Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare
#1
Postat 15 August 2010 - 08:33 PM
Italia este extrem de pitoreasca din punctul acesta de vedere ... nu e zona sa nu aiba preparate tipice, diferite de restul regiunilor italiei. De fapt si de la un restaurant la altul, imposibil sa nu difere meniul sau reteta.
Deci va astept aici la sfat, am pregatit un vin ghiurghiuliu
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#2
Postat 15 August 2010 - 08:45 PM
Multi dintre ei(poate chiar si dintre noi)au uitata acele gusturi si texturi genuine,sau poate nici nu le-au cunoscut vreodata,ceea ce e un mare pacat(cand vad pe raft branza dietetica,sau din soia si alte ''degresaturi''gretoase,mi se ridica parul pe ceafa)...
P.s. uite pepene murat si gogonele,multi dintre ei habar n-au...
#3
Postat 15 August 2010 - 09:33 PM
Geany, la 15 August 2010 - 08:45 PM, a spus:
poale'n brau,coltunasi, papanasi cred ca da, ca sunt romanesti, dar ajuta-ma si explica-mi ce sunt, in zona asta nu le gasesti
bors acrit cu bors si cu leustean, ciorbe au si rusii, nu?
ciorba de burta Nu, au sarbii, au grecii, chiar si italienii au un sortiment (Trippa)
sarmalute, mititei(dupa reteta noastra nu a lor), Nu astea le au si popoarele invecinate, deci nu-s ale noastre ... racituri, Nu, au si alte popoare aspic
tochitura(dar cum se face cu toate cele de la porc carnati si afumati si proaspeti etc cu branza de burduf ou de tara si mamaliguta cu hushte taraneasca cu muraturi, nu castraveciorii la otet de la metro), varza alla cluj, salata de vinete, branza cu smantana si mamaliguta(da produse bune de tara nu supermarchet), lapte gros adevarat taranesc si produse traditionale ca branza de burduf. Astea da! Dar nu le gasesti pe toate drumurile sau la orice restaurant ... , hm mai rar si daca sunt sunt la preturi exorbitante ... (gasesti genul asta la Jaristea, dar te costa cat nu face ... )
palinca noastra, au si italienii grappa, e drept cu alta aroma si facuta din struguri ... insa sunt curioasa daca ei o apreciaza pe a noastra ... Mie a lor nu-mi place e aspra ... si mirosul si gustul sunt ciudate ... si nu au pic de dulceata, cum are palinca noastra.
slaninuta da dea noastra, carnati si pastrame traditionale, Astea da, de acord.
clar au si ei da' nu-s ca ale noastre'...diferenta e net cllaarraa...parerea mea...
Multi dintre ei(poate chiar si dintre noi) au uitata acele gusturi si texturi genuine, sau poate nici nu le-au cunoscut vreodata, ceea ce e un mare pacat (cand vad pe raft branza dietetica, sau din soia si alte ''degresaturi''gretoase, mi se ridica parul pe ceafa)...
Dar ce scrii tu nu gasesti pe piata Geany, doar daca iti faci singur sau ai un parinte cevca la tara sa iti faca si trimita ... De unde sa iei la oras lapte gros, branzeturi si slaninuta facuta in casa ?
P.s. uite pepene murat si gogonele,multi dintre ei habar n-au...
nu stiu daca au si altii posibil doar noi
piftiile ... hm nu sunt inventia noastra ca au si altii aspicul ..., desigur, nu sunt facute ca si piftiile noastre ...
tochitura da, cred ca e romaneasca
cred ca si ciulamaua si ostropelul ... nu le.am mai intalnit la altii
Dar multe popoare au ceva atat de al lor, particular si specific ca nu poti regasi in bucataria altor popoare, ex italienii paste, pizza, tiramissu si mii si mii de bucate, de branzeturi si de mezeluri traditionale doar ale lor, care sunt recunoscute in toata lumea ca fiind italienesti. Francezii iar au ale lor o multime, asiaticii, africanii ... Nu cred ca poti confunda bucataria marocana cu alta ... de ex, sau bucataria mexicana etc
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#4
Postat 15 August 2010 - 09:49 PM
radu protv
E doar opinia mea si cateva exemple normal,astept si eu ca si tine cu interes alte opinii...
#5
Postat 15 August 2010 - 10:41 PM
#6
Postat 15 August 2010 - 10:48 PM
#7
Postat 15 August 2010 - 10:53 PM
Geany, la 15 August 2010 - 10:41 PM, a spus:
nu am mancat in Italia chiftele, dar am mancat in austria ... erau de plastic intr-adevar !
Nu pomeni de chiftele ca ma apuca o poftaaa...
Da, uite de-alea marinate ... cred ca nu mai are nimeni ...
mai stii ca esti isteata ? nu ca ma indoiam ... , oricum de la tine ma asteptam ca esti si de la moldova si esti si gospodina
A propos, prima oara imi vine seful italian in Ro, prin 2006 si inainte de masa zice: hai sa luam si noi un aperitiv. Intreaba: ce se serveste la voi aperitiv. Zic o palinca (grappa)! Hahahaha rade ... si pana in ziua de azi a crezut ca e tot o gluma de-a mea ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 15 August 2010 - 10:58 PM
#9
Postat 15 August 2010 - 11:03 PM
Geany, la 15 August 2010 - 10:48 PM, a spus:
hihi cred ca asta e varianta ta. Varianta lui mami meu de snitele adevarate este: faina, ou, pesmet; sau daca nu are pesmet: faina, ou, faina. Varianta cu coca de clatite i.am adus.o eu in casa ... mare fiind.
Mai sa stii ca nici macar in Viena nu mi-a placut snitelul Vienez? Pai era subtire ca foaia de hartie ... intins si pesmeticios. Intr.adevar cu snitele si chiftelele m.ai atins la pofte ..., dar nu sunt ale noastre.
Auzi, dar stii la ce ma refer eu? Daca ma duc in italia, in orice trattorie, osterie gasesc preparate bune, cu produse traditionale din zona respectiva. Ei la noi unde sa mergi tu la restaurant sa-ti serveasca ceva traditional loco? Iti spun eu am fost de Paste acu 3 ani la manastirile din Moldova. Stii ce aveau la Putna la restaurant in ziua de paste: gordon belu si panetone!!!! Nu te supara, dar nu m-am putut abtine de la comentarii. Adica ma duc la Putna de paste sa mananc Panetone si gordon bleu (cu sigurantasi ala semipreparat!!) Iti spun ... in ceea ce priveste restaurantele suntem de ras. La fel procurarea de produse traditional romanesti autentice e o problema... pe cand la ei incepand cu supermarket pana la salumeria boutique, sunt produse cred peste 90% italienesti si mai ales din zona respectiva.
Astept si eu opiniile si de pe alte meleaguri (regiuni din RO, sau alte tari) ...ca vad ca numai noi doua ... nici somn nu avem ...de cand am auzit de chiftele, snitele, salata de vinete miammmi
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 15 August 2010 - 11:06 PM
Geany, la 15 August 2010 - 10:58 PM, a spus:
l-am dus pe actualul sef, acu vreo 3 ani la un restaurant si am luat un aperitiv romanesc, cu sorici, ceapa rosie, mezeluri romanesti etc ... + palinca (Asta ca era iarna, fiindca vara nu poti sa mananci de-alea de porc cu mare apetit si placere)
a gustat din fiecare ... dar ... asa incetinel ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 15 August 2010 - 11:09 PM
#12
Postat 16 August 2010 - 12:20 AM
Snitele,eu fac în toate felurile..cu pastela,cu panade de ou si date prin faina,sau doar ou si pesmet,sau combinate,aluat de bere..etc Egal cum si cu ce,nu ies niciodata ca talpa daca-s facute din carne buna,taiata ca lumea(eu nu le bat în toate cazurile),si prajite cum trebuie.Asa ca tind sa cred ca,cotolettele alea au fost mai degraba o întîmplare nefericita,cum de altfel se poate întîmpla în orice tara,si ca asta nu e tipic italian
Daniela,spunea de italieni,cum ca au produse/mîncaruri gatite...etc,specific zonei unde te aflii.E clar,asa si este.Au o traditie,pe care o poarta mai departe si o respecta...pe cînd noi,românii...om fi avut si noi bucataria traditionala,dar sigur am vîndut-o Italienii sînt de apreciat cu cîta mîndrie îsi prezinta si pastreaza traditia în bucatarie!Bineînteles ca nu sînt ei singurii care fac asta.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#13
Postat 16 August 2010 - 08:38 AM
vorba lui Geany.
Tatari, turci, rusi,huni, slavi, goti, armeni,fanarioti,romani,austroungari etc .
Au luat cu ei bunuri si teritorii.
Au lasat in urma prapad,saracie ,spaima.
Micile principate romane erau vesnic pe picior de razboi.
Ca sa creezi ceva in orice domeniu,ai nevoie de liniste ,de seninatate.
Au urmat apoi cativa ani de inflorire..vezi "Micul Paris" dupa care comunistii ne-au stins becul.
Asa ca a ramas natinsa doar iubirea,deschiderea si nevoia romanilor de a invata mereu ceva nou.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 16 August 2010 - 08:59 AM
Piscotel, la 16 August 2010 - 08:38 AM, a spus:
vorba lui Geany.
Tatari, turci, rusi,huni, slavi, goti, armeni,fanarioti,romani,austroungari etc .
Au luat cu ei bunuri si teritorii.
Au lasat in urma prapad,saracie ,spaima.
Micile principate romane erau vesnic pe picior de razboi.
Ca sa creezi ceva in orice domeniu,ai nevoie de liniste ,de seninatate.
Au urmat apoi cativa ani de inflorire..vezi "Micul Paris" dupa care comunistii ne-au stins becul.
Asa ca a ramas natinsa doar iubirea,deschiderea si nevoia romanilor de a invata mereu ceva nou.
Piscotel ai uitat de huni si pecinegi Dar si de romani ...
Ai dreptate, de aia nu avem decat adunate de pe la altii ...
Poate ca gasim ceva autentic..., pentru cand ii vine si omului o cunostinta din strainatate sa stie ce recomandare culinara sa-i dea ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#15
Postat 16 August 2010 - 09:04 AM
Deci orice om calatoreste, cand ajunge intr-un loc, vrea sa manance traditional si din zona aia, proaspat. Cum domne sa servesti la Putna panetone de paste?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#16
Postat 16 August 2010 - 09:09 AM
De ce nu se mananca fructe de mare, desi avem mare. Daca intrebi 90% dintre romani de caracatita, sepie, calamar, scoici de toate felurile, de creveti de toate marimile si soiurile si chiar de multe soiuri de pesti, iti spun ca sunt niste chestii pe care nu le mananca, si chair care le repugna, scoicile sunt ceva scarbos etc.
Intelegeam poate daca nu aveam mare. Dar asa? Sa fie o explicatie?
La mare nu reusesti sa gasesti un peste proaspat si bine preparat ... pai asta e imposibil sa nu gasesti la orice alta natie ce are iesire la mare. Eu nu inteleg.
Cum confirma si Maya e vorba de traditii, de cultura, de conservare si mandrie in a prezenta ceea ce e specific zonei.
Italienii se mandresc si pentru produse agricole sau alimentare din zona respectiva, pe care le consuma cu predilectie, adica mere de nu stiu ce zona, masline de nu stiu care zona, parmeggiano reggiano e al mai bun; prosciuto di parma e al mai bun etc.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#17
Postat 16 August 2010 - 11:23 AM
La noi in Ardeal se fac:
- placinte cu cartofi, cu varza murata, cu branza si marar;
- varzar cu branza de vaca, salata verde, cozi de ceapa verde si marar;
- cozonacii cu nuca sau mac ori rahat si cacao;
- papanasi fierti (din gris si branza de vaca) trasi prin pesmet cu unt zahar si scortisoara;
- galuste cu prune;
- branzoici;
- carnati;
- galuste rupte facute din faina, ou, putina apa si apoi fierte in apa clocotita cu tocanitza de pui;
- cus-cus;
- varza a la cluj=varza tocata este alternata cu carne tocata acoperita cu smantana, ou adaugi si ceva afumatura felii subtiri si gatita in cuptor
- ardei umpluti cu compozitie de sarmale si sos de rosii langa putin indulcit;
- sarmale cu tarhana in loc de orez (e aluat ramas cand se face paine pe vatra si dat tot pe razatoare si bagat la cuptor pana se usuca si prinde o culoare maroniu deschis);
- toros (cand se taie porcul) din varza murata taiata pe razatoare (asa se cumpara sau o scoti din butoi) se pune la calit bucati de carne taiate cubulete insa nu mici asa cat sa iei in furculitza odata si pusa putina slanina proaspata in loc de ulei si inca varza acra si le lasi la facut plus cimbru cred si piper si sare;
- balmos pentru zona Maramu
- ciorba de perisoare cu un ardei iute;
- zama de rosii cu taieteii (aluat facut atunci) dati pe razatoarea mare,
- supa rece de visine ingrosata cu rantas;
- Zama de pasula verde (supa de fasole verde), zama de curechi (supa de varza dulce, supa de cartofi care o faci cu ingrosala si cu smantana si eventual ceva afumatura, supa de chimen in care spargi oua si o dregi cu smantana; papricas cu găluşte (din făină şi ouă, fierte în apă cu sare); gulas; supa de mazare verde: pui fiert - martas de ciuperci: galbori tocanitza cu mamaliga
- sos pentru friptura: sos de visine, sos de gutui, sos de hrean
- muraturi
- paine calda cu coaja crocanta cu untura de gasca sau de porc cu felii de rosii din gradina sau cu felii de ceapa sau cu zahar
#18
Postat 16 August 2010 - 12:10 PM
Geany, la 15 August 2010 - 10:48 PM, a spus:
snitzelul vinenez e asa: batut,dat prin faina, apoi ou, iarasi faina sau pesmet.
Cat de produse tipic romanesti,hmm,greu,fiinca Romania a fost sub contopirea atator imperii ne-am luat cam de pe la fiecare cate ceva.
Acum ceva timp ma uitam la tv si am vazut o tipa facand sarmale in foi de varza(nu vazusem de la inceput emisiunea), zic, hopa, asta este din Ro.Fugi de aici ca era reteta sarbeasca.Sarbii de exemplu au muraturi cam cum avem si noi, nu stiu de pepene daca aveau,dar gogonele ca la mama acasa.
Poate o mancare tipic romaneasca ar fi ciorba de loboda rosie, de salata, astea nu le-am vazut prin alte parti.
E pacat ca avem cu siguranta si traditii culinare dar nu stim sa le promovam,asa cum nu stim sa promovam turismul romanesc.
Papanasii, iarasi cred ca n-am mai vazut nicairi,cel mult aia prajiti, nu.
Yoyo, galustile cu prune le-am vazut si la italieni.
Deja imi ploua in gura la gandul produselor din perioada craciunului.Fug sa-mi iau un morcov
#19
Postat 16 August 2010 - 12:33 PM
Daniella, la 16 August 2010 - 09:04 AM, a spus:
Deci orice om calatoreste, cand ajunge intr-un loc, vrea sa manance traditional si din zona aia, proaspat. Cum domne sa servesti la Putna panetone de paste?
Daniela, tocmai, in conditiile date nu ai de ales, daca vrei sa le oferi mancare buna, de calitate, neaos romaneasca, ii duci la tine acasa! Sora mea face lucrul acesta cu musafirii ei din strainezia si ii da pe spate cu o supa de pui cu galuste de exemplu.
Iar tu daca nu esti conectata la o sursa buna de carne de casa, branza, oua si alte asemenea, atunci e cazul sa incepi sa-ti faci relatii.
#20
Postat 16 August 2010 - 01:30 PM
imi place placinta si pateurile cu varza murata!
nici eu nu am auzit sau nu am mancat de toate cele enumerate de tine: varzar, martas, supa de visine, sarmale cu tarhana, toros, balmos
cozonaci au mai multi, desigur facuti de casa ar putea fi doar pe la noi, insa cate gospodine ii mai fac ...dureaza o zi, intr-adevar si rezultatul e bun;: nu contin conservanti, afanatori si coloranti chimici. Dar are dezavantaje: mie coca aceea imi da arsuri (nu stiu inca de ce), se intareste destul de repede pentru cantitatea pe care iti vine sa o faci tocmai ca preparam asa de rar(tocmai ca nu are conservanti)
cus cus e marocan
"zama de rosii" ce vrei sa spui? supa crema de rosii? au ce buna e! si cu galuste imi place mult!
carnatii nu-s marca inregistrata nicidecum ai nostri
da, Geany, pasca noastra e minunata... aia imi place muuuult! Sper sa nu aiba si altii din asta ...
gulasul e marca inregistrata la vecini
auziti, dar fasole cu ciolan afumat si varza cu ciolan afumat au si altii?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!