Forum Culinar: Prajitura "Visul copilariei" , garantat de post - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura "Visul copilariei" , garantat de post

#1 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 06 December 2009 - 05:42 PM

Prajitura "Visul copilariei"

I-am pus numele asta, pentru ca orice copil ce viseaza sa faca si el o prajitura isi imagineaza ceva cu biscuiti si mere.
Cum s-o fi chemand ea de fapt aceasta prajitura nu stiu, asa cum nu-mi mai aduc aminte de unde si de cand o am, reteta. Stiu ca a intrat in retetarul familiei de multi ani, pe o filiera gen Lantul slabiciunilor (Caragiale), adica ceva gen de la sora lu'soacra lu'cumnata lu'matusa. Perioada de fabricare a retetei: in toate posturile de peste an, caci este o reteta de post.

Ingrediente:
- 2 kilograme de mere (ionatane, cretesti, patule, exclus merele fainoase);
- aproximatix 50 biscuiti obisnuiti, de post;
- 600 ml apa;
- 500 grame zahar;
- 4 plicuri budinca de caramel de la doctor Oetker (nu e reclama mascata sau pe fatza, dar eu din asta folosesc).

Imagine atasata: 114_bd640d94ccb696ca83b966d76acec22b.jpg

Imagine atasata: 114_2786a00fc57048f730ea0a2ce115742e.jpg

Imagine atasata: 114_27d30c62f52a43ff4a9e20a03745bf91.jpg

P.T.-ul sau procesul tehnologic

1. 500 ml apa si zaharul se pun impreuna la fiert, pana se topeste zaharul si incepe sa clocoteasca apa.

Imagine atasata: 114_4e3de734dba16eb5fa6826ae79ba283e.jpg

2. Merele se curata de coaja si de casuta cu seminte si se feliaza, pe lat, pe lung cum va vine la indemana.

Imagine atasata: 114_6f8a47f4331c23ab6feafab96a789487.jpg

3. Merele taiate se pun peste siropul care clocoteste si se lasa sa se inmoaie. Trebuie sa fiarbe pana cand merele isi pierd gustul de crud, dar fara sa se sfarame.

Imagine atasata: 114_8e0ddaf3ce1118878cabec721f2ca58c.jpg

4. Continutul celor 4 plicuri se amesteca cu 100 ml apa, foarte bine, pana cand amestecul devine lichid.

Imagine atasata: 114_c1b8d1ae44b18c88727098c5dc8b04c2.jpg

5. Amestecul de budinca se toarna peste mere si se amesteca imediat pentru a se incorpora budinca si a se omogeniza preparatul.

Imagine atasata: 114_d840c156802a499c852e95d5042cafc6.jpg

In acest moment se trece la montarea preparatului.

Intr-o tava, vas jena sau ce o fi se pune un strat de biscuiti (etapa asta am pierdut-o), dupa care se pune un strat de compozitie , apoi un alt strat de biscuiti si la sfarsit un strat de compozitie. deasupra trebuie sa fie compozitie de mar cu budinca.

Imagine atasata: 114_aa807230c30197a2b2fccd121d9835a3.jpg

Imagine atasata: 114_a2a0faf848b088282e735a1dcf379c7e.jpg

Imagine atasata: 114_9976ded8b8077978b42a40ff9d1d798e.jpg

Se lasa la racit cateva ore bune. Se taie cand este complet racita, pentru ca altfel nu se taie prea bine.

Sectiunea:

- de sus:

Imagine atasata: 114_ba20186047faeb8762146a559b46e92e.jpg

- de la acelasi nivel


- de la acelasi nivel

Pofta buna!
Va asigur ca este extrem de simplu si usor de facut. Povestea e mai lunga, ca asa am invatat eu de la maestrii de pe aici ( :D ) sa ma lungesc cu explicatiile.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 114_71e67ca0f8caef6355aee4fa0c197804.jpg


#2 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 07 December 2009 - 09:13 AM

Arata bine si cred ca este foarte gustoasa.
Din lipsa de budinci de caramel in satul mieu, se poate folosi budinca de vanilie sau cioco?

#3 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 07 December 2009 - 05:35 PM

De ce nu? Am facut cu budinca de vanilie, dar iese mai deschisa la culoare. Gustul este la fel de bun. Nu am facut niciodata cu budinca de cacao, asa ca nu stiu cum iese, dar banuiesc ca iese mai inchisa la culoare si la fel de bun. Incearca si ai sa vezi.

#4 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 09 December 2009 - 10:28 PM

Julix,

Combinatia mere caramel e perfecta ! :cheers:
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#5 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 09 December 2009 - 10:34 PM

piscotel a spus:

Julix,

Combinatia mere caramel e perfecta ! :cheers:

Asa ziceam si eu. Merg...uns. :cheers:

#6 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 12 December 2009 - 09:31 PM

Ce reteta super!M-ai convins sa o incerc!Vin cu impresii,nu uit!pa pa !
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#7 Useril este offline   danadea 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 13 December 2009 - 11:07 PM

julix, este foarte buna prajiturica; fetei mele i- placut la nebunie: mami, o vreau de sarbatori! imi pare rau ca am poze, dar data viitoare...multumesc mult de reteta

#8 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 14 December 2009 - 10:29 PM

Ma bucur ca v-a placut si i-a placut fetitei tale. E usoara si racoritoare. Se poate face si sub forma de tort, in forma speciala, mai multe straturi si acoperita cu frisca si ciocolata topita.

#9 Useril este offline   Monica 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 23 January 2010 - 04:44 PM

Multumim de reteta, am facut si cu mere si caramel, dar si in varianta cu budinca de vanilie si fructe diferite( banane, kiwi, prune din compot si mere), o sa pun si poza.

#10 Useril este offline   Monica 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 23 January 2010 - 05:07 PM

astea sunt pozele, precizez ca prunele si bananele nu le-am fiert, sunt puse inaintea budincai de vanilie.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 226_8a2458bb40a208d2e64ad9a175bec8d8.jpg
  • Imagine atasata: 226_0a48502d39a12badc4e2312570efdc38.jpg
  • Imagine atasata: 226_81e405dabf3504fda4ea45c1c882dee9.jpg
  • Imagine atasata: 226_b41f222e3cbc5f06b439776f9b41b92f.jpg
  • Imagine atasata: 226_fee911c2902a56ebf4beb691511da98e.jpg


#11 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 05 March 2010 - 08:29 PM

Julix !Unde esti sa te strang in brate de draga ce imi esti?Iarasi am facut o reteta de-a ta (prima a fost salata falsa de boeuf care a fost de nota 20!!!cu maioneza aceea de fasole) .Acum am facu-o pe aceasta si vreau sa-ti spun ca mi s-a devorat pur si simplu!Nici nu mai stiu cui am dat reteta ca mi-au cerut-o mai multe persoane;uneia chiar i-am dictat-o la telefon! Ce mai ,esti tare minunata!Multumesc din suflet si mai scrie si alte reteta daca mai stii,tot de post daca mai ai.inca o data te pup si uite si dovada.Fiind pentru prima data cand am facut-o am taiat feliile de mere mai mici dar acum stiu ce am de facut pentru data viitoare.Pupici inca o data!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2010/post-404-126781373497.jpg

Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#12 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 07 March 2010 - 10:16 PM

Prezent. A iesit tare frumoasa. Oh, si ce foame mi s-a facut acum, mai ales ca eu nu bag nimic in gura dupa ora 18. Daca as avea minunea asta de prajitura acum, tare mi-e ca mi-as infige coltisorii in ea. Sa traiesti si sa ma pomenesti. Prajituri de post as mai avea eu, dar nu prea fac, ca nu am timp. Poate pic cu ceva saptamana viitoare,daca imi permite timpul.

#13 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 08 March 2010 - 11:04 AM

Vezi postareajulix_2007, la 07 March 2010 - 10:16 PM, a spus:

Prezent. A iesit tare frumoasa. Oh, si ce foame mi s-a facut acum, mai ales ca eu nu bag nimic in gura dupa ora 18. Daca as avea minunea asta de prajitura acum, tare mi-e ca mi-as infige coltisorii in ea. Sa traiesti si sa ma pomenesti. Prajituri de post as mai avea eu, dar nu prea fac, ca nu am timp. Poate pic cu ceva saptamana viitoare,daca imi permite timpul.


Multumesc Julix
!Aseara am mai facut-o o data si a iesit mult mai buna in sensul ca nu am mai pus asa de multi biscuiti(prima data am pus pe trei straturi si a iesit cam biscuitoasa) si am facut-o intr-o tava mai mica un pic fata de prima si s-a cunoscut.Acum e mai cremoasa si mai inalta si ...buna tare de tot!Sa stii ca te pomenesc mereu,cel putin cu maioneza aceea din fasole m-ai fermecat pur si simplu si nu numai pe mine!Felicitari inca o data si La multi ani ! de ziua Femeii!Tot ce-ti doresti sa ti se indeplineasca!
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#14 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 08 March 2010 - 08:00 PM

Gabrenia, asemenea si tie si tuturor doamnelor culinarese.

#15 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 17 March 2010 - 08:18 PM

Gata, am facut-o, e la frigider... Nu am gasit budinca de caramel, asa ca am inlocuit-o cu una de amaretto...
Doua chestii am schimbat:
1. mi s-a parut prea mult zahar 500g, asa ca am respectat indicatiile de pe cutia de budinca si am pus la fiecare plic cate 3 linguri de zahar...
2. cand am incercat sa dizolv praful de budinca intr-o suta de ml de apa nu prea a vrut sa functioneze... asa ca adaugam la ochi cand vedeam ca e nevoie cate un pic de apa... apoi cand am pus lichidul de budinca peste mere am vazut ca de fapt mai e nevoie de lichid asa ca am inceput sa torn lapte... cu siguranta intre lapte si apa am folosit mai mult de 1l de lichid in plus fata de cantitatea data de tine...
Acum sunt curioasa sa gust rezultatul final... fetele mele au inceput sa dea roata frigiderului...
Multumesc mult pt idee! Revin cu impresii... Sorina
Sorina

#16 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 17 March 2010 - 09:35 PM

Astept. Am emotii.
Eu am scris reteta asa cum am facut-o eu, caci reteta originala era cam cu 700 gr zahar. Eu pun zahar dupa ochi si in functie de merele pe care le am. La momentul postarii am avut niste mere despre care eu credeam ca sunt mere ionatan, abia dupa aia am vazut ca erau niste acrituri asa ca am pus jumatate de kilogram de zahar.
Am facut-o si cu fructoza si iese tare buna. Trebuie sa o incerc cu pastile de zaharina dizolvate in apa.

#17 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 17 March 2010 - 09:39 PM

Buna, foarte buna... mi-a iesit chiar inalta, poat ar fi mers un alt strat de biscuiti...
Revin maine dimineata cu poze, ca la ora asta la lumina care o am eu in bucatarie nu va iesi in veci o poza decenta... sper sa mai am la ce face poze... :P Sorina
Sorina

#18 Useril este offline   Milly 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 12-March 10

Postat 18 March 2010 - 08:47 AM

Minunata prajitura, cred ca am sa le fac si eu copiilor :headbang:

#19 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 22 March 2010 - 08:55 PM

Julix,buna!am mai facut prajitura de trei ori.chiar si de 8 martie am dus colegelor la serviciu si a iesit buuuna tare.Au mai facut-o inca doua colege si le-a iesit la fel de buna.Sorina,eu cred ca prajitura e destul de echilibrata in sensul ca zaharul nu mi se pare mult.acum depinde si de gustul merelor.Eu am respectat intocmai reteta si nu i-am mai pus apa,la tine de ce oare a mai fost nevoie?Intradevar la amestecarea prafului de budinca trebuie un pic mai multa apa dar atat.Uite si prajiturile

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2010/post-404-126928412613.jpg

Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi