Asa cum am promis, am executat la rîndul meu reteta.
Cocosul trebuie sa fie matur, este un element capital al retetei. Altminteri, carnea are sa fie prea frageda ca sa tina la gatit, în plus îi va lipsi bogatia de colagen care da consistenta sosului si gustul incomparabil.
Desigur, înlocuind cocosul batrîn cu unul tînar, sau cu un pui mai baban, preparatia va fi acceptabila dar nu mai mult.
Deci:
1 cocos de minim 4kg
2 sticle de vin rosu
2 morcovi mari
3 ramuri de telina
3 cepe
3-4 esalote (daca nu aveti, mai adaugati o ceapa)
4-5 catei de usturoi
1 paharel de cognac
300g arpagic
600g ciuperci (agaricus campestris sau bisporus)
300g piept afumat
100+50g unt
1 lingura de ulei
1 lingura de zahar
sare, piper, cimbru, foaie de dafin, 2-3 cuisoare
Preparatia începe cu o zi înainte, deci tineti cont. Eu unul am început-o sîmbata dimineata, cu decuparea fiarei, care tragea totusi 5kg la cîntar dupa ce a fost debarasata de partile inutile (cap, gît, labe, vîrfurile aripilor, maruntaie)
Am decupat întîi pulpele, am separat copanele, apoi aripile si în sfîrsit pieptul, desfacut în doua. Am portionat cu satîrul bucati de marime regulata (copanele le-am lasat dintr-o bucata, doar le-am retezat capatul osului dinspre labe, aripile le-am lasat ca atare, pulpele le-am taiat în trei bucati , fiecare jumatate de piept în patru. Am rînduit toate aceste bucati într-un castron mare în care am mai pus morcovii, telina, esalotele, cepele, usturoiul, taiate grosier, am presarat cu cimbru, boabe de piper, cuisoare, foaie de dafin. Desi nu e în reteta, am adaugat cu de la mine putere un fir de rozmarin si un praf de nucsoara rasa chiar deasupra, dupa care am acoperit totul cu cele doua sticle de vin rosu (pe care l-am ales mai de aciditate, în speta, un Bourgogne Passetoutgrain). Am acoperit bine cu film alimentar si am bagat castronul la rece pentru minim 24h, scotîndu-l doar ca sa mai rascolesc prin el.
Spinarea am taiat-o în trei bucati pe care le-am aruncat într-o tava cu restul cazaturilor (cap, gît, etc, mai putin maruntaiele) si pe care am pus-o la cuptor cu un praf de sare, unul mai generos de cimbru si o foaie de dafin,o ceapa, o bucata de praz, un morcov, o esalota si un fir de telina, totul taiat grosier, pîna s-a rumenit carnea. Am acoperit totul cu apa si am mai lasat la cuptor pîna a scazut de o treime, dupa care am filtrat zeama si am pus-o deoparte.
A doua zi, am început prin a taia pieptul afumat în bucati regulate pe care le-am oparit doua minute înainte de a le sota rapid la tigaie cu un pic de unt. Apoi am sotat în aceasi tigaie ciupercile, cu un praf de sare. În sfîrsit, arpagicul curatat, l-am aruncat la tigaie în 50g de unt, cu o lingura de zahar si un praf de sare, dupa care nu chiar le-am acoperit partial cu o un polonic sau doua din zeama preparata în ajun si am acoperit tigaia. Am lasat sa scada agîtînd din cînd în cînd tigaia pîna cînd arpagicul s-a acoperit cu un glasaj de culoarea caramelului blond, moment în care am deglasat cu o suvita de otet si am mai lasat sa se evapore complet.
Am scos bucatile de pui din marinata si le-am scurs, dupa care le-am uscat cît mai bine cu hîrtie absorbanta. Am stracurat marinata într-un castron si am recuperat legumele. Am început sa rumenesc pe toate partile bucatile de carne, cîte patru cinci o data, nu mai mult, într-o tigaie cu unt si un pic de ulei, pîna le-am terminat pe toate. În aceasi tigaie am rasturnat legumele din marinata (la nevoie se mai adauga un pic de unt) pîna au început sa se caramelizeze frumos. Am pus bucatile de carne si legumele într-o cratita mai mare pe foc iute si am flambat cu cognacul caldut (atentie mare, altfel va desenati sprîncene cu dermatograful pîna cresc la loc!). Dupa ce s-au potolit flacarile, am turnat deasupra zeama de la marinata, un praf bun de sare, unul de piper si un pic de cimbru.
Cînd a început zeama sa clocoteasca, am dat cratita la cuptor, pret de 3h la 180°. La nevoie, daca sosul scade prea tare, se mai toarna cîte un polonic doua din zeama preparata în ajun.
În sfîrsit, se scot bucatile de carne si legumele cu spumiera, dupa care în functie de consistenta sosului, se lungeste cu zeama daca e prea gros, se lasa pe foc iute sa scada sau se leaga cu o lingura de unt frecata cu o lingurita de faina daca e prea subtire. Se rectifica asezonarea sosului si se toarna peste carne. Se serveste cu garnitura de ciuperci, arpagicul glasat si pieptul afumat sotat.
Cine vrea, poate sa serveasca alaturi cartofi fierti natur sau paste (eu am ales gemelli).
Merci Maya