Forum Culinar: Piine rolata - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Piine rolata

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 February 2011 - 08:28 PM

  • 600 g faina
  • 300-350 ml apa calduta
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 ligurita plina sare/sau dupa gust
  • 30 g drojdie proaspata
  • 1 praf de zahar


Cum spuneam,asta e una dintre piinile noastre preferate,iar pentru Denise e cea mai cea!
O maninca doar goala.Spune ca daca pune ceva pe ea ar deranja perfectiunea :hug:


Notita:
Cu apa calduta trebuie jonglat in functie de faina.Am observat ca faina obisnuita nemteasca care o folosesc eu(Rosenmehl),"inghite" mai putina apa decit o faina obisnuita din Italia(Barilla per tutte le preparazioni).

Aluatul il fac la robot.
Pun faina in vas,fac o adincitura in care pun drojdia frecata cu 50 ml din apa si praful de zahar.Las asa 10-15 minute la dospit,dupa care adaug sarea si dau drumul robotului la treapta 1 sa amestece incet,in timp ce torn 50-60 ml ulei urmat de apa calduta.Cind incepe sa se lege aluatul maresc viteza robotului la 2 pina amesteca bine.Ridic din nou viteza pe treapta 3-4-5 si las sa loveasca cu el de peretii vasului,apoi scad treptat din viteza,mai las 1-2 minute sa framinte pe treapta 1 sau 2.
Aluatul este "perfect" atunci cind peretii vasului ramin complet curati,fara pic de aluat lipit pe undeva.Nu trebuie sa fie lipicios si nici foarte moale,dar destul de matasos daca e framintat destul.Se poate lua cu miinile goale neinfainate/uleiate,si se poate forma o bila fara ca aluatul sa se lipeasca de miini.Se lasa la crescut la loc caldut pina isi dubleaza/tripleaza volumul.Neaparat trebuie sa creasca bine!Dupa ce a crescut se scoate din vas,se stringe putin intre palme,apoi se prelucreaza mai departe pe masa presarata cu faina.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-5-12980525045027.jpg

Se intinde cu sucitorul,in asa fel incit sa ia o forma de triunghi oval :lol: /aproximativ.
Se stropeste foaia de aluat cu restul de ulei,avind grija ca virful (la mine cel de linga sucitor)sa ramîna nestropit.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-5-12980525461765.jpg

Se intinde uleiul usor cu palma,din nou avind grija ca acel colt sa ramina neuns.
Se roleaza usor din partea unsa spre coltul neuns care trebuie sa vina dedesubt(nu se apasa pe piine).
Se pune piinea pe o tava presarata cu faina si se lasa din nou la crescut aproximativ 20-25 minute.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-5-12980526375879.jpg

Între timp se incalzeste cuptorul la 200°C.
Se da tava pe sina din mijloc si se lasa la copt 40-50 minute.
Daca vi se pare ca se rumeneste prea repede,coboriti temperatura la 190-180°C.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-5-12980526535081.jpg


Din nou o notita:
Cu faina nemteasca(Rosenmehl) a trebuit sa cobor temperatura dupa jumatate din timpul de coacere,pe cind cu faina italiana(Barilla) am lasat pina la capat la 200°C pentru a obtine acelasi grad de rumenire.

Ce este special la aceasta piine?
În afara faptului ca este o piine simpla,
are o aroma si un miros placut de la uleiul de masline,
este pufoasa si se desprinde/deroleaza.
Totusi se poate folosi la sandwich =))

Sectiunea.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-5-12980526679003.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 February 2011 - 11:33 PM

O asteptam :-*

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2011 - 09:35 AM

Ce-mi plac aluaturile astea in straturi,Miroase a paine proaspat coapta pana la mine.
Chiar ma intrebam cand mai coacem o pituca ceva.Suntem toti la dieta? =))

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 19 February 2011 - 11:51 AM

Ce bine arata.Eu nu am mai copt ca nu ma pot opri dupaia din mancat calda asa,tot rup un colt si inca in colt, =))

#5 Useril este offline   vrabiuta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 19 February 2011 - 07:12 PM

Vezi postareaGeany, la 19 February 2011 - 11:51 AM, a spus:

Ce bine arata.Eu nu am mai copt ca nu ma pot opri dupaia din mancat calda asa,tot rup un colt si inca in colt, :)


La fel! :)
Nici eu nu mai fac!

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 19 February 2011 - 11:46 PM

Maya,

Multumesc mult de reteta.
E prima paine pe are o fac imediat ce-mi repar cuptorul.
Nu e stricat,dar trebuie montat un regulator de presiune.
Ma duc sa-mi bat barbatul ca nu se ocupa mai repede de problemele mele tehnice.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   DanaT 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 48
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationIreland

Postat 25 February 2011 - 11:25 AM

Fooarte buna painea, miezul pufos si fin si coaja... o minune, o mananci goala intr-adevar, la noi asa s-a dus.
Buna rau!
Pozele nu-s reusite dar cat sa vedeti cum a iesit.
aaaa... si a crescut ca nebuna, cel putin in cuptor s-a dublat.
Maya
Imagine postata





Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-327-1298626436915.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-327-12986263659892.jpg


#8 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 25 February 2011 - 01:59 PM

Imi place tare mult...am s-o fac,poate chiar azi!

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:05 PM

Vezi postareaAdriana, la 18 February 2011 - 11:33 PM, a spus:

O asteptam :floare:

Mai am uitat de pituca asta :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:07 PM

Vezi postareaEataly, la 19 February 2011 - 09:35 AM, a spus:

Ce-mi plac aluaturile astea in straturi,Miroase a paine proaspat coapta pana la mine.
Chiar ma intrebam cand mai coacem o pituca ceva.Suntem toti la dieta? :floare:

Eu sînt grasa si nu-s la dieta :floare:
Nu am mai facut-o dar o s-o fac.De data asta o s-o întind mult mai subtire s-o rolez de sa iasa foietata :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:08 PM

Vezi postareaGeany, la 19 February 2011 - 11:51 AM, a spus:

Ce bine arata.Eu nu am mai copt ca nu ma pot opri dupaia din mancat calda asa,tot rup un colt si inca in colt, :floare:

Hahahaa,asa mîncam eu din pîinea proaspata cînd eram copil.Pîna ajungeam cu ea acasa,arata de parca s-au servit soarecii din ea :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:09 PM

Vezi postareavrabiuta, la 19 February 2011 - 07:12 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 19 February 2011 - 11:51 AM, a spus:

Ce bine arata.Eu nu am mai copt ca nu ma pot opri dupaia din mancat calda asa,tot rup un colt si inca in colt, :floare:


La fel! :floare:
Nici eu nu mai fac!

Rupi doar un colt,si dupa o ascunzi :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:09 PM

Vezi postareaPiscotel, la 19 February 2011 - 11:46 PM, a spus:

Maya,

Multumesc mult de reteta.
E prima paine pe are o fac imediat ce-mi repar cuptorul.
Nu e stricat,dar trebuie montat un regulator de presiune.
Ma duc sa-mi bat barbatul ca nu se ocupa mai repede de problemele mele tehnice.

Pisco,ti-ai facit cuptorul?
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 March 2011 - 04:10 PM

Vezi postareaDanaT, la 25 February 2011 - 11:25 AM, a spus:

Fooarte buna painea, miezul pufos si fin si coaja... o minune, o mananci goala intr-adevar, la noi asa s-a dus.
Buna rau!
Pozele nu-s reusite dar cat sa vedeti cum a iesit.
aaaa... si a crescut ca nebuna, cel putin in cuptor s-a dublat.
Maya
Imagine postata



Atasament a c 6.JPG

Atasament a c 6.JPG

Dana,ma bucur ca ti-a placut!Arata tare fain.Cum spuneam mai sus,dara viitoare o fac mai foietata,mai rulata :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   danaid 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 03-December 09

Postat 15 June 2011 - 10:54 AM

Buna, vreau sa iti multumesc pt aceasta reteta, foarte buna, a placut familiei. Ma inspir de pe acest forum, il gasesc mult mai interesant decat celalalt, ma ajuta, ma inspira si bucataresc cu mare placere datorita voua, va multumesc pentru munca voastra.

#16 Useril este offline   Angel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationfar far away

Postat 15 June 2011 - 10:57 AM

nu am vazut pana acum reteta asta, am pus sa fac sin cealalta :D
cum o termina am si facut-o. la mine e frig, fac ceva la cuptor in fiecare zi...fetele or sa o devoreze cred :floare:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi