Sturion. Retete + identificare specie
#1
Postat 22 November 2010 - 04:41 PM
Nu. Nu e nici persoana cu functie si nici nu faca parte dintr-o categorie profesionala şpăguibilă.
Din pacate.
Dar o iubeste lumea.
Din fericire.
(si noi pe lume )
Si se apropie ziua ei.
M-am scuzat destul, ca omu' necajit. "Iertati boierule, ca suntem saraci si prosti"
Ajutati-ma, va rog, cu ceva retete.
Am identificat corect specia? - Nisetru. (Acipenser gueldenstaedti)
Ce mirosenii © se potrivesc cel mai bine cu dansul?
.
.
.
.
Din cap fac in mod sigur un bors (mai mult sau mai putin) pescaresc.
Ma gandesc si sa-l bag in cuptor pe pat de legume...
Laptii - A fost Stur-Ion, nu Stur-Ioana - i-am prajit deja in untdelemn.
Au fost deliciosi.
Taste like chick... Glumicika Texura si gustul apropiate de creier.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 22 November 2010 - 06:59 PM
#3
Postat 22 November 2010 - 08:50 PM
(Trecem peste interdictia de a pescui sturion in Romania, presupunem ca asta e adus de undeva sau celui care vi l-a daruit ii cresc in gradina)
#4
Postat 22 November 2010 - 09:48 PM
Carmella, la 22 November 2010 - 08:50 PM, a spus:
(Trecem peste interdictia de a pescui sturion in Romania, presupunem ca asta e adus de undeva sau celui care vi l-a daruit ii cresc in gradina)
In profesia mea de geograf si specialist wanna be in oceanografie ... am tacut
#6
Postat 14 September 2011 - 08:16 AM
Dexter, la 13 September 2011 - 07:39 PM, a spus:
"Ne vom îngheplini aşedar misiugnea şi vă vom face o prelejere ghespre comeată.
Şcolarul Ionescu: Apoi, a trecut..."
Sa o luam cu inceputul, care va sa zica sa intram in macherie
Faza preparatorie a fost un cosmar. Somnul a lasat o caldare de muci chiar si dupa ce l-am spalat de 457 de ori cand a fost sa-l eviscerez. L-am ridicat de pe jos in repetate randuri, caci aluneca de pe tocator.
Nisetrul, alta dandana. Cartilaginos-cartilaginos, dar implatosat peste fire. A fost foarte dificil si sa-l despic pe burta si sa-l decapitez. Tare ca piatra iute ca sageata.
Capul si coada au mers la bors. A fost epic.
Laptii i-am prajit in tigaie.
Restul l-am dat captusit pe interior cu o gremolata groasa din coaja rasa de lamaie, marar,un fir de untdelemn plus un strop de suc de lamaie, l-am presarat cu sare si piper si l-am asezat pe un pat de legume (cartofi, morcovi, sferturi de lamai, cepe micute, un ardei) ce au apucat in prealabil sa se inmoaie pe jumatate in cuptor. Dupa 15 minute l-am stropit cu vin alb si l-am mai lasat inca cinci minute. A avut amabilitatea sa se coaca la perfectie, iar grasimea topita si sucurile din cartilagii au format un sos delicos, care a doua zi era aspic.
@ Carmella & Eni'
Sunt aproape precis ca a fost pescuit direct de la o ferma piscicola, sau un hypermarket.
Am o sursa in Braila, care vine frecvent in urbea mea si vede de-a lungul drumului braconieri cu sturioni de vanzare insa nu i-am solicitat niciodata si m-am multumit doar cu crapi si scrumbii in timpul sezonului.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 14 September 2011 - 10:41 AM
#8
Postat 14 September 2011 - 04:55 PM
Lapona Enigel, la 14 September 2011 - 10:41 AM, a spus:
Cu siguranta. Am vazut odata sau de doua ori la Metro si cred ca odata si la Carrefour, dar cu cativa ani inainte de criza.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 14 September 2011 - 06:45 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 September 2011 - 08:16 AM, a spus:
Nisetrul, A fost foarte dificil si sa-l despic pe burta si sa-l decapitez
maestre, mersi pentru finalul povestirii şi pentru detalii
pîn'la urmă cu ce-l măcelărişi pe nisetru, a fost nevoie de cuţitu de vînătoare?
PS note to self, oare există şi cuţit de pescuit?
#10
Postat 15 September 2011 - 01:21 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 September 2011 - 04:55 PM, a spus:
Spune si mie, te rog, asta daca doresti doar, ce pret au sturionii in tara. Aici nu exista de cumparat asa ceva.
#11
Postat 15 September 2011 - 02:54 PM
Lapona Enigel, la 15 September 2011 - 01:21 PM, a spus:
Imi pare tare rau, dar nu stiu.
Probabil ca-s la fel de scumpi ca unsoarea de uraniu.
Sau nu.
Cand i-am vazut, oi fi zarit si pretul (au trecut ceva ani de atunci si nu s-a mai repetat) si e posibil sa ma fii scocat si sa fii blocat amintirea. Am plecat din magazin cu macrou congelat si icre de hering carora le-am glasuit dupa bunul meu obicei:
- Cetateana Beluga, vrei sa-l iei in casatorie pe cetateanul Stur Ion?
Cu puterea investita in mine, va declar caviar si morun. You may kiss the wallet
Poate ca stie cineva mai potent din punct de vedere financiar, sau dintr-o urbe mai aprovizionata. La noi nu am gasit raci vii decat o singura data, acum 7-8 ani la Metro, dar am si cumparat un sac si am umplut acasa un sfert din cada de baie.
Am gasit un articol mai vechi aici:
http://www.monitorul...ndex&s_id=17680
Ceva peste 8 Euro/kg (la cursul din 2005, si fara adausurile comerciale practicate de magazine)???
Nu cred ca m-as fi speriat chiar atat de tare de pretul asta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#12
Postat 15 September 2011 - 07:29 PM
Interesant de stiut ca Romania era pe locul 3 la exportul de icre negre. Rusia detine oricum superioritatea, mai ales pein calitatea celor de Beluga.
#13
Postat 16 September 2011 - 04:46 PM
Lapona Enigel, la 15 September 2011 - 07:29 PM, a spus:
eu nu am văzut decât o dată icre negre româneşti, în deltă la cherhana
tocmai am citit că în trecut, tot caviarul nostru mergea la ruşi şi era vîndut ca icre negre de la marea ... caspică, cred că in general, nu mulţi ştiu că exită (şi) caviar românesc.
#14
Postat 16 September 2011 - 04:49 PM
Dexter, la 16 September 2011 - 04:46 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 15 September 2011 - 07:29 PM, a spus:
eu nu am văzut decât o dată icre negre româneşti, în deltă la cherhana
tocmai am citit că în trecut, tot caviarul nostru mergea la ruşi şi era vîndut ca icre negre de la marea ... caspică, cred că in general, nu mulţi ştiu că exită (şi) caviar românesc.
Asa cred si eu. Dar aici e iar de "aplaudat" stiinta politica si de marketing romaneasca Eu am ajuns sa cred ca numai cretinoizi is maica la conducere. Parca de-al naibii si numai in dezavantajul tarii si poporului fac. Dar asta e alta mancare de peste...
#15
Postat 17 September 2011 - 01:03 PM
#16
Postat 17 September 2011 - 01:43 PM
In afara de valuta, ar fi o carte de vizita excelenta pentru Romania! Ca si asa avem deplorabil de putine...
#17
Postat 17 September 2011 - 01:45 PM