Forum Culinar: Glutamatul de sodiu - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Glutamatul de sodiu

#1 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 September 2010 - 10:18 AM

Nu am stiut unde sa pun acest topic, daca considerati va rog sa-l mutati in alta parte.

Peste tot bantuie acum reclama unei baze pentru mancaruri, 100% "naturala", de la o prestifioasa firma de condimente care se lauda si scrie cu litere mari inrosite pe ambalajele "Mirodeniei" - FARA MONOGLUTAMAT DE SODIU. E o pacaleala josnica, pentru ca daca ne uitam peeticheta apare "extractul de drojdie" care e de fapt o sursa concentrata de glutamat de sodiu.

Pentru ca glutamatul nu mai e la moda, comerciantii vad ca se descurca foarte bine ascunzandu-l sub tot felul de denumiri, care mai de care mai exotice si pompoase. Aceasta strategie de marketing agresiva, bazata pe o pacaleala (da stiu, ca multe altele) m-a enervat insa la culme si am cautat un articol care sa explice mai in detaliu treaba cu glutamatul si sa enumere "nickname"-urile sub care circula.


Glutamatul de sodiu - E 621

Fabricat din melasă (care este obţinuta din zahăr) prin fermentaţie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi întâlnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E 621 (conform regulamentelor europene).

Glutamatul se foloseşte cel mai mult în alimentele fabricate artificial şi în semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, îngheţată, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului că acel aliment este foarte gustos (o păcăleală). Dar asta nu este totul...

Glutamatul este interzis în Australia, însă este tolerat în Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocând simptome ca greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, slăbiciune şi oboseală. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generică de "simptomul mâncării chinezeşti".

Glutamatul se întâlneşte şi în alimente naturale. Cele mai mari concentraţii de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roşii, brânzeturi şi extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot conţine valori periculos de mari de glutamat fără a fi "aditivate" cu E 621. Dacă un produs alimentar are ca ingrediente "proteină vegetală hidrolizată" (care conţine până la 30% glutamat), "proteină din plante hidrolizată", "arome naturale", "aromatizanţi", sau "extract Kombu" atunci glutamatul este prezent în acel aliment în cantităţi suficient de mari pentru a ne atrage atenţia.

Glutamatul este un drog

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog şi un neurotrans- miţător. El este întâlnit în mod natural în corpul uman şi este responsabil, alături de alţi nerotransmiţători (ca acidul aspartic), de funcţionarea corectă a sistemului nervos. De aceea, pentru o funcţionare corectă a creierului şi a organelor interne, este absolut necesar să existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora în corp.

Toate organele interne din corpul nostru conţin receptori ai glutamatului, adică reacţionează specific la prezenţa glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (în creier sau în alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne şi la probleme de sănătate care copiaza simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiacă, de exemplu), dar continuă să fie greşit diagnosticate de medici (uneori chiar mai mulţi ani) care prescriu adesea medicamente scumpe şi cu o mulţime de efecte secundare periculoase. Nefericitul "gurmand" va constata că are o viaţă mizeră şi că sănătatea lui dă semne de deteriorare galopante.

Glutamatul "arde" neuronii

Folosirea sa pe scară largă în industria alimentară a aprins mari discuţii în rândul medicilor pentru că glutamatul suprastimulează activitatea celulei nervoase (neuronul). Glutamatul nu este nici necesar şi nici lipsit de pericole. Glutamatul păcăleşte creierul şi te face să crezi că mancarea are un gust excelent, iar producătorii folosesc astfel ingrediente de proastă calitate în componenţa produsului care, deşi este mediocru (calitativ), va avea astfel un gust "de vârf". Pe seama sănătăţii consumatorului se obţin profituri uriaşe folosindu-se ingrediente de proastă calitate cu o valoare nutritivă aproape nulă.

Intoleranţa la glutamat nu este o reacţie alergică ci răspunsul disperat al organismului uman la suprastimularea cauzată de acest drog. Chiar dacă există unele categorii de persoane care nu suferă de reacţii explozive consumând glutamat, expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii.

Multe alimente, ca soia şi roşiile, conţin nivele ridicate de glutamat natural. Forma artificială (glutamatul monosodic) este o substanţă chimică pură care se foloseşte în cantităţi uriaşe în foarte multe restaurante şi magazine "fast-food". Unele dintre acestea afişează "fără MSG adăugat", dar ingredientele folosite pentru prepararea diverselor produse pot conţine glutamat.

Surse ascunse

Deşi glutamatul monosodic (E 621) este afişat pe produs (aşa cer regulamentele), mulţi producători de alimente sunt conştienţi de faptul că la ora actuală oamenii privesc cu suspiciune un produs care conţine glutamat monosodic (E 621) şi caută să folosească alte căi legale pentru a introduce această substanţă în produsele lor. Cel mai des întâlnit ingredient care conţine glutamat monosodic "la greu" este carrageenan. Conform legilor în vigoare, nu este obligatorie afişarea pe produs a conţinutului de glutamat din carrageenan.

Iată mai jos o listă cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt în ordinea descrescătoare a cantităţii de glutamat conţinute.

Cele mai bogate surse de glutamat sunt:

1. drojdie autolizată
2. caseinat de calciu
3. gelatină
4. proteine hidrolizate
5. caseinat de sodiu
6. extract de drojdie


Alte surse de glutamat:

7. proteine texturate
8. carrageenan
9. gumă vegetală
10. condimente
11. arome
12. arome naturale
13. aromă de carne de pui
14. aromă de carne de vită
15. aromă de carne de porc
16. aromă de fum
17. bulion
18. concentrat de roşii
19. supă de carne
20. malţ din orz
21. extract de malţ
22. aromă de malţ
23. proteine din lapte
24. izolat proteic din lapte
25. concentrat proteic din lapte
26. proteine din soia
27. izolat proteic din soia
28. concentrat proteic din soia
29. sos de soia
30. extract de soia



Deşi lista este lungă, nu poate fi completă pentru că producătorii găsesc întotdeauna noi denumiri în spatele cărora se ascund. Este de asemenea important de menţionat că glutamatul monosodic se poate găsi în vaccinuri (chiar şi cele anti-gripale), perfuzii intravenoase (cu maltodextrină) şi în suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit în toate suplimentele vitaminice sau minerale încapsulate sub formă gelatinoasă.


Glutamatul duce la pierderi de memorie

Dr. Russell Blaylock explică în cartea sa "Excitotoxinele, gustul care ucide" de ce glutamatul şi aspartamul sunt periculoase. Excito-toxinele sunt substante chimice care supra-stimulează celulele nervoase, "arzându-le". Simptomul cel mai des întâlnit în acest caz este pierderea temporară a memoriei. Substanţele cele mai periculoase sunt aspartamul (Equal / Nutrasweet) care conţine acidul aspartic şi fenilalanina, glutamatul monosodic care are 30 de denumiri alternative şi se foloseşte în cantităţi uriaşe în majoritatea produselor alimentare prelucrate. "Cu cât are un gust mai bun, cu atât conţine mai mult glutamat" spunea cineva.

Câteva dintre simptomele comune întâlnite atât la aspartam cât şi la glutamat:

Cardiace:

1. Aritmie
2. Fibrilaţie arterială
3. Tahicardie (palpitaţii)
4. Încetinirea inimii
5. Angină pectorală
6. Creşterea tensiunii
7. Scăderea tensiunii


Gastrointestinale:

1. Diaree
2. Greaţă / vomă
3. Crampe stomacale
4. Colon iritat
5. Hemoroizi
6. Sângerări rectale


Musculare:

1. Înţepături
2. Dureri simultane
3. Slăbire


Respiratorii:

1. Astm
2. Respiraţie insuficientă
3. Dureri în piept
4. Iritarea nasului


Neurologice:

1. Depresie
2. Hiperactivitate
3. Reacţii de furie
4. Migrene
5. Ameţeală
6. Dezechilibru
7. Dezorientare
8. Confuzie mentală
9. Anxietate
10. Atacuri de panică
11. Modificări de comportament
12. Probleme de comportament
13. Atenţie deficitară
14. Letargie
15. Somnolenţă
16. Insomnie
17. Paralizie
18. Sciatică
19. Vorbire inconsistentă
20. Frisoane
21. Pirderi de memorie


Uro-genitale:

1. Dureri de prostată
2. Dureri vaginale
3. Urinare frecventă
4. Urinare nocturnă


Vizuale:

1. Vedere înceţoşată
2. Focalizare greoaie
3. Presiune în jurul ochilor


Piele:

1. Crăpături
2. Mâncărimi
3. Leziuni bucale
4. Paralizie parţială
5. Uscarea gurii
6. Înţepenirea feţei
7. Înţepenirea limbii
8. Cearcăne sub ochi


Atenţie: consumul de glutamat asociat cu aspartam amplifică de câteva ori problemele de mai sus, la fel ca atunci când se consumă băuturi alcoolice amestecat.

Dacă aţi experimentat simptome ca fibromialgie, sindromul oboselii cronice, probleme de comportament, hiperactivitate, pierderea temporară a memoriei, migrene atunci este cazul să renunţaţi la glutamat şi aspartam. Medicii adesea sunt induşi în eroare de toate aceste simptome şi prescriu un tratament necorespunzător (dar puternic şi scump) care face mai mult rău decât bine pentru că foarte multe produse farmaceutice conţin glutamat şi aspartam.


Autor: Andrei Comănescu
Sursa: Active Information Media


Take a walk on the wild side...

artizan

#2 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 18 September 2010 - 01:01 PM

E tare bine venit ceea ce ne-ai adus la cunostinta.

Poate ma simt putin mai in siguranta pentru ca nu cumpar nici vegeta si nici condimente pentru carne sau cartofi astfel habar nu am care e acel condiment.

Condimentele cumparate sunt frunze uscate sper ca nu e vorba despre acelea.

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 20 September 2010 - 12:18 PM

Kiken, ai facut foarte bine ca ai pus explicatiile cu glutamatul, care e o mare pascoste.
merci mult.

#4 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 20 September 2010 - 12:49 PM

Ai mare dreptate , Kiken. Produsele astea 100% naturale se vand si la noi , dar au , bineintzeles , extract de drojdie !!!
Legislatzia nu-i obliga sa scrie de E621 daca au scris de extract de drojdie!!!!!!! Pacaleala in masa.

Dai o groaza de bani si tot porcarii cumperi!!! Nu mai bine faci acasa?
Noi incercam sa mancam fara porcarii dinastea de vreo 2 ani. Incercam. Ca desi acasa nu folosim , de cate ori mergem in vizita simt gust de sos de-a gata :unsure: Si tot ce-i cumparat are asa ceva...Döner , hamburger.....ca deh , mai vin poftele =))

Vreau sa va spun ca in spital a trebuit sa cer EXTRA mancare fara porcarii. Auzi , in spital , unde ar trebui sa primesti mancare sanatoasa!

#5 Useril este offline   Salmida 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 284
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationSuedia

Postat 20 September 2010 - 10:00 PM

In rimul rand vreau sa spun ca nu este deloc gresit ca ai adus in discutie acest subiect.
Este bine de stiut, cu cat suntem mai informati, cu atat mai bine. Apoi ramane bineinteles la alegerea fiecaruia dintre noi sa isi stabileasca criteriile de selectie a alimentelor.

Dar textul, desi contine si adevaruri este poate cam agresiv. Parerea mea. Plus ca nici informatia nu cred ca este de ultima ora, unele din cartile citate sunt de prin anii ’90. Poate gresesc pt. ca linkul pus de tine nu m-a dus totusi la articolul in sine. In al doilea rand ar trebui confruntate afirmatiile cu ultimele cercetari och reglementari in domeniu.

(Ca tips general, uitati-va in josul paginii de pe net cand pagina a fost updatata ultima oara, daca autorul/autorii pot fi identificati si/sau dupa informatii despre cine se afla in spatele articolului.)

Acid glutamic face parte din cei 20 de aminoacizi esentiali si sarurile lui se numesc glutamati. Intr-adevar exista in corpul nostru si il primim odata cu diverse alimente (zarzavaturi, grau, soia). Celulele nervoase folosesc glutamat. Corect. Cantitati prea mari dezechilibreaza organismul. E normal.
Problema nu este cu glutamatul din surse naturale, ci cel adaugat. Si atunci vorbim nu numai de E 621 ci de toate E-urile intre 620 si 625.

Mult este relaterat la ce tip de ”life style” are fiecare. Alegem sa mancam fast food, semipreparate, amestecuri de condimente etc. normal ca organismul primeste mai mult decat are nevoie si uneori mai mult decat poate suporta. Efectele pot fi intensive si de durata scurta sau cumulative.

Subiectul e mult dezbatut in ultimii ani. Iata o sursa de informatie (in engleza) ceva mai … oficiala
European Food Safety Authority (EFSA) poate fi deasemenea o sursa de info si noutati in domeniul alimentelor, in general si care sunt valabile in Europa.


#6 Useril este offline   Salmida 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 284
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationSuedia

Postat 20 September 2010 - 10:08 PM

Vezi postareasimonaro29, la 20 September 2010 - 12:49 PM, a spus:

Ai mare dreptate , Kiken. Produsele astea 100% naturale se vand si la noi , dar au , bineintzeles , extract de drojdie !!!
Legislatzia nu-i obliga sa scrie de E621 daca au scris de extract de drojdie!!!!!!! Pacaleala in masa.

[...]


Legislatia difera de la o tara la alta ... deocamdata. Procesul de introducere a unui sistem comun de reglementari e initiat in UE, dar implementarea cere timp ... si asta variaza de la o tara membra la alta, bineinteles. Fara alte comentarii. :rolleyes:

#7 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 20 September 2010 - 11:14 PM

Fara alte comentarii, ca omul care stie ce este drojdia autolizata, sa lasam autoritatile sa se exprime.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#8 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 02 October 2010 - 05:04 PM

Un reportaj legat de gusturile cu care ne nastem si anume:: dulce, sarat, acru, amar si UMAMI (denumit monoglutamat de sodiu si denumit in industria alimentara E21).

http://stirileprotv....los-de-bun.html

#9 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 03 October 2010 - 10:29 PM

Fetelor, multumesc pentru completari!

Salmida, s-ar putea ca articolul sa nu fie de cea mai ultima actualitate, dar l-am pus pentru ca arata hainele sub care se ascunde glutamatul de sodiu. Chiar m-a scos din sarite faptul ca pe fata ambalajului scrie cu litere uriase, Fara glutamat, iar eticheta din spate arata chiar contrariul.
Take a walk on the wild side...

artizan

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 12 October 2010 - 05:04 PM

Azi mi-a trimis un prieten moldovean de la servici un mail:
Cica moldovenii mananca cel mai sanatos, adica fara E-uri:
- carni
- lapti
- fasoli
- ligumi
- fructii
- si altilii ...


I-am raspuns:

Lasa-mă frati, că la bucătării mai ştim şi noi câtişiva.

Ţi-ai făcut uitari di:
ţuicî di prunii, compot di vişinii, bananii, portocalii, lămâii, coacăzii, frăguţii, afinii, rozinchinii, dudii, agrişii, alunii di pădurii, arahidii, salatî di viniti, şiapî uscatî, şirialii şi alti boabi, şiai di sunătoarii, pâinii cu sarii, dulşiaţî, sarmali, turti di malai, ouă prăjitii, pastramii, salatî di icrii, castanii, măslinii, pastii făinoasii, mazării, lapti di pasării, gogonelii muratii, brânzoaişii, şiorbâ di potroaşii, clătitii cu dulşiaţî, supă di găinî cu galuştii, gulioarii cu smântânî,, măduvioarii şi momiţii, păpuşoi dulşii, salatî di şicoarii, musacalii , plachii di crap, dulşiaţî di caisii, turtî dulşii, şiorbî di pasării, salatî di andivii, pastî di tomatii, ouă umpluti, iahnii, pârjoalii, pilaf cu prunii uscatii, antricoatii, pulpi di pui la cuptor, aripioarii picantii, pişioarii di broascî, şniţălii, chiftiluţii marinatii, ochiuri la tigaii, slăninuţî la frigarii, macaroanii înăbuşitii, corăbioarii, savarinii, baclavalii, dulşiaţî di murii, ietâcî, ietâcî..

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 October 2010 - 06:59 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 12 October 2010 - 05:04 PM, a spus:

Azi mi-a trimis un prieten moldovean de la servici un mail:
Cica moldovenii mananca cel mai sanatos, adica fara E-uri:
- carni
- lapti
- fasoli
- ligumi
- fructii
- si altilii ...


I-am raspuns:

Lasa-mă frati, că la bucătării mai ştim şi noi câtişiva.

Ţi-ai făcut uitari di:
ţuicî di prunii, compot di vişinii, bananii, portocalii, lămâii, coacăzii, frăguţii, afinii, rozinchinii, dudii, agrişii, alunii di pădurii, arahidii, salatî di viniti, şiapî uscatî, şirialii şi alti boabi, şiai di sunătoarii, pâinii cu sarii, dulşiaţî, sarmali, turti di malai, ouă prăjitii, pastramii, salatî di icrii, castanii, măslinii, pastii făinoasii, mazării, lapti di pasării, gogonelii muratii, brânzoaişii, şiorbâ di potroaşii, clătitii cu dulşiaţî, supă di găinî cu galuştii, gulioarii cu smântânî,, măduvioarii şi momiţii, păpuşoi dulşii, salatî di şicoarii, musacalii , plachii di crap, dulşiaţî di caisii, turtî dulşii, şiorbî di pasării, salatî di andivii, pastî di tomatii, ouă umpluti, iahnii, pârjoalii, pilaf cu prunii uscatii, antricoatii, pulpi di pui la cuptor, aripioarii picantii, pişioarii di broascî, şniţălii, chiftiluţii marinatii, ochiuri la tigaii, slăninuţî la frigarii, macaroanii înăbuşitii, corăbioarii, savarinii, baclavalii, dulşiaţî di murii, ietâcî, ietâcî..



Si? Nu-i adivarat???
Safu', uitasi di barabuli....

#12 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 12 October 2010 - 07:42 PM

si di harbujei
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#13 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 October 2010 - 08:05 PM

Vezi postareazerda, la 12 October 2010 - 07:42 PM, a spus:

si di harbujei

Nu-i ghini!
Sî chiama harbujăi! Or' harbuji! Or' harbujî!

#14 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 12 October 2010 - 08:30 PM

Daca-mi trec tastatura pe romaneste imi dau cu ditamai harbuzu in cap de nervi
harbujai de-aia murati!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 October 2010 - 08:33 PM

Vezi postareazerda, la 12 October 2010 - 08:30 PM, a spus:

Daca-mi trec tastatura pe romaneste imi dau cu ditamai harbuzu in cap de nervi
harbujai de-aia murati!

Yumiiii.....
Sa vad cine mai face anu' asta asa ceva.... De obicei ii facea tata.

#16 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 13 October 2010 - 12:26 PM

Eu am vazut video-ul acesta:

Umami - al 5-lea gust

M-am gandit si la un comentariu dar a iesit doar acesta: in timp ce in tarile sarace inca se moare de foame in tarile dezvoltate ne omoara cu ceea ce se pune in mancare. :)

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 October 2010 - 02:44 PM

Vezi postarealaura_lala, la 13 October 2010 - 12:26 PM, a spus:

Eu am vazut video-ul acesta:

Umami - al 5-lea gust

M-am gandit si la un comentariu dar a iesit doar acesta: in timp ce in tarile sarace inca se moare de foame in tarile dezvoltate ne omoara cu ceea ce se pune in mancare. =))

Punct ochit-punct lovit!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 24 October 2010 - 08:28 PM

Ma distreaza teribil conceptul asta conform caruia daca e "natural" e bun pentru sanatate.
Cucuta, maserlarita, valeriana, laurul, aconita, scopolamina, curara, etc, etc, sînt otravuri cît se poate de "naturale", "naturiste" sau ce vreti.
"Natural" sau "Naturist" nu sînt garantii de binefacere. :occasion14:
BTW, glutamatul e una, glutamatul de sodiu alta. Ca si clorul cu clorura de sodiu.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#19 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 25 October 2010 - 09:52 PM

Vezi postarealaura_lala, la 13 October 2010 - 12:26 PM, a spus:

Eu am vazut video-ul acesta:

Umami - al 5-lea gust

M-am gandit si la un comentariu dar a iesit doar acesta: in timp ce in tarile sarace inca se moare de foame in tarile dezvoltate ne omoara cu ceea ce se pune in mancare. =))



In seara asta este un reportaj extraordinar pe un canal german. Se numeste simplu Foamea Eu, prin natura meseriei, am de a face cu acest topic foarte des. Secventa cea mai teribila este marturisirea unei femei tribale, care spune asa: "Nu exista nici o zi, in care sa ne ridicam cu adevarat satui de langa ceaun. Europa este Paradisul. De ce? -intreaba reportera. Pentru ca am auzit ca acolo, oamenii mananca de dimineata pana seara. Uneori ma gandesc sa ma sinucid, insa sper ca poate am sansa sa ajung si eu in Paradis..." M-a miscat profund. Ati cumparat din greseala o conserva cu glutamat? Foarte bine, faceti-o pachet si trimiteti-o in Africa :)Un indiciu: Corinne Hofmann, autoarea romanului Masaia Alba, patroneaza o asociatie de ajutor pentru masai.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#20 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 25 October 2010 - 10:36 PM

In alta dezordine de idei, eu nu arunc niciodata mancarea, incerc sa-i dau un sens util, asa ca ideea nu mi se pare rea, din moment ce tot este puzderie de conserve pe care unii nu le mai cumpara sa le manance, poate le pot dona, macar o sa salveze pe cineva pe foame.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi