Pizza Geany. Pizza asa cum o fac eu...
#1
Postat 10 March 2011 - 08:56 AM
Mi s-a mai cerut sa fiu f. explicita asa ca o sa incerc.Am multe poze si va trebui sa divizez topicul in 2 sau in 3.
Ingrediente pt. aluat:
Faina alba 460 de gr.,1/2 cub de drojdie prospata de bere (24:2=12 gr.),3 linguri de apa calda pt. maia si 250 de ml. de apa calda pt. aluat,1 lingurita de zahar,o lingurita de sare,1/2 lingurita de otet,20 ml. de ulei.
Pt. toping ,250 de ml. de sos pizza(sau sos de rosii),1 ceapa,1 rosie,ardei iute,2 ciupercute (am uitat sa le pun in poza),cateva masline,ceva meselicuri varii taiate subtire (cateva feliute da salam crud uscat,o specialitate de porc,gen jambon,si cateva rondele de cabanos)250 de gr. de branzeturi ,(putin cascaval avansat si mozzarella ,nu in zer),condimente,busuioc uscat si cilli (pt. sos)si oregano uscat.Dar asta am avut eu de data asta, altadata pot face cu ardei gras de exemplu sau cu alte ingrediente,depinde ce am la indemana.
Incep cu aluatul.Intr-un castronel,zdrobesc intre degete drojdia,o presar cu 1 lingurita rasa de zahar,si torn deasupra 3 linguri de apa calda,si 1/2 lingurita de otet si las sa se odihneasca (sa se activeze drojdia) 10 min.
Asa arata dupa 10 min.
Intr-un castron mai mare,pun apa calda 250 de ml. in care dizolv 1 lingurita rasa de sare fina si drojdia .
Ajutandu-ma de telul para,incorporez tot adaugand in ploaie 220 de gr. de faina,frecand sa-mi iasa o compozitie mai groasa ca cea de clatite,frec bine sa nu fie cocoloase si sa faca besicute.
Acum imi bag manutele la framantata adaugand astfel si restul de 240 de gr. de faina,la urma tot stropesc cu ulei sa pot desprinde de pa maini.
Aluatul bine lucrat se desprinde singur de pe maini si de pe vas,il mai iszbesc de vreo 3 ori de fundul vasului si gata.
Il acoper cu un servet curat si-l las la dospit la loc caldut 1 ora.Asa arata dupa o ora,trebuie sa-si dubleze volumul.
Asata e semnul ca a dospit suficient.
Asta e aluatul ,sper ca am fost suficient de explicita,acum vin cu restul,va rog sa nu postati inca.
#2
Postat 10 March 2011 - 09:17 AM
Cat de subtire pot.
Ca sa nu am margini groase si sa nu iasa pizza mea ''painoasa'' cu un cutit tai aluatul in exces de pe margini.(in felul asta din aceasta cantitate imi iese o tava de pizza si una individuala facuta din ce am taiat de pe marginile tavii)
Acum daca doresc un aluat subtire care sa aduca putin cu pizza coapta pe vatra (clar ca efectul ala nu-l obtii acasa la aragaz,dar sa semene)Presar masa cu faina,pun o portie de aluat (cam 1/3 sau 1/4 deci din cantitatea asta ar iesi 3 sau 4 pizza individuale,depinde de cat de mare o vrei si de cate persoane sunt la masa)
Si ajutandu-ma de faina si de sucitor intind o foaie relativ rotunda.
O dispun pe dosul tavii infainate (ca la foile pt. albacazapada)si o mai rotunjesc eu si acolo cu sucitorul.
Acum din criza de timp sau daca asa place mai rustica poate sa ramana si asa,dar daca se vrea perfect rotunda,ma ajut de un capac de cratita,sau o cratita,forma de tort etc,ce sa fie de dimensiunea care doresc eu sa fie pizza mea,si aplicand-o pe blatul meu imi da forma rotunda.Ajutandu-ma de un cutit decupez.
In felul asta chiar nu va avea margini groase si va fi f. subtire si crocanta.
Revin cu restul va rog nu postati inca.
#3
Postat 10 March 2011 - 09:39 AM
Sosul de pizza il numesc eu .sos de rosii 1 lingurita de zahar si busuioc uscat.
Uneori ma mai joc cu el,dizolv o lingurita de bulion cu apa calda,pana sa-mi devina de consistenta sosului de rosii si acolo dizolv lingurita de zahar busuiocul si praf de cilli sau boia dulce ,iute ce vreau eu,si asta amestec cu sos de rosii,sa fie mai picant,asa am facut si de data asta,am avut pt. o tava de pizza si una individuala cam 250 de ml. de sos.
Important e sa nu se incarce pizza nici cu sos nici cu legume sau salamuri ci pus in cantitate justa .
Incep prin a dispune sosul de pizza.
Acum ceapa (mie imi place mult cu ceapa,o tai fideluta si o las 5 min in apa calda la muiat,ii ia din tarie si devine dulce si buna),o scurg de apa si dispun peste sos,cateva feliute de rosie,de ciupercuta,ardei iute,si ceva mezelicuri varii taiate fin,presar cu oregano uscat .
O dau la cuptorul preincalzit 10 min. sa se zvante.
Asa arata dupa 10 min.
Si pe dos.
Acum adaug branzeturile razalite si feliute de masline.
Si o las sa se coaca pana se topeste branza frumos si devine frumoasa aurie pe dos (cuptorul meu nu se inchide bine asa ca mai dureaza 20 de min. la mine).
O portionez.
Si acum v-o arat din toate unghiurile.
Asa e de subtire.
Asa e pe dos.
Si din alt unghi.
Nu editati inca,fiindca revin cu cea la tava.Inca putin si am terminat.
#4
Postat 10 March 2011 - 09:52 AM
Si sectiune.
Portii.
Asa arata blatul,spre deosebire de celalt.
Si un mic off topic ce sper ca-mi va fi iertat,decat sa am o pizza painoasa,mai bine decupez marginile si din ele pot face o mica surpriza la copii,fie coc gogosele(chiar daca aluatul nu-i dulce,il dau bine prin zahar sau pun miere si nuci,sau le tai si umplu cu dulceata)sau pizza cu nutella,se coace pe dosul tavii cum ati vazut si la urma se pune nutella .
Gata dragelor acum am terminat cam asta e cu pizza Geany,am incercat sa fiu cat de explicita am putut,mi-a fost f. greu sa cantaresc,pt. ca e in pofida a tuturor principiilor mele dar ce nu fac eu pt. voi.
Folosind functia edit voi indrazni sa revin aici cu link catre pizza lui Alexandru,unde mai sunt si alte ''creatii'' de ale mele si altele ca sa fie tot buchet si aici,poate inspira pe cineva.
Iar pt. mama si tata eu fac si alt blat cu aluta fraged cand o sa o prepar o sa vin aici sa o arat,aia nici nu e pizza e o specialitate'' hai sa o numim.
Lincul catre Topicul lui Alexandru,pt. cine foloseste drojdia uscata poate fi foarte util,imi e f. drag pt. ca acolo mi-am facut eu intrarea pe forum
My pizza Alexandru
Link catre o pizza de-a mea, cu un fel de aluat fraged Pizza taraneasca la tava
Si tot acolo la pagina 2 diverse creatii de-ale mele,poate se mai inspira cineva Diverse feluri de pizza Geany
Si un fel de focacce cu faina neagra Un fel de focacce cu faina neagra
Si gata ,sper sa va placa topicul,eu am pus mult suflet la el .
#5
Postat 10 March 2011 - 11:00 AM
#6
Postat 10 March 2011 - 11:03 AM
pt tine muuuulte
#8
Postat 10 March 2011 - 11:06 AM
dani_ela, la 10 March 2011 - 11:03 AM, a spus:
pt tine muuuulte
Tu, Daniela si mai sunt cateva persoane,asa ca mult spor,nu se poate sa nu iasa.Te pup si eu.
Edit: Eu sunt pe ideea ca gramele exacte de faina la un aluat de paine,pizza gogosi,sunt relative,deaia eu fac din ochi si scriu faina cat cuprinte,pt. ca depinde de multi factori,de calitatea fainii ,(chiar si aceeasi marca de faina,depinde de felul in care a fost depozitata,de glutenul graului)de gradul de umiditate etc.Deci eu vad consistenta aluatului la ochi sa fie potrivit (nu prea lipicios,nici prea tare) de data asta am cantarit exact pt. voi, dar alta data cu siguranta nu o voi face.Deci atentie cand prestati puneti faina in ploaie treptat si vedeti cat va intra,pt. un aluat potrivit.
#10
Postat 10 March 2011 - 02:01 PM
stella, la 10 March 2011 - 01:53 PM, a spus:
Ha ha ha! Te pupez Steluta mea draga,in fundal e prova del cuoco si am vazut,chiar acum, un aluat pliat pt. pizza care trebuie si eu sa-l incerc musai musai,cand il fac va anunt si eu.
Ps. Ce astru ti-ai pus draga la avatar?! Am auzit ca e luna aproape (sper sa nu fie cutremur)
#11
Postat 10 March 2011 - 02:21 PM
Geany, la 10 March 2011 - 11:06 AM, a spus:
dani_ela, la 10 March 2011 - 11:03 AM, a spus:
pt tine muuuulte
Tu, Daniela si mai sunt cateva persoane,asa ca mult spor,nu se poate sa nu iasa.Te pup si eu.
Edit: Eu sunt pe ideea ca gramele exacte de faina la un aluat de paine,pizza gogosi,sunt relative,deaia eu fac din ochi si scriu faina cat cuprinte,pt. ca depinde de multi factori,de calitatea fainii ,(chiar si aceeasi marca de faina,depinde de felul in care a fost depozitata,de glutenul graului)de gradul de umiditate etc.Deci eu vad consistenta aluatului la ochi sa fie potrivit (nu prea lipicios,nici prea tare) de data asta am cantarit exact pt. voi, dar alta data cu siguranta nu o voi face.Deci atentie cand prestati puneti faina in ploaie treptat si vedeti cat va intra,pt. un aluat potrivit.
ei , aici m-ai pierdut asta cu potrivitu` e mai greu , in rest floare la ureche
#12
Postat 10 March 2011 - 02:26 PM
dani_ela, la 10 March 2011 - 02:21 PM, a spus:
Geany, la 10 March 2011 - 11:06 AM, a spus:
dani_ela, la 10 March 2011 - 11:03 AM, a spus:
pt tine muuuulte
Tu, Daniela si mai sunt cateva persoane,asa ca mult spor,nu se poate sa nu iasa.Te pup si eu.
Edit: Eu sunt pe ideea ca gramele exacte de faina la un aluat de paine,pizza gogosi,sunt relative,deaia eu fac din ochi si scriu faina cat cuprinte,pt. ca depinde de multi factori,de calitatea fainii ,(chiar si aceeasi marca de faina,depinde de felul in care a fost depozitata,de glutenul graului)de gradul de umiditate etc.Deci eu vad consistenta aluatului la ochi sa fie potrivit (nu prea lipicios,nici prea tare) de data asta am cantarit exact pt. voi, dar alta data cu siguranta nu o voi face.Deci atentie cand prestati puneti faina in ploaie treptat si vedeti cat va intra,pt. un aluat potrivit.
ei , aici m-ai pierdut asta cu potrivitu` e mai greu , in rest floare la ureche
Eu in locul tau asi face asa: asi cantari tot cum am zis eu si cum mi-a intrat mie,dar asi fi atenta la detalii,daca simti ceva ce nu e in regula cand tot adaugi faina te opresti daca ti se pare deja aluatul ok,sau din contra daca e prea moale,chiar daca mie mi-au intrat doar 460 de gr. mai presari un pic...Parerea mea,dar tu fa la fel cum am scris eu si sper sa fii multumita,dar e bine pt. tine sa stii pe viitor chiar si la alte retete ca astea cu gramele de faina sunt destul de inselatoare....Imi pare rau e parerea mea si mi-o mentin...
#13
Postat 10 March 2011 - 02:42 PM
Sapt trecuta radeam de tine, ca e musai sa masori cantitati, sa prestezi si sa ne arati. Acu e randul altora sa ne impunga in coaste: acu e musai sa o prestam!
cuptorul incins zdravan sau ametit? si apoi focul mediu?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#14
Postat 10 March 2011 - 02:46 PM
Daniella, la 10 March 2011 - 02:42 PM, a spus:
Sapt trecuta radeam de tine, ca e musai sa masori cantitati, sa prestezi si sa ne arati. Acu e randul altora sa ne impunga in coaste: acu e musai sa o prestam!
cuptorul incins zdravan sau ametit? si apoi focul mediu?
Dani eu am un cuptor vai mama lui,ca s-a dat bubuletul uta pe usa de la cuptor si nu se mai inchide,nu are ventilatie,temperatura nici bec inauntru nu are macar Eu il aprind 10 min inainte sa introduc ce vreau eu sa coc,la foc mijlociu ,mediu, asa folosesc eu din ochi,na' nu stiu ce sa va zic mai mult de atat...Zau!...
#15
Postat 10 March 2011 - 02:53 PM
Despre faina o sa va dau un exemplu doar din experienta mea personala,cand am inceput eu sa fac cozonac era f. buna faina dobrogea,apoi au ''stricat-o'',am mai schimbat tipuri de faina tot 000 dar rezultatul era diferit(1/2 l lapte 5 galbenuse etc. = 1 kg. de faina) uneori ajungea .alte ori mai trebuia putin...deci ,eu nu prea cred in chestia asta cu gramele de faina la aluaturi.O zic,pt. voi,eu am cantarit tot exact,dar nu sunt sigura ca e valabil in toate cazurile si sa fie vazut ca litera de lege.Ma rog,eu astept sa prestati si sa veniti cu impresii.
#16
Postat 10 March 2011 - 03:04 PM
dani_ela, la 10 March 2011 - 02:21 PM, a spus:
sustin!
mai Geany nu ne mai descuraja, nu vezi ca nu avem incredere in "cat cuprindele" nostru? de un'sa stim noi ce e aia cat cuprinde?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#17
Postat 10 March 2011 - 03:06 PM
Geany, la 10 March 2011 - 02:53 PM, a spus:
Despre faina o sa va dau un exemplu doar din experienta mea personala,cand am inceput eu sa fac cozonac era f. buna faina dobrogea,apoi au ''stricat-o'',am mai schimbat tipuri de faina tot 000 dar rezultatul era diferit(1/2 l lapte 5 galbenuse etc. = 1 kg. de faina) uneori ajungea .alte ori mai trebuia putin...deci ,eu nu prea cred in chestia asta cu gramele de faina la aluaturi.O zic,pt. voi,eu am cantarit tot exact,dar nu sunt sigura ca e valabil in toate cazurile si sa fie vazut ca litera de lege.Ma rog,eu astept sa prestati si sa veniti cu impresii.
inteleg si iti dau dreptate in ceea ce spui, dar noi nu stim ce inseamna "cat cuprinde"
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#18
Postat 10 March 2011 - 03:07 PM
#20
Postat 10 March 2011 - 04:11 PM
In curand o sa execut si varianta pufoasa, desi nu este traditionala italiana, insa eu am avut si am in continuare o slabiciune enorma pentru cele de la Pizza Hut cu aluat pufos si margini branzoase. Auci ca ma apuca foamea!