Citind ce a scris Carmella despre frământatul aluatului de cozonac la mașina de făcut pâine am prins un pic de curaj.
Am cerut rețeta iar Geany m-a ajutat imediat.
Le mulțumesc mult de tot la amândouă.
Rețeta originală a lui Adar
1 kg faina
300 g zahar
450 ml lapte
1 lingurita sare fina
8 galbenusuri
2 cuburi de drojdie proaspata (25g)
coaja rasa de la o lamaie mare
2 plicuri zahar vanilat
1 paharel ulei + 50 g unt topite impreuna
1 ou batut bine cu 1 plic zahar vanilat pentru uns cozonacii
Pentru umplutura:
400 g nuca macinata
200 g zahar
4 linguri cacao
stafide (inmuiate)
miez de nuca taiat
esenta de rom
- faina se cerne intr-un lighean si se amesteca cu 2 ore inainte de framantat; se lasa la temperatura camerei
- sarea se presara pe marginea ligheanului, nu in mijloc
- galbenusurile se lasa la temperatura camerei si ele
- laptele se fierbe impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si zaharul vanilat, se racoreste iar cand se adauga la aluat trebuie sa fie caldut doar
- in mijlocul fainii se face o gaura si se pune drojdia faramitata
- se pune peste drojdie o lingura de zahar si lapte caldut cat sa o acopere
- se presara faiana (putina) peste ea si se lasa sa dospeasca dorjdia (se umfla destul de mult)
- dupa ce a dospit, se amesteca cu o lingura de lemn
- peste faina amestecata cu drojdia si sarea in prealabil, se adauga galbenusurile si laptele cate putin, framantand usurel
- in momentul in care sunt incorporate se adauga grasimea si se framanta din ce in ce mai zdravan, pana cand aluatul se desprinde de pe marginile ligheanului (sa fie unul mare !!!!!!)
- aluatul se bate, se izbeste, se tranteste, sa-i sara toti fulgii ...
- se lasa la crescut, de preferinta la loc inalt, pe un dulapior
- in timp ce aluatul creste (timp de 2-3 ore, ca sa se dubleze ca si volum), pregatim umplutura amestecand toate ingredientele
- stafidele se lasa inainte in lapte caldut amestecat cu putin rom, ca sa se inmoaie bine si sa alunece bine pe gât
- ungem tavile cu ulei, discret dar temeinic
- dupa ce a crescut aluatul, il impartim la 4
- se intinde fiecare bucata de aluat cu mana, pe o planseta unsa cu ulei
- presaram pe fiecare stafide stoarse si umplutura preparata si rulam
- se impletesc apoi cate doua, cu grija ca sa nu iasa nuca si se aseaza in tava
- se mai lasa tavile acoperite cu un servet, inca 30 de minute la crescut, tot la locusor inalt, timp in care pregatim cuptorul
- foc mic, circa 160 de grade ca sa se coaca frumos, uniform
- se orneaza cu miez de nuca, se ung cu oul batut si se baga la cuptor
- dupa cca. 40 de minute, se incearca cu paiul si daca aceste iese curat, inseamna ca sunt gata
- daca nu par suficient de apetisanti, se mai pot unge cu ou inca o data, spre sfarsitul coacerii
Mulțumesc pentru rețetă, Adar! Mulțumesc pentru ajutor, Geany!
Acum vă copiez și comentariul Carmellei care mi-a dat curaj...
Eu la frămîntat folosesc mașina de făcut pîine, frămîntă cu succes un aluat de aproximativ 2 kg. O să cîntăresc aluatul final de Paștele ăsta, cînd fac cozonacul, că e rețeta de cozonac moldovenesc a lui Adar (apropo, dacă e pe forumul ăsta sub alt nume, aș vrea să știu, să-i mulțumesc din inimă pentru cea mai bună rețetă de cozonac pe care am făcut-o eu vreodată, și am încercat cîteva). Mie nu îmi place să frămînt aluatul, de aceea nici nu făceam ceva ce implica frămîntat, singurul lucru pe care îl încercam era cîte un cozonac de Paște și unul de Crăciun, la care cînd ajungeam la capitolul ”se frămîntă jumătate de oră sau o oră” mi-era groază. Frămîntam 5 minute și aveam impresia că gata, a trecut ora, cînd mă uitam la ceas și vedeam că de-abia au trecut 5 minute... Acum formez aluatul într-un lighean, apoi îl transfer în mașina de pîine, îi pun de 2 ori programul de ”pasta”, adică frămîntare vîrtoasă, de cîte 15 minute fiecare, în total frămîntate jumătate de oră = perfect. N-am alte mașinării de frămîntat.
Mulțumesc pentru idee, Carmella! Fără ajutorul tău nu mă îngrășam acum de Paște!

Acum să vă zic ce și cum am făcut eu cozonac Moldovenesc Monti F2.
Ingrediente
1 kg faina integrală
180g fructoză
450 ml lapte monti
1 lingurita sare fina
8 galbenusuri
2 cuburi de drojdie proaspata (Pakmaya, 25 g)
aromă de lămâie
2 plicuri vanillina
1 paharel ulei + 50 g unt topite impreuna
1 ou batut bine cu 1 pic de fructoză pentru uns cozonacii
migdale întregi și fulgi de pus deasupra cozonacilor
Pentru umplutura:
400 g migdale macinata
8 albușuri
100 g fructoză
4 linguri cacao
caise uscate
esenta de rom
Procesul tehnologic
Plecând de la ideea Carmellei eu am făcut tot frământatul în MdP. Am transformat rețeta respectând regulile MdP.
- laptele monti, uleiul și untul le-am încălzit un pic la microunde (călduțe nu fierbinți)
- gălbenușurile cu lichidul le pun în cuva MdP
- acum se adaugă sarea
- făina integrală
- am respectat dizolvarea drojdiei într-un pahar cu un pic de lapte monti călduț și o linguriță de fructoză. Am presărat un pic de făină integrală deasupra și să te ții după aia... minivulcan la mine în bucătărie...
- am făcut o gropiță în făină și am răsturnat minivulcanul
- a venit și rândul fructozei, nu de alta dar chiar uitasem de ea
- și aromele: lămâie și vanillina.
Cum Carmella a zis că face întâi aluatul la mână urmând ca să-l bage la MdP deja creat, a trebuit să-i dau o frământare de 15 minute în plus pentru că eu l-am creat direct în cuvă. Ea a făcut 2 frământări de 15 min, eu 3. A venit perfect.
După 45 minute am pus aluatul într-un castron și l-am lăsat la dospit 3h.
Între timp m-am ocupat de umplutură. Nu țin minte, cer scuze, cine a zis că face așa, dar eu am băgat la scafarlie și am aplicat. Multumesc frumos!
Albușurile le-am bătut un pic cu mixerul, am adăugat fructoza și cacao și am continuat să mixez până totul a fost bine amestecat.
La sfârșit am adăugat migdalele măcinate, caise uscate (tăiate bucățele mici) și esența de rom.
De aici încolo am respectat pașii făcuți de Adar.
Împărțit aluatul în 4, pus umplutura, făcut sulurile, împletit și pus la odihnit 30 se minute.
Apoi uns cu ou, aruncat cu fructoză pe suprafața, pus migdale și fulgi de migdale.
Pus la cuptor după cum zice Adar.
Nu am forme de cozonac așa că eu i-am pus în tava mare a aragazului tapetată cu hârtie de copt. Am avut parte de doi monștri.
Vă prezint monștrii noștri...



Am petrecut Paștele împreună muuulte familii de români și fiecare a adus câte ceva. Printre multe bunătăți am dus și cozonac. A făcut furori. În toate felurile l-au numit (cozonac pentru ciori) dar l-au ras... nimic nu a rămas.
Excepțional! A întrecut cozonacii clasici, și asta nu am spus eu (nu am putut să-i gust).
Sincer mi-e frică acum că știu cât de bun este...