Retete cu peste...mai ales cu stiuca
#1
Postat 24 March 2011 - 06:07 PM
Si acum vine partea nasoala: e necuratata . Dragilor cum se curata pestele (stiu e de ras dar eu sunt mai incepatoare:D )...n-am fost nevoita sa curat niciodata un peste si stiuca asta are niste solzi miciii la cred ca tre sa iau penseta .Va rog sa-mi spune-ti care e metoda cea mai simpla, ursoara, fara multi solzi intinsi prin toata bucataria de a curata un peste, stiuca sau ce soi o fi.
Si am nevoie si de reteta cu stiuca sau cu peste pentru ca maine sa o pot gati ca altfel ii fac loc in congelator..are cam 1 kg probabil dupa ce-i dau zalele (solzii) jos cu vre-o 200-300 gr mai putin .
#2
Postat 24 March 2011 - 06:55 PM
cu mare grija si cu rabdare pe masura le-am dovedit. alta metoda decat cea traditionala nu se exista. nu, nu! deci se face operatiunea ori cu un curatator special de peste ori cu un cutit normal. deci, curaj!
eu am gasit si icre in ele, asa ca ai grija cum le desfaci ca sa poti recupera pretioasa captura, dat fiind faptul ca la stiuca icrele nu sunt prinse compact printr-o membrana. ca sa zic mai plastic, sunt zburatacite in burta pestelui. sunt mai mari decat icrele de crap, de exemplu, f gustoase si se fac si proaspete adaugandu-le inca de la inceput o lingurita de mustar bun. nu fa sacrilegiul sa pui gris, paine etc.
daca te simti maiastra, le poti face umplute si in cazul asta nu le spinteci (horror!)burta de la un cap la altul, ci cat mai putin incat sa scoti confortabil intestinele. capul se lasa legat de trunchi si se desprinde cu grija pielea -care e destul de ferma- de carne -care e destul de tender.
eu nu am ales metoda asta si parca-mi pare rau, macar una tb s-o fac umpluta. capetele deja s-au dus intr-un bors si pot sa-ti spun ca sunt destul de seci, carnea nu e prea savuroasa fiindca e fff slaba. asa ca am sa le fac la cuptor, cu multe legume pe langa ele, cu ceva mai mult ulei de masline si chiar un tzatziki, ca sa le faca mai onctuoase.
daca tu te-ai gandit la altceva, zi si mie, ca le fac abia maine sau chiar sambata.
#3
Postat 24 March 2011 - 08:37 PM
Bati dopurile de bere în cuie pe scîndurica, cît mai des posibil, cu fundul dopului lipit de scîndurica.
Daca vrei varianta lux, pe partea cealalta bati în cuie o fîsie de piele, asa, ca un mîner.
Freci pestele cu instrumentul asta ca si cum ai freca ghetele sa iasa oglinda.
Iaca!
#4
Postat 24 March 2011 - 08:50 PM
Cutitul ala special e bun la ceva?Tu il ai? Adica daca voi curata cu acel cutit special voi termina mai rapid sau mai usor de curarat pestele?
Imi aduc vag aminte ca am vazut unde o chestie cu o cutie de colectare deasupra cutitului astfel solzii nu zburau in toate directiile ...probabil de acel produs spui si tu.
Intrebare pt tine Alexandru: nu sar solzii in toate partile (de parca cu cutitul n-ar sari )?..nu de alta dar am si eu aceasi oroare ca Moatza...sa nu stau sa curat 1 ziua solzii din toata bucataria.
Sigur o sa imi pregatesc si acest instrument de curatire macar stiu ca nu mai am probleme...Acum va vad pe cine gasesc sa chem pe la noi sa ne ajute la cele 15 sticle de bere.Ca asa dintr-un sut 15 sunt putin cam multe .
Danke pentru ideea ingenioasa si salvatoare.
#5
Postat 24 March 2011 - 08:55 PM
Exista scula asta :
Dar nu face cît cea artizanala.
#6
Postat 24 March 2011 - 09:11 PM
yoyo, la 24 March 2011 - 08:50 PM, a spus:
cutitul pe care-l stiu eu are doar niste zimti mai rari, ca sa zic asa. adica asta e ce am eu iar solzii sar oricum peste tot. tip: incearca sa nu faci miscari ample, tb curatat din scurt. nashpa faza asta si nici carnea de stiuca nu-i prea grozava, in opinia mea. icrele sa zicem c-ar merita efortul.
edit: daca nu-i secret, cat e kilu'? omu' a luat de la rusii din piata de la galati si-a dat 14lei/kg.
#7
Postat 24 March 2011 - 10:04 PM
De la al meu barbat cetire: Stiuca se gateste umpluta sau file facute pane. In nici un caz nu se curata solzisor cu solzisor ca te apuca anul nou si iese mult par alb.
Stiuca se jupuieste de pielicica astfel: Se ia una bucata stiuculita, un cutit bine ascutit, un pahar de tuica fiarta cu piper sau un vin alb, dupa preferinte si se fumeaza mai intai o tigara ca tai elanul muncitoresc si sa prinzi rabdare. Apoi pui mana voiniceste pe cutit, iei stuca de coada, cu grija ca aluneca repede si tai capul stiucutei pana la piele fara a desprinde capul de tot daca vrei sa o faci umpluta. Dupa aia iei o gura de tuicuta fiarta, sau de vin si mergi mai departe. Cu degetelul incepi sa dezlipesti pielea de jur imprejurul dihaniei pana ajungi la coada tragand de piele in jos, cum ai scoate un pulover pe dos. Fara grija ca stiuca are pielea foarte tare si nu se rupe. Cand ajungi la coada tai corpul si-ti ramane pielea intreaga. Cu un cutit ascutit tai apoi bura scoti tot ce gasesti pe acolo, scoti fileurile si le pregatesti cum vrei.
Pofta mare!
#8
Postat 24 March 2011 - 10:09 PM
simonicka, la 24 March 2011 - 10:04 PM, a spus:
De la al meu barbat cetire: Stiuca se gateste umpluta sau file facute pane. In nici un caz nu se curata solzisor cu solzisor ca te apuca anul nou si iese mult par alb.
Stiuca se jupuieste de pielicica astfel: Se ia una bucata stiuculita, un cutit bine ascutit, un pahar de tuica fiarta cu piper sau un vin alb, dupa preferinte si se fumeaza mai intai o tigara ca tai elanul muncitoresc si sa prinzi rabdare. Apoi pui mana voiniceste pe cutit, iei stuca de coada, cu grija ca aluneca repede si tai capul stiucutei pana la piele fara a desprinde capul de tot daca vrei sa o faci umpluta. Dupa aia iei o gura de tuicuta fiarta, sau de vin si mergi mai departe. Cu degetelul incepi sa dezlipesti pielea de jur imprejurul dihaniei pana ajungi la coada tragand de piele in jos, cum ai scoate un pulover pe dos. Fara grija ca stiuca are pielea foarte tare si nu se rupe. Cand ajungi la coada tai corpul si-ti ramane pielea intreaga. Cu un cutit ascutit tai apoi bura scoti tot ce gasesti pe acolo, scoti fileurile si le pregatesti cum vrei.
Pofta mare!
Deduc ca trebuie sa fii imun la efectele secundare ale tuiculitei
Btw : cred ca ceva mai bun decît stiuca umpluta, servita cu sos de hrean, nu se exista în materie de stiuca!
#9
Postat 24 March 2011 - 10:44 PM
Eu am unealta asta, de are cutiuta aia de raman o mare parte din solzi in ea.
#10
Postat 25 March 2011 - 12:54 PM
Moatza 14 am dat si eu pe el pentru ca stiu ca are exact 1 kg.L-am luat de la pescarie.
Simonicka m-ai facut sa rad cu lacrimi la cum povestesti sau mai bine zis cum il citezi pe sotul tau (se vede ca e pescar) . Si pentru ca n-am pescar in dotare cred ca se stie cine trebuie sa curete pestele.
Sa-mi dai si retetele ca altfel lasi istorisirea asa..."in coada de peste". Cum faci stiuca umpluta? Pane-ul e cel clasic de snitel: faina, ou, pesmet sau faina cu boia ori malai?
Alexandrule pofta vine mancand! Poate o veni si imunitatea la tuica tot la fel . La mine va fi mult de munca cu imunitatea asta pentru ca dupa un pahar de vin mi se pare ca toata lumea glumeste si e funny, chiar foarte funny.
Spune-mi te rog cu ce sa umplu stiuca pentru ca n-am idee si hreanul il am deja. Cred ca sosul de hrean il fac din lapte in care fierb hreanul il leg cu putina smantana si adaug smantana. Sau tu ai alta reteta?
Eataly si eu ziceam tot despre acel curatator cu recipient de colectare. Ideea cu curataul in apa e super, macar stii ca nu-ti rupi unghiile la curatarea bucatariei apoi.
Si acum sa va zic ce am mesterit eu: aseara am zis haide ca ma pun sa-l curat azi ca doar Moatza a curatat 2 intr-o ora unul il curat cumva asta pentru ca nu aveam cele necesare pentru instrument lui Alexandru. Si sa fiu mai jmechera am luat cutitul firezat considerand ca seamana putin cu capacele de bere. De la mami mi-am adus aminte ca punea hartie dedesubt la peste astfel solzii sar pe hartie nu peste tot. Eu desteptaciune intruchipata pun hartie doar sub peste ca doar ma gandisem eu ca nu vor sari solzii pe tot blatul din bucatarie....rau am facut .
Pestele l-am curatat intr-o ora eu zic ca e bine pentru prima data. Problema a fost ca am stat la curatat bucataria inca o ora . Taierea elanului a fost cand am dat sa curat blatul si erau deja uscati solzii .
Acum o sa-l si dezpielitez macar o sa stiu data aviitoare sa le "fac" intr-un timp mai scurt .
Va astept cu retetele ca azi trebuie sa-l gatesc.
#11
Postat 26 March 2011 - 09:31 PM
eu n-am facut niciodata umpluta, dar am mancat la cineva. o umpluse cu carnea fiarta si dezosata, amestecata cu verdeata,ciuperci, oua, sare/piper si era facuta la tava, la cuptor. se poate si fiarta, dar iti tb un vas special.
a fost buna, dar nu m-a dat pe spate. mie mi s-a parut mai mult decorativa decat savuroasa.
#12
Postat 27 March 2011 - 12:35 AM
Am facut reteta lui any_annette: http://artaculinara....__1 insa putin modificata.
Un strat de sare grunjoasa in tava, felii de lamaie puse deasupra la sare, stiuca pensulata cu ulei de masline+ rozmarin, am pus acest amestec de ulei si frunze si in burta pestelui si un rand de felii de lamaie puse deasupra.Pielea va deveni foarte subtire si o poti curata sau lua usor cu cutitul (introduci cutitul sub piele)dupa coacere.
A fost foarte suculenta carnea. L-am servit cu sos de hrean = un deliciu e aceasta combinatie.
#13
Postat 27 March 2011 - 09:40 AM
si eu tot la cuptor le voi face, dar renunt la patul de sare. nu mai agreez gustul sarat, chiar si mancarea sarata normal tot nu-mi place. asta ma bucura.
am citit despre sosul ala cu hrean la vremea lui, da' tb sa aprofundez. oare cine si unde il facuse? alexandru?
#14
Postat 27 March 2011 - 12:21 PM
moatza, la 27 March 2011 - 09:40 AM, a spus:
Hrean ras, smîntîna, un pic de otet, sare, piper.
Se poate face si varianta calda, dintr-un bechamel în care se incorporeaza hreanul ras si un pic de zeama de lamîie.
Merge de minune cu toate felurile de rasol.
Pentru cei care doresc un pic de originalitate, bateti smîntîna lichida în frisca, incorporati un pic de zeama de lamîie, sare si praf de wasabi dupa gust.
Veti obtine o frisca picanta, cu gust si parfum de hrean.
Cine are sifon pentru espuma, doar amesteca ingredientele si la baga cu sifon cu tot la rece.
#15
Postat 27 March 2011 - 03:33 PM
yoyo, la 27 March 2011 - 12:35 AM, a spus:
Am facut reteta lui any_annette: http://artaculinara....__1 insa putin modificata.
Un strat de sare grunjoasa in tava, felii de lamaie puse deasupra la sare, stiuca pensulata cu ulei de masline+ rozmarin, am pus acest amestec de ulei si frunze si in burta pestelui si un rand de felii de lamaie puse deasupra.Pielea va deveni foarte subtire si o poti curata sau lua usor cu cutitul (introduci cutitul sub piele)dupa coacere.
A fost foarte suculenta carnea. L-am servit cu sos de hrean = un deliciu e aceasta combinatie.
Yoyo, deci voi nu mancati pielita?
#16
Postat 27 March 2011 - 06:03 PM
Alexandru, la 27 March 2011 - 12:21 PM, a spus:
Se poate face si varianta calda, dintr-un bechamel în care se incorporeaza hreanul ras si un pic de zeama de lamîie.
merci, ma intereseaza varianta rece, ca n-are faina.
Lapona Enigel, la 27 March 2011 - 03:33 PM, a spus:
io da, o fi de bine?
#17
Postat 27 March 2011 - 07:28 PM
#18
Postat 28 March 2011 - 03:33 PM
Poate ne poate spune cine stie ce rol are sarea in acest tip de coacere!? De face carnea crocanta in exterior si frageda si suculenta in interior poate?
Lapona recunosc ca am ramas in cap cu experienta de la un restaurant unde am comandat tot peste in sare si d-ul ospatar mi-a curatat pestele lasand doar carnea...si in necunostinta mea am crezut ca asa se face in cazul acestor tipuri de coacere si astfel nu se simte gustul intens de sare.
M-am intrebat eu in timp ce il curatam de piele pentru ce soarele meu m-am chinuit sa-l curat de solzi...dar nepriceperea si necitirea se plateste..astfel am purces dupa propria-mi necunostinta .
Next time stiu ca pot sa-l gatesc in sare si daca nu-i curat solzii sau daca totusi am curajul sa-l curat sigur ii voi manca si pielea.
Merci de info. Pentru mine sunt pretioase aceste informatii pentru ca astfel imi diversific cunostintele si posibilitatile de a pregati un produs.
Va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat intotdeauna .
#19
Postat 29 March 2011 - 11:04 AM