Forum Culinar: La hanul "Arta culinara" - Forum Culinar

Salt la continut

• 2399 Pagini +
  • « Prima
  • 477
  • 478
  • 479
  • 480
  • 481
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

La hanul "Arta culinara" Loc de intilneala virtuala,servim di tăti pentru tăţî

#9561 Guest_Gelutza_*

• Grup: Guests

Postat 06 January 2012 - 01:37 PM

Gata, l-am sunat pe finu' preotelul si mi-a spus ca toate-s niste superstitii sau obiceiuri nascocite pe ici pe colo din prea mult zel...azi e o sarbatoare ortodoxa pe care trebuie sa o tinem ca pe toate celelalte, nu spalam, nu coasem, bla, bla...m-a intrebat de unde le-am scos p'astea...de luni incolo ne vedem linistite de treburi, doar sarbatorile cu cruce rosie trebuie respectate si mai e treba cu laturile sa nu fie aruncate in rauri,( dar noi avem canalizari), la asta se refera pastrarea curata a apelor si nu la faptul ca nu trebuie sa spalam rufe zece sau nu stiu cate zile. Dar astazi si maine nu spalam fiindca sunt sarbatori, d'aia!

M-am doftoricit cum am stiut mai bine si sotul a venit si el acasa acum si mi-a frectionat piciorusele inghetate si daca a pus el mana, parca mi-e mai bine! :iamwithstupid:
(Am termosul cu ceiutz langa PC, dar gandul mi-e tot la un vin cu mar si scortisoara si la voi, asa ca stau prin preajma!)

#9562 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 06 January 2012 - 01:43 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 01:18 PM, a spus:

eu zic sa nu ne facem prea mari pb, fiecare face cum crede si dupa trebuinta.
pana la urma aceasta data e aleasa pur si simplu conventional, ca si anul nou si alte cele. de ex, eu n-am inteles niciodata de ce daca suntem crestini cu totii -care suntem!- sarbatorim Pastele la date diferite? sau, la fel, care-i data adevarata a Craciunului, aia de-am tinut-o noi sau aia a celor de rit vechi?
mi se pare pur conventional aleasa.

Moatzo, asta nu e chiar asa! Mi-a explicat tata de mai multe ori, cu metodele de calcul folosite de fiecare, dar nu stiu eu sa explic prea bine, asa ca am cautat pe net si-ti scriu mai jos:

Craciunul. "Inainte de Hristos existau doua sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor - care era mai corect, dar nici el perfect - de 365 zile, altul, al romanilor, care era de 355 zile. Insa, ramanea anual o diferenta de timp de zece zile intre aceste doua sisteme, si chiar intre fiecare dintre ele si calendarul solar. Dupa aceasta constatare, s-a simtit nevoia de indreptare a lor si a punerii lor in acord cu calendarul ceresc.
Pentru crestinii ortodocsi de rit vechi este sarbatorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial. Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.
"sursa: http://www.crestinor...echi-70704.html

"Ziua de Paște este cea mai importantă zi din calendarul creștin.
Primul conciliu de la Niceea a stabilit în 325 că "ziua de Paște va fi in prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primavară". Calcului datei de Paște a căpătat o semificație deosebită.
În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea soarelui, ziua de Paște depinde atât de mișcarea soarelui (de care depinde echinocțiul de primavară) cât și a lunii.
Diferența dintre echinocțiile de primavară În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primavară este fixat pe 21 Martie în calendarul Justinian (sau 3 Aprilie în calendarul Gregorian), în timp ce în Biserica Catolică și cele Protestante echinocțiul este fixat pe 21 Martie în calendarul Gregorian. Din această cauză data Paștelui în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 Aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 Martie.
Această diferență duce, in plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștelui. Specific, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni (de exemplu în 2013, 2016, 2021, etc.). Aceasta se datorează faptului că, în acești ani, luna plină care cade după 3 Aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 Martie. Dacă Bisericile ar folosi același ciclu lunar, diferența dintre echinocții ar duce la o diferentă în ziua Paștelui de 0 sau de 4 săptămâni."
sursa: http://ro.wikipedia....i_de_Pa%C8%99te

Anul nou nu e o sarbatoare religioaas, dar diferentele de calcul intre rit nou si rit vechi sunt aceleasi ca pt Craciun, enuntate mai sus.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#9563 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 January 2012 - 01:44 PM

Eu nu mai am nuccaa de cooccooss :tongue3: nu mai cobor azi pt. nimik in lume :rolleyes: Asa ca ori cumpar maine,ori pudrez praji cu cacao sau ciocolata razalita...Da' eu voiam cu cocos :iamwithstupid: ...

#9564 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 01:46 PM

Vezi postareaGelutza, la 06 January 2012 - 01:37 PM, a spus:

Gata, l-am sunat pe finu' preotelul si mi-a spus ca toate-s niste superstitii sau obiceiuri nascocite pe ici pe colo din prea mult zel...azi e o sarbatoare ortodoxa pe care trebuie sa o tinem ca pe toate celelalte, nu spalam, nu coasem, bla, bla...m-a intrebat de unde le-am scos p'astea...de luni incolo ne vedem linistite de treburi, doar sarbatorile cu cruce rosie trebuie respectate si mai e treba cu laturile sa nu fie aruncate in rauri,( dar noi avem canalizari), la asta se refera pastrarea curata a apelor si nu la faptul ca nu trebuie sa spalam rufe zece sau nu stiu cate zile. Dar astazi si maine nu spalam fiindca sunt sarbatori, d'aia!

M-am doftoricit cum am stiut mai bine si sotul a venit si el acasa acum si mi-a frectionat piciorusele inghetate si daca a pus el mana, parca mi-e mai bine! :tongue3:
(Am termosul cu ceiutz langa PC, dar gandul mi-e tot la un vin cu mar si scortisoara si la voi, asa ca stau prin preajma!)

Draga Gelutza, ma bucur si merci :iamwithstupid: ca ai intrebat si mai ales ca ti-e mai bine! ioi ce repede veniti voi de la serviciu acs.
Alcoolul in cantitati mici mareste absorbtia (si a antibioticelor) in sange. Deci daca bei o cana de vin fiert poti fii pe pace, isi face si mai dihai antibioticul efectul. Asta desigur nu inseamna ca poti bea o cana = carafa de 1-2 litri :rolleyes:

#9565 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 01:47 PM

Vezi postarealili, la 06 January 2012 - 01:29 PM, a spus:

Nu stiu nici eu ce sa zic dar ma intreb femeile care lucreaza la croitorie ce or face in zile de sarbatoare? Obiceiurile astea sunt cu dus intors
In alta ordine de idei se vede ca azi e sarbatoare ,nu am clienti, ma plictisesc , am baut 2 cafele de azi dimineata si mai e si vremea inchisa si innorat si am o stare de somnolenta , of,of, :iamwithstupid:

zice si de asta, ca daca ai serviciu la care nu poti lipsi in zi de sarbatoare (mai ales duminica) sa dai de pomana celor saraci banii castigati si sa dai si o fuga pana la biserica in ziua cu pricina, daca poti, daca nu, nu.

#9566 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 01:48 PM

Vezi postareaGeany, la 06 January 2012 - 01:44 PM, a spus:

Eu nu mai am nuccaa de cooccooss :tongue3: nu mai cobor azi pt. nimik in lume :rolleyes: Asa ca ori cumpar maine,ori pudrez praji cu cacao sau ciocolata razalita...Da' eu voiam cu cocos :iamwithstupid: ...

Dar de ce nu trimiti pe Bub? sau pe al mare?

#9567 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 06 January 2012 - 01:57 PM

Vezi postareaDaniella, la 06 January 2012 - 01:43 PM, a spus:

Moatzo, asta nu e chiar asa! Mi-a explicat tata de mai multe ori, cu metodele de calcul folosite de fiecare,

stiam ca exista o explicatie si ca este o metoda de calcul ptr aceste date. dar nu-s prea sigura ca nu s-a pierdut vreo zi pe drum :rolleyes:
ai vazut cum au facut locuitorii din Samoa? ca s-au culcat pe 29dec si s-au trezit pe 31 dec? din ratiuni economice.

en fin, nu ma pun eu contra, respect conventia. :iamwithstupid:

#9568 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 January 2012 - 01:59 PM

Giani, ce copil bun esti tu! mereu ii inviti pe-ai tai la masa. f frumos!

Gela, sa traiesti! iote ca ne-ai scos la liman! finul tau face parte din noua generatie, mai ancorati in realitate. sa-ti traiasca!

#9569 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 01:59 PM

Vezi postareaDaniella, la 06 January 2012 - 01:48 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 06 January 2012 - 01:44 PM, a spus:

Eu nu mai am nuccaa de cooccooss :) nu mai cobor azi pt. nimik in lume :lol: Asa ca ori cumpar maine,ori pudrez praji cu cacao sau ciocolata razalita...Da' eu voiam cu cocos :iamwithstupid: ...

Dar de ce nu trimiti pe Bub? sau pe al mare?

Al mare nu-i acasa ,sot de serviciu,bub e prea mic fata ,ar sti sa se duca singur si sa se intoarca dar,nu-l las singur duoamne feri :rolleyes: la noi aici in parcare se invart astia cu masinile ca zabzaucii,e plin de caini vagabonzi etc..

Dar am gasit-o :floare: Daca-s dezordonata si zapacita :tongue3: ,am pus-o in dulapiorul cu condimente(am multe) :mellow: si locul ei era in ala cu esente,pliculete de zahar pudra,vanilat,praf de copt mac,susan scortisoara pliculete de gelatina si intaritor de frisca si etc...

Se vede ca data trecuta din graba am incurcat borcanele :scratch:

#9570 Guest_Gelutza_*

• Grup: Guests

Postat 06 January 2012 - 02:00 PM

Vezi postareaGelutza, la 06 January 2012 - 01:53 PM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 06 January 2012 - 01:46 PM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 06 January 2012 - 01:37 PM, a spus:

M-am doftoricit cum am stiut mai bine si sotul a venit si el acasa acum si mi-a frectionat piciorusele inghetate si daca a pus el mana, parca mi-e mai bine! :tongue3:

Draga Gelutza, ma bucur si merci :iamwithstupid: ca ai intrebat si mai ales ca ti-e mai bine! ioi ce repede veniti voi de la serviciu acs.
Alcoolul in cantitati mici mareste absorbtia (si a antibioticelor) in sange. Deci daca bei o cana de vin fiert poti fii pe pace, isi face si mai dihai antibioticul efectul. Asta desigur nu inseamna ca poti bea o cana = carafa de 1-2 litri :rolleyes:

Nu vin repede, astazi a fost zi cu cantec si din cauza asta am reusit sa ajung acasa devreme...finul preotelul ma rasplateste an de an cu o invoire de ziua asta, ca drept rasplata din partea lui fiindca pregatesc alaturi de alte persoane, bineinteles, cate ceva de mancare si praji pentru staful care participa la Boboteaza.Invoirea imi face bine pentru ca pot participa la slujba de sfintire a apei si nu pentru ca ajung acasa mai devreme.In alti ani am ramas si la masa, dar acum nu am fost in elementul meu si nici nu-mi place, fiindca persoanele prezente is majoritar masculine si cand se dezleaga limbile mi se naruie anumite mituri...mai bine sa nu stiu, sa nu vad, sa nu aud...

#9571 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:03 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 01:57 PM, a spus:

Moatzo, asta nu e chiar asa! Mi-a explicat tata de mai multe ori, cu metodele de calcul folosite de fiecare,

stiam ca exista o explicatie si ca este o metoda de calcul ptr aceste date. dar nu-s prea sigura ca nu s-a pierdut vreo zi pe drum :iamwithstupid:
ai vazut cum au facut locuitorii din Samoa? ca s-au culcat pe 29dec si s-au trezit pe 31 dec? din ratiuni economice.

Ba da, au aj la concl ca s-au pierdut zile pe drum 14, de aia s-a trecut la noul calendar. Si dupa cate stiu tot se mai pierd de ordinul secundelor, care adunate in sute de ani, vor produce alte decalaje in zile ... probabil peste 2000 de ani, iar se va conveni sa se treaca la un nou calendar, in acord cu calendarul solar.

#9572 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:05 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 01:59 PM, a spus:

Giani, ce copil bun esti tu! mereu ii inviti pe-ai tai la masa. f frumos!

Pai de multe ori ma duc si eu la mama la masa,dar maine e sf. ion si cel mare e Ionutz,el se duce cu prietenii in oras,noi baboseniile sarbatorim acasa :iamwithstupid: nimik,special,o salata de vinete si ghebe cu maio',painea margareta,mici cu mustar si bere ,cartofii mei imbatabili,si o praji simpla cu piscoate si crema de lamaie ,dupa cateva beri incepe sa dea barbat-miu muzica la maxim la dulapu' ala de casetofon,...ca de obicei... :rolleyes: :tongue3:

#9573 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:06 PM

Vezi postareaGeany, la 06 January 2012 - 01:59 PM, a spus:

Al mare nu-i acasa ,sot de serviciu,bub e prea mic fata ,ar sti sa se duca singur si sa se intoarca dar,nu-l las singur duoamne feri :iamwithstupid: la noi aici in parcare se invart astia cu masinile ca zabzaucii,e plin de caini vagabonzi etc..

Dar am gasit-o :scratch: Daca-s dezordonata si zapacita :rolleyes: ,am pus-o in dulapiorul cu condimente(am multe) :floare: si locul ei era in ala cu esente,pliculete de zahar pudra,vanilat,praf de copt mac,susan scortisoara pliculete de gelatina si intaritor de frisca si etc...

Se vede ca data trecuta din graba am incurcat borcanele :tongue3:

AAAh! am crezut ca ai magazin la scara blocului, parca asa mi se parea ca ai zis?!
Bine ca ai gasit-o!
asta cu incurcatul borcanelor de la o varsta e clasica: eu imi gasesc telefonul in dulap, cheile/ochelarii te miri unde etc ...Deci de acum asteapta-te mai des, sau cauta mai bine inaitne sa alergi la magazin... :mellow:
cateodata scotocesc o ora inainte sa imi gasesc ce trebuie ...sau o luna (Ca ultima patanie cu cheile) ...rusinica ...

#9574 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 January 2012 - 02:07 PM

Vezi postareaDaniella, la 06 January 2012 - 02:03 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 01:57 PM, a spus:

stiam ca exista o explicatie si ca este o metoda de calcul ptr aceste date. dar nu-s prea sigura ca nu s-a pierdut vreo zi pe drum :iamwithstupid:

Ba da, au aj la concl ca s-au pierdut zile pe drum 14, de aia s-a trecut la noul calendar. Si dupa cate stiu tot se mai pierd de ordinul secundelor, care adunate in sute de ani, vor produce alte decalaje in zile ... probabil peste 2000 de ani, iar se va conveni sa se treaca la un nou calendar, in acord cu calendarul solar.

chiar am auzit la tv ca pamantul, din cauza secetei prelungite, cantareste mai putin, e mai light :rolleyes: si din cauza asta se-nvarte mai repede. ar putea fi o explicatie a faptului ca ni se par zilele tot mai scurte...

bun, s-a usurat, de-acord, da' cat, dom'le? ca mie mi se pare ca trece extrem de repede timpul.

#9575 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:09 PM

Da tot la scara blocului e si cea mai periculoasa parcare din oras si o haita de caini cat viteii,si mie mi-e frica de ei,ca-s agitati mai ales de la masini,am facut o mie de sesizari,degeaba :iamwithstupid:

#9576 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 January 2012 - 02:13 PM

aaa, deci maine ai o onomastica, Giani! sa-ti traiasca baietu'!

si noi avem maine o iesire la restaurant, dar la o aniversare: un prieten face juma de secol :iamwithstupid:
recapituland, daca am prieteni semiseculari :rolleyes: io-s vreo tinerica?

ma duc sa plang! :tongue3:

#9577 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:19 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 02:07 PM, a spus:

chiar am auzit la tv ca pamantul, din cauza secetei prelungite, cantareste mai putin, e mai light :iamwithstupid: si din cauza asta se-nvarte mai repede. ar putea fi o explicatie a faptului ca ni se par zilele tot mai scurte...

bun, s-a usurat, de-acord, da' cat, dom'le? ca mie mi se pare ca trece extrem de repede timpul.

pai nu e doar ca s-a usurat, dar tu iti aduci aminte cate aveam noi de facut pe vremea fostului regim?
aveam program tv 2 h /zi
reviste nexam
entertainment in oras nexam, la 22 era bezna
shopping nexam
vacante doar pe acilea ... , dar nu we de we ca circulai un WE da unul nu si in plus nu aveai benzina ca era la ratie.
Acu numai de cate ori pui benzina pe luna si deja vezi ca de 10 ori mai mult timp pierzi numai cu asta.

si atunci ce ramanea de facut: sa citesti, sa inveti, intalniri cu prietenii/familia, sa faci o piata si o gospodareala, da? Le puteai cuprinde pe toate intr.o zi si-ti mai si ramanea timp. Corect?
si de gospodarit cat puteai sa gospodaresti, ca nu aveai ingrediente. Ce strangeai puneai pe masa la familie sau la o zi de sarbatoare/aniversare.
Acum: gospodareala, net (oho si inca, Cat: orice vrei dai din una in alta si pierzi o groaza de vreme), serviciu (de regula mai mult de 8h/zi ...cu eventualul extrajob), aprovizionare la supermarket (pierdut cu drum cu tot 3h / sapt minim), tv, filme, mall-shopping, entertainment o iesire din oras colo-colo mult de we ...
Eu asta cred ca e problema pt care ni se pare ca zboara timpul: optiunile sunt infinit mai variate ca inainte si nu.ti ajunge niciodata timpul de toate!

#9578 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:19 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 02:13 PM, a spus:

aaa, deci maine ai o onomastica, Giani! sa-ti traiasca baietu'!

si noi avem maine o iesire la restaurant, dar la o aniversare: un prieten face juma de secol :iamwithstupid:
recapituland, daca am prieteni semiseculari :rolleyes: io-s vreo tinerica?

ma duc sa plang! :tongue3:

Sar-na Moatzo :scratch: :P N-ai de ce sa plangi ca arati ca o scolarita ,sincer :floare: ce scrie in bolentin nu conteaza ci ce spune oglinda,ea e cel mai aspru judecator :mellow: ...ia sa intrebam:''oglinda,oglinjoara.....?!'' :lol: :)

#9579 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 January 2012 - 02:21 PM

Vezi postareamoatza, la 06 January 2012 - 02:13 PM, a spus:

ma duc sa plang! :iamwithstupid:

esti sanatoasa, esti supla, arati bine, esti o Doamna, esti o frumoasa, ai o familie super, ai un baiat mare la facultate-ca acu' pe picioarele lui, casa aranjata ... ai toate motivele sa nu plangi, ci sa fii foarte bine dispusa, nu in ultimul rand pentru ca ai prieteni ca noi :rolleyes: si bineinteles si prieteni ca domnul care implineste anii!

#9580 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 January 2012 - 02:25 PM

gata, mi-am revenit!

chiar ma bucur f mult ca s-a dezvoltat o comunitate asa de frumoasa aici :iamwithstupid:

ia sa ma gandesc cu ce ma-mbrac! :rolleyes:

Arata acest topic

• 2399 Pagini +
  • « Prima
  • 477
  • 478
  • 479
  • 480
  • 481
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic