Forum Culinar: Sturion. Retete + identificare specie - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sturion. Retete + identificare specie

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 22 November 2010 - 04:41 PM

Domana mea a primit azi un somotei si un sturion.
Nu. Nu e nici persoana cu functie si nici nu faca parte dintr-o categorie profesionala şpăguibilă.
Din pacate. :)
Dar o iubeste lumea.
Din fericire.
(si noi pe lume :) )
Si se apropie ziua ei.

M-am scuzat destul, ca omu' necajit. "Iertati boierule, ca suntem saraci si prosti"

Ajutati-ma, va rog, cu ceva retete.

Am identificat corect specia? - Nisetru. :) (Acipenser gueldenstaedti)

Ce mirosenii © se potrivesc cel mai bine cu dansul?

.
Imagine atasata: monthly_11_2010/post-168-129043646084.jpg
.
Imagine atasata: monthly_11_2010/post-168-129043647414.jpg
.
Imagine atasata: monthly_11_2010/post-168-12904364904.jpg
.


Din cap fac in mod sigur un bors (mai mult sau mai putin) pescaresc.
Ma gandesc si sa-l bag in cuptor pe pat de legume...

Laptii - A fost Stur-Ion, nu Stur-Ioana :) - i-am prajit deja in untdelemn.
Au fost deliciosi.
Taste like chick... Glumicika :) Texura si gustul apropiate de creier.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 22 November 2010 - 06:59 PM

Da-mi voie sa te invidiez cateva secunde si sa iti si multumesc in acelasi timp! Mi-ai reactivat o amintire extrem de draga mie, cand, cu multi ani in urma, faceam practica la oceanografie la Sulina. Intr-o seara am mancat bors marinaresc de sturion pe un vas in port. A fost...eh, amintiri. Daca stiam ca peste ani voi activa pe un forum culinar, notam atunci reteta :) Sa ne spui ce ai facut cu nisetrul - da, este nisetru.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 November 2010 - 08:50 PM

Saramura din bucatile "bune" (desi la pestele asta nu exista parte care nu-i buna), si ciorba din capete si cozi. Si din sturion si din somn. Sau prajit. La cuptor nu mi se pare ca se preteaza.
(Trecem peste interdictia de a pescui sturion in Romania, presupunem ca asta e adus de undeva sau celui care vi l-a daruit ii cresc in gradina)

#4 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 22 November 2010 - 09:48 PM

Vezi postareaCarmella, la 22 November 2010 - 08:50 PM, a spus:

Saramura din bucatile "bune" (desi la pestele asta nu exista parte care nu-i buna), si ciorba din capete si cozi. Si din sturion si din somn. Sau prajit. La cuptor nu mi se pare ca se preteaza.
(Trecem peste interdictia de a pescui sturion in Romania, presupunem ca asta e adus de undeva sau celui care vi l-a daruit ii cresc in gradina)


In profesia mea de geograf si specialist wanna be in oceanografie ... am tacut :headbang:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#5 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 13 September 2011 - 07:39 PM

pân'la urmă care a fost destinul culinar al nisetrului?

#6 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 September 2011 - 08:16 AM

Vezi postareaDexter, la 13 September 2011 - 07:39 PM, a spus:

pân'la urmă care a fost destinul culinar al nisetrului?

"Ne vom îngheplini aşedar misiugnea şi vă vom face o prelejere ghespre comeată.
Şcolarul Ionescu: Apoi, a trecut...
"

Sa o luam cu inceputul, care va sa zica sa intram in macherie
Faza preparatorie a fost un cosmar. Somnul a lasat o caldare de muci chiar si dupa ce l-am spalat de 457 de ori cand a fost sa-l eviscerez. L-am ridicat de pe jos in repetate randuri, caci aluneca de pe tocator.
Nisetrul, alta dandana. Cartilaginos-cartilaginos, dar implatosat peste fire. A fost foarte dificil si sa-l despic pe burta si sa-l decapitez. Tare ca piatra iute ca sageata.
Capul si coada au mers la bors. A fost epic.
Laptii i-am prajit in tigaie.
Restul l-am dat captusit pe interior cu o gremolata groasa din coaja rasa de lamaie, marar,un fir de untdelemn plus un strop de suc de lamaie, l-am presarat cu sare si piper si l-am asezat pe un pat de legume (cartofi, morcovi, sferturi de lamai, cepe micute, un ardei) ce au apucat in prealabil sa se inmoaie pe jumatate in cuptor. Dupa 15 minute l-am stropit cu vin alb si l-am mai lasat inca cinci minute. A avut amabilitatea sa se coaca la perfectie, iar grasimea topita si sucurile din cartilagii au format un sos delicos, care a doua zi era aspic.

@ Carmella & Eni'
Sunt aproape precis ca a fost pescuit direct de la o ferma piscicola, sau un hypermarket.
Am o sursa in Braila, care vine frecvent in urbea mea si vede de-a lungul drumului braconieri cu sturioni de vanzare insa nu i-am solicitat niciodata si m-am multumit doar cu crapi si scrumbii in timpul sezonului.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#7 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 September 2011 - 10:41 AM

Prin urmare se comercializeaza si legal sturionii? Pe vremea studentiei mele nu se gaseau de vanzare. Singurele dati cand am mancat sturion au fost intai in copilarie, cand eram in vacanta cu parintii, pe Insula Ovidiu. A doua oara a fost multi ani mai tarziu, pe vremea primei mele practici studentesti, la Sulina. Un bors pescaresc, facut de pescari, pe vasul lor de pescuit, in cazanele lor imense (ca eram vreo 200 de studenti) si servit pe puntea vasului, sub stelele virgine ale Sulinei.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 September 2011 - 04:55 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 14 September 2011 - 10:41 AM, a spus:

Prin urmare se comercializeaza si legal sturionii?

Cu siguranta. Am vazut odata sau de doua ori la Metro si cred ca odata si la Carrefour, dar cu cativa ani inainte de criza.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#9 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 14 September 2011 - 06:45 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 September 2011 - 08:16 AM, a spus:

Somnul a lasat o caldare de muci chiar si dupa ce l-am spalat de 457 de ori cand a fost sa-l eviscerez. L-am ridicat de pe jos in repetate randuri, caci aluneca de pe tocator.
Nisetrul, A fost foarte dificil si sa-l despic pe burta si sa-l decapitez

maestre, mersi pentru finalul povestirii şi pentru detalii
pîn'la urmă cu ce-l măcelărişi pe nisetru, a fost nevoie de cuţitu de vînătoare?

PS note to self, oare există şi cuţit de pescuit?

#10 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 September 2011 - 01:21 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 September 2011 - 04:55 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 14 September 2011 - 10:41 AM, a spus:

Prin urmare se comercializeaza si legal sturionii?

Cu siguranta. Am vazut odata sau de doua ori la Metro si cred ca odata si la Carrefour, dar cu cativa ani inainte de criza.


Spune si mie, te rog, asta daca doresti doar, ce pret au sturionii in tara. Aici nu exista de cumparat asa ceva.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 15 September 2011 - 02:54 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 15 September 2011 - 01:21 PM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 September 2011 - 04:55 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 14 September 2011 - 10:41 AM, a spus:

Prin urmare se comercializeaza si legal sturionii?

Cu siguranta. Am vazut odata sau de doua ori la Metro si cred ca odata si la Carrefour, dar cu cativa ani inainte de criza.


Spune si mie, te rog, asta daca doresti doar, ce pret au sturionii in tara. Aici nu exista de cumparat asa ceva.


Imi pare tare rau, dar nu stiu.
Probabil ca-s la fel de scumpi ca unsoarea de uraniu.
Sau nu.

Cand i-am vazut, oi fi zarit si pretul (au trecut ceva ani de atunci si nu s-a mai repetat) si e posibil sa ma fii scocat si sa fii blocat amintirea. :) Am plecat din magazin cu macrou congelat si icre de hering carora le-am glasuit dupa bunul meu obicei:
- Cetateana Beluga, vrei sa-l iei in casatorie pe cetateanul Stur Ion?
Cu puterea investita in mine, va declar caviar si morun. You may kiss the wallet :)

Poate ca stie cineva mai potent din punct de vedere financiar, sau dintr-o urbe mai aprovizionata. La noi nu am gasit raci vii decat o singura data, acum 7-8 ani la Metro, dar am si cumparat un sac si am umplut acasa un sfert din cada de baie.

Am gasit un articol mai vechi aici:
http://www.monitorul...ndex&s_id=17680
Ceva peste 8 Euro/kg (la cursul din 2005, si fara adausurile comerciale practicate de magazine)???
Nu cred ca m-as fi speriat chiar atat de tare de pretul asta.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 September 2011 - 07:29 PM

Nu pare exorbitant pretul. Aici calcanul spre exemplu e de cam pana la 2 €/100 g.
Interesant de stiut ca Romania era pe locul 3 la exportul de icre negre. Rusia detine oricum superioritatea, mai ales pein calitatea celor de Beluga.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 16 September 2011 - 04:46 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 15 September 2011 - 07:29 PM, a spus:

Interesant de stiut ca Romania era pe locul 3 la exportul de icre negre

eu nu am văzut decât o dată icre negre româneşti, în deltă la cherhana :((
tocmai am citit că în trecut, tot caviarul nostru mergea la ruşi şi era vîndut ca icre negre de la marea ... caspică, cred că in general, nu mulţi ştiu că exită (şi) caviar românesc.

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 September 2011 - 04:49 PM

Vezi postareaDexter, la 16 September 2011 - 04:46 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 15 September 2011 - 07:29 PM, a spus:

Interesant de stiut ca Romania era pe locul 3 la exportul de icre negre

eu nu am văzut decât o dată icre negre româneşti, în deltă la cherhana :D
tocmai am citit că în trecut, tot caviarul nostru mergea la ruşi şi era vîndut ca icre negre de la marea ... caspică, cred că in general, nu mulţi ştiu că exită (şi) caviar românesc.



Asa cred si eu. Dar aici e iar de "aplaudat" stiinta politica si de marketing romaneasca :(( Eu am ajuns sa cred ca numai cretinoizi is maica la conducere. Parca de-al naibii si numai in dezavantajul tarii si poporului fac. Dar asta e alta mancare de peste...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 17 September 2011 - 01:03 PM

Mie nu mi se pare o idee proasta exportul icrelor negre. Se fac mai multi bani in felul asta decit daca s-ar vinde pe marginea drumului borcanul de 400 g de icre negre cu 100 lei (cum se vinde acum) si le-ar minca romanul cu furculita direct din borcan la micul dejun :floare: Pentru ca, sincer vorbind, icrele negre sint, ca orice alt produs de lux, o valuta, valoroase mai mult prin caracterul lor exclusivist decit prin valoarea lor nutritiva. Sa se comercializeze icre negre in Romania la preturi mici, mi s-ar parea ca si cum popoarele alea care exploateaza mine de diamante ar prefera sa le poarte ei asa, neslefuite, in loc sa le vinda pe bani buni altora care stiu ce sa faca cu ele.

#16 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 September 2011 - 01:43 PM

Ideea nu e proasta deloc. Dar a le vinde altora pentru a pune o alta sigla, asta da idee rea. Pai nu e destul ca suntem de rasul curcilor in toata lumea?
In afara de valuta, ar fi o carte de vizita excelenta pentru Romania! Ca si asa avem deplorabil de putine...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 September 2011 - 01:45 PM

Am uitat sa spun, nemtii fac campanii foarte ample de promovare a produselor Made in Germany. Si o sigla de Made in Germany costa. Guvernul roman insa exceleaza in a vinde orice resursa posibila care ne-ar putea aduce macar un pas (fie el cat de infim) in fata.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi