Pasta alla Norma este de regula un preparat pe baza de maccheroni (sau alte paste scurte de gen tub: mazze maniche, pennette ...) condimentate cu un sos de rosii, la care se adauga vinete prajite, branza ricotta sarata rasa si busuioc proaspat.
Pentru 4 persoane:
Sosul de rosii:
cu 2 catei de usturoi striviti si cu inima scoasa

Vinetele (se folosesc vinete lungi, slim/tinere, fara seminte multe): Prepararea acestei retete cu succes prevede neaparat eliminarea acelui suc maro amar din vinete, astfel: se taie 2 vinete medii in cubulete sau bastonase si cateva felii (pt ornament); se presara in straturi cu sare mare; se lasa la scurs sub o greutate (o farfurie pe care se aseaza o oala grea) in strecuratoare timp de minimum 30 minute; se clatesc cu apa si se usuca bine cu un prosop de bucatarie.
Apoi reteta prevede sa fie prajite feliile de vinete in ulei cald pana se auresc si sa fie scurse de exces pe un servetel absorbant (eu le grilez gata taiate cuburi, uleiate cu ulei de masline EV, ceea ce bunicile din Sicilia

Se pun 400 g paste scurte la fiert conform nr. de minute de pe pachet. Cand sunt gata se amesteca cu sosul de rosii si vinetele (pastrand cateva vinete pentru ornament)
Reteta orginala prevede ca se rad cu generozitate pe razatoare 200g riccota sarata, dar eu nu am avut/mancat niciodata si folosesc peccorino, parmezan, sau orice alta branza maturata italiana de tip cascaval.
Montajul: branza rasa generos in farfurie, pastele cu condimentul lor, se orneaza cu un strop branza rasa si cateva felii de vinete intregi + frunzele proaspete de busuioc.
Pe masa se lasa o farfurie cu branza rasa si vinete prajite extra, care se pot adauga pe parcurs de catre meseni.
Bea o adora si culmea o mananca si tati, care nu vrea sa vada in fata ochilor legumele ...

Prima oara cand le-am facut (acum cateva saptamani) m-am inspirt de aici:
http://www.pastaallanorma.it/
dupa care mi se tot cere repetir, asa ca am mai citit vari retete, toate isi spun originala riceta di pasta alla Norma, sau vera riceta di pasta alla Norma