Somon afumat pe scandura de cedru
#1
Postat 26 August 2010 - 05:41 PM
Facand cumparaturile, saptamana trecuta mi-au iesit in cale niste scanduri de cedru folosite pentru gatit si am decis imediat sa le cumpar. Am savarsit ieri aceasta reteta delicioasa de somon proaspat la gratar pe scandura de lemn care a fost o minunatie. Somonul capata o aroma deosebita atunci cand este gatit pe placa, pentru ca pestele absoarbe aroma de lemn afumat capatand un gust deosebit de interesant. Cedrul se potriveste foarte bine ca aroma pentru somon. Cu siguranta voi mai incerca si alte esente asociate bineinteles cu alte feluri de carne.
Ca sa nu ia foc lemnul, se pun scandurile intr-o tava cu apa la muiat cu cel putin 4 ore inainte de a pregati pestele. Placile sunt usoare si plutesc, de aceea e bine sa asezati ceva mai greu deasupra ca sa stea complet scufundate in apa. Eu am folosit o cutie de conserva.
Am pregatit un file de somon proaspat. Cam cu 40 de minute inainte se marineaza pestele. Pentru marinata eu am folosit 1/4 pahar de vin alb sec, 1/4 sos de soia, 2 lingurite zahar brun, 2 lingurite ulei de masline, zeama si coaja rasa de la o lamaie si cateva ace de la o crenguta de rozmarin.
Se pune pestele la marinat si se lasa circa 20 minute dupa care se intoarce si se mai lasa inca 20 minute.
Se sterge apoi scandura cu un prosop si se unge cu putin ulei pe partea pe care se aseaza pestele. Se sareaza somonul pe partea cu pielea si se aseaza cu pielea in jos pe scandura. Intre timp se pune gratarul la incis si se pune placa pe gratar, se acopera si se lasa sa mocneasca la foc mediu, pentru aproximativ 15-20 minute.
Din cand in cand se mai unge pestele cu zeama de la marinata. Am stat lipita de gratar mai mult ca sa adulmec aroma aceea de lemn prajit si peste copt si bineinteles ca sa fiu sigura ca nu ia ceva foc pe linga insa nu a fost cazul. Placa s-a maronit destul de tare si nu poate fi folosita decat o singura data, insa nu a luat nimic foc.
Se serveste direct pe placa. Va recomand un vin alb sec gen Cardonnay iar ca garnitura eu am avut cartofi la cuptor si sparanghel cu ou si usturoi.
Delicios!
#2
Postat 26 August 2010 - 07:43 PM
Gaselnita asta cu lemnul de cedru e geniala.
Bravo Chefa pentru prezentare.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 26 August 2010 - 11:04 PM
O sa-mi fac si eu rost de scînduri,dar nu de cedru...e un lemn pe care nu-l suport.De aceea sînt atenta si cînd cumpar anumite feluri de sunca,costita si de astea afumate.Întreb totdeauna cu ce lemn e afumat.Prefer lemul de la pomi fructiferi sau fag(sau o combinatie dintre fructifer si o esenta mai tare).Brad,cedru nu e deloc pentru papila mea.
Superbe imaginile,si somonul arata excelent!Multumesc de idee!sper sa gasesc ceva scîndurele sa mai apuc sa pun în aplicatie reteta
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 27 August 2010 - 11:56 AM
La-Chef-A, la 26 August 2010 - 05:41 PM, a spus:
Cedrul se potriveste foarte bine ca aroma pentru somon. Cu siguranta voi mai incerca si alte esente asociate bineinteles cu alte feluri de carne.
Chef-A, somonul (chiar si macroul) poti incerca sa-l afumi si cu hickory (are lemnul asemanator nucului).
Felicitari pt. prezentare !
#6
Postat 27 August 2010 - 12:30 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#7
Postat 27 August 2010 - 03:42 PM
Pastisand-o pe Maya:
Esti mai cool ca apa calda
(Cea de la Radet ovcors )
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#8
Postat 27 August 2010 - 03:43 PM
Piscotel, la 26 August 2010 - 07:43 PM, a spus:
Gaselnita asta cu lemnul de cedru e geniala.
Bravo Chefa pentru prezentare.
Multumesc Pisco. Nici eu nu am mai incercat pana acum asa ca dupa ce am cumparat placutele m-am apucat si am studiat putin problema. Se pare ca istoria gatitului pe scandura provine de fapt de la indienii din regiunea de pe coasta de nord-vest a Pacificului inca de acum o suta de ani. Ei foloseau peste proaspat, prins de ei, in special somon pe care il frigeau pe scandura intr-o groapa facuta in pamant si pe care apoi o acopereau cu frunze. Incerc sa imi imaginez ce aroma putea sa aibe. Ca sa nu mai vorbim ca si pestele era salbatic, nu crescut la ferma. Dar trebuie sa recunosc ca totusi chiar si in conditiile date gustul a fost inedit si ca il voi mai face de multe ori de acum inainte.
#9
Postat 27 August 2010 - 04:00 PM
Maya, la 26 August 2010 - 11:04 PM, a spus:
O sa-mi fac si eu rost de scînduri,dar nu de cedru...e un lemn pe care nu-l suport.De aceea sînt atenta si cînd cumpar anumite feluri de sunca,costita si de astea afumate.Întreb totdeauna cu ce lemn e afumat.Prefer lemul de la pomi fructiferi sau fag(sau o combinatie dintre fructifer si o esenta mai tare).Brad,cedru nu e deloc pentru papila mea.
Superbe imaginile,si somonul arata excelent!Multumesc de idee!sper sa gasesc ceva scîndurele sa mai apuc sa pun în aplicatie reteta
Asa-i ca-i cula? Multumesc pentru complimente.
Eu pe aici am mai vazut, in afara de cedru care este cel mai popular, scandura de stejar (oak plank). Trebuie sa mai caut si alte esente si sa incerc si cu pastrav sau chiar pui.
#10
Postat 27 August 2010 - 04:04 PM
Adriana, la 27 August 2010 - 08:43 AM, a spus:
Multumesc Adriana.
Pentru mai multe detalii legate de modul de preparare cu aceasta metoda am gasit articolul asta interesant:
http://www.squidoo.c...s-plank-cooking
#11
Postat 27 August 2010 - 04:08 PM
uptown girl, la 27 August 2010 - 11:56 AM, a spus:
La-Chef-A, la 26 August 2010 - 05:41 PM, a spus:
Cedrul se potriveste foarte bine ca aroma pentru somon. Cu siguranta voi mai incerca si alte esente asociate bineinteles cu alte feluri de carne.
Chef-A, somonul (chiar si macroul) poti incerca sa-l afumi si cu hickory (are lemnul asemanator nucului).
Felicitari pt. prezentare !
Multumesc. Cu siguranta voi incerca si alte esente. Nu stiu cum e prin alte parti dar eu am gasit placutele astea la supermarketul local, au fost 2 la un pachet si au costat doar 3$. Insa nu aveau decat cedru, asa ca trebuie sa mai studiez piata.
#12
Postat 27 August 2010 - 04:09 PM
#13
Postat 27 August 2010 - 04:17 PM
W Mamadeus Paparotti, la 27 August 2010 - 03:42 PM, a spus:
Pastisand-o pe Maya:
Esti mai cool ca apa calda
(Cea de la Radet ovcors )
Multumesc Sefu. Cred ca somonul asta asa portocaliu ar da tare bine printre florile alea galbene din "Crepes Van Gogh".
#14
Postat 27 August 2010 - 10:18 PM
cred ca are un gust nemaipomenit...
ma duc sa citesc si eu linkul pe care l-ai pus
#15
Postat 28 August 2010 - 02:05 PM
Eu am mancat numai la restaurant gatit asa pt ca acasa nu prea am unde sa aprind "focuri" de grill.
Sunt foarte gustoase carnea sau pestele pregatite pe lemn.
#16
Postat 09 May 2011 - 05:11 PM
(varianta cu sos de marar si ceapa verde)
INGREDIENTE:
4-5 fileuri de somon
2 linguri condimente pentru peste
2 catei de usturoi, zdrobiti
3 fire de ceapa verde
1 lamaie
1 legatura marar tocat
2 linguri de ulei de măsline
sare de mare
Se pune scandura la inmuiat in apa cu cel putin o ora inainte. Eu am lasat-o peste seara si am folosit-o a doua zi.
Am pus gratarul la incins, apoi am stropit scandura cu putin ulei de mazline si sare de mare, am pus-o pe gratar, am inchis capacul si am lasat-o circa 3 minute.
Am condimentat pestele si am pregatit sosul din amestecul de marar verde tocat marunt, ceapa verde , usturoiul pisat, ulei si zeama de la 1 lamaie.
Am presarat putin sos pe placa, am pus pestele si l-am acoperit cu sos. L-am lasat pe gratar circa 15 minute cu capacul inchis la foc mediu.
L-am servit cald direct pe placa. Un deliciu!
#17
Postat 10 May 2011 - 08:47 AM
Scindura se curata perfect dupa ce ai folosit-o?
#18
Postat 10 May 2011 - 02:54 PM
#19
Postat 10 May 2011 - 05:26 PM
#20
Postat 10 May 2011 - 05:49 PM
Adriana, la 10 May 2011 - 05:26 PM, a spus:
Da, sunt de unica folosinta. Eu am avut un pachet cu 2 placi pe care le-am folosit separat. Inainte insa de a fi puse pe foc trebuiesc musai inmuiate in apa cateva ore inainte de folosire, alfel cred ca ia foc imediat. Eu nu am gasit aici decat esenta de cedru, care personal nu-mi displace. Prin metoda asta de a gati, mancarea capata ceva din aroma lemnului si are un gust deosebit. Stilul asta de a gati pe scandura este de provenienta canadiana.