Forum Culinar: Extract de Vanilie - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Extract de Vanilie si zahar vanilat

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 March 2011 - 10:44 AM

Pentru ca prin magazine se gaseste doar un extract de vanilie sintetic,sau stiu eu ce alte amestecuri dubioase,m-am gîndit sa macerez vreo 2-3 pastai de vanilie sa vedem ce iese.
În 17.01.2011 am cumparat o sticluta de vodka Jelzin,i-am dat cu greu eticheta jos,si m-am apucat de treaba.Initial as fi vrut Smirnoff,dar nu am gasit sticluta asa mica.Nu am riscat cu o sticla mare,pentru ca în primul rînd nu stiu ce puteam face cu asa mult extract de vanilie,iar în cazul în care nu obtineam un rezultat satisfacator,trebuia sa arunc o gramada de bani pe pastaile de vanilie.La un litru de vodca,intrau multe...asa ca am probat pentru început doar cu 100 ml.

  • 100 ml votca
  • 2 + 1 pastai de vanilie


În 17.01 am introdus doua pastai de vanilie despicate.
Am închis bine sticla,apoi am pus-o într-un dulap unde nu se umbla toata ziua.
La fel de bine o puteti depozita în camara,doar sa n-o uitati de tot.

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011288872494.jpg


Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-1301128904111.jpg

În 24.01 i-am facut loc si la cea de-a 3-a pastaie,tot despicata,
dupa care am inchis din nou bine sticloanta si am dus-o la loc în dulapul ferit de lumina.

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011288969641.jpg

Dupa 8 saptamîni,am deschis-o si am probat un strop.
Are o aroma intensiva de vanilie.Rezultat satisfacator!

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011289439193.jpg

Cu acest extract de vanilie se poate aroma orice desert,prajitura,crema,cocktail...


Notita:

-folositi pastai de vanile de calitate superioara
-o pastaie buna/proaspata este elastica,umeda si putin lucioasa
-interiorul,adica maduva/bobitele sînt umede si usor uleioase

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 26 March 2011 - 11:08 AM

E buna ideea.
Iese un extract alcoolic care are termen de garantie nelimitat.
E foarte buna in siropul cu care imbeti blaturile..Inlocuieste cu succes romul.Imagine postata

Eu fac zahar vanilat.
Pun 2-3 pastai de vanilie intr-un borcan umplut cu zahar tos.Borcan de 300 ml.
Inchid borcanul ermetic si timp de o luna,il scutur cand imi aduc aminte.
Iese fix zahar vanilat.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 March 2011 - 01:19 PM

Da,e bun,si e destul de concentrat.Trebuie folosit cu masura/adica aromat cu pipeta.

Si eu fac zaharul vanilat tot asa:

  • 3 pastai
  • 300 g zahar


Despic pastaile,scot maduva/bobitele cu o lama de cutit rotunda(cutitul de uns brînza cremoasa).

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011380318964.jpg

Amestec interiorul pastailor cu ceva zahar/frec între degete.

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011380893533.jpg

Adaug restul de zahar,amestec bine.
Pun zaharul cu vanilie si pastaile taiate bucati într-un borcan,scutur si îl dau la loc întunecos si uscat.
Cînd si cînd scutur borcanul fara sa-l desfac.Dupa 4-5 saptamîni încep a-l folosi.E super aromat!

Imagine atasata: monthly_03_2011/post-5-13011382795418.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 26 March 2011 - 02:38 PM

hmm, ce idei interesante.Trebuie sa incerc ambele variante.
Eu as face chiar cu zahar brun.

Maya, ce marca recomanzi pt pastaile de vanilie?
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 March 2011 - 03:29 PM

Vezi postareaIoana, la 26 March 2011 - 02:38 PM, a spus:

hmm, ce idei interesante.Trebuie sa incerc ambele variante.
Eu as face chiar cu zahar brun.

Maya, ce marca recomanzi pt pastaile de vanilie?



Mie nu îmi place zaharul brun cu vanilie.Parca primeste o nota prea dulceaga,el fiind cumva aromat de la sine.Am facut o portioara mica,si nu a fost pe gustul meu,dar poate tie îti place.Tre' sa probezi :cheers:

Nu prefer o anumita marca de vanilie.O iau dupa ochi.Sa fie elastica si putin lucioasa.Din cîte stiu,vanilia buna vine din Mexic,Madagascar...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 26 March 2011 - 05:51 PM

Rezultatul e doar satisfacator sau e foarte bun? Mai demult voiam sa incerc si eu faza cu alcoolul, dar m-am lasat pagubasa. Daca tu esti multumita incerc si euImagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 March 2011 - 06:00 PM

Vezi postareaKikenHana, la 26 March 2011 - 05:51 PM, a spus:

Rezultatul e doar satisfacator sau e foarte bun? Mai demult voiam sa incerc si eu faza cu alcoolul, dar m-am lasat pagubasa. Daca tu esti multumita incerc si euImagine postata

Eu sînt foarte multumita si de extract si de zaharul vanilat.Posibil ca altii sa nu fie.
Cei care folosesc esenta de vanilie si zahar vanilat,aromate sintetic,posibil sa li se para altfel.
Mie de exemplu mi se pare ca zahraul vanilat la pliculet nici nu se aseamna la miros si aroma cu cel aromat cu vanilie/pastaie.Deci nu e vorba de intensitatea aromei,care în ambele cazuri(si zahar si extract) sînt foarte puternice...ci pur si simplu alea sintetice miros si au gust diferit fata de cele aromate natural.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 26 March 2011 - 06:54 PM

Vezi postareaMaya, la 26 March 2011 - 03:29 PM, a spus:

Vezi postareaIoana, la 26 March 2011 - 02:38 PM, a spus:

hmm, ce idei interesante.Trebuie sa incerc ambele variante.
Eu as face chiar cu zahar brun.

Maya, ce marca recomanzi pt pastaile de vanilie?



Mie nu îmi place zaharul brun cu vanilie.Parca primeste o nota prea dulceaga,el fiind cumva aromat de la sine.Am facut o portioara mica,si nu a fost pe gustul meu,dar poate tie îti place.Tre' sa probezi :)

Nu prefer o anumita marca de vanilie.O iau dupa ochi.Sa fie elastica si putin lucioasa.Din cîte stiu,vanilia buna vine din Mexic,Madagascar...


O sa incerc mai intai o cantitate mica de zahar brun si normal sa vedem care imi place mai mult,desi eu ma impac f bine cu zaharul brun.
Oricum pe cat posibil incerc sa fac chestii in casa.Am pornit cu vegeta de care sunt f multumita si vreau sa le incerc si pe astea, asa ca stau cu ochii pe tine si mai astept retete ;)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 March 2011 - 08:31 PM

Vezi postareaIoana, la 26 March 2011 - 06:54 PM, a spus:



O sa incerc mai intai o cantitate mica de zahar brun si normal sa vedem care imi place mai mult,desi eu ma impac f bine cu zaharul brun.
Oricum pe cat posibil incerc sa fac chestii in casa.Am pornit cu vegeta de care sunt f multumita si vreau sa le incerc si pe astea, asa ca stau cu ochii pe tine si mai astept retete ;)

Si mie îmi place mult zaharul brun,dar nu si vanilat.Poate tie chiar îti place combinatia.Cum ziceam tre sa probezi.
Sa faci american cookies cu zahar brun si picaturi de cioco amaruie.Au o textura deosebita de la zaharul asta.Cu ala alb rafinat nu ies biscuitii asa faini.Asta le da o tenta caramelizata,si au si culoare mai faina :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 03 April 2011 - 01:52 PM

Eu unul fac un amestec de rom alb din Martinica, sirop de trestie si batoane de vanilie despicate. Pun cam 2/3 rom si 1/3 sirop.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#11 Useril este offline   Luminis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 652
  • Inregistrat: 09-February 10
  • LocationBraila

Postat 04 April 2011 - 10:12 AM

Vanilia mea este pusa la macerat pe 16 noiembrie, in 750 ml vodca (am facut, sa fie... :violent1: ). Am inceput cu 2 pastai de vanilie, dupa cateva zile am mai pus 2 si ulterior, cand mai foloseam cate un baton la diverse dulciuri, aruncam pastaile in sticla. Asa arata azi:

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-598-13019047056077.jpg


#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 April 2011 - 02:37 PM

Vezi postareaAlexandru, la 03 April 2011 - 01:52 PM, a spus:

Eu unul fac un amestec de rom alb din Martinica, sirop de trestie si batoane de vanilie despicate. Pun cam 2/3 rom si 1/3 sirop.

Buna si combinatia asta.Am memorat-o! :violent1:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 April 2011 - 02:38 PM

Vezi postareaLuminis, la 04 April 2011 - 10:12 AM, a spus:

Vanilia mea este pusa la macerat pe 16 noiembrie, in 750 ml vodca (am facut, sa fie... :violent1: ). Am inceput cu 2 pastai de vanilie, dupa cateva zile am mai pus 2 si ulterior, cand mai foloseam cate un baton la diverse dulciuri, aruncam pastaile in sticla. Asa arata azi:

Atasament DSCN7210.JPG


Ei,pai tu faci multe dulciuri,si bine ca ti-ai facut mult extract! :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Cosmina N 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 423
  • Inregistrat: 06-February 10
  • LocationMalta

Postat 02 November 2012 - 09:27 PM

Astazi, mai exact acum 10 minute, am facut si eu esenta si zahar vanilat :) Sa vedem ce va iesi dupa cateva saptamani. Nu-mi inchipuiam ca vanilia are o aroma atat de diferita de cea din esente. Nu pot sa ma satur de miros! Mi-a ramas aroma pe mana si tot cu ea pe la nas stau :)

Va multumesc mult pentru idee! :)

P.S.: am facut din 3 pastai si 200 ml vodca, si din 2 pastai si 450 g zahar extrafin.
"Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste." (Maica Terezadel Calcutta)

http://clipedelicioase.blogspot.com/

#15 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 November 2012 - 07:05 PM

Si eu ador mirosul de vanilie. Multora nu le place, cunoscînd doar aroma de vanilie sintetica. Eu nu mai folosesc zahar vanilat din comert de ani de zile. Nici esenta :)

Cum mai ai pastai goale, le poti adauga în borcan si completezi cu zahar, scuturi borcanul sau amesteci si asa ai mereu zahar vanilat excelent!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16 Useril este offline   Cosmina N 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 423
  • Inregistrat: 06-February 10
  • LocationMalta

Postat 10 November 2012 - 08:07 PM

Vezi postareaMaya, la 10 November 2012 - 07:05 PM, a spus:

Si eu ador mirosul de vanilie. Multora nu le place, cunoscînd doar aroma de vanilie sintetica. Eu nu mai folosesc zahar vanilat din comert de ani de zile. Nici esenta :D

Cum mai ai pastai goale, le poti adauga în borcan si completezi cu zahar, scuturi borcanul sau amesteci si asa ai mereu zahar vanilat excelent!


Asa voi face :)
"Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste." (Maica Terezadel Calcutta)

http://clipedelicioase.blogspot.com/

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi