Pagina 1 din 1
Bagel painici evreiesti
#1
Postat 26 September 2010 - 07:29 PM
Reteta provine dintr-o cartulie cu preparate pentru micul dejun si m-a cucerit definitiv...sunt tare bune!. Cunoscute in tarile vorbitoare de limba engleza ca bagel(s), ele isi au originea in comunitatile evreiesti din Polonia sec. al XVI-lea, iar in perioada recenta au facut cariera in UK, US si Canada ca painici pentru micul dejun. Traditional sunt rotunde, inelate si pot fi simple aurii, sau acoperite cu seminte de susan sau mac, iar mai nou cu sare, seminte de floarea soarelui, in , ovaz etc. Taiate in doua pot fi umplute cu crema de branza, gem, mezeluri, salate, peste afumat etc. Coaja tare si lucioasa se obtine prin fierberea painicilor inainte de coacere.
Ingrediente pentru 12 bucati:
30 g drojdie proaspata sau 15 g drojdie uscata
2 linguri ulei
2 lingurite sare
50 g zahar
500 g faina simpla sau integrala
1 ou batut pentru glazura
Dizolvati drojdia in 250 ml apa calduta si adaugati uleiul. Amestecati faina cu zaharul si sarea, faceti o adancitura si turnati amestecul de drojdie.
Aluatul se framanta 10 minute, pana se desprinde de marginile vasului. Apoi se acopera cu folie sau un servet umed si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cand si-a dublat volumul se framanta inca 8-10 minute apoi se imparte in 12 bile.
In centrul fiecarei bile se face cu degetul o gaura care se largeste pana se obtine forma inelara. Painicile se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt se acopera cu folie sau un servet umed si se mai lasa sa creasca 15 minute.
Intre timp se pune pe foc o oala cu apa, iar cand aceasta fierbe, se pun painicile inauntru, atatea cate incap odata fara se se suprapuna si se fierb la foc mic, cate un minut pe fiecare parte. Se scot cu spumiera in tava tapetata cu hartie de copt, se lasa sa se raceasca cateva minute si se ung cu oul batut.
Se coc la cuptorul incins la 200 grade timp de 20-25 minute.
.
Ingrediente pentru 12 bucati:
30 g drojdie proaspata sau 15 g drojdie uscata
2 linguri ulei
2 lingurite sare
50 g zahar
500 g faina simpla sau integrala
1 ou batut pentru glazura
Dizolvati drojdia in 250 ml apa calduta si adaugati uleiul. Amestecati faina cu zaharul si sarea, faceti o adancitura si turnati amestecul de drojdie.
Aluatul se framanta 10 minute, pana se desprinde de marginile vasului. Apoi se acopera cu folie sau un servet umed si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cand si-a dublat volumul se framanta inca 8-10 minute apoi se imparte in 12 bile.
In centrul fiecarei bile se face cu degetul o gaura care se largeste pana se obtine forma inelara. Painicile se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt se acopera cu folie sau un servet umed si se mai lasa sa creasca 15 minute.
Intre timp se pune pe foc o oala cu apa, iar cand aceasta fierbe, se pun painicile inauntru, atatea cate incap odata fara se se suprapuna si se fierb la foc mic, cate un minut pe fiecare parte. Se scot cu spumiera in tava tapetata cu hartie de copt, se lasa sa se raceasca cateva minute si se ung cu oul batut.
Se coc la cuptorul incins la 200 grade timp de 20-25 minute.
.
#2
Postat 26 September 2010 - 07:43 PM
Vaii Hana !!!! cum pot sa arate,am salvat reteta...
Cu siguranta va fi printre''retete de aur'' adica printre favorite..
Cu siguranta va fi printre''retete de aur'' adica printre favorite..
#3
Postat 26 September 2010 - 11:50 PM
Draga KikenHana, nici nu stii ce bucurie mi-ai facut ca ai postat reteta asta! Noua ne plac foarte mult, noi le cumparam gata facute si taiate in 2 , insa cand am citit pe punga ce contin m-au luat transpiratiile. Am incercat sa caut unele fara conservanti si alte adaosuri, ce am gasit nu le prea plac copiilor. Mi-am zis sa caut pe Internet o reteta, dar acum am mura-n gura. Am sa incerc reteta ta cat de curand, numai sa trecem de nebunia mutatului.
#4
Postat 27 September 2010 - 03:48 PM
Superba reteta Hanna !
Si executia si pozele.
Poza finala e Porn-Food !
Asept o zi mai linistita si o fac si eu.
Si executia si pozele.
Poza finala e Porn-Food !
Asept o zi mai linistita si o fac si eu.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 27 September 2010 - 04:21 PM
Ader la ce a zis si adi_edi. Copiilor mei le plac grozav de tare unse cu orice, cu cream cheese,cu unt si dulceata, etc, etc. Insa cand ma uit la ce contin cele cumparate din comert.....e mai simplu sa zic ce nu contin. Trebuie sa le incercam si noi pe astea facute de casa. Super faine pozele.
#7
Postat 28 September 2010 - 06:09 PM
mie imi plac foarte mult
imi amintesc ca si bunica sotului meu facea bagels
ne placeau foarte mult
ea acum nu mai este
ar trebui sa ii iau eu locul la facut de de bagels
multumesc foarte mult pentru aceasta reteta
imi amintesc ca si bunica sotului meu facea bagels
ne placeau foarte mult
ea acum nu mai este
ar trebui sa ii iau eu locul la facut de de bagels
multumesc foarte mult pentru aceasta reteta
#8
Postat 30 September 2010 - 10:29 AM
Faina, faina reteta, abia astept sa-mi dea liber piticu' un pic sa o fac si eu ca sunt convinsa de rezultat.
Hana
Hana
#9
Postat 03 October 2010 - 10:03 PM
andrea-isabelle, la 28 September 2010 - 06:09 PM, a spus:
mie imi plac foarte mult
imi amintesc ca si bunica sotului meu facea bagels
ne placeau foarte mult
ea acum nu mai este
ar trebui sa ii iau eu locul la facut de de bagels
multumesc foarte mult pentru aceasta reteta
imi amintesc ca si bunica sotului meu facea bagels
ne placeau foarte mult
ea acum nu mai este
ar trebui sa ii iau eu locul la facut de de bagels
multumesc foarte mult pentru aceasta reteta
Dana Timcu, la 30 September 2010 - 10:29 AM, a spus:
Faina, faina reteta, abia astept sa-mi dea liber piticu' un pic sa o fac si eu ca sunt convinsa de rezultat.
Hana
Hana
Ma bucur daca reteta va e pe plac , astept impresii de dupa cuptor
#10
Postat 06 October 2010 - 11:25 AM
Kiken, de cate ori am citit retete de bagels , covrigi etc, care trebuiau bagati in apa fiarta...mereu am abandonat.
azi am citit pe o revistuta , ca daca le pensulezi pe bagelshi cu un amestec de apa, sare si un pic de bicarbonat , si-i lasi la crescut ,
poti sari faza cu apa fiarta. si mai ziceau ca trebuie pensulati cu "smantana" de cafea ( e ceva cu procent foarte slab de MG. cred ca amestecat lapte cu un strop de smantana e la fel)
le dai "fata" stralucitoare.
poate ca asa sa ma incumet si eu.
btw, ei dadeau retea pentru bagels cu sare .
azi am citit pe o revistuta , ca daca le pensulezi pe bagelshi cu un amestec de apa, sare si un pic de bicarbonat , si-i lasi la crescut ,
poti sari faza cu apa fiarta. si mai ziceau ca trebuie pensulati cu "smantana" de cafea ( e ceva cu procent foarte slab de MG. cred ca amestecat lapte cu un strop de smantana e la fel)
le dai "fata" stralucitoare.
poate ca asa sa ma incumet si eu.
btw, ei dadeau retea pentru bagels cu sare .
Arata acest topic
Pagina 1 din 1