Pentru "maia":
150 ml de kefir
150 gr de faina
1 lingurita miere
Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare.De ce mare?Pentru ca acelasi castron il vom folosi si la framantat.

Lasam compozitia astfel obtinuta la crescut(fermentat) pentru o zi sau doua.Depinde de temperatura, de faina, de calitatea kefirului.Eu am introdus castronul in cuptorul cu microunde inchis, normal, 48 de ore.Am amestecat doar o data, la 24 de ore.Asa arata "maiaua" dupa 48 de ore.

Dupa doua zile, am adaugat treptat la maia:
400 gr de faina
2 linguri de ulei de masline extra
2 lingurite de sare
250 ml de apa la temperatuara camerei.Eu nu folosesc pentru paine apa de la robinet, ori o fierb si o racesc, ori folosesc apa imbuteliata.
Se amesteca bine ingredientele, nu trebuie framantat excesiv, nu e nevoie de robot.Se rastoarna aluatul obtinut pe masa de lucru infainata si se impatureste aducand pe rand marginile, spre centru.

Am pus aluatul moale si lipicios intr-o forma inalta unsa bine cu ulei de masline.Am presarat deasupra seminte de susam si floarea soarelui si am lasat la crescut 2 ore.

Am introdus painica in cuptor la 200 de grade, pentru 40-45 de minute.

O painica tare gustoasa,miezul ramane moale si pufos chiar si a doua zi.Coaja e crocanta, asa cum imi place mie!

Observatii:
1. Daca vi se pare ca fermentatia e suficienta chiar si dupa 24 de ore(si-a dublat volumul), puteti folosi deja drojdia obtinuta.
2.Nu uitati sa folositi un castron mare la framantat si sa nu mutati maiaua.
3. Nu folositi metale: nu lingura de metal, nu tava de metal.