Adriana, la 30 January 2013 - 08:11 PM, a spus:
Nu pot pricepe ce se intimpla cu spuma asta, vad ca vorbindu-ne apar elemente noi la care eu nici nu ma gindesc. Imi mai vine una in minte, vazind ca vi se intimpla multora din Romania, ce fel de paste folositi?
Oala, da, trebuie sa fie mare, o sa masor cit e de mare a mea, apa se pune nu pina la buza oalei, se mai lasa cam o palma de unde se termina apa si pina la buza oalei. Daca ne grabim punem capacul, daca nu nu. Sfatul meu este sa puneti sarea in apa rece, nu cind apa fierbe pentru ca daca o puneti cind apa fierbe se umfla si in felul asta o colega de-a mea s-a ars foarte frumos. Apoi cind apa fierbe se da capacul de o parte si nu ne mai gindim la el daca l-am pus de la inceput, si se arunca pastele in apa, pastele trebuie sa se plimbe lejer prin apa

pentru ca isi maresc volumul fierbind, si trebuie amestecat din cind in cind. In nici un caz nu trebuie micsorat focul, deja temperatura apei coboara in momentul in care intra pastele reci in ea, daca micsoram focul o sa ii trebuiasca si mai mult timp sa reia fierberea. O sa va arat oala mea, eu o pun mereu pe ochiul mare de la aragaz la foc mare mereu. Si nu uitati, pastele trebuie sa fie "al dente"

Fac exact asa cum ai descris si tu, Adriana, am invatat in Italia de dinainte de a ma apuca de gatit paste

. Stiind ca pastele trebuie sa fiarba intr-o cantitate generoasa de apa, foloseam un vas mare, de circa 4 l, pentru cant de circa 2-300 g g paste. Acum am aruncat acel vas teflonat si folosesc unul PYROFLAN (din vitroceramica) de 2 sau unul de 3 litri, la care trebuie sa cam amestec, sa nu se prinda.
Este posibil sa mi se fi intamplat sa dea spuma pe afara doar in doua situati: ori daca am pus (din graba) capacul partial, dupa ce am pus pastele, ori daca am pus prea multa apa (mai putin de o palma pana sus) . Vad ca ultimamente memoria imi joaca feste ...

Totusi face spuma sanatoasa, mai ales dupa ce o ia apa din nou la galop la fiert (dupa adaugarea pastelor) asta e indiscutabil.
Eu le fac si le vreau al dente, altfel nu le pot manca ...
Eu folosesc 99% din cazuri Barilla. Nu-mi sunt familiare celalte marci care se gasesc pe piaza romaneasca. Nu am cumparat niciodata paste din Italia, o sa fac si aceasta proba ...
O intrebare pe care doream sa o adresez de mult: ce vase (material) recomanzi pt fiertul pastelor? Aia teflonata mi-era tare buna, se fierbeau repede si era mare, dar s-a zgariat si jupuit, asa ca am aruncat-o. Acum nu mai am alta potrivita si am fiert in astea de vitroceramica, dar sunt prea "grele"/groase pt asta si am si surpriza sa se lipeasca pastele la fiert, nu sunt potrivite pt asa ceva. Imi trebuie ceva subtirel.
Any, si eu am aragazul din vitroceramica, dar se curata exrem de usor, mult mai usor de intretinut decat aragazul clasic si arata impecabil dupa 4 ani. Ce nu mai gasesc e ustensila aceea de curatat reziduuri uscate, pe care de curand a reusit doamna care imi face curat sa mi-o harcea - parcea.
Maya, sa stapanesti sanatoasa vasul nou si sa ne dai feed-back dupa ce il folosesti, te rog. De frumos, e foarte! Si eu sunt in cautare de ceva mai bun decat cele de teflon, pt tigai.
Carmella, sunt simpatice si vesele coccottinele tale de silicon.