Forum Culinar: Marmelada de capsuni - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Marmelada de capsuni

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

  Postat 15 June 2011 - 05:43 PM

Imagine atasata: monthly_06_2011/post-5-13081522105794.jpg

  • 3 kg capsuni
  • 2 kg zahar
  • zeama de la 2-3 lamîi


Imagine atasata: monthly_06_2011/post-5-13081522246934.jpg

Înainte de a fierbe marmelada,se spala,usuca si dezinfecteaza borcanele.
Eu le spal în masina de vase,si dupa ce-s uscate le dezinfectez în cuptor
la 200°C timp de 10-15 minute.Capacele le fierb într-o oala cu apa,apoi le las la uscat.
Tratate în acest fel borcanele,marmelada se va pastra fara probleme timp îndelungat.
Igiena perfecta,în cazul tuturor conservelor,este conservantul adevarat.
Conservele în borcane de sticla transparenta se pastreaza în camara,pivnita,
sau loc racoros si neaparat ferite de lumina directa.

Fructele din care se prepara marmelada,trebuie neaparat sa fie proaspete.
Cel mai bine se începe prelucrarea imediat dupa recolta,mai ales cînd este
vorba de capsuni,zmeura,ananas,fragute,fructe mai sensibile.

Spalam capsunile sub jet de apa rece,apoi le îndepartam coditele.
Mie nu îmi place marmelada fina,asa ca fructele mari le tai în jumatate,
iar cele mici le las întregi.Cine o doreste fina,poate strivi fructele,sau toca marunt.
Pe masura ce le taiam si repartizam capsunile într-un vas încapator(larg/lat,dar si înaltut),
presaram si cîte un strat de zahar deasupra.Am încheiat cu un strat de zahar.
Am acoperit vasul,si l-am lasat asa 5-6 ore,la racoare,dar nu în frigider!Nu se amesteca.
Capsunile,ananasul,zmeura,fragutele nu se pastreaza în frigider.
Pastrate la frigider multe ore,aceste fructe îsi pierd din aroma si dulceata.
Gutuilor,prunelor sau perelor,le face chiar bine o raceala de frigider peste noapte.
Tot în straturi cu zahar,si neaparat zeama de lamîie care împiedica oxidarea.
Cînd si cînd trebuie amestecate usor.

Dupa 5-6 ore am pus marmelada la fiert.Am adaugat zeama de lamîie si am lasat sa fiarba la foc moderat.
Daca doriti o marmelada mai groasa,dupa dizolvarea completa a zaharului,
puteti scoate o parte din zeama lasata de fructe,o fierbeti separat pentru a obtine sirop.
În timp ce fierbe marmelada,îndepartati cu o spumiera spuma care se aduna deasupra.
Nu lasati marmelada nesupravegheata si învîrtiti usor cu o lopata cînd si cînd.
Dupa o ora,o ora si jumatate(depinde de capsuni,cantitatea de zeama lasata,foc...),
faceti cîte o proba sa vedeti daca e legata.Proba se face cu cîte o picatura pe o farfurie rece.
Daca se împrastie rapid mai trebuie fiarta,daca picatura isi pastreaza forma si se întinde mai încet este fiarta.

Marmelada se toarna fierbinte în borcane,care apoi se închid foarte bine
si se întorc pe capac.Se lasa asa cel putin 15-20 minute,apoi se întorc,
se acopera cu o patura si se lasa nemiscate pîna la racirea completa.

Imagine atasata: monthly_06_2011/post-5-13081522425189.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2011/post-5-13081522524727.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 15 June 2011 - 06:04 PM

Vaii ce bine arata,si-a pastrat si culoarea f. frumos :beer2: (Ai,ai ai,shalele =)) )
Mi-o imaginez pe clatite,sau pe o felie de paine cu unt,cu gogosi =)) Dati-mi 2 perechi de palme sa-mi revin,va rog frumos ...

Multumesc mama Maya de reptzept =))

#3 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 15 June 2011 - 06:26 PM

Maya, arata exemplar! Tu spumezi marmelada? Mie intotdeauna mi-a iesit cu spuma si chiar pusa in borcan se observa.

Am recitit! In prima lectura am citit din 2 in 3...Da, ii indepartezi spuma. Asadar ii cureti tot-tot pana ramane sticloasa?

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 June 2011 - 01:55 PM

Vezi postareaGeany, la 15 June 2011 - 06:04 PM, a spus:

Vaii ce bine arata,si-a pastrat si culoarea f. frumos :occasion14: (Ai,ai ai,shalele :boohoo: )
Mi-o imaginez pe clatite,sau pe o felie de paine cu unt,cu gogosi :(( Dati-mi 2 perechi de palme sa-mi revin,va rog frumos ...

Multumesc mama Maya de reptzept :-*

Geanina,cu mare placere! :boohoo:
Primul borcan deja e gata,unu a plecat în deplasare,restul le-am ascuns în camara.
Problema e ca eu am o minicamara,si nu sînt greu de gasit =))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 June 2011 - 01:57 PM

Vezi postareaArmina, la 15 June 2011 - 06:26 PM, a spus:

Maya, arata exemplar! Tu spumezi marmelada? Mie intotdeauna mi-a iesit cu spuma si chiar pusa in borcan se observa.

Am recitit! In prima lectura am citit din 2 in 3...Da, ii indepartezi spuma. Asadar ii cureti tot-tot pana ramane sticloasa?

Multumesc :occasion14:
Da o spumez.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 June 2011 - 04:35 PM

Vezi postareaMaya, la 16 June 2011 - 01:55 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 15 June 2011 - 06:04 PM, a spus:

(( Dati-mi 2 perechi de palme sa-mi revin,va rog frumos ...

Geanina,cu mare placere! :occasion14:


Hi hi hi! =)) Uite ce fain arata mesajul acum :((

Glumesc Maya,nu am putut sa ma abtin. :boohoo:

Inca o data multumesc de reteta arata intr-un mare fel :boohoo:

#7 Useril este offline   Uma 

  • Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationMica's world

Postat 16 June 2011 - 04:41 PM

Mai Miha mai....ce-mi faci tu mie...langa dulceata de smochine si aia de visine, asta de capsuni e pasiunea mea! Nu mananc mult..dar in niste clatite..mmmmm :occasion14:
A cat is a friend fur-ever !

#8 Useril este offline   sissi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,012
  • Inregistrat: 27-May 10
  • Locationde pe malul Salzach

Postat 16 June 2011 - 10:00 PM

Arata senzational :)

#9 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 16 June 2011 - 10:20 PM

Arata super bine.Anul asta n-am ajuns la cules,dar la cat de bine arata asta a ta m-as risca sa fac acolo putintele,desi mai am din cea de anul trecut inca.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi