacul.

E pacat sa nu maninci cozonacul din cauza nucii, doar se poate elimina :lol:

#17 Useril este offline   Angel 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationfar far away

Postat 05 August 2010 - 11:18 AM

pisoi, ghimbirul confiat e bun pt greturi si ptr car sick, eu le dau la fete cand plecam cu masina sa nu le mai fie rau. si eu iau ca si eu am carsick :lol:

eu nu sport pecan, almond, fistic
corindru cu moderatie, mi se pare f puternic. la fel busuioc, c moderatie, imi place dar daca e mult vomit(la propriu), nu stiu de ce.

ador otetul insa...daca n-ar exista otet cred ca as suferi enorm, nu exista zi fara otet la mine =))

#18 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 05 August 2010 - 11:22 AM

darcule, am luat si eu praf de ghimbir in sarcina cu Cati pentru greturi si pentru greturi in masina (ca si eu sufar de asa ceva) si intr-o zi am varsat in masina inclusiv prafu de ghimbir si de atunci mi se intoarce stomacul de la el simplu. fuarte ciudat :D

Busuiocul nici eu nu-l tolerez bine. De aia nici nu pot sa mananc pesto. La prima mirosire-degustare imi place la nebunie, dar imediat dupa in vine sa vars. =))

Otet? :) Cam asa sunt eu cu usturoiul, ceapa si cacaoa, daca n-ar exista viata mi s-ar parea tare plicti :lol:

#19 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 05 August 2010 - 11:35 AM

Ce gust are, seamana a ceva?

.... hmmmm aduce la gust cu clatitele cu carbid :lol:

Am de exemplu seminte macinate de coriandru si alea sunt ok.

Cu alea sint si eu de acord =))
raluca elena

#20 Useril este offline   laura_lala 

• Moderator
  • Postari: 1,128
  • LocationPortugalia

Postat 05 August 2010 - 11:42 AM

Tot ce am incercat de cand am inceput sa gatesc mi-a placut. Poate si din cauza ca am impresia ca rezultatul din cratitza mea e cel mai gustos din lume! :D

In copilarie detestam mararul. Acum e nelipsit in mancarurile cu mazare.
M-am obisnuit mai greu cu mirosul chimenului "arabesc", acum il ador. Chimen "romanesc" imi pun si pe felia de paine cu unsoare. :)

Coriandrul il cunosteam sub forma de seminte inca de acasa, aici am in dulap un borcanas de coriandru macinat pe care-l pun peste carnuri, depinde de inspiratia de moment. Frunzele de coriandru taiate ne plac in/peste mancarurile cu peshte ori fructe de mare.

Singura problema este usturoiul, crud nu mananc nici sa ma tai, insa folosesc mult la mancare, gatit nu ma deranjeaza deloc, din contra! In salata de ciuperci, de fasole verde ori conopida, sos de rosii proaspat, etc. - am gasit un compromis, usturoiul granulat. =))

In pricipiu am inima deschisa catre orice arome noi, din orice colt al lumii cata vreme nu vorbim de pudra din coarne de rinocer, ori vezica biliara de urs, ori alte orori de genul acesta. :lol:

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi