Forum Culinar: Hamsii marinate - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Hamsii marinate

#1 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 15 August 2010 - 08:44 PM

300 gr hamsii
1 lamaie (in poza sunt 2 dar mi-a ajuns una)
ardei iute (proaspat sau uscat)
cativa catei de usturoi
sare, ulei, otet
se foloseste si patrunjel dar nu aveam

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189652927.jpg

ingredientele:

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-1281896571.jpg

am spalat hamsia in apa rece, am rupt capul, curatat de interioare si desfacut pe toata lungimea. totul cu mana, e foarte fraged, nu e nevoie de cutit
se desprinde sira spinarii (se face foarte usor) pana ramane fileul.

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189683798.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189685816.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189688841.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189690987.jpg

asa arata curatate (langa fileuri o sira spinarii)

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189766575.jpg

se curata repede nu sunt migaloase si in bucatarie se raspadeste un parfum de mare...

le-am spalat de multe ori pana ramane apa curata; lasate apoi 20 de minute acoperite de apa in care se pune si otet

le-am scurs, si tamponat cu hartie de bucatarie apoi aseazat una langa alta (nu se suprapun) pe o farfurie unde sa poata sta intinse perfect (sa nu ajunga pe bordul farfurei caci nu se marineaza bine, nu le acopera marinata)

condimentate cu sare, suc de lamaie (cat sa fie bine acoperite da nu excesiv), usturoi felii, ardei iute, ulei

apoi la frigider si gata dupa circa 2 ore.

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-12818976923.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-613-128189771656.jpg

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 August 2010 - 11:56 PM

Arata excelent!Ne rebeleaza papiele,le-ai facut sa danseze(sotului si mie,care ne benoclam la ora asta la poze) =))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 16 August 2010 - 08:02 PM

Maya, ma bucur mult ca va plac! :tongue3:

si eu abea asteptam sa fie gata...

#4 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 17 August 2010 - 07:13 AM

Mirosul de mare s-a raspandit pana la mine.
Ce bine arata.....
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 August 2010 - 12:42 PM

Foarte frumos, si explicatia si pozele =))

#6 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 25 August 2010 - 07:26 PM

ansoa = hamsii, nu?

#7 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 27 August 2010 - 09:59 PM

Vezi postareaPiscotel, la 17 August 2010 - 07:13 AM, a spus:

Mirosul de mare s-a raspandit pana la mine.
Ce bine arata.....


Piscotel! a ajuns departe mirosul! ma bucur ca iti place :occasion14:

#8 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 27 August 2010 - 10:01 PM

Vezi postareaAdriana, la 25 August 2010 - 12:42 PM, a spus:

Foarte frumos, si explicatia si pozele :occasion14:


Multumesc frumos, Adriana :toothy6:

#9 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 27 August 2010 - 10:03 PM

Vezi postareajulix_2007, la 25 August 2010 - 07:26 PM, a spus:

ansoa = hamsii, nu?


Da, Julix, le mancam in salata cu ceapa in Ro, nu-mi aduc aminte alta reteta...erau asa de bune :occasion14:

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 August 2010 - 11:17 PM

Deci se numesc hamsii si ansoa e un cuvint nou aparut?

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 August 2010 - 12:26 AM

Vezi postareaAdriana, la 27 August 2010 - 11:17 PM, a spus:

Deci se numesc hamsii si ansoa e un cuvint nou aparut?

Sardea,ansoa,hamsie,scrumbia,hering,sprot...fac toti parte din din subordinul clupeizi.Difera între ei putin la culoare,si cica se aseamana unii cu altii în anumite stadii de dezvoltare.Explicatiile comune le gasiti prin dex cautînd dupa ansoa,sardea,hamsie..etc
Cucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti :occasion14:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 28 August 2010 - 12:27 AM

Vezi postareaAdriana, la 27 August 2010 - 11:17 PM, a spus:

Deci se numesc hamsii si ansoa e un cuvint nou aparut?



eu asa zic...m-am uitat cu numele latin care e engraulis encrasicolus, si l-am identificat ca fiind acelasi peste.

poate ansoa vine din franceza (anchois)

si hamsie cred ca vine din limba turca (unde se zice hamsi) :occasion14:

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 August 2010 - 10:29 PM

Mersi frumos, eu le-am zis ansoa ca nu stiam cum sa le zic si am vazut ca se folosea cuvintul asta.
Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte :floare:

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 August 2010 - 10:31 PM

Vezi postareaMaya, la 28 August 2010 - 12:26 AM, a spus:

Sardea,ansoa,hamsie,scrumbia,hering,sprot...fac toti parte din din subordinul clupeizi.Difera între ei putin la culoare,si cica se aseamana unii cu altii în anumite stadii de dezvoltare.Explicatiile comune le gasiti prin dex cautînd dupa ansoa,sardea,hamsie..etc
Cucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti :floare:

Of, de-as fi capabila m-as apuca sa fac un dictionar de termeni culinari, gastronomici, ca e o confuzie planetara in termenii astia.
Subordinul asta e ceea ce aici se numeste "pesce azzurro" si e un fel de peste "sarac" adica care costa putin dar care este foarte bun.

#15 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 30 August 2010 - 08:38 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 August 2010 - 10:29 PM, a spus:

Mersi frumos, eu le-am zis ansoa ca nu stiam cum sa le zic si am vazut ca se folosea cuvintul asta.
Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte :angryfire:


Adriana, schimba numele si la reteta asta daca crezi ca e mai potrivit, si ai mei acasa le chiama hamsii dintotdeuna.

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 August 2010 - 09:59 PM

Deci schimb in Hamsii marinate?

#17 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 30 August 2010 - 10:15 PM

Hamsiile cel mai adesea in RO (mai ales la mare) se mananca date prin malai cu sare si prajite in ulei; uneori date prin faina cu sare si prajite (de cele mai multe ori necuratate).
Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.
Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred :angryfire: si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare.

In supermarket le mai gasesti si afumate sau marinate.

important e ca reteta kirei e doar cu ingrediente sanatoase si proaspete, preparatul final arata foarte apetisant, prezentarea explicita si pozele frumoase :biggrin: bravo tie!

inclin sa cred ca anchois si hamsie e unul si acelasi pestiuc, difera denumirea in functie de limba graita de noi :P

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#18 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 30 August 2010 - 10:21 PM

Vezi postareaAdriana, la 30 August 2010 - 09:59 PM, a spus:

Deci schimb in Hamsii marinate?


Da, multumesc :angryfire:

#19 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 August 2010 - 10:35 PM

Ok, am modificat titlui si primul mesaj, acum ma duc sa corectez si indexarea.

#20 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 30 August 2010 - 10:43 PM

Vezi postareaDaniella, la 30 August 2010 - 10:15 PM, a spus:

Hamsiile cel mai adesea in RO (mai ales la mare) se mananca date prin malai cu sare si prajite in ulei; uneori date prin faina cu sare si prajite (de cele mai multe ori necuratate).
Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.
Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred :) si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare.




da, Daniella, fac parte din familia pestilor albastri impreuna cu sardele, tonul, spada, macrou si alti cativa pesti a caror nume nu stiu sa le traduc.

hamsiile si sardele sunt cei mai sanatosi, pentru ca sunt mereu pescuiti (nu pot fi crescuti in crescatorie) deci mananca mult mai bine decat pestele de cultura iar dimesiunile mici nu le permit sa depuna prea multe substante toxice (mercurul cel mai prezent) spre deosebire de ton sau spada care datorita dimensiunilor ar putea inmagazina cantitati mai mari.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi