Forum Culinar: Mancare de pui ca in Imereti - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mancare de pui ca in Imereti -Georgia-

#1 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 16 June 2011 - 07:37 PM

Doar de curand ne-am intors din cele 3 saptamani hai-hui in jurul Marii Negre. Vi se pare mult? A fost mult prea putin. Ne-am intors cu multe amintiri frumoase, poze (am sa le impart si cu voi la un topic de calatorii) si desigur cu impresii culinare. Noi ne-am indragostit cu totul de Georgia si de mancarea lor si am sa incerc sa recreez mai multe dintre retetele gustate.

Asadar, sa trecem la puiul ca in Imereti, una dintre regiunile istorico-culturale ale Georgia. Aceasta mancare de pui este extrem de simplu de facut, aromata si are in componenta nuci...o constanta ce apare des in bucataria georgiana.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-13082456981624.jpg


Aveti nevoie de:

1 pui gras
2-3 cepe
1 lingura suneli (amestec de componente usor picant, popular in toata zona Caucazului compus din cantitati aprox egale de coriandru, marar,, busuioc, dafin, maghiran, schinduf, piper, cimbru, menta, ardei iute, sofran, patrunjel, isop si telina uscate si macinate)
2-3 fire coriandru verde
1 cana nuci
3 catei usturoi
1 ardei mai iute sau mai dulce, dupa preferinta
400-500 ml otet
sare

Puiul se portioneaza si se rumeneste in tigaie pe toate partile.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-13082457195187.jpg


Se adauga ceapa tocata fin si se tine la foc potrivit pana se caleste. Odata ceapa calita, se pune peste pui apa cat sa-l acopere.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-1308245725235.jpg


Se toaca marunt nucile impreuna cu cateii de usturoi, ardeiul, firele de coriandru, sarea si suneli, iar la sfarsit se amesteca cu otetul. Pasta obtinuta se toarna in oala, peste pui, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana scade si puiul e bine fiert. Se mai potriveste cu sare dupa gust.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-13082457321819.jpg


O mancare care se serveste calda, alaturi de paine proaspata de tip lipie.
Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-13082457139787.jpg


Imagine atasata: monthly_06_2011/post-44-13082457061218.jpg
Take a walk on the wild side...

artizan

#2 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 16 June 2011 - 07:59 PM

Arata tare bine,sunt curioasa ce gust are cu otet.

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 June 2011 - 09:24 PM

Hana, bine ai revenit. :)
Arata bine, suna bine, trebuie incercata, musai si neaparat.Desi nu am acces la toate condimentele.

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 17 June 2011 - 11:02 AM

Foarte, foarte tare!

Puiul tau are pielea gainii :appl: pare a fi oratanie de curte.

Ne-ai lipsit intens.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 June 2011 - 01:22 PM

Bine te-ai întors, Kiken :)

Reteta asta seamana teribil cu o scordolea de pui. O reteta din batrîni, din pacate aproape uitata. :appl:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#6 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 17 June 2011 - 03:20 PM

Hana sigur o sa incerc asta pentru ca sunt fan nuci :sad1: acum mai tre sa gasesc toate ingredientele din condimentul respectiv.

Alexandru fa tu bine si dezvolta receptul ca noi astia de n-am gustat multa vreme eugenia si inghetata Fram nu stim de asemenea antichitati.....spune tot si nu tine numai pt tine :lol:.

#7 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 June 2011 - 07:29 PM

Scordoleaua este o preparatie de origine greaca (la mama ei îi zice skordalia sau skorthalia), se poate face cu nuci, cu migdale sau cu cartofi.

Sa începem cu varianta cea mai simpla, cu cartofi :

250g cartofi fierti, curatati si zdrobiti
5 catei de usturoi
150ml ulei de masline
1-2 linguri de otet din vin
sare, piper

Zdrobesti usturoiul cu sarea, incorporezi în piureul de cartofi, bati adaugînd ulei ca pentru maioneza, la sfîrsit adaugi otetul si piperul.

Aplicatie practica : prajesti pulpe de pui, le ungi gros cu scordolea de cartofi, le rînduiesti într-o tava si le dai la cuptor fierbinte 10 minute, cît sa se rumeneasca deasupra.

Varianta cu migdale/nuci :

75g de migdale sau miez de nuci curatate de pielita (le oparesti un minut doua, pe urma pielita iese fara efort)
6 catei de usturoi
6 linguri de ulei de masline
1-2 linguri de otet de vin rosu
2 felii de pîine alba, mai veche, curatate de coaja
sare, piper

Zdrobesti usturoiul cu sarea în piulita, adaugi migdalele/nucile si bati la ele pîna se fac pasta. Pui miezul de pîine la înmuiat, storci bine, adaugi la pasta si incorporezi bine. Adaugi putin cîte putin uleiul, batînd ca la maioneza, la sfîrsit adaugi otetul, dregi de piper.

Se poate consuma ca atare cu pui sau peste rasol, si mai ales cu raci fierti, dar se poate folosi si un pic lungita cu zeama, pentru o reteta de pui în sos, foarte apropiata de cea adusa de Kiken din Georgia.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#8 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 18 June 2011 - 05:28 AM

Multumesc de impartasirea retetei!
O sa revin cu impresii cand o fac.

#9 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 June 2011 - 08:11 PM

Vezi postarea9Ramy9, la 16 June 2011 - 07:59 PM, a spus:

Arata tare bine,sunt curioasa ce gust are cu otet.


In orice caz, nu are gust de otetImagine postata, ii ramane doar un iz acrisor-picant.

Vezi postareaEataly, la 16 June 2011 - 09:24 PM, a spus:

Hana, bine ai revenit. :floare:
Arata bine, suna bine, trebuie incercata, musai si neaparat.Desi nu am acces la toate condimentele.



Bine v-am regasit. Daca te intereseaza condimentele, ce nu gasesti la magazinele de alimente gasesti la plafarImagine postata

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 June 2011 - 11:02 AM, a spus:

Foarte, foarte tare!

Puiul tau are pielea gainii :floare: pare a fi oratanie de curte.

Ne-ai lipsit intens.


Multumesc de intampinare Imagine postata. Da, oratania mea e productie din curtea proprie...ma rog, meritele ii revin mamei si bunicii Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#10 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 June 2011 - 08:14 PM

Vezi postareaAlexandru, la 17 June 2011 - 01:22 PM, a spus:

Bine te-ai întors, Kiken :floare:

Reteta asta seamana teribil cu o scordolea de pui. O reteta din batrîni, din pacate aproape uitata. :floare:


Multumesc de urare si de reteta de scordealaImagine postata


Vezi postareayoyo, la 17 June 2011 - 03:20 PM, a spus:

Hana sigur o sa incerc asta pentru ca sunt fan nuci :D acum mai tre sa gasesc toate ingredientele din condimentul respectiv.

Alexandru fa tu bine si dezvolta receptul ca noi astia de n-am gustat multa vreme eugenia si inghetata Fram nu stim de asemenea antichitati.....spune tot si nu tine numai pt tine :D.


yoyo, daca-ti plac nucile ai sa iubesti reteta. Condimentele le gasesti fie prin alimentare sau la plafar ( schinduful de exemplu), iar daca te lipsesti de unele dintre ele, nu-i nici un bai Imagine postata. Mai important e coriandrul verde, eu l-am crescut in curte, din seminte Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi