- 3 kg capsuni
- 2 kg zahar
- zeama de la 2-3 lamîi
Înainte de a fierbe marmelada,se spala,usuca si dezinfecteaza borcanele.
Eu le spal în masina de vase,si dupa ce-s uscate le dezinfectez în cuptor
la 200°C timp de 10-15 minute.Capacele le fierb într-o oala cu apa,apoi le las la uscat.
Tratate în acest fel borcanele,marmelada se va pastra fara probleme timp îndelungat.
Igiena perfecta,în cazul tuturor conservelor,este conservantul adevarat.
Conservele în borcane de sticla transparenta se pastreaza în camara,pivnita,
sau loc racoros si neaparat ferite de lumina directa.
Fructele din care se prepara marmelada,trebuie neaparat sa fie proaspete.
Cel mai bine se începe prelucrarea imediat dupa recolta,mai ales cînd este
vorba de capsuni,zmeura,ananas,fragute,fructe mai sensibile.
Spalam capsunile sub jet de apa rece,apoi le îndepartam coditele.
Mie nu îmi place marmelada fina,asa ca fructele mari le tai în jumatate,
iar cele mici le las întregi.Cine o doreste fina,poate strivi fructele,sau toca marunt.
Pe masura ce le taiam si repartizam capsunile într-un vas încapator(larg/lat,dar si înaltut),
presaram si cîte un strat de zahar deasupra.Am încheiat cu un strat de zahar.
Am acoperit vasul,si l-am lasat asa 5-6 ore,la racoare,dar nu în frigider!Nu se amesteca.
Capsunile,ananasul,zmeura,fragutele nu se pastreaza în frigider.
Pastrate la frigider multe ore,aceste fructe îsi pierd din aroma si dulceata.
Gutuilor,prunelor sau perelor,le face chiar bine o raceala de frigider peste noapte.
Tot în straturi cu zahar,si neaparat zeama de lamîie care împiedica oxidarea.
Cînd si cînd trebuie amestecate usor.
Dupa 5-6 ore am pus marmelada la fiert.Am adaugat zeama de lamîie si am lasat sa fiarba la foc moderat.
Daca doriti o marmelada mai groasa,dupa dizolvarea completa a zaharului,
puteti scoate o parte din zeama lasata de fructe,o fierbeti separat pentru a obtine sirop.
În timp ce fierbe marmelada,îndepartati cu o spumiera spuma care se aduna deasupra.
Nu lasati marmelada nesupravegheata si învîrtiti usor cu o lopata cînd si cînd.
Dupa o ora,o ora si jumatate(depinde de capsuni,cantitatea de zeama lasata,foc...),
faceti cîte o proba sa vedeti daca e legata.Proba se face cu cîte o picatura pe o farfurie rece.
Daca se împrastie rapid mai trebuie fiarta,daca picatura isi pastreaza forma si se întinde mai încet este fiarta.
Marmelada se toarna fierbinte în borcane,care apoi se închid foarte bine
si se întorc pe capac.Se lasa asa cel putin 15-20 minute,apoi se întorc,
se acopera cu o patura si se lasa nemiscate pîna la racirea completa.