Ciorba de burta ...Geany Reteta e asa cum place familiei mele
#1
Postat 17 August 2010 - 01:38 AM
Incep cu cateva sfaturi din experienta proprie,sper sa nu va plictisesc,cand va apucati de ciorba de burta faceti-o dimineata pe racoare cu multa rabdare si atentie,musai un os de vita(cheie se chiama eu o comand la macelar cu cateva zile inainte ca se bat restaurantele pe ea,dar daca nu gasiti merge si un rasol cu os sau coada de vitel,musai os cu maduva spart sa fie )burta daca-i proaspata se freaca cu malai ca la matele proaspete pt. carnati,clatit in 5 ape,frecata cu bicarbonat(omoara bacteriile din stomacul care de fapt o numim noi ''burta''),lasata la muiat in apa cu otet,o albeste,si aruncat prima apa in care a fiert...E vara e cald nu am timp asa ca am luat burta prefiarta taiata fideluta de asta data,nu suntem cunoscatori si nici pretentiosi asa ca merge si asta...
Iata osul ''cheie''plin de maduva si de ligamente(zgarciuri de la genunchi)deja spart de macelar...
L-am pus la fiert intr-o oala mare cu apa rece,am spumuit,cand s-a limpezit fiertura am pus legumele intregi:1 ceapa cu tot cu coaja careia i-am facut o cruce in X deasupra,o telina,un pastarnac,1 morcov mare,2 cartofi,aveam poza cu ele curatate dar am sters din greseala asa ca doar necuratate,restul ce vedeti in poza vin dupa va zic imediat(mai sunt un ardei gras rosu,gogosari de la otet,patrunjel verde si usturoi,cimbru verde,cub de concentrat de vita,bobite de piper foi de dafin,otet de la ardei iuti in otet)
Ba uite ca am recuperat si poza cu legume curatate,scuze...
Cat au fiert bine bine,am facut un mujdei bun de usturoi,am taiat din cutit o legatura de patrunjel cu tot cu tije si am pus peste tot cateva polonice de supa clocotita
Am acoperit cu capac sa se infuzeze...
Am scurs supa,si am taiat maruntel maduva din os,cartilajele gelatinoase si carnita...
Ceva morcov si telina ,pastarnac fierte le-am razalit pe razatoarea stelata(de se da parmigiano si biscuitii pe ea)ca-mi mai da consistenta ciorbei(o face mai groasa)...
In acest punct pun la fiert si burta...
Adaugand ardeiul rosu taiat maruntel si gogosarii din otet(dau culoare ciorbei)foi de dafin bobite de piper si o crenguta de cimbru verde,cuburile de concentrat de vita...
Smantana vreo 700 de gr. o bat cu telul para cu 2 oua de taran si doi de alimentara(dar merge si numai galbenuse)si 1 lingura de faina alba(cine nu vrea sa nu puna dar imi face ciorba mai grosuta si cremoasa)...
Strecor peste ea si infuzia calda de usturoi cu patrunjelul de va zisei...
Pun si otet de la ardei iuti in otet si inca polonice de ciorba calda ca sa prinda temperatura treptat(daca o pui din prima in ciorba se branzeste),dau ciorba deoparte de pe foc si adaug in fir acest amestec mestecand mereu,astept un pic sa prinda temperatura si dau din nou la foc mic tot amestecand(tot shpilul e ca pana prinde fiertura sa nu o scapi la branzit)o mai dreg dupa gust daca mai trebuie de sare piper otet ce mai e...
Separat intr-un ceaunel pun la incins vreo 2 linguri de ulei cu putin bulion sa se inroseasca uleiul(dar se mai pot pune boia sau morcov ras pe razatoarea cu ociuri mici)
se strecoara din uleiul inrosit deasupra sa faca stelute rosii frumoase(daca-i prea alba pare un pic mai cum sa spun:''Bleee!!'')
Inainte:
Si dupa:
Si in farfurie pozata la repezeala,ai mei au zis ca a fost super mega,tre' sa-i cred pe cuvand ca eu nu ma ating de asa ceva nici moarta...
Trebuie condimentata cu zgarcenie ca se serveste fierbinte la masa cu ardei iuti alaturi ,otet ,mujdei de usturoi si smantana astfel incat fiecare si-o condimenteaza dupa gust(ai mei au zis ca era optima nu mai lipsea nimik asa incat desi le-am adus la masa de toate nu au mai adaugat nik si au lins cate 2 portii fiecare,inclusiv bubuletul..)
Cumnatelul meu desi mananca pe la toate restaurantele unde nimereste mereu zice ca nu-i asa de buna ca a mea si sotul la fel(el e degustatorul ''oficios ''dealtfel),iar vecinul care se jura ca el nu pune gura pe asa ceva nu se mai satura(mi-era teama sa nu-i vie rau)
#2
Postat 17 August 2010 - 09:27 AM
Punem la fiert (dimineata pe racoare) carnea, oasele si burta. Luam spuma, saram si lasam sa fiarba muuult si bine.
Apoi, cam dupa o ora - o ora jumatate punem legumele intregi (morcovi, ceapa, zucchine, telina) si le lasam si pe ele la fiert. Dupa ce sunt gata le scoatem si lasam in continuare carnea la fiert. Acum adaugam usturoiul si otetul.
Cand carnea e gata oprim focul si o dam deoparte pana se raceste un pic. Intre timp batem niste oua cu smantana, pe care apoi le adaugam peste ciorbita calda.
Si gata ciorba de burta. Se potriveste in farfurie cu otet, usturoi si smantana.
A noastra e alba si grasa... Mama ce pofta mi-ai facut si acum nu mai avem nici o sansa sa o facem. Ramane pe dupa vacanta...
#3
Postat 17 August 2010 - 10:18 AM
#4
Postat 17 August 2010 - 03:59 PM
sorinadaniela, la 17 August 2010 - 09:27 AM, a spus:
Punem la fiert (dimineata pe racoare) carnea, oasele si burta. Luam spuma, saram si lasam sa fiarba muuult si bine.
Apoi, cam dupa o ora - o ora jumatate punem legumele intregi (morcovi, ceapa, zucchine, telina) si le lasam si pe ele la fiert. Dupa ce sunt gata le scoatem si lasam in continuare carnea la fiert. Acum adaugam usturoiul si otetul.
Cand carnea e gata oprim focul si o dam deoparte pana se raceste un pic. Intre timp batem niste oua cu smantana, pe care apoi le adaugam peste ciorbita calda.
Si gata ciorba de burta. Se potriveste in farfurie cu otet, usturoi si smantana.
A noastra e alba si grasa... Mama ce pofta mi-ai facut si acum nu mai avem nici o sansa sa o facem. Ramane pe dupa vacanta...
Sorina reteta ta e valabil pt. burta proaspata,burta prefiarta se pune doar la sf. am specificat asta inca de la inceput...
#5
Postat 17 August 2010 - 04:01 PM
sissi, la 17 August 2010 - 10:18 AM, a spus:
Nu-i nimica Sisi draga merge si fara gogosari de la mama lor(buni si aia de la supermarchet sau chiar deloc daca nu ai..)
#6
Postat 17 August 2010 - 04:57 PM
Tu nu ma bate, dar asa m-am invatat de mica de la tata, mare amator... si nu mica mi-a fost surprinderea cand am dat peste al iubaret de astfel de ciorba, care o face la fel ca tata...
#7
Postat 17 August 2010 - 08:26 PM
Si eu o fac cu genunchi de vita+ muuuulta burta + legumele intregi (legume de ciorba: ceapa, morcov, telina, pastarnac si ardei gras). Strecor totul si las ciorba ala in care se adauga burta taiata fideluta si carnea de pe os + maduva.
Adaug 1 kg smantana + 8 galbenusuri, la o oala de 6 litri de ciorba. Si mai pun smantana si pe masa
Mujdei si otet deloc nu pun in ea, fiecare si-o condimenteaza in farfurie cu otet, mujdei, piper proaspat macinat, ardei iute si extra smanta, fiecare ce si daca doresc. Eu spre ex ii pun doar ardei iute, ea este oricum alba, groasa de la smantana si gustoasa.
Nu am mai facut de mult, pentru ca tati nu mananca si eu de aia m-am lenevit complet de 3 ani si nu mai fac de nici unele ca am mofturuz acasa si ca am ajuns si la concl ca ma ingras si petrec prea mult timp la cratita, si acu serios: doar nu o sa fac o oala pt mine?!
Dar reteta o am de la un mare bucatar. Am scris insa din memorie, reteta o am la mama... posibil sa mai fi fost vreun ingredient secret gen boabe de piper si foaie de dafin ... amanunte nu-mi aduc aminte. Dar ca se strecoara si ramane alba, doar cu taieteii de burta asta e sigur.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 17 August 2010 - 08:31 PM
Sa incepi sa iei si copiii pe langa tine, sa invete arta culinara de la tine, sa cucereasca inimile fetelor si sa te iubeasca nurorile
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9
Postat 17 August 2010 - 08:53 PM
sorinadaniela, la 17 August 2010 - 04:57 PM, a spus:
Tu nu ma bate, dar asa m-am invatat de mica de la tata, mare amator... si nu mica mi-a fost surprinderea cand am dat peste al iubaret de astfel de ciorba, care o face la fel ca tata...
Sorina e vara e canicula si eram si in criza de timp asa ca burta prefiarta m-a scos din impas,dar se adauga la sf. dupa ce a fiert bine supa de os cu legumele,doar la dres...
#10
Postat 17 August 2010 - 08:57 PM
Daniella, la 17 August 2010 - 08:31 PM, a spus:
Sa incepi sa iei si copiii pe langa tine, sa invete arta culinara de la tine, sa cucereasca inimile fetelor si sa te iubeasca nurorile
Haoleooo!!! Danielo daca te aude barbat-miu ai incurcat borcanele,pai cum sa gatesc eu sau baietii pt. nurori?!!Ele tre' sa ma serveasca pe mine si eu sa fac mofturi nu??!!
Sau mai stii ca ai dreptate ca si eu cam umblam dupa soricioaica pt. soacramea ...
Hmmm mai bine gatesc io',mai stii??!!....
#11
Postat 17 August 2010 - 09:44 PM
Cel mai mult si mai mult mi-a placut tuciul ala si mi-ai adus aminte de tuciul meu de capatai, care -luat de la mama- m-a insotit ani prin Bucuresti si apoi l-am uitat cred...pe unde am mai stat si am ramas fara tuci. Era mic si folosit mult de tot si iesea o mamaliga in el de te lingeai pe deshte Dus e frate!
#13
Postat 18 August 2010 - 01:42 PM
Geany, la 17 August 2010 - 08:57 PM, a spus:
Daniella, la 17 August 2010 - 08:31 PM, a spus:
Sa incepi sa iei si copiii pe langa tine, sa invete arta culinara de la tine, sa cucereasca inimile fetelor si sa te iubeasca nurorile
Haoleooo!!! Danielo daca te aude barbat-miu ai incurcat borcanele,pai cum sa gatesc eu sau baietii pt. nurori?!!Ele tre' sa ma serveasca pe mine si eu sa fac mofturi nu??!!
Sau mai stii ca ai dreptate ca si eu cam umblam dupa soricioaica pt. soacramea ...
Hmmm mai bine gatesc io',mai stii??!!....
Tu fata, depinde ce or vrea baietii tai, daca vor gospodine poate ai sanse sa-ti gateasca ele tie, dar nu te baza prea mult pe asta, ca nu mai sunt vremurile alea ... si ei posibil ca or sa doreasca o demuoazela pentru alte calitati ... treaba lor acolo ce o prima si i-o cuceri pe ei. Iar fetele, si ma dau exemplu pe mine, apreciaza acum ca baietii sa fie independenti sa poata sa-si gateasca si singuri, sa se descurce singuri in orice situatie, iar cand se cupleaza sa stea ei doi impreuna in bucatarie si sa faca totul brat la brat. Ceea ce presupune ca el macar sa fie ajutor de caine lup sa se priceapa (spalat, curatat, taiat legume -ajutorul tau cum ar veni). Eu una asa am avut pretentia si am tooot gasit baieti priceputi, ba chair care ma dadeau gata cu preparate minunate facute chiar de ei! Pana am dat de al meu, rasfatat de mamica-sa ca si ai tai de tine si nu spun ce nervi imi facea la inceput cand eu stateam 2 ore in bucatarie si el se uita la meci!!!! auoleu imi venea sa plang de draci. Acu m-am obisnuit ca nu am incotro, dar si el s-a schimbat mult de se minuneaza ai lui! D-aia zic, ia-i pe langa tine si invata-i cu treaba, ca poate acusi isi iau zborul pe la scoli si o sa cari mancare cu borcanele sa nu moara feciorul de foame la Bucuresti. Dupa care vine nora si te boscorodeste ca nu i-ai invatat sa curete un cartof si sa-si faca o omleta.
Norocul meu e ca mama soacra, precum, si sora lui tati, e de ajuns sa deschidem gura ca vrem ceva, ca numaidecat ne fac si ne trimit 3 feluri de mancare, conserve facute de ele, ardei copti, vinete coapte, tot ce poftesc doar sa le spun, imi fac piata, foarte de treaba!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#14
Postat 30 November 2011 - 07:47 PM
Bunnnna.
Multumesc Geany
#15
Postat 30 November 2011 - 08:01 PM
petrius, la 30 November 2011 - 07:47 PM, a spus:
Bunnnna.
Multumesc Geany
Ha ha ha ! Draga mea eu nu sunt cunoscatoare,ca nu mananc asa ceva,dar cumnatelul meu mai cu dare de mana care ce restaurant prinde ciorba de burta vrea,mi-a spus ca nu a mai mancat ca a mea ,si mereu ma pune sa i-o fac cand vine in Romania,la fel vecinul care nu manca asa ceva a mancat de-mi era teama sa nu-i vina rau,i-am dat si la pachet
Ce ma bucur ca v-a placut!
#17
Postat 24 May 2013 - 09:15 PM