Gyoza Yaki - coltunasi prajiti japonezi
#1
Postat 08 December 2009 - 08:53 PM
2 catei de usturoi (cine are, cîteva fire de nira)
o bucata de ghimbir cît o nuca
doua foi de varza alba, fara nervuri (chinezeasca de preferinta)
Partea alba de la un fir de praz
200g de carne de porc tocata sau porc amestecat cu crevete 2/3 - 1/3
ulei de susan cu ardei iute (rayu), sos de soia japonez, ceapa verde, otet pentru sos
Se amesteca carnea de porc cu usturoiul, ghimbirul, prazul si varza tocate
Se pune o lingurita de umplutura în mijlocul unei foi de gyoza
Se umezesc marginile foii si se lipesc formînd un semicerc (atentie, daca ramîn bule de aer, coltunasul risca sa pocneasca în tigaie)
Se fac cît mai multe pliuri cu putinta pe marginea coltunasului
Se pune o tigaie întinsa cu o lingura de ulei la încins. Se dispun coltunasii în asa fel încît sa nu se atinga.
Dupa doua minute se toarna cam 1cm de apa pe fundul tigaii, se acopera.
Cînd sunetele ce razbat de sub capac trec de la bolborosit la pleznituri, înseamna ca aproape toata apa s-a evaporat.
Se descopera tigaia si se lasa sa pe foc pîna se evapora tot lichidul.
Se servesc cu un sos obtinut amestecînd doua linguri de sos de soia, o lingura de otat, cîteva picaturi de ulei de susan cu ardei iute si presarat cu o lingurita de ceapa verde tocata
Alaturi se mai poate servi o salata de pe-tsai,
sau varza alba, taiata ca matasea porumbului si stropita cu zeama de lamîie verde.
#2
Postat 08 December 2009 - 09:01 PM
#3
Postat 06 January 2010 - 08:37 AM
http://www.youtube.c...h?v=r8MBX-SXnmg
#4
Postat 06 January 2010 - 03:06 PM
Accentu' ca accentu' , da' coltunasii astia merg de minune cu Chopin!
#5
Postat 06 January 2010 - 05:09 PM
Lapona Enigel a spus:
Accentu' ca accentu' , da' coltunasii astia merg de minune cu Chopin!
Well, fiecare are dreptul sa îsi aleaga proful care îi convine cel mai bine
BTW, tanti are o tehnica de invidiat pentru facut pliurile.
Pentru acompaniat gyoza, as alege mai degraba o muzica gen "fetele din takarazuka" decît Chopin
Chopin merge mai bine cu cognac :mrgreen:
#6
Postat 07 January 2010 - 12:38 AM
Alexandru a spus:
Well, fiecare are dreptul sa îsi aleaga proful care îi convine cel mai bine
Pai, daca la celalalt dom' profesor "curînd adica" inseamna la sfintu' asteaptaaaa, m-am orientat si eu na !
Cind zici ca faci iar gyoza ?
#7
Postat 07 January 2010 - 06:37 PM
uptown girl a spus:
Alexandru a spus:
Well, fiecare are dreptul sa îsi aleaga proful care îi convine cel mai bine
Pai, daca la celalalt dom' profesor "curînd adica" inseamna la sfintu' asteaptaaaa, m-am orientat si eu na !
Cind zici ca faci iar gyoza ?
Vely, vely zuun
#8
Postat 07 January 2010 - 10:04 PM
Alexandru a spus:
uptown girl a spus:
Alexandru a spus:
Well, fiecare are dreptul sa îsi aleaga proful care îi convine cel mai bine
Pai, daca la celalalt dom' profesor "curînd adica" inseamna la sfintu' asteaptaaaa, m-am orientat si eu na !
Cind zici ca faci iar gyoza ?
Vely, vely zuun
musai cu Titi linga tine (haly ap ! )
#9
Postat 02 February 2010 - 08:56 PM
#10
Postat 02 February 2010 - 09:36 PM
simonacris, la 02 February 2010 - 08:56 PM, a spus:
Nu, foile nu sînt aceleasi, eu le iau gata facute. Am o prietena japoneza care bucatareste minunat, mi-a marturisit ca si ea cumpara foile de la pravalie.
Daca vrei însa, pot sa-ti propun o reteta de nem (cha gio) care se prepara cu foile cu pricina.
#11
Postat 02 February 2010 - 09:43 PM
Alexandru, la 02 February 2010 - 09:36 PM, a spus:
simonacris, la 02 February 2010 - 08:56 PM, a spus:
Nu, foile nu sînt aceleasi, eu le iau gata facute. Am o prietena japoneza care bucatareste minunat, mi-a marturisit ca si ea cumpara foile de la pravalie.
Daca vrei însa, pot sa-ti propun o reteta de nem (cha gio) care se prepara cu foile cu pricina.
Ar fi binevenita. Multumesc.
#12
Postat 27 October 2012 - 06:40 PM
au fost foarte apreciati si au disparut rapidos de pe farfurii, multam pt. reteta !
pe linga gyoza am incercat sa reconstitui si supa "miso" cu fructe de mare (creveti + Saint Jacques) in castronase - portie de om normal
#13
Postat 27 October 2012 - 08:06 PM
#14
Postat 27 October 2012 - 08:58 PM
#15
Postat 27 October 2012 - 09:23 PM
#16
Postat 28 October 2012 - 10:15 PM
Alexandru, la 27 October 2012 - 08:06 PM, a spus:
aura, la 27 October 2012 - 08:58 PM, a spus:
zerda, la 27 October 2012 - 09:23 PM, a spus:
pt. incurajare, e prima oara cind am facut gyoza si cu siguranta nu ultima !
#17
Postat 28 October 2012 - 10:22 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 28 October 2012 - 10:39 PM
dupa ce le-am aranjat pe betisoare, le-am uns cu sos teriyaki si le-am pus la fript pe gratarul bine incins; din cind in cind am repetat operatiunea de glazurare cu sos pina au fost gata fripte chiftelutele
frigaruile servite pe un pat de orez fiert amestecat cu un pic de black fungus si cu o salata de varza - dupa modelul din prima reteta a topicului, au fost un deliciu - sa aveti papile fericite !
o portie de frigarui si pt. tine, Alex, ca o meriti - multam pt. idee !
#19
Postat 28 October 2012 - 10:40 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#20
Postat 28 October 2012 - 11:40 PM
Maya, la 28 October 2012 - 10:22 PM, a spus:
Maya, din cite vad pe verso, scrie pe pachet ca sint facute numai din faina alba, apa si sare. cum s-ar comporta cu alta faina, si daca foile subtiri isi pastreaza elasticitatea, n-as putea sa-ti spun.