Mancare de pui ca in Imereti -Georgia-
#1
Postat 16 June 2011 - 07:37 PM
Asadar, sa trecem la puiul ca in Imereti, una dintre regiunile istorico-culturale ale Georgia. Aceasta mancare de pui este extrem de simplu de facut, aromata si are in componenta nuci...o constanta ce apare des in bucataria georgiana.
Aveti nevoie de:
1 pui gras
2-3 cepe
1 lingura suneli (amestec de componente usor picant, popular in toata zona Caucazului compus din cantitati aprox egale de coriandru, marar,, busuioc, dafin, maghiran, schinduf, piper, cimbru, menta, ardei iute, sofran, patrunjel, isop si telina uscate si macinate)
2-3 fire coriandru verde
1 cana nuci
3 catei usturoi
1 ardei mai iute sau mai dulce, dupa preferinta
400-500 ml otet
sare
Puiul se portioneaza si se rumeneste in tigaie pe toate partile.
Se adauga ceapa tocata fin si se tine la foc potrivit pana se caleste. Odata ceapa calita, se pune peste pui apa cat sa-l acopere.
Se toaca marunt nucile impreuna cu cateii de usturoi, ardeiul, firele de coriandru, sarea si suneli, iar la sfarsit se amesteca cu otetul. Pasta obtinuta se toarna in oala, peste pui, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana scade si puiul e bine fiert. Se mai potriveste cu sare dupa gust.
O mancare care se serveste calda, alaturi de paine proaspata de tip lipie.
#3
Postat 16 June 2011 - 09:24 PM
Arata bine, suna bine, trebuie incercata, musai si neaparat.Desi nu am acces la toate condimentele.
#4
Postat 17 June 2011 - 11:02 AM
Puiul tau are pielea gainii pare a fi oratanie de curte.
Ne-ai lipsit intens.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 17 June 2011 - 01:22 PM
Reteta asta seamana teribil cu o scordolea de pui. O reteta din batrîni, din pacate aproape uitata.
#6
Postat 17 June 2011 - 03:20 PM
Alexandru fa tu bine si dezvolta receptul ca noi astia de n-am gustat multa vreme eugenia si inghetata Fram nu stim de asemenea antichitati.....spune tot si nu tine numai pt tine .
#7
Postat 17 June 2011 - 07:29 PM
Sa începem cu varianta cea mai simpla, cu cartofi :
250g cartofi fierti, curatati si zdrobiti
5 catei de usturoi
150ml ulei de masline
1-2 linguri de otet din vin
sare, piper
Zdrobesti usturoiul cu sarea, incorporezi în piureul de cartofi, bati adaugînd ulei ca pentru maioneza, la sfîrsit adaugi otetul si piperul.
Aplicatie practica : prajesti pulpe de pui, le ungi gros cu scordolea de cartofi, le rînduiesti într-o tava si le dai la cuptor fierbinte 10 minute, cît sa se rumeneasca deasupra.
Varianta cu migdale/nuci :
75g de migdale sau miez de nuci curatate de pielita (le oparesti un minut doua, pe urma pielita iese fara efort)
6 catei de usturoi
6 linguri de ulei de masline
1-2 linguri de otet de vin rosu
2 felii de pîine alba, mai veche, curatate de coaja
sare, piper
Zdrobesti usturoiul cu sarea în piulita, adaugi migdalele/nucile si bati la ele pîna se fac pasta. Pui miezul de pîine la înmuiat, storci bine, adaugi la pasta si incorporezi bine. Adaugi putin cîte putin uleiul, batînd ca la maioneza, la sfîrsit adaugi otetul, dregi de piper.
Se poate consuma ca atare cu pui sau peste rasol, si mai ales cu raci fierti, dar se poate folosi si un pic lungita cu zeama, pentru o reteta de pui în sos, foarte apropiata de cea adusa de Kiken din Georgia.
#8
Postat 18 June 2011 - 05:28 AM
O sa revin cu impresii cand o fac.
#9
Postat 18 June 2011 - 08:11 PM
9Ramy9, la 16 June 2011 - 07:59 PM, a spus:
In orice caz, nu are gust de otet, ii ramane doar un iz acrisor-picant.
Eataly, la 16 June 2011 - 09:24 PM, a spus:
Arata bine, suna bine, trebuie incercata, musai si neaparat.Desi nu am acces la toate condimentele.
Bine v-am regasit. Daca te intereseaza condimentele, ce nu gasesti la magazinele de alimente gasesti la plafar
W Mamadeus Paparotti, la 17 June 2011 - 11:02 AM, a spus:
Puiul tau are pielea gainii pare a fi oratanie de curte.
Ne-ai lipsit intens.
Multumesc de intampinare . Da, oratania mea e productie din curtea proprie...ma rog, meritele ii revin mamei si bunicii
#10
Postat 18 June 2011 - 08:14 PM
Alexandru, la 17 June 2011 - 01:22 PM, a spus:
Reteta asta seamana teribil cu o scordolea de pui. O reteta din batrîni, din pacate aproape uitata.
Multumesc de urare si de reteta de scordeala
yoyo, la 17 June 2011 - 03:20 PM, a spus:
Alexandru fa tu bine si dezvolta receptul ca noi astia de n-am gustat multa vreme eugenia si inghetata Fram nu stim de asemenea antichitati.....spune tot si nu tine numai pt tine .
yoyo, daca-ti plac nucile ai sa iubesti reteta. Condimentele le gasesti fie prin alimentare sau la plafar ( schinduful de exemplu), iar daca te lipsesti de unele dintre ele, nu-i nici un bai . Mai important e coriandrul verde, eu l-am crescut in curte, din seminte