Dupa ce ani de zile,am admirat frunzele de lamaita (Roinita) asezate fotogenic pe
fel de fel de inghetate si deserturi delicioase,intr-un final am reusit sa-mi fac rost de cateva plante.Acum am ditamai tufa si....... stupoare.
Nu-mi place .
Are intradevar miros de lamaie,ceea ce ma incanta,dar undeva,in valul 2,urmeaza un miros pe care nu il suport.
Are insa intrebuintare ca planta medicinala.
Azi am cules-o si am pus-o la uscat.Sa vedem cum o fi in ceai.
Pun mai jos un extras din Wikipedia despre aceasta planta.
Melissa Officinalis--Lamaita,Roinita
Roinița (
Melissa officinalis L.) este o plantă perenă din genul
Melissa L., familia
Labiatae (Lamiaceae). Roinița este meliferă, aromatică și are proprietați curative.
Cuprins
- 1 Descriere
- 2 Originea denumirii
- 3 Răspândire geografică
- 3.1 Tratamente naturale pe baza de roinita
- 4 Legături externe
//
Descriere
Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90-100 cm. Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfățișare cu
urzica (
Urtica dioica) deși aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniței sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele exud o aromă placut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete
Originea denumirii
Roinița este o
plantă meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este folosită de
apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici și denumirea plantei (de la
roi de
albine).
Răspândire geografică
Roinița se întâlnește spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în sud-vestul țării în zone ferite de pe lângă păduri și luminișuri în
Oltenia (în preajma localității
Baia de Aramă) și în Banat. Se cultivă însă în grădini și așezăminte monahale. O dată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat.
Tratamente naturale pe baza de roinita
Roinita reprezinta o planta medicinala cunoscuta pentru efectele ei terapeutice asupra afectiunilor stomacului (calmeaza spasmele stomacale, elimina gazele din stomac), calmeaza starile nervoase, inlatura diareea, mareste secretia biliara, echilibreaza digestia, si stimuleaza pofta de mancare.
Ceaiul preparat din frunze de roinita, dar si cel preparat din flori de roinita ajuta la calmarea durerilor de cap, tratarea ametelilor, pierderea temporara a cunostintei. Pentru eficienta maxima acest ceai trebuie administrat in fiecare zi.
Roinita mai poate fi utilizata si pentru vindecarea ranilor (sub forma de bai) datorita proprietatii acestei plante de cicatrizant, dar si la tratarea diskineziilor biliare
La acelasi capitol ar mai merge si :
-Frunze de indrusaim.
Frunzele sunt folosite in dulceturi si compoturi.
Indrusainul asta e de fapt o muscata cu frunze parfumate = Pelargonium citronellum
-Nu ma omor nici dupa anason.Il accept doar ca decor.
Daca nu ar exista condimente si ierburi condimentare,viata mea ar fi plictisitoare.