Forum Culinar: Galusti pentru ciulama, popricas, tocanite, etc. - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Galusti pentru ciulama, popricas, tocanite, etc. - diverse retete -

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 25 April 2011 - 09:31 AM

Galusti pentru ciulama, popricas, tocanite, etc.
- diverse retete -


Va invit sa postati aici retetele voastre.

De-a lungul timpului am folosit reteta mamei - comuna cu cea a sotiei - faina, unsoare, ou, sare. La ochii. Am inregistrat si succesuri si eşece :violent1: . Dezastrele s-au situat intre "galusca-imprastiata" si "galusca-glonţ" - tare-ca-piatra-iute-ca-sageata.
Am gasit de curand pe un site cu nume diminutiv (mai multa reclama nu-i fac, dar ma obliga "dermatologia" profesionala) o reteta care mi-a placut mult, si pe care o impartasesc si cu voi:

Ingrediente:
200 ml de apa
50 ml de ulei (merge foarte bine si cu 50 g de unt - optiunea mea)
150 g de faina
2 oua
sare dupa gust

iar la optionale - nucsoara rasa. Cat de-o viziune :occasion14:

Mod de preparare:
Se pun la fiert 1, 5 l de apa cu sare in care vor fierbe initial galustile
In alta craticioara se aduce la fiebere apa (200 ml) sarea si untul si se rastoarna faina dintr-o data, amestecand viguros sa se incorporeze. Se stinge focul si se lasa putin sa se raceasca dar nu de tot. Ouale se bat lejer intr-un castronel si se incorporeaza in aluatul fiert. Am folosit mixerul.
Se ia cu o lingurita muiata in apa calda din aluat, cam jumatate de lingurita, caci cresc destul de mult si cu podul palmei stangi umezit in apa se netezesc zdrentele. Sau se lasa :lol:. Se rastoarna in apa pentru fierbere si se contiuna operatia. Lasam galustile sa mai fiarba un minut doua dupa ce s-au ridicat la suprafata, se iau cu spumiera si se pun in tocana (papricasul, ciulamaua, etc.) care fierbe potolit pe un alt ochii de aragaz. Le mai lasam sa fiarba inca 10 minute sa imprumute din gustul sosului.
In cele doua incercari facute, galustile au ramas legate si au fost foarte pufoase.
Pofta buna!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,082
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 April 2011 - 01:18 PM

Sunt ca un fel de choux fierte, nu?
Mi se pare interesanta reteta, o sa le incerc si eu sa vad cum sunt.

#3 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 25 April 2011 - 07:48 PM

Favoritele mele!!!!Sunt un deliciu.

In zona Transilvaniei se fac foarte des aceste galuste mai ales cu tocanita de pui...reteta e specifica bucatariei maghiare de aici si utilizarea ei la scara mai larga in aceasta zona a tarii.

La scara internationala se cunosc sub denumirea de dumplings sau nokedli ori galuska(in limba maghiara)

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 22 September 2011 - 11:50 AM

Poftiti, de inghititi galuska :rolleyes:
.
Imagine atasata: monthly_09_2011/post-168-13166850241479.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 October 2011 - 05:38 PM

Multumesc de reteta, Paparotti :notworthy:
Tare bune sunt...pufoase, absorb sosul numai bine...vorba ficiorului: "chiar ca-i bun" :pupic: :floare:
Imagine postata

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 October 2011 - 12:17 PM

Eu stiu doar galuste din gris ca sa pun la supa dar cum fac din ochi mai bine o sa masor cand le fac ca sa pun masura de gris exacta .

Si gnochi,se pune ?! ca mie tot ca niste galuscute mi se par... :notworthy:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi