cum folosim tacamurile ? video, daca se poate...
#1
Postat 26 September 2010 - 05:53 PM
Daca pentru bucatile de carne suntem de acord ca furculita se tine cu dintii in jos si asa se duce bucata la gura, pentru legume/orez/piure - avem controverse. Adica sunt doua variante : se tine furculita in continuare in palma, doar ca se intoarce cu dintii in sus....sau se apuca asa cum se tine lingura/furculita cand mancam cu dreapta?
Am gasit video care arata doar cum taiem bucatelele de carne si le ducem la gura, cu dintii furculitei in jos, dar pentru legume nu era explicitat.
Ma puteti ajuta?
Merci.
#2
Postat 26 September 2010 - 06:07 PM
AllyMcBeal, la 26 September 2010 - 05:53 PM, a spus:
Daca pentru bucatile de carne suntem de acord ca furculita se tine cu dintii in jos si asa se duce bucata la gura, pentru legume/orez/piure - avem controverse. Adica sunt doua variante : se tine furculita in continuare in palma, doar ca se intoarce cu dintii in sus....sau se apuca asa cum se tine lingura/furculita cand mancam cu dreapta?
Am gasit video care arata doar cum taiem bucatelele de carne si le ducem la gura, cu dintii furculitei in jos, dar pentru legume nu era explicitat.
Ma puteti ajuta?
Merci.
Cînd manînci legume/orez/piure cum se tine furculita în palma,ca eu nu înteleg?Cu dintii în sus da,dar eu nu o tin în palma,ca si cînd o tin cu dintii în jos cînd îmi tai carne..
Deci..daca manînc ceva carne care trebuie taiata si pe lînga am garnitura de orez/legume/piure,manînc asa:
-tin furca în stînga,în dreapta cutitul
-tacîmurie ramîna asa pîna termin de mîncat(unii îsi taie carnea înainte si apoi manînca totul cu dreapta )
-cînd tai carnea furculita e înfipta în carne,deci cu dintii în jos
-o duc spre gura în aceeasi pozitie,deci tot cu dintii în jos-
-cînd iau din garnitura,furculita ramîne în mîna doar ca o întorc cu dintii în sus,ca altfel nu as putea lua orezul
Daca manînc ceva cu furculita,care nu necesita cutit:
-tin furca în dreapta,si o cam tin cu/între trei degete si ma servesc
-daca în mîncare aia este si ceva cu bucatele,posibil sa o întorc du dintii în jos si s-o înfig în bucata
Cred ca depinde si de ce manînci,cum e aranjat sau ce bucati sînt în farfurie...e clar ca n-o sa manînci pilaf la fel ca si cum ai mînca bucatele de ananas...
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 26 September 2010 - 07:17 PM
Totdeuna cutitul in dreapta si furculita in stanga.
Sub nici forma nu muti furculita din stanga in dreapta.
Acuma "dintii".Sigur ca stau in jos cand tai ceva carne,si in sus cand manaci cu ea pilaf,pure.
Adica furculita are 3 roluri :
- impunge
- ridica
- introduce in gura
Nu ai cum sa manaci pure sau orez tinand-o cu dintii in jos.
Cea mai raspandita greseala e cea despre care amintea Maya.
Unuii o tin in stanga doar pana taie,Dupa care o muta in dreapta.
Acest gest tradeaza faptul ca folosesc acest mod de a manca doar la ocazii "speciale".
De aceea e bine sa invatam copiii de la o varsta mica sa manace corect,cu tacamuri
speciale pentru copii,cumparate pe masura lor.
La fiecare masa trebuie sa aiba tacamurile potrivite si servetel.
Sub nici o forma nu se infige pianea in furculita ca sa stergem ultima dara de sos din farfurie.
Adica acasa poti,dar nu in societate.
Cand anumite gesturi nu-ti sunt in instinct,te tradezi in situatii desebite.
Eu acuma ma chinui sa invat sa manac cu betisoare chinezesti.
Vezi,ce se intampla daca mama nu stia ca vor fi la moda si nu mi le-a pus pe masa.
Acuma sunt la lectia I-a -
Cum se mananca orezul bob cu bob.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 28 September 2010 - 05:39 PM
Piscotel, la 26 September 2010 - 07:17 PM, a spus:
Cum se mananca orezul bob cu bob.
pare destul de usor!
#7
Postat 28 September 2010 - 07:43 PM
Inca o durere doarte mare e cea legata de cum se mananca crabii(la acestia gasim carnitza in clesti nu?), racii si crevetii nedecorticati. Am intalnit situatii in care crabii erau mici si nici nu exista cleste si nici nu erau gata crapati...cum ne descurcam in aceste situatii?
#8
Postat 28 September 2010 - 08:20 PM
Bebe, la 28 September 2010 - 05:39 PM, a spus:
Cred ca e usor pentru cei care au deprins tehnica asta de mici.
Eu nu as putea.Mai bine cu betele.
Oricum la cerere in restaurantele chinezesti ti se aduc si tacamuri normale.
Ia pune un tutorial cu bete sa vedem cum se face.
Te rog Dom profesor ofera-ne o lectie.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 28 September 2010 - 08:39 PM
Piscotel, la 28 September 2010 - 08:20 PM, a spus:
Bebe, la 28 September 2010 - 05:39 PM, a spus:
Cred ca e usor pentru cei care au deprins tehnica asta de mici.
Eu nu as putea.Mai bine cu betele.
Oricum la cerere in restaurantele chinezesti ti se aduc si tacamuri normale.
Ia pune un tutorial cu bete sa vedem cum se face.
Te rog Dom profesor ofera-ne o lectie.
animatie
http://www.youtube.c...feature=related
varianta mai lunga
http://www.youtube.c...feature=related
si aia scurta
http://www.youtube.c...feature=related
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 28 September 2010 - 08:52 PM
Asa tin betele,ca imi amortesc degetele.
Dar mai exersam.
Mamaliga lor de bete.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 05 October 2010 - 07:17 PM
Vad ca ati ajuns la bete si la orez.
Sa revenim ! Problema este la furculita din mana stanga, cu care sa luam orez/piure. Clar o tinem cu dintii in sus.
DAR problema e cum se tine coada ! Adica din pozitia cu dintii in jos o rasucim pur si simplu cu dintii in sus ori se muta pozitia degetelor? Of ! nu-mi iese exprimarea. Deci in a doua varianta furculita se tine asa cum tinem lingura in dreapta - cu coada deasupra palmei, cu trei degete??
Nu stie nimeni unde este demonstrat video?
Mi-e ciuda ca nu ma descurc cu pus poze, ca as face doua si v-ati putea da cu parerea pe varianta 1 sau 2.
#13
Postat 06 October 2010 - 12:38 PM
moatza, la 05 October 2010 - 08:35 PM, a spus:
Apoi daca asiaticii nu manca mamaliga,nici yo nu mai vreau sa stiu de orezul lor !
Ia sa invete si ei sa taie mamaliga cu sfoara !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 07 October 2010 - 08:53 PM
AllyMcBeal, la 05 October 2010 - 07:17 PM, a spus:
Vad ca ati ajuns la bete si la orez.
Sa revenim ! Problema este la furculita din mana stanga, cu care sa luam orez/piure. Clar o tinem cu dintii in sus.
DAR problema e cum se tine coada ! Adica din pozitia cu dintii in jos o rasucim pur si simplu cu dintii in sus ori se muta pozitia degetelor? Of ! nu-mi iese exprimarea. Deci in a doua varianta furculita se tine asa cum tinem lingura in dreapta - cu coada deasupra palmei, cu trei degete??
Nu stie nimeni unde este demonstrat video?
Mi-e ciuda ca nu ma descurc cu pus poze, ca as face doua si v-ati putea da cu parerea pe varianta 1 sau 2.
Sa nu ma hazardez, dar cred ca am inteles dilema ta. Asta imi aduce aminte de o prietena care invata o limba straina si i-a pus profesorul sa descrie in amanunt cum isi leaga sireturile. A iesit un dezastru!!
Deci cand folosesti furculita la taiat o tii in mana similar cum tii cutitul in dreapta. Cand insa folosesti furculita pentru a ridica piure, orez, sau ciuperci de exemplu, nu este suficient sa tii dintii furculitei in sus, ci ii modifici si pozitia. De unde inainte coada furculitei era orientata in jos ascunsa sub palma, in momentul in care mananci cu ea, este sprijinita intre degetul mare si index, cu coada in sus, deasupra podului palmei.
Sper ca am inteles exact problema si ca m-am facut inteleasa.
Daca ai mentine furculita in pozitia in care o tii cand tai cu ea, doar ca ai intoarce dintii in sus, ar fi cam greu sa mananci civilizat cu coatele lipite de trup, ar arata ca si cum ai incerca sa-ti zborul, parerea mea, ovcors.
#15
Postat 07 October 2010 - 09:23 PM
Sa te bucuri de o cina in companie indiferent de invitati mi se pare mult mai natural decat sa arati scortoasa ca si cum ai sta pe scaieti si urmarind cutitul si furculita ta si a celorlalti,fii joviala si gusta mancarea bucurate de acel moment si se va vedea pe tine,si ceilalti vor remarca,mai ales gazda ca te-ai simtit bine fara pretentii de 2 lei,avantaj din toate punctele de vedere...
#16
Postat 07 October 2010 - 10:11 PM
Piscotel, la 06 October 2010 - 12:38 PM, a spus:
Pisco, daca vrei tu pt. ca sa stii, si filipionezii sint asiatici; iar ei maninca orezul cu lingurisionul si furculisionul - ca asa-i in cilivizatia lor
ia de te uita !
http://www.youtube.c...h?v=sBSvFlHRtik
( da' eu zic sa incerci ca americanii, ca-i mai simplu ! )
http://www.youtube.c...h?v=G2pDbJJKTUY
#17
Postat 08 October 2010 - 07:08 PM
Ai inteles exact si ai explicat bine ceea ce doream.
Doar ca eu ziceam ca e mai complicat sa transfer coada furculitei peste podul palmei, decat sa o rotesti pur si simplu.
E adevarat ca nu mai poti tine coatele pe langa corp, dar cu exercitii...
Geany,
Ai mare dreptate, dar discutia era de teorie.Normal ca mananca fiecare cum sa-i "pice bine". Nu chiar cu botul in blid...da' orisicum...