Bumbii Mosului ! nasturi,butoni.....
#1
Postat 17 December 2010 - 08:29 PM
Ei,a venit si vremea fursecurilor de Craciun.
Clipele alea minunate cand stai in bucataria calda,cuptorul arde , rasfoiesti caietul cu retete si te pui pe treaba.
Aduni in jur faina,zaharul,ouale,untul,lamaile,portocalele,scortisoara, cacaua,si scaperi de neliniste ca inaintea unei curse de Formula 1.
Masina e la relanti,apesi acceleratia,motorul trepideaza sub capota,bagi in viteza si...GO !
Clipele astea imi plac enorm.
Dupa ce-mi aduc ingredientele pe masa si pregatesc tavile,in timp ce framant sau intind alatul,gandurile imi zboara departe,departe...
Si de fiecare data ma intorc in copilarie.Imi aduc aminte de bunica.Cat de concentrata era cand facea aluaturi sau biscuiti. Cum,taia,masura,iar cuta dintre sprancene i se adancea.O frunte de alchimist.
Mai avea un gest involuntar,care tinea de concentrare.Scotea varful limbii printre dinti.
Ma gandesc la ea si nu fac nici o cuta.Ma inseninez si ma apuc cu drag de treaba.
Ce fac azi ?
Pai bumbii Mosului.
Puteti sa le spuneti nasturi,butoni,sau cum vreti voi,dar pe la noi se numesc bumbi.
Niste fursecuri mici,dragalase,cu mijloc de caramel.Mai bine zis caramela.Pentru ca e chiar o caramela cu miere si scortisoara.
Pentru aluat avem nevoie de :
250 g faina alba
100 g zahar
150 g unt
1 galbenus
2 linguri zeama de lamaie
coaja de lamaie
zahar vanilat
Pentru caramel
100 g zahar
125 g frisca lichida
75 miere
scortisoara
Sa incepem.
Aluatul
Se farmanta un aluat din ingredientele mentionate mai sus.Facem o bila,o impachetam in folie si o punem in frigider pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim 2 tavi mari cu hartie de copt.
Scoatem aluatul si il impartim in patru.
Din fiecare bucata,facem suluri lungi cam de 35 cm si late de 2 cm,pe care le taiem in bucati de 2 cm.
Din fiecare bucata facem bile mici care se aseaza in tava pe hartia de copt.Ies cam 70 de bucati.Apoi cu coada unei linguri de lemn se fac in mijlocul bilelor, adancituri.
Ups !Cand am ajuns la faza asta mi-am dat seama ca nu am lingura de lemn cu coada cilindrica.Lingurile mele de lemn au toate cozile plate .
Ca asa e modern.
Asa ca am facut manevra cu ajutorul unui pix,infaiat.
Apasati in aluat pana jos.Altfel la copt,gropitele se inchid.
Cand tavile sunt pregatite,se pun pe rand in cuptorul incalzit la 170 de grade,timp de 13-15 minute.Nu cresc prea mult si nici nu schimba mult culoarea.
Se scot fursecurile,se pudreaza cu zahar si se lasa la racit.
Preparam caramelul.
Daca respectati cantitatile si timpii, la final se obtin caramele adevarate.
Punem la caramelizat zaharul.Cand caramelul e uniform,de culoarea chihlimbarului,adaugam peste el,frisca,mierea si scortisoara.
Fierbem fix 10 minute.
Apoi cu ajutorul unei lingurite punem in fiecare gropita,caramel.
Rezultatul e spectaculos.Sau cel putin asa mi se pare mie.
Ce spuneti ?
O sa-i placa Mosului bumbii ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 17 December 2010 - 08:32 PM
Zilele astea trec si eu la treaba, fac niste fursecuri si ceva turtite / biscuiti taiati cu forme. Poate reusesc sa-mi convins aparatu' foto sa ma ajute si sa faca niste poze citete.
Iar la poveste... mi-au dat lacrimile.... Anul asta or sa fie niste sarbatori nasoale pentru noi, dar asta-i viata!
#3
Postat 17 December 2010 - 08:39 PM
stiu ca e greu.
Si eu l-am pierdut pe tata,acum 2 luni,dar nu l-am uitat si va sta mereu cu noi la masa.
Nu spun mai mult ca nu-mi place sa fiu lacrimogena.Prefer sa ma gandesc zambind.
Lui asa i-ar fi placut.
Te pup.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 17 December 2010 - 08:46 PM
Piscotel, la 17 December 2010 - 08:39 PM, a spus:
stiu ca e greu.
Si eu l-am pierdut pe tata,acum 2 luni,dar nu l-am uitat si va sta mereu cu noi la masa.
Nu spun mai mult ca nu-mi place sa fiu lacrimogena.Prefer sa ma gandesc zambind.
Lui asa i-ar fi placut.
Te pup.
Anca, sincere condoleante! Parca anu' asta a fost blestemat! S-au dus atatia oameni buni, parca mai multi ca niciodata!
#5
Postat 17 December 2010 - 08:50 PM
F. frumoasa reteta si de sezon.
#6
Postat 17 December 2010 - 09:08 PM
Foxyy, la 17 December 2010 - 08:46 PM, a spus:
Piscotel, la 17 December 2010 - 08:39 PM, a spus:
stiu ca e greu.
Si eu l-am pierdut pe tata,acum 2 luni,dar nu l-am uitat si va sta mereu cu noi la masa.
Nu spun mai mult ca nu-mi place sa fiu lacrimogena.Prefer sa ma gandesc zambind.
Lui asa i-ar fi placut.
Te pup.
Anca, sincere condoleante! Parca anu' asta a fost blestemat! S-au dus atatia oameni buni, parca mai multi ca niciodata!
Multumesc.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 17 December 2010 - 09:09 PM
Geany, la 17 December 2010 - 08:50 PM, a spus:
F. frumoasa reteta si de sezon.
Pai de sezon dara,pentru mosii care isi pierd bumbii.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 17 December 2010 - 09:15 PM
#9
Postat 17 December 2010 - 09:37 PM
Tare-s bune fursecurile de Craciun! Parca niciodata nu se potrivesc mai bine decat acum! Bravo sincer si ptr povesti si ptr executie!
#10
Postat 17 December 2010 - 09:56 PM
Condoleante pt tatal tau
#11
Postat 17 December 2010 - 10:09 PM
sissi, la 17 December 2010 - 09:56 PM, a spus:
Condoleante pt tatal tau
Da de ce sa fie creion??!! ca degetelul lui infainat ar merge de minune,sa vezi bucurie pe el atunci...
#12
Postat 17 December 2010 - 10:12 PM
O sa ramana bietul mos descheiat, oups!
#13
Postat 17 December 2010 - 10:16 PM
La-Chef-A, la 17 December 2010 - 10:12 PM, a spus:
O sa ramana bietul mos descheiat, oups!
N-are nica! Poate vine vreo unu' caruia ii putem canta asta:
http://www.youtube.c...feature=related
#14
Postat 17 December 2010 - 10:22 PM
#15
Postat 17 December 2010 - 10:37 PM
#16
Postat 18 December 2010 - 12:28 AM
Geany, la 17 December 2010 - 09:15 PM, a spus:
Sa ne-ntelegem bine.
Yo i-am facut bumbi la manta,ca la pantaloni are slitz.
Asta ca sa n-avem discutii.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#17
Postat 18 December 2010 - 12:30 AM
moatza, la 17 December 2010 - 09:37 PM, a spus:
Tare-s bune fursecurile de Craciun! Parca niciodata nu se potrivesc mai bine decat acum! Bravo sincer si ptr povesti si ptr executie!
Am masurat fata,
Ca io-s geamana si am doua maini stangi nu ma stii ?
Nici bastonasele de la caligrafie nu-mi ieseau 2 la fel.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#18
Postat 18 December 2010 - 12:32 AM
sissi, la 17 December 2010 - 09:56 PM, a spus:
Condoleante pt tatal tau
Lasa-i sa dea gauri,dar sa nu puna mana pe caramel,ca-i fierbinte.
Daca faceti,fa-le poze sa-i vad si eu.
Nu fursecurile ci pruncii.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 18 December 2010 - 12:34 AM
La-Chef-A, la 17 December 2010 - 10:12 PM, a spus:
O sa ramana bietul mos descheiat, oups!
Apoi sa stii ca trebuie ascunsi pana la Craciun.
Eu i-am lasat Omului cativa pe o farfurie.
Si zice :
- Dar restul unde-s ?
- Unde stiu eu.I-am pus bine.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#20
Postat 18 December 2010 - 12:35 AM
Piscotel, la 18 December 2010 - 12:28 AM, a spus:
Geany, la 17 December 2010 - 09:15 PM, a spus:
Sa ne-ntelegem bine.
Yo i-am facut bumbi la manta,ca la pantaloni are slitz.
Asta ca sa n-avem discutii.
Hi hi hi!!ni ca ,la asta nu m-am gandit...Pisco' esti de belea...Eu numa la manta m-am gandit,da' acu' ca tot ai pomenit....