Köttbullar este o mîncare traditionala din Suedia. Am facut-o mai dedemult, cred ca acum vreo luna, atunci cînd nu dispuneam de mijloace de transport pentru forum(Adica laptop)
N-o fi acest fel de mîncare foarte sanatos, dar gustos si satios.(Din cînd în cînd,merge si cîte o mîncare mai "grea" )
Pentru chiftelute:
- 800 g carne macinata
- 1 ou mic
- 50 g pesmet
- 150 supa de vita/sau apa
- 1 ceapa mare, tocata
- 1 lingura ulei de folarea soarelui
- sare,piper din rîsnita
Pentru sos:
- 1 lingura faina
- 50 g unt
- 2-3 linguri grasime de la prajit
- 300 ml supa de vita
- 300 ml smîntîna de frisca
- sare, piper din rîsnita
- jeleu sau marmelada de coacaze
Se dunstuie ceapa în ulei. Se lasa la racit.
Se amesteca pesmetul cu supa si se lasa cîteva minute sa traga.
Ceapa, oul, pesmetul înmuiat, sarea si piperul se amesteca bine cu carnea macinata.
Din amestecul de carne se formeaza bilute cu mîinile,
apoi se prajesc scurt la foc iute în amestecul de unt+ulei.
Se scot din tigaie si se pastreaza calde.
Pentru sos se scot 2-3 linguri din grasimea de la prajit, în care se rumeneste putin faina.
Se toarna smîntîna si supa de vita si se lasa sa traga un clocot usor pe foc moderat.
Se aduga chiftelutele în sos, se acopera vasul si se lasa sa traga cîteva clocote.
Dupa cîteva clocote, sosul se maroneste de la chiftele.
Se serveste cu cartofi piure si jeleu sau marmelada de coacaze.