Geany, la 15 August 2010 - 08:45 PM, a spus:
Nu stiu ce sa zic nici eu Daniela dar cred ca
poale'n brau,coltunasi, papanasi cred ca da, ca sunt romanesti, dar ajuta-ma si explica-mi ce sunt, in zona asta nu le gasesti
bors acrit cu bors si cu leustean, ciorbe au si rusii, nu?
ciorba de burta Nu, au sarbii, au grecii, chiar si italienii au un sortiment (Trippa)
sarmalute, mititei(dupa reteta noastra nu a lor), Nu astea le au si popoarele invecinate, deci nu-s ale noastre ... racituri, Nu, au si alte popoare aspic
tochitura(dar cum se face cu toate cele de la porc carnati si afumati si proaspeti etc cu branza de burduf ou de tara si mamaliguta cu hushte taraneasca cu muraturi, nu castraveciorii la otet de la metro), varza alla cluj, salata de vinete, branza cu smantana si mamaliguta(da produse bune de tara nu supermarchet), lapte gros adevarat taranesc si produse traditionale ca branza de burduf. Astea da! Dar nu le gasesti pe toate drumurile sau la orice restaurant ... , hm mai rar si daca sunt sunt la preturi exorbitante ... (gasesti genul asta la Jaristea, dar te costa cat nu face ... )
palinca noastra, au si italienii grappa, e drept cu alta aroma si facuta din struguri ... insa sunt curioasa daca ei o apreciaza pe a noastra ... Mie a lor nu-mi place e aspra ... si mirosul si gustul sunt ciudate ... si nu au pic de dulceata, cum are palinca noastra.
slaninuta da dea noastra, carnati si pastrame traditionale, Astea da, de acord.
clar au si ei da' nu-s ca ale noastre'...diferenta e net cllaarraa...parerea mea...
Multi dintre ei(poate chiar si dintre noi) au uitata acele gusturi si texturi genuine, sau poate nici nu le-au cunoscut vreodata, ceea ce e un mare pacat (cand vad pe raft branza dietetica, sau din soia si alte ''degresaturi''gretoase, mi se ridica parul pe ceafa)...
Dar ce scrii tu nu gasesti pe piata Geany, doar daca iti faci singur sau ai un parinte cevca la tara sa iti faca si trimita ... De unde sa iei la oras lapte gros, branzeturi si slaninuta facuta in casa ?
P.s. uite pepene murat si gogonele,multi dintre ei habar n-au...
nu stiu daca au si altii posibil doar noi
piftiile ... hm nu sunt inventia noastra ca au si altii aspicul ..., desigur, nu sunt facute ca si piftiile noastre ...
tochitura da, cred ca e romaneasca
cred ca si ciulamaua si ostropelul ... nu le.am mai intalnit la altii
Dar multe popoare au ceva atat de al lor, particular si specific ca nu poti regasi in bucataria altor popoare, ex italienii paste, pizza, tiramissu si mii si mii de bucate, de branzeturi si de mezeluri traditionale doar ale lor, care sunt recunoscute in toata lumea ca fiind italienesti. Francezii iar au ale lor o multime, asiaticii, africanii ... Nu cred ca poti confunda bucataria marocana cu alta ... de ex, sau bucataria mexicana etc