Nu, nu am mai auzit pana acum si nici n-am mai facut . Am primit doi dovlecei trecuti de stadiul de dovlecel / courgette/ zuchinni la stadiul de marrow, adica dovlecel mare. Ideea am gasit-o intr-o carte de bucate veche, apartinand vecinei mele, unde scria ca gemul de dovlecei se facea in UK in timpul razboiului, din lipsa de fructe. Se pare ca totusi aveau lamai - reteta originala e dovlecel, zahar, coaja si zeama de lamaie si ghimbir.
Ce-am facut eu:
1 dovlecel si jumatate, curatat, cu semintele scoase si taiat cuburi = 1,800 kg
1,800 kg zahar - 800 g normal si 1 kg pt gem
zeama si coaja rasa de la 2 lamai
zeama si coaja rasa de la 2 portocale
zeama si coaja de la 1 lime
vreo 4 mere curatate de coaja si taiate cuburi
3 bucati ghimbir, legate intr-un saculet
Dovleceii taiati cuburi se acopera cu zaharul si se lasa peste noapte. Astazi, cand am vazut cata zeama au lasat, n-am crezut ca o sa iasa gem veac!
Am adaugat toate celelalte ingrediente si am fiert la foc moderat, amestecand din cand in cand. La inceput este atat de lichida incat amestecatul nu are sens.
A fiert vreo doua ceasuri bune, pana a scazut aproape la jumatate. Cand a fost gata am turnat-o in borcane fierbinti, am pus capacul, le-am intors cu fundul in sus (pe ele, borcanele) le-am acoperit si-acolo stau pana maine
Pagina 1 din 1
Gem de dovlecei
#2
Postat 23 September 2010 - 11:12 PM
Si produsul final
Cred ca urmeaza sa incerc si butternut squash Poate maine
Cred ca urmeaza sa incerc si butternut squash Poate maine
Too old to rock'n'roll, too young to die
#3
Postat 24 September 2010 - 07:43 AM
Ce faina e, mai ca m-as incumeta sa fac si eu o incercare cu dovlecioii mei.
#4
Postat 24 September 2010 - 07:55 AM
E Super.
Si cred ca cei care-l gusta,nu-si dau seama ce manaca,pentru ca marul si portocala dau
gustul final.
Dovlecelul face numai "masa".
Si cred ca cei care-l gusta,nu-si dau seama ce manaca,pentru ca marul si portocala dau
gustul final.
Dovlecelul face numai "masa".
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 24 September 2010 - 09:09 AM
O sa-i dau prietenei mele sa guste. N-o sa-si dea seama. Se simte si dovlecelul, da' e undeva in fundal. Atat cat sa stii ca e altceva decat gemurile cu care suntem obisnuiti si sa te intrebi "oare ce-o fi?"
Adriana, eu am pus-o pe lista conservelor anuale Zic ca e buna
Adriana, eu am pus-o pe lista conservelor anuale Zic ca e buna
Too old to rock'n'roll, too young to die
#6
Postat 24 September 2010 - 09:11 AM
Am constatat si ca nu mai am borcane goale, asa ca butternut squash mai asteapta vreo saptamana.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Arata acest topic
Pagina 1 din 1