Forum Culinar: Pastéis de nata - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pastéis de nata Un dulce tipic portughez

#1 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 10 November 2010 - 04:15 AM

Intai a pus intrebarea Nane, apoi a raspuns Stella cu un video :wasted: , iar acum eu vin si scriu reteta tradusa.

Video cu reteta pas cu pas:

http://www.youtube.c...529ZWCjYpI&NR=1

Am gasit si eu ceva in franceza (canadiana)

http://www.youtube.c...rQ&feature=fvw.

Doua lucruri interesante legate de pasteis de nata: numele care s-ar traduce in romana ca foietaj cu frisca (chit ca n-au strop de frisca) si faptul ca se zice ca au un secret.

Cu cat mai crocanta coca cu atat mai bine. Dealtfel in videoul in franceza nenea arata la un moment dat cum coca pastelului stransa intre degete face "crack". Ei bine secretul acesta poate nu-l stie toata lumea, insa el consta in temperatura de coacere. Facute in cuptorul de acasa nu ies niciodata asa de bune ca si cele de patiserie fiindca aragazele din casa au temperatura maxima de 250ºC, pe cand cele de cofetarie-patiserie ating temperaturi mai mari. Deci marele secret consta in crocantimea cocii :lol:

Intre timp am studiat si un blog al unui bucatar brazilian foarte titrat care da un sfat celor ce doresc sa faca acest dulce in casa. Sa dea cuptorul la maxim si sa telefoneze la cea mai buna prietena/prieten sa stea la barfa, ori sa faca o baie relaxanta timp de 30 de minute si sa uite de cuptor. De abia dupa ce a stat 30 de minute la incins se pune repejor tava cu pasteis la facut. Nu e voie sa se deschida usa in timp ce se coc.

Acum reteta preluata din primul video:

Pentru 24 de pasteis (e nevoie de 24 de forme neaparat metalice)

600 g - puff pastry/mille feuille/foietaj frantuzesc (nu-mi amintesc cum ii zice in romana :blush: ):wasted:
500 ml lapte
500 g zahar
60 g faina
7 galbenusuri
250 ml apa
1 bucata de coaja de lamaie
1 batz de scortisoara

scortisoara pudra si zahar praf pentru decorat la servire

Coca odata rasucita se taie de cca 1,5 cm grosime (mai subtiri daca-i forma mai mititica). Formele trebuie sa fie unse din belsug cu margarina. Nu se umplu cu maglavaisul lichid chiar pana sus ca la fierbere risca sa iasa din forma. Se coc timp de 17 minute la foc maxim, 250ºC, fara sa se deschida cuptorul.
Se servesc calde ori reci, pudrate pe margine cu zahar pudra si peste tot cu scortisoara (scortisoara taie cu gustul de ou).

Pofta buna!

#2 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 10 November 2010 - 12:47 PM

Te pup din talpi si pana-n crestet , pt mine e un dulce deosebit :pupic:

#3 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 10 November 2010 - 02:12 PM

Vezi postareanane, la 10 November 2010 - 12:47 PM, a spus:

Te pup din talpi si pana-n crestet , pt mine e un dulce deosebit :-*


Nane da-i bataie la facut pasteis de nata. Nu te descuraja de chestia cu temperatura la aragaz, asa cum eu am mancat pasteis "mai putin bune" (exprimare eleganta) la patiserie chit ca aveau cuptoare profesionale, tot asa ca sa se contrazica regula, la tine acasa pot sa iasa minunate facute la aragazul din dotare.

Vazand videourile salivam pe tastatatura, ma incearca si pe mine o dorinta de a le prepara in casa. Trebuie insa sa caut forme metalice simple ca am doar din acelea cu striatii si nu-s bune. Apoi reteta se poate injumatati ca sa iasa 12, (cu 4 galbenusuri mai mici).

Sa-ti povestesc acum cu scortisoara. In Portugalia se foloseste foarte mult, imi aduc aminte ca prima oara cand am mancat la soacra-mea orez cu lapte era pudrat cu un strat de juma' de centimetru de scortisoara. Eu am facut ochii mari, eram sceptica, oare atata scortisoara n-o fi otravitoare?? :pupic: In cantitate mai mare devine picanta, ciupeste placut pe limba. Si inca n-am murit, deci nu-i otravitoare :-*

Cu un guleras de zahar pudra pe margine si presarate din belsug cu scortisoara aceste pasteis sunt divinale. :-* Azi o sa-mi cumpar unul!!!

#4 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 10 November 2010 - 03:58 PM

Sunt minunate prajiturile, eu le stiam cu numele pastel de Belém.
Mi-ai facut pofta, nu le-am mai facut de mult, deci e cazul,
multumesc pentru filmulet, chiar te indeamna la prajiturit :pupic:
Imagine postata

#5 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 10 November 2010 - 04:41 PM

Pofta din mine zice ca sunt bune si formele cu striatii . Iar scortisoara o ador.

#6 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 06 May 2013 - 11:25 PM

Laura, merci de reteta si de tips&triks!

Stella, merci de link!

prima oara ca le-am probat, saptamana trecuta :bounce: absolut minunateeeee!

Carmen, ce aluat folosesti?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#7 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,413
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 07 May 2013 - 01:51 AM

Daca stiam de reteta mai demult...
Eu stau intr-o zona cu multe magazine poloneze, si chiar la doi pasi este o mica autoservire cu de toate, fructe, legume, mezeluri, branzeturi, prajituri de casa... Eram convinsa ca patronii sunt polonezi, pana am vazut tartele astea, si atunci am zis ca-s portughezi. Inca nu stiu ce natie-s :( , dar de cand le-am descoperit in magazin am decretat ca stau intr-o zona periculoasa... pentru silueta :) , nu stiu cum se face dar mi se lipesc cateva de mana de fiecare data cand fac cumparaturile de acolo.
Ieri povesteam prietenei mele venita in vizita cu familia, ce bunataturi sunt prin zona, si i s-au aprins beculetele cand a auzit de "custard tarts" (asa le cheama p-aici). Nu m-a lasat pana n-am dus-o in plimbare la magazinas, nici nu credeam sa fie deschis duminica seara, cu atat mai mult sa aiba tarte. Culmea, mai era pe raft in cosulet... una :( ! Normal ca a inhatat-o si in drum spre casa a ascuns-o in poseta sa nu porneasca vreun razboi in familie. Zicea ca o pastreaza pentru azi la serviciu, dar parca vad ca n-a rezistat atata :bounce: ...
Ma pun pe studiat reteta si data viitoare stiu cu ce sa-i dau gata pe musafiri :) !
Multumesc Laurei pentru reteta si Daniellei pentru faptul ca a scos-o la lumina !

#8 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 08 May 2013 - 01:10 AM

adi, abia astept sa o faci, wellcome in club! Imagine postata

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#9 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 May 2013 - 09:43 AM

Daniella, am folosit mai multe tipuri de aluat.Cand am avut timp l-am preparat pe cel postat de Gela, cel al Laurei Laurentiu, altfel cumpar.
Am folosit bella rar s-a nimerit sa fie cam gras, asa ca am incercat si morarita, mi-a placut, am mai dat o sansa bellei si a fost bun.In concluzie poti folosi ce aluat foetat gasesti in supermarket.
Nu am folosit Linco, nu stiu cum e.
Imagine postata

#10 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,413
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 15 May 2013 - 04:17 AM

Ia sa vedem daca ghiciti cu ce m-am ocupat in seara asta :scratch: ...
Am facut dupa reteta pusa de laura.
Pachetul meu de puff pastry e de 450 g, am vrut sa fac foile mai subtiri dar mi s-au parut prea subtiri, cat am avut am pus in 16 forme si in restul am pus hartie de cupcakes (o sa mancam crema cu lingurita =)) ), crema am facut-o portie intreaga.
Intrucat unghiile mele tocmai au hotarat ca vor sa mai creasca :pupic: , n-am reusit sa intind aluatul cum trebuie, si m-am enervat ca e nevoie de forme individuale si eu n-am, m-am cam chinuit cu formele de muffins, dar tot a iesit ceva (si-a mai bagat si fiica-mea degetelele, pana la urma a fost de ajutor, nu m-a incurcat, cum ma asteptam).
Am zis ca nu ma duc la culcare pana nu le gust, au iesit minunate (daca ignoram aspectul), insa tot nu-s ca la magazin :rolleyes: . Aluatul "de gata" mi se pare prea gras (poate data viitoare ma incumet sa-l fac eu), si parca tartele de la magazin au alta aroma, parca-s pudrate cu zahar vanilat (eu am pus in crema un pic de vanilie); cum nu stiu care-i reteta si gustul original, ma declar multumita cu ce a iesit :unsure: .
Aaa, si eu le-am lasat 20 de minute la 250 C (cuptorul meu mergea si mai sus, dar mi-a fost frica sa-l pun mai mult), insa tot nu se facea crusta aceea maronie, asa ca l-am pus pe raftul cel mai de sus, la grill, 1 minut.
Laura, multumesc ca am putut sa-mi fac si damblaua asta - nu stiu insa cand o mai repet ca eu cand stiu ca am dulciuri in casa nu ma las pana nu le rad :!: .

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_05_2013/post-192-13685840807336.jpg
  • Imagine atasata: monthly_05_2013/post-192-13685840918609.jpg


#11 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 16 September 2013 - 08:58 PM

Vezi postareaadi_edi, la 15 May 2013 - 04:17 AM, a spus:

...
Aaa, si eu le-am lasat 20 de minute la 250 C (cuptorul meu mergea si mai sus, dar mi-a fost frica sa-l pun mai mult), insa tot nu se facea crusta aceea maronie, asa ca l-am pus pe raftul cel mai de sus, la grill, 1 minut.
Laura, multumesc ca am putut sa-mi fac si damblaua asta - nu stiu insa cand o mai repet ca eu cand stiu ca am dulciuri in casa nu ma las pana nu le rad :floare: .


N-am mai intrat de secole si uite ce vad eu! Cineva s-a incumetat sa le faca acasa. Arata exceeleeent! :love7: Buna ideea cu grill-ul. Pe aici le presara cu scortisoara. :wub:

#12 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 17 September 2013 - 11:34 AM

Vezi postarealaura_lala, la 16 September 2013 - 08:58 PM, a spus:

N-am mai intrat de secole


da' di ci? ti-ai suparat pi noi? ca m-am gandit de multe ori la tine. :occasion15:
ia mai spune-ne cate ceva, ca ai ce :)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi