Hamsii marinate
#1
Postat 15 August 2010 - 08:44 PM
1 lamaie (in poza sunt 2 dar mi-a ajuns una)
ardei iute (proaspat sau uscat)
cativa catei de usturoi
sare, ulei, otet
se foloseste si patrunjel dar nu aveam
ingredientele:
am spalat hamsia in apa rece, am rupt capul, curatat de interioare si desfacut pe toata lungimea. totul cu mana, e foarte fraged, nu e nevoie de cutit
se desprinde sira spinarii (se face foarte usor) pana ramane fileul.
asa arata curatate (langa fileuri o sira spinarii)
se curata repede nu sunt migaloase si in bucatarie se raspadeste un parfum de mare...
le-am spalat de multe ori pana ramane apa curata; lasate apoi 20 de minute acoperite de apa in care se pune si otet
le-am scurs, si tamponat cu hartie de bucatarie apoi aseazat una langa alta (nu se suprapun) pe o farfurie unde sa poata sta intinse perfect (sa nu ajunga pe bordul farfurei caci nu se marineaza bine, nu le acopera marinata)
condimentate cu sare, suc de lamaie (cat sa fie bine acoperite da nu excesiv), usturoi felii, ardei iute, ulei
apoi la frigider si gata dupa circa 2 ore.
#2
Postat 15 August 2010 - 11:56 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 16 August 2010 - 08:02 PM
si eu abea asteptam sa fie gata...
#4
Postat 17 August 2010 - 07:13 AM
Ce bine arata.....
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 28 August 2010 - 12:26 AM
Adriana, la 27 August 2010 - 11:17 PM, a spus:
Sardea,ansoa,hamsie,scrumbia,hering,sprot...fac toti parte din din subordinul clupeizi.Difera între ei putin la culoare,si cica se aseamana unii cu altii în anumite stadii de dezvoltare.Explicatiile comune le gasiti prin dex cautînd dupa ansoa,sardea,hamsie..etc
Cucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 28 August 2010 - 12:27 AM
Adriana, la 27 August 2010 - 11:17 PM, a spus:
eu asa zic...m-am uitat cu numele latin care e engraulis encrasicolus, si l-am identificat ca fiind acelasi peste.
poate ansoa vine din franceza (anchois)
si hamsie cred ca vine din limba turca (unde se zice hamsi)
#13
Postat 28 August 2010 - 10:29 PM
Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte
#14
Postat 28 August 2010 - 10:31 PM
Maya, la 28 August 2010 - 12:26 AM, a spus:
Cucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti
Of, de-as fi capabila m-as apuca sa fac un dictionar de termeni culinari, gastronomici, ca e o confuzie planetara in termenii astia.
Subordinul asta e ceea ce aici se numeste "pesce azzurro" si e un fel de peste "sarac" adica care costa putin dar care este foarte bun.
#15
Postat 30 August 2010 - 08:38 PM
Adriana, la 28 August 2010 - 10:29 PM, a spus:
Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte
Adriana, schimba numele si la reteta asta daca crezi ca e mai potrivit, si ai mei acasa le chiama hamsii dintotdeuna.
#17
Postat 30 August 2010 - 10:15 PM
Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.
Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare.
In supermarket le mai gasesti si afumate sau marinate.
important e ca reteta kirei e doar cu ingrediente sanatoase si proaspete, preparatul final arata foarte apetisant, prezentarea explicita si pozele frumoase bravo tie!
inclin sa cred ca anchois si hamsie e unul si acelasi pestiuc, difera denumirea in functie de limba graita de noi
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#19
Postat 30 August 2010 - 10:35 PM
#20
Postat 30 August 2010 - 10:43 PM
Daniella, la 30 August 2010 - 10:15 PM, a spus:
Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.
Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare.
da, Daniella, fac parte din familia pestilor albastri impreuna cu sardele, tonul, spada, macrou si alti cativa pesti a caror nume nu stiu sa le traduc.
hamsiile si sardele sunt cei mai sanatosi, pentru ca sunt mereu pescuiti (nu pot fi crescuti in crescatorie) deci mananca mult mai bine decat pestele de cultura iar dimesiunile mici nu le permit sa depuna prea multe substante toxice (mercurul cel mai prezent) spre deosebire de ton sau spada care datorita dimensiunilor ar putea inmagazina cantitati mai mari.