Forum Culinar: La hanul "Arta culinara" - Forum Culinar

Salt la continut

• 2399 Pagini +
  • « Prima
  • 1736
  • 1737
  • 1738
  • 1739
  • 1740
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

La hanul "Arta culinara" Loc de intilneala virtuala,servim di tăti pentru tăţî

#34741 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,535
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 February 2014 - 06:43 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 21 February 2014 - 12:35 PM, a spus:

Adriana îmi zise să o verific, doar că eu am cam pierdut firul. Când m-am dus era totul ars.

Las' ca nu-i bai mare :love7:

#34742 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 21 February 2014 - 06:54 PM

Nuuuu, nu-i bai.... doar că mi-era poftă. Rămâne pe data viitoare.
M-am răzbunat și mi-am făcut frittelle.
Sorina

#34743 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 February 2014 - 07:57 PM

Sorinico, se intampla des si pe la altii :)...am aruncat o tigaie si o cratita recent :)
Alpha, cuconiada placuta si tzurai fain la costumate.
Pup tulemond, fusei la Montreux o tura...pacat ca nu era soare.
Oricum am fost sa-mi vad pretina , de pasaj pe aici

#34744 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,535
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 February 2014 - 08:34 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 21 February 2014 - 06:54 PM, a spus:

M-am răzbunat și mi-am făcut frittelle.

Ai iesit mai cistigata :)
Cind mi se intimpla, dau vina pe hota ca trage prea bine mirosul si nu simt :)

#34745 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 21 February 2014 - 09:15 PM

Vezi postareaIoana, la 21 February 2014 - 01:12 AM, a spus:

Bine nici nu are cum sa fie f mare intr-un orasel mai mic(~9.000 locuitori)(satul meu are vreo 1000 locuitori) si ca Buzaul:)).

haidi, bre! Buzaul are ceva mai mult de-o suta de mii de locuitori.

Vezi postarea2ut, la 21 February 2014 - 08:28 AM, a spus:

De altfel, oful meu cel mare, nici bazin de inot n-avem...este doar o piscina mica intr-un hotel, alte optiuni nu-s.

noi avem unul chiar f modern, dar clorineaza asa de tare apa, ca io n-am putut nici pe marginea bazinului sa stau. fi-miu a venit cu ochii rosii-rosii de cateva ori si nu l-am mai lasat.

Bia, sa-ti traiasca bunica, mare minune s-o mai ai!

Vezi postareaalpha, la 21 February 2014 - 12:12 PM, a spus:

Si weekendul viitor avem hen party: plecam vineri din oras si ne intoarcem duminica. Vineri seara avem petrecere costumata Imagine postata si sambata cina oficiala....abia astept. O sa fie haios pentru ca nu e o tema anume. Fiecare isi alege ce vrea. Eu o sa fiu flapper girl (anii '20...charleston). Am boa Imagine postata , pene-n par, un kil de margele, manusi lungi....numa de tigaret am uitat, dar merge si fara. In loc de tigaret o sa tin un pahar in fiecare mana

Alpha, n-as fi zis ca sunt asa de veseli irlandezii astia!
Petrecere beeeee-ton!

Vezi postareasorinadaniela, la 21 February 2014 - 12:35 PM, a spus:

Bre, făcui o trăznaie mare cât o casă.... Vroiam să fac conserva de peste și am ars tot. Adriana îmi zise să o verific, doar că eu am cam pierdut firul. Când m-am dus era totul ars.

auch! miroase rau? ca pe mine asta m-ar termina cu nervii :)

we glorios, sanataturi maxime!

#34746 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2014 - 08:22 AM

Nuuuu, Moatzo! Tocmai de aia am și făcut pocinogul. Îți dai seama că dacă mirosea zburam imediat în bucătărie.
Bafta mea.

Acum nu știu cât de câștigată am fost.... și frittellele sunt bune, dar chiar îmi era poftă de o conservă de pește.

Na că dădui buzna... 'Neața!
Să aveți parte de o zi frumoasă!
La noi azi e Carnavalul iar eu nu pot merge cu fetele. Îmi pare rău. Când le-am zis că nu pot au început să plângă amândouă.
Mara a început să spună că ea nu vrea să meargă fără mine....
Se vor duce cu mama. Să sperăm că nu se vor pune pe bocete și azi.
Vă pupăcesc!
Sorina

#34747 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 22 February 2014 - 09:00 AM

Buna dimineata la lume.
Sorina, le spui la fete ca pregatesti si azi niscai frittele, sau frappe di carnevale
http://www.youtube.c...h?v=tafnuY9v21A
sau pur si simplu minciunelele nationale ( reteta lui Pisco)
http://artaculinara....992-minciunele/

o sambata frumoasa la tulemond :)

#34748 Useril este offline   sorinadaniela 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2014 - 09:44 AM

Eu mă gândisem la galani.
Sorina

#34749 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 22 February 2014 - 09:49 AM

Vezi postareastella, la 20 February 2014 - 03:09 PM, a spus:

dar promit sa fac ceva....
Bre am o lene (si o oboseala :) ) de numai de sala nu-mi arde...

si eu la fel! ba mie mi-a zis si dr. sa incep sa fac un pic de miscare, macar 15 minute pe zi, orice mi-ar placea: dans, mers alert etc! inca nu ma pot apuca de nik ...

deci cum ziceti? ca daca ti-e foame sa dai cu apa minerala? eu daca ii dau cu expresso dimineata, nu mi-e foame deloc ... baloneaza si ma umflu ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#34750 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 22 February 2014 - 10:51 AM

Buna! la noi e urat si ceata ,gri si cam bureaza asa,cred ca din ceata asta ,dar cu toate astea bub' deabea asteapta sa se duca la bunica-sa!
Mi-a facut mama salata beof :) moaammaa!! deabea astept,ce pofta-mi e :)

O zi faina tuturor! :)

#34751 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 February 2014 - 08:45 AM

Buna drage si frumoase hangite! scuze, mai sus am intrat inopinat si fara sa salut, eram convinsa ca scriu la lole..., apoi cand am vazut cat e de citit din urma ... Nu am reusit ieri sa ajung la zi si sa dreg busuiocul...

Sorina, cat de vesela si dragalasa e Mara! ce frumos se manifesta ele la scoala! super surprizele, amandoua! dar panoul cu picturi cu degetelele e super! si bine ca au si castigat!

2ut, felicitări pentru Ale, şi La mulţi ani pentru bunică.

Alfa, distractie costumata placuta! La mulţi ani!

Noi ieri am fost in vizita la matusa (unde ne-a indopat zdravan de la 14 la 19:30), azi sa vedem ce mancarica incropesc...
Am niste chestii pe care trebie sa le consum azi: cate o portie muschi de vita, 300 g ciuperci, 2 buc. avocado, ruccolla.
Promisesem sa fac si bomboane azi cu picea, dar nu am luat ciocolata sau ceva cap-coada pt vreo reteta anume.... , sa vedem cum putem inlocui cioco si ce putem incropi ... .
As vrea sa fac si o ciorbita, pt ca imi cere picea in fiecare seara ... :) si nu am timp seara sa fac asa repede pe cat ii pregatesc eu cina in 20 min dp ce ajungem de la gradi ... Bors nu am ... Acresc cu suc de rosii..., sau fac supita ...

In rest azi zi linistita ... ce as da ca dupa 5 zile de munca, sa urmeze 5 de relax, pe principiul egalitatii :)

Va doresc o duminica splendida.

#34752 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 23 February 2014 - 10:28 AM

Hello si de la mine. Dani eu fac o ciorba de legume in 20 min...acrita cu zeama de lamaie sau ( nu dati cu pietre...bors magic ...)
pun rapid sa fiarba ce fierbe mai incet ( morcovi, telina, rosii, ardei gras , pastarnac ) apoi adaug pe rand praz sau ceapa verde; cartof si dovlecel ( daca am ) mai la sfarsit, ca astea fierb rapid. cand e fiert ( mie imi plac sa nu fie pasta legumele) acresc, adaug verdeata ( din congelator ( :) ) si un pic de ulei maslinos...si gata de servit.
Ieri am fost cu prieteni la o celebra crâjma de fondue ( intradevar f bun, chiar si pentru mine care nu-s fan ) si am incercat 3 feluri diferite...clasicul jumi-juma ( gruyere si vacherin) , unul doar vacherin, si unul din branza de capra. ala cu vacherin il stiam, se mananca cu cartofi fierti...dar ala càpresc a fost o descoperire.
Deci Dani, poti veni la pranz la mine ca am facut o oala de bors cu legume :) . si mai fac broccoli *saltati* in tigaie ( fierti in prealabil 3 min) cu usturoi si ardei iute.
plus cotlete la carnivori.
ca desert o tarta cu ricotta si smantana( ca ma saturasem sa le mut de ici colo in frigi :)

#34753 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 February 2014 - 10:46 AM

Asa Stellin, bine zici, ma duc sa bag si eu ciorbita asa, dar nu o acresc in oala de fiert ci doar in farfurie cu 2-3 pic zeama de lamaie si smantana acra. Ca pe maine ce ramane sa o pasez si sa ii servesc domnisoarei supa crema de legume, servita cu smantana si crutoane, sau gorgonzola ca ii place maxim. Si ce sa crezi? Cand i-am spus prima oara, acu vreo 3 saptamani, uite asta e o branzica din Italia care se topeste in supa. A zis: aaa de la Stella :) ! Si de atunci toate branzicile in staniol care nu sunt produse in Romania sau Grecia, sunt de la Stella... Tot asa a mancat si o juma de rotita camembert, taiata cubulete la servirea supei...
In rest ... am citit muschii de vita de pe forum si cred ca fac un roast beef de inspiratie Eataly...

#34754 Useril este offline   verber 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,872
  • LocationFRO

Postat 23 February 2014 - 11:40 AM

BUNA
EU IERI AM FACUT MOUSAKA.....
Am in schimb niste soja proaspata si nu am idei....ma puteti ajuta?
Mai am siniste pui cu curry in frigider...plus niste ciorbica de legume f bune
'stomace' sa fie...:)

#34755 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 23 February 2014 - 01:12 PM

Verb, soja ( pousses ) eu le fac rapid in tigaie...in general cu ceva carne dar merg si simplu.

http://www.750g.com/...ses_de_soja.htm

e buna si amestecata cu o salata cu morcovi rasi etc

#34756 Useril este offline   verber 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,872
  • LocationFRO

Postat 23 February 2014 - 02:02 PM

Vezi postareastella, la 23 February 2014 - 01:12 PM, a spus:

Verb, soja ( pousses ) eu le fac rapid in tigaie...in general cu ceva carne dar merg si simplu.

http://www.750g.com/...ses_de_soja.htm

e buna si amestecata cu o salata cu morcovi rasi etc

merçi Stella de link...cred ca o sa l fac asa rapid,albit,tras si ceva sos de soja alaturi de pui cu curry
zi placuta! :toothy6:

#34757 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 23 February 2014 - 02:23 PM

daca-i duminica, ma mai dau pe net.
uitasem de blogul lui, dar acum, ca l-am regasit, hai sa v-arat si voua un articol care m-a bucurat.
poate-o mai bucura si pe altii :toothy6:

Hai ca de azi suntem mai destepti…
Posted on 20 ianuarie 2014 by Mihai Vasilescu
Sunt bucuros rau ca am scris trebusoara asta de mai jos. Am strans cele mai frevente greseli de scriere si vorbire. Pe care, daca nu le facem noi (ca suntem dati dracului), le intalnim zilnic. Si ne agaseaza timpanele sau retina. Chiar si pe amandoua odata. Le-am cam pus in ordinea in care ma streseaza pe mine. Sa purcedem, zic.

Decat

Astia, guvernantii, nu stiu cum sa mai faca bani pentru buget. Si eu le gasesc solutii peste solutii. Luati ba de-aci inca una: as vrea sa se poata da amenda pentru folosirea abuziva a lui „decat”. Sa gaseasca un sistem de monitorizare si cum l-au auzit pe unul ca zice „am decat 50 de lei la mine”, hop sa sara cu amenda. Sa umble multi grammar nazi pe strazi, camuflati in liceeni analfabeti. Si cum te-au auzit, sa te arda pe loc. Ca in tramvai.

Deci, dragii mei, „decat” se foloseste NUMAI impreuna cu o negatie: „NU am decat 50 de lei la mine”. Si in cazul in care va este asa greu sa tineti minte asta, aveti varianta de rezerva: il folositi pe „doar”. Care este mai nepretentios si nu-i trebuie negatii si alte cacaturi menite sa incurce lumea: „Am doar 50 de lei la mine”. Si ati rezolvat problema.

De-al meu sau de-ai mei

Acu’ eu va zic ca in 99% din cazuri o sa auziti asa: „pe bagaboanta aia a combinat-o un prieten de-al meu”. Gresit fratilor! Si nu pentru ca a facut-o pe saraca fata bagaboanta (care oricum era gresit, pentru ca termenul corect este „vagaboanda”). Ci pentru ca se spune „un prieten DE-AI MEI”. De ce? Pentru ca „de-ul” ala il inlocuieste pe „dintre”. Si nu cred ca vrei sa spui „pe bagaboanta aia a combinat-o un prieten dintre al meu”, decat daca esti semi-retard. Si tu nu esti, nu-i asa? Aceeasi situatie pentru: „pe negrul ala urias mi l-a prezentat o prietena de-a mea”. „DE-ALE MELE”, da?

Care sau pe care

O sa ne pastram in linia de mai sus. Nu de alta, dar exemplele plastice sunt cel mai usor de retinut. Deci, „bagaboanta care am cunoscut-o ieri dimineata”, nu are cum sa fie corect. Si nu pentru ca nu aveai cum sa cunosti o bagaboanta in zorii zilei (poate venea de la… munca) ci pentru ca: intotdeauna pronumele relativ „care” cu funcţia sintactică de complement direct trebuie să fie însoţit de prepoziţia „pe”. Cazul este Acuzativ. Deci, reluam: „bagaboanta PE care am cunoscut-o ieri dimineata”! Ce bine ar fi sa ajunga postul asta si la Domnul ex-Premier Tariceanu. Si nu pentru ca ar fi mare cunoscator de specimene mai sus amintite (oare?) ci pentru ca nu a rostit niciodata in viata lui un “pe care”.

Place sau placea

Si asta ar trebui bagata la sistemul de colectat pentru buget. Aud zilnic de cateva zeci de ori „place”. Pe genul „mi-ar place sa ma pis de pe cladire”. Gresit. S-ar putea sa fie oameni jos. Si nu numai de asta. Este „mi-ar PLACEA”. Si va atasez si poza dupa DEX, cu forma de infinitiv, ca sa nu avem vorbe.

Conjugarea lui „a fi”

Cred ca aici o sa depasesc un pic bariera exprimarii plastice. Nu de alta, dar multi parca au de rezolvat ecuatii de gradul cinspe, cand trebuie sa puna „i” urile in coada lui „fi”. Sau sa nu le puna.

Deci:

Fii cuminte, fa, ca-ti rup capu’!
Să fii labagiu nu e tocmai cool.
Să nu fii curva, ca te bag in ma-ta, vaco!
Nu fi fraier, coaie!
Să fi știut bro’, ca vine coarda aia, n-aș fi lipsit.
Aș fi bulangiu, sa te mint ca esti misto.
Promit că voi fi cuminte, iubitule!

Si explicatia pentru voi astia care strambati din nas: Se folosește „fii” doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual / să nu fii trist). În toate celelalte situații, se folosește „fi”.

Nostrii sau Nostri

Niciodata dar absolut niciodata: „nostrii”! Nu stiu cum sa fiu mai clar de atat. NICIODATA!!! Ia sa v-o explic pe intelesul vostru. „Nostri” este echivalentul masculin al lui „noastre”. Deci ar fi „baietii nostri” si “fetele noastre”. In cazul in care am incerca sa articulam „baietii nostrii”, automat la feminin ar fi “fetele noastrele”. Pai ne curge scuipat din gura?

Servici sau serviciu

Poti sa ramai fara serviciu pentru ca ai adus un prejudiciu (nicidecum prejudici) firmei pentru care lucrezi. Io asa zic. Si daca zic io, asa e!

O data sau odata

M-am culcat cu el doar O DATA! Bine, noi toti stim ca este o minciuna, dar macar s-a exprimat corect.

ODATA ma culcam cu el! Simt un pic de regret, este?

Deaia sau de-aia

„Deaia nu m-a mai sunat ala”. Draga mea, DE ACEEA nu te-a mai sunat, pentru ca esti agramata. Si pe „de aceea”, il tranformam in „DE-AIA” sau macar in „D-AIA”. Ai inteles?

Tigare sau tigara

Bai oameni buni, veniti-va in fire! Cum mama dracului sa zici „tigare”?

Vin-o sau vino

Da-o in mortii ei de treaba! Scriem „da-o”. Adica sa o dai „pe ea”. Asta inseamna „o”-ul ala. Dar „vin-o”? Adica s-o vii pe ea? In anumite circumstante se poate sa vii pe ea, dar asta nu face acum obiectul discutiei noastre. Deci intotdeauna „VINO”.

A se merita si a se risca

Cele doua verbe „a merita” si „a risca” nu sunt NICIODATA precedate de pronumele reflexiv „se”.

Asa ca „se merita sa te risti cu doua bagaboante odata (desi in acest caz puteti folosi linistiti si „o data”), devine profund inutilizabila din punct de vedere lingvistic, dar perfect aplicabila, daca va tine…

Vroiam sau voiam

Ah, da. De cand voiam sa ajung aici. Dragii mei, stiti voi sa existe in limba romana verbul „a vroi”? Cam cum s-ar conjuga, ha? Eu vroi, tu vroi, el…ce cacat face el? Aud? Nu exista „vroiam”! Voiam, da? Hai ca se poate. Usor, usor le prindem pe toate.

Vre-o sau vreo

In romana cratima leaga cuvinte cu sens de sine statator. Daca voi ii gasiti un sens lui „vre”, atunci puteti sa-l scrieti cum vreti (scuze „vre-ti”). Si in acest caz, sa va vad cum procedati pentru „vremuieste”? Asa ca noi scriem frumusel: VREO!

Englejii si francejii

Mai trebuie sa mentionez care sunt formele corecte? Poate da cineva link si catre inestimabilul Cornel Dinu – cel mai sportiv dintre intelectuali si cel mai intelectual dintre sportivi. Nu de alta, dar se rasuceste in mormant prietenul Fanus. Chiar bai, cum naiba nu l-o fi auzit niciodata cand se porcea, cu „englejii” lui?

Fortuit

Tot pe Procurorul fotbalului romanesc l-am auzit siluindu-l si pe asta. Adica folosea „fortuit” cu sensul de „fortat”. Ntzzz, Nea Cornele, Eugen Barbu te-ar bate cu Marga peste bot, daca te-ar auzi. Asadar si prin urmare, “fortuit” inseamna intotdeauna “INTAMPLATOR”!

Grizonat sau Grizonant

Si eu mi-am luat-o peste bot cu chestia asta. Da, da. Cautati voi „grizonat” in dictionar. Nimic, nada, niente… Grizonant si atat! Asa ca, „fata, l-as lasa pe ala cu parul grizonat sa-mi faca ce vrea el”, devine complet eronat si nu din cauza comportamentului profund imoral.

Umpic sau un pic

Fratilor, chiar trebuie sa explic asta? Eu am crezut ca e o gluma sinistra. Dar il vad folosit din ce in ce mai des. „Vin umpic mai tarziu”???!!! WTF??? E sub demnitatea mea sa scriu forma corecta.

Metrii sau metri

Asa deci… Pai daca noi scriem ca „avea ditamai p**a, de doi metrii”, cum facem daca vrem sa articulam? Folosim trei „i”? „Metriii aia de p**a au ramas nefolositi, ca s-a imbatat porcu’ dracului”. Asa ziceti voi ca e bine? Hai fetelor, ca se poate.

Argou si jargon

Coae, sa moara fratili tau, daca fraieru’ ala nu e bulangiu. – Argou

Boss, sa vezi ce te ejectez eu, daca nu-mi dai updateul ala pentru windows. – Jargon

Nu mai explic, da? Ati prins-o.

Persoana non grata sau persona non grata

Da, fratilor, cred ca in trei cazuri din cinci se foloseste varianta romanizata „persoana”. Pai ce mama dracului, ca doar ne tragem din Traian. Doar ca ala zicea „persona”. Latin, de…

Nu mai scriu despre el. Voiam sa va dau definitia din dex (s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară). Se pare ca a fost utilizat atat de intens intr-o forma gresita (aia pe care o folositi si voi, da: ”am luat bagaboanta aia si am fost la locatie”), incat se va trece la adoptarea lui, in noua forma. Damn, asta inseamna ca in cativa ani vom scrie „jmeker” si „pupik”? Futu-i!

Salvati-va linkul de la postul asta in telefoane. S-ar putea sa va scoata din multe cacaturi.

#34758 Useril este offline   stella 

• PipPipPipPip

Postat 23 February 2014 - 03:41 PM

Moatzo...m-am "culturalizat" si *updatat* ...ce papionul meu :toothy6:

#34759 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip